Reportrarna Johanna Torshall Svensson och Anna Jaktén. Foto: SVT

Reportrarna chattade med tittarna

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Efter programmet om Ersta flickhem chattade reportrarna Johanna Torshall Svensson och Anna Jaktén med tittarna. Chatten har nu stängt men går att läsa i sin helhet här nedan.

UG – Moderator: Välkomna till kvällens chatt med Anna Jaktén och Johanna Torshall Svensson. Nu drar vi igång, fråga på!

Diabolan: Varför är ni så flata i era frågor? Är väl inte så svårt att ställa hårda/konkreta frågor och kräva svar? T.ex. när ni fick svaret att de hade individ- och gruppbehandling, men ni kräver inget svar på exakt hur och vad som ingår i det? Tycker att alla flickorna och föräldrarna ska anmäla Ersta, i alla möjliga instanser! Det är sjukt skamligt hur vuxenvärlden sviker barnen!!! Lamt och förbaskat fegt!!!

UG – På promenad

Anna Jaktén:

Tack för frågan. Vi har ställt jättemånga frågor till både Ersta och flickorna, men det går inte att få in alla aspekter i en timmes program tyvärr.

Elisabet : Alla som arbetar med barn har väl anmälningsplikt?

Anna Jaktén:

Ja, till socialtjänsten men inte till polisen.

Dj: Hur tufft är det att göra dom här inslagen? Jag skulle bryta ihop fullständigt

Johanna Torshall Svensson : Hej! Visst blev man påverkad av det som framför allt flickorna berättar. Men det är en enorm styrka som flickorna har som vågar berätta.

Jim Andersson : Min fråga är hur kan dessa torskar bara ens hitta dit och få kontakt med flickorna?

Anna Jaktén:

De tar kontakt med flickorna via e-post och telefon, ofta via chattsidor på nätet. De flickor vi haft kontakt med har både haft tillgång till telefon och dator, i varje fall delar av dygnet.

Anonym: Om en nära kompis till mig behöver hjälp med självskadebeteende vad ska jag göra??

Johanna Torshall Svensson : Här finns hjälp och stöd att få, ta kontakt med någon av dessa för ytterliggare råd. http://www.svt.se/ug/har-kan-du-fa-hjalp-om-du-blivit-utsatt-for-sexuella-overgrepp

Catarina: Har bara en fråga.. vad gjorde personalen med alla cigarettpaket som tjejerna kom med. Det är ju inte lagligt att röka före 18-års ålder. Bara det borde vara olagligt att inte anmäla att tjejerna har fått tag på cigaretter.

Anna Jaktén:

Flera av föräldrarna har faktiskt tagit upp detta med cigaretter, eftersom flickor så unga som 13 börjat röka på hemmet och föräldrarna inte tillåtit det. Dock så tyckte vi att det andra vi ville berätta om var viktigare och valde därför bort frågan om tobak.

Lollo: Hej! Jag bodde där på den tiden, om jag skulle kunna göra någon typ av skillnad gör jag gärna det och vittnar. Jag sålde aldrig mig själv men kände 3 andra som gjorde det under tiden jag var där.

Johanna Torshall Svensson : Hej Lollo! Tack för att du berättar. Du får gärna höra av dig till oss på mejl om du vill berätta mer, granskning@svt.se. Vi har ju pratat med flera flickor och det är ju som sagt inte alla som sålt sig. Naturligtvis finns det även flera som fått hjälp på Ersta.

Adde: Varför har inte polisen span på stället där de hämtar upp flickorna?

Johanna Torshall Svensson : Polisen har varit på platsen flera gånger, men det finns troligen inte resurser för att ha poliser där hela tiden och det är olika tidpunkter på dygnet som flickorna sålt sig. För ett bättre svar bör nog fråga polisen.

Anders: Hur kommer det sig att ni inte frågar föräldrarna hur flickorna hamnat i behov av vård och stöd utanför hemmet?

Anna Jaktén: När det gäller Alva och Emma berättar vi att de hade kontakt med män via olika chattfunktioner när de var tio, elva och att detta sedan ledde till övergrepp. Flera av de flickor som bor på Ersta misstänks ha utsatts för sexuella övergrepp.

Karolina: Hur har kompetensen varit hos personalen? Har det varit hög personalomsättning?

Johanna Torshall Svensson : Det har varit hög personalomsättning, men majoriteten har haft kandidatexemen exempelvis socionom, beteendevetare eller liknande kompetens.

Pia: Som boende i Trosa har vi sedan en tid tillbaka hört rykten om män i bilar som plockar upp flickor vid möbelhaus. Bra att ni uppmärksammat den oseriösa verksamhet som flickhemmet bedriver. Sorgligt med personal som inte tar sitt ansvar och skyddar flickorna.

Johanna Torshall Svensson : Tack för dina synpunkter!

Sandra: Bra reportage. Jobbade i en liknade verksamhet, hoppas att ert reportage ger resultat även i andra verksamheter. Känner igen mycket gällande unga flickor och dess sårbarhet/utsatthet.

Johanna Torshall Svensson : Tack för dina synpunkter! Tråkigt att du kan känna igen sårbarheten.

Fia: Tack Granskning att ni belyser detta. Jag blir så ledsen. Har själv två flickor (stora nu). De har klarat sig bra i vårt tuffa samhälle. Vi skall väl inte förvänta sig att dessa utsatta flickor skall få mer resurser. Nu skall det sparas överallt (jobbar offentligt)

Johanna Torshall Svensson : Tack för dina synpunkter!

Lii: Hur många bor på flickhemmet idag, och hur tänker dom och deras föräldrar nu?

Anna Jaktén:

Det är olika. Flera flickor som bor på hemmet idag har varit i kontakt med oss under dagen och varit arga på hur vi framställer flickhemmet. De har sagt och skrivit att de har det bra på Ersta och att de tycker att programmet ger en orättvis bild av boendet. Andra som hört av sig tycker att det är bra att Ersta granskas och är upprörda över att flickor som bott där utnyttjats.

Vi vet inte exakt hur många som bor där idag, runt sju.

Magnus Levin: En som arbetar med barn har anmälningsskyldighet till det sociala. Har socialen sedan någon skyldighet att kontakta polisen?

Johanna Torshall Svensson : Nja, det finns ett ”bör” men inget ”måste” för socialtjänsten att anmäla till polis.

Kim: Vad innebär ”slutenvård” för Alva?!

Anna Jaktén:

Hon bor på ett hem som statens institutionsstyrelse driver.

kenna: Jag undrar varför ni aldrig kräver att dom svarar på frågorna man sitter ju bara ock blir irriterad på att man inte får reda på svaren

Johanna Torshall Svensson : Menar du Erstas ledning? Vi har ställt många frågor och försökt kräva svar. De svar vi visade var de som mest sa något.

S: Hur hamnade flickorna på hemmet från första början?

Anna Jaktén:

Olika. Emma hittade det själv på nätet och föreslog det för sin socialtjänst. Flickorna flyttade till Ersta för att de behövde hjälp med att sluta skada sig och få bearbeta sina trauman.

Eva Green Stockholm: Hur kan man driva ett ”behandlingshem” utan vetenskapligt bevisad/beprövad erfarenhet som underlag för sin metod? Naturligtvis med ”hästskötarkomplementet” om det verkar vara en framkomlig väg.)

Johanna Torshall Svensson : Det beror på att Socialstyrelsen inte ställer några krav på HVB-hemmens vård. Det finns krav på att vården ska vara av god kvalitet men inga definitioner vad som räknas som ”god kvalitet” eller vilka behandlingsmetoder som bör finnas eller vilket forskningsstöd de bör ha.

Ullise: Upplevde ni att personalen tyckte det var svårt att hantera dessa tjejer med självskadebeteende? Vad hade personalen för utbildning?

Johanna Torshall Svensson : Personalen har haft kandidatexemen, exempelvis socionom, beteendevetare eller liknande. De vi har pratat med att tyckt att det varit väldigt svårt i dessa situationer, men har också varit öppna med att det varit olika från person till person om hur man hanterat det när en flicka skadat sig. Vissa har polisanmält, andra inte, o.s.v.

November: Vem kommer man till om man mailar er?

UG – Moderator: Om du mejlar till granskning@svt.se kommer du till redaktionens tipsansvarige researcher. Vill du mejla direkt till en av reportrarna kan du mejla till anna.jakten@svt.se. /Frida, webbredaktör

Advokaten: Bra program, tyvärr råder brister både inom SoL-placeringar och inom LVU. Sett mycket inkompetens inom olika boende/vårdformer. I vart fall blir jag förvånad av både personal, jurister och polis svra på åtgärder! Sexualbrott faller under allmänt åtal, alltså kan både du och jag anmäla vid misstanke om brott. Tänkte inte ni eller andra på denna mycket enkla åtgård?

Johanna Torshall Svensson : Tack för dina synpunkter! Jo, det har vi pratat om. Men det har handlat främst om vilka skyldigheter som finns och inte vilka möjligheter. Men det stämmer ju som du säger, att alla kan anmäla av den anledningen.

Annika: Varför får inte personalen hindra tjejerna när dom säger att dom ska gå på promenad. Bor dom hemma bestämmer vi föräldrar tills barnen är 18 år varför är de inte så på hemmen också

Anna Jaktén: Vi försökte beskriva lagstiftningen, som inte är helt enkel, i programmet. Enligt socialtjänstlagen får ett öppet hvb inte låsa in eller hålla fast flickor. Dock är det så att föräldrabalken säger att barn som någon (i detta fall ett hvb) har ansvar för ska skyddas mot våld och övergrepp. Det finns också möjlighet att åberopa att det är en nödsituation om en människa står inför en akut farlig situation och då har vem som helst möjlighet att agera om detta är lämpligt.

Andreas: Går Erstas verksamheter bra ekonomiskt?

Anna Jaktén:

Vi vet inte, har inte haft tid att titta djupare på det tyvärr.

Elisabet : Då är det väl det man måste ändra. Kraven på HVB – hemmen

Johanna Torshall Svensson : Det är en rimlig tanke, den kan jag tyvärr inte kommentera utan det är något som Socialstyrelsen bör ta ställning till.

janne Fredriksson: Tycker det är riktigt dåligt å inte ta med mina inlägg som är tagna ur verkligheten ! Ok kommer att kontra på andra sätt så det kommer med vare sig ni vill eller inte��

UG – Moderator: Hej Janne! Många ställer frågor och reportrarna svarar så fort de kan. Om du inte fått svar på en fråga – ställ den igen! /Frida, webbredaktör

Jocke: Tack för att ni på UG så enträget tar upp och belyser missförhållanden i Sverige !!

Anna Jaktén:

Tack Jocke

Lii: Om dom nu kommit dit gör att bearbeta sina trauman; jag förstår inte hur Ersta hjälper flickorna med bearbetning. Känns mest som att det ”onda” ska tystas ner. Borde inte dom hamnat någon annan stans då?

Johanna Torshall Svensson : Enligt Ersta själva som hjälper de flickorna genom sin miljöterapi och hästunderstödda terapi. Något forskningsbelägg för att deras behandlingsmetoder hjälper flickorna att bearbeta trauman finns dock inte. Detta medger även Ersta själva som väntar på en utvärdering av bl.a Ersta Sköndal Högskola.

junior: Här är det först o främst föräldrarnas ansvar att ta mobilen dator!

Anna Jaktén: Det är svårt för föräldrarna att få full inblick i hur det fungerar med dator/mobil på hemmet, många bor i helt andra delar av landet. Det föräldrar beskrivit för oss är att olika personal hade olika rutiner för mobil och dator. Vi har också sett att ett par flickor som inte haft telefon har fått en telefon av vänner/bekanta som kanske inte är bra för dem. Och där har föräldrarna inte vetat.

Eva Green Stockholm: Finns det psykologer och/eller psykoterapeuter knutna till verksamheten?

Johanna Torshall Svensson : Verskamhetschefen är utbildad psykoterapeut, men hon är inte inne i verksamheten och arbetar med flickorna. D.v.s de får inte psykoterapi av henne. Det finns ingen pyskolog eller annan psykoterapuet som flickorna får samtal hos. Däremot finns det läkare som skriver ut medicin. Det kan också finnas fall där flickor fått tillgång till psykolog via BUP (barn- och ungdomspsykiatrin), men det är inget som de flickor vi pratat med fått tillgång till när de bett om det.

Sara: Har personalen blivit polisanmälda? Om inte, varför?

Johanna Torshall Svensson : Inte vad vi känner till. De har inte begått något brott.

Leon: Bra att ni belyste hur snävt socialtjänsten tolkar frihetsgraderna. Har alltid funderat på hur den offentliga verksamheten inte vågar eller klarar av att skydda och begränsa vårdtagare som man ansvarar för. Det finns en väldig rädsla att göra fel och vågar inte agera i den aktuella situationen.

Johanna Torshall Svensson : Tack för dina synpunkter!

Gunnar: Tack för reportaget. Jag är socialarbetare sedan 40 år. Har arbetat med att utbilda behandlingspersonal och är väl förtrogen med vad ni pratar om i programmet. Tyvärr så ”knarkas” det inte i första hand ”uppmärksamhet” utan ”pengar” av de verksamheter som livnär sig på våra trasiga ungdomar. Ni skulle kunna hitta många liknande exempel om ni letade. Ersta är inte sämst i klassen. Och framför allt: Självklart gör man allt för att förhindra att barn far illa. Som anställd träder du in som god förälder. Eller hur? Tack! Tyvärr så har granskningen av dessa verksamheter bara blivit sämre av att IVO fick tillsynsansvar.

Johanna Torshall Svensson : Tack för dina synpunkter och för att du delar med dig av din egen erfarenhet!

Johan: Kan man inte ens anmäla pågående brott, när en flicka åker iväg i bil med man som ska köpa sex? Jag känner igen retoriken kring att skylla allt på tidigare ledning från mina dialoger med Ersta rörande lilla erstagården barnhospice där jag har haft barn inneliggande. Det är ju enkelt att bara svara att allt funkar bättre nu men när det behöver sägas om och om igen blir det inte helt trovärdigt. Bra granskat och bra slutintervju som visar att rutiner är viktigare än människor för Ersta!

Anna Jaktén:

Tack för brevet. Det går så klart att ringa polis om man vet att ett barn ska åka iväg för att försöka hindra ett brott. Det är vad polisen vill ska ske. Om du har tips till oss går det bra att maila anna.jakten@svt.se

ANGEL FRÅN ÖREBRO: VI VILL TACKA FÖR ETT PROGRAM SOM BRYR SIG, SÅ ENKELT, OM ETT STOR PROBLEM SOM DRABBAR UNGDOMARNA IDAG. TACK FÖR EN MYCKET VÄL GJORT ARBETE, OCH HOPPAS ATT MYNDIGHETERNA FÅR TAG I PERSONERNA SOM HAR ANSVAR OCH INTE VILL SVARA TILL SINA PLIKTER.

Anna Jaktén:

Tack för brevet Angel.

Freddy: Hur kan myndigheten tillåta att dem fortsätter att driva verksamheten när det är uppenbar att dem ljuger. Har inte personalen begått ett brott?

Johanna Torshall Svensson : Behandlingshemmet bryter mot socialtjänstlagen när de inte anmäler till socialtjänsten, men de har inte begått något brott.

Rebecca : Sitter här och nästan skäms över vården inom psyk. Jag själv arbetar som undersköterska inom vården. Jag har anmälningsplikt om jag MISSTÄNKER att ett barn far illa. Har inte dessa människor också det?

Anna Jaktén: Jo, de ska anmäla allvarliga händelser och förhållanden till socialtjänsten. Det finns inget krav att de ska göra polisanmälan dock.

Anders: Fy skäms på IVO som låter uppdrag granskning göra den utredning som de borde gjort. Varför frågade ni inte IVO varför de inte ifrågasatt att de polisanmält exempelvis?

Anna Jaktén: Vi har inte möjlighet att gå in på alla delar i en granskning på en timme tyvärr, men vi kanske kan återkomma längre fram.

Anonym :) : Hur ofta är det som flickor från flickhemmet berättar om detta?

Johanna Torshall Svensson : Hej! Jag är lite osäker på vad du menar? Om du menar hur ofta flickorna berättat för personal när de sålt sig så är det olika för olika flickor. För ”Emma” i programmet berättade hon 13 gånger efteråt och 8 gånger före hon bestämt träff, av vad som står i hennes journal. Men det finns mängder med mindre tydliga anteckningar av att hon har kontakt med män och träffar dem.

Eva: Min fråga måste kommit bort. Varför ställdes inga frågor om förra ledningen? Bra program, den tog upp välbehövliga fall som behöver komma upp till ytan.

Johanna Torshall Svensson : Hej! Vi har varit i kontaktat gamla ledningen, men förstår att det finns ett tystnadsavtal. Däremot var Wetterstrand chef även då, vilket gjorde att vi ställde frågorna till henne då hon är ytterst ansvarig oberoende av nuvarande eller dåvarande enhets- och verksamhetschef.

Emil: Tror dom på Ersta på allvar att 'häst-terapi' ska på nått sätt hjälpa med trauma från våldtäckt? jag vet ju inte mycket om terapi antar jag, men jag har svårt att tro att någon skulle tro att häst terapi är något som hjälper med djupa psykiska sår.

Johanna Torshall Svensson : De tror att det kombinerat med miljöterapi ska hjälpa flickorna. Det pågår utvärdering från Ersta Sköndal Högskola om huruvida den hästunderstödda terapin överhuvudtaget har effekt för dessa flickor.

Pontus: Vad har dessa utsatta flickor för bakgrund gällande familjeförhållanden under deras uppväxt? Trygga tradionella konstellationer eller enbart levt med ena föräldern av olika anledningar?

Anna Jaktén: De har olika bakgrund, men de familjer vi varit i kontakt med har varit alldeles vanliga kloka människor. Men så klart väldigt påverkade och trötta av att ha barn som under lång tid inte mår bra.

Joakim: Hej Ug. Hur kommer det sig att ni vinklar reportaget till att Ersta Flickhem bara skulle bebos av flickor med sexuellt avvikande problem när det inte är sanningen? Nu tror Sverige att det bara sitter såna flickor där när jag vet att det inte gör det. Även om jag anser att det finns ett problem med att man inte har anmält som man ska, så beror detta på Socialstyrelsen lagar ( när det kommer till vad man får göra och inte göra som anställd). Ni borde alltså attackera socialstyrelsens lagar för att kunna förbättra HVB-hem som är öppna.

Johanna Torshall Svensson : Hej Joakim! Tack för dina synpunkter! Det stämmer att Ersta inte endast ta emot flickor med sexuellt självskadebeteende. Det säger vi inte heller i programmet. Men många av dem har det, och det är vad vi säger. De flickor som tillhör målgruppen har eller misstänkts ha varit utsatta för sexuella övergrepp och/eller har sexuellt självskadebeteende och/eller anknytningsproblematik. Naturligtvis kan det finnas fall där så inte varit fallet, men det är denna målgrupp som Ersta flickhem riktar sig till och anser sig var specialiserade på.

ALF: VARFÖR VAR INTE POLISEN OCH TOG PEDOFILERNA

Johanna Torshall Svensson : Polisen har varit där många gånger, men de kan inte vara där om de inte vet att något ska hända/händer/har hänt.

ekonomitänket då?: Alla sådana här behandlingshem i Sverige lever numera på sina intäkter från vårddygnsavgifter, och de flesta förväntas vara vinstdrivande. En utskriven ungdom kan innebära minskade intäkter på 3000 – 4500 kronor per dygn. Gör gärna ett program om hur detta kan påverka innehållet i behandlingen!

Johanna Torshall Svensson : Tack för ditt tips och dina synpunkter!

Emil62: Obehagligt, hur ni omformulerar min fråga! Ta gärna vidare kontakt.

UG – Moderator: Hur menar du att vi har omformulerat din fråga? /Frida, webbredaktör

Titte: Klart atta det är fel det ni berättar...men varför ska man hänga ut en vårdaktör för saker som hänt för 3-4 år sedan....om det fortgått så visst ok...men en timme om ursäkta uttrycket gammal info är det intressant..

Johanna Torshall Svensson : Tack för dina synpunkter! Det är inte gammal info. Det har pågått sedan åtminstone fyra år tillbaka i tiden och sedan pågående fram till åtminstone våren 2015, enligt våra uppgifter. Om det pågår exakt just nu, kan jag inte svara på.

Vibeke: Det borde vara straffbart att underlåta anmälan och att strunta i att ingripa när barn våldtas. Finns det inget lagutrymme som petar olämpliga i dessa exempel farliga tjänstemän?

Johanna Torshall Svensson : Tyvärr känner jag inte till att det finns någon lag som säger det.

Orolig mamma: Mycket bra program. Jag har själv en dotter som är placerad på ett hem med samma behandlingsform. Är orolig över henne. Hon har bara varit placerad där mycket kort tid. Jag har försökt få personalen och socialtjänsten att förstå varför hon inte ska ha en mobil. För jag vet vad hon använder den till.... Men de gav henne en mot min vilja. Jag har numera ingen kontroll över hennes skadliga beteende. Hur får jag veta HUR deras hem VERKLIGEN är?

Anna Jaktén:

Jag förstår att du är orolig. Bedömningen av mobilen handlar bland annat om hur gammal och mogen din dotter är. Jag har inga väldigt kloka råd att ge men se till att ni alla har en bra och tät kommunikation, det är många som ska prata med varandra: ditt barn, socialtjänst, bup, hemmet... Kanske kan du få kontakt med andra föräldrar med barn på samma hem? Eller flickor som bott på hemmet förut? Anmälningar, inspektioner etc från IVO är offentliga, om det fins sådana angående hemmet kan du läsa dem. Önskar dig allt gott.

Helen: Har socialen nåt samarbete med Ersta?

Anna Jaktén:

Ja, ett hvb-hem och socialtjänsten är skyldiga att ha ett nära samarbete för placerade barns bästa.

UG – Moderator: Många ställer frågor till oss och reportrarna svarar så fort de kan. Har du inte fått svar – ställ frågan igen! /Frida, webbredaktör

Maja: Vilket skrämmande men viktigt program! Får verkligen vem som helst bedriva verksamhet för flickor som verkligen behöver vård och hjälp? Finns ingen kontroll över dessa verksamheter? Vad har de för kompetens de som sitter i ledningen? De verkade ju helt nollställda och upprepade ju bara en massa floskler! Inte alls till någon hjälp för flickorna. Blir så fruktansvärt arg och upprörd!

Johanna Torshall Svensson : Tack för dina synpunkter, Maja! Man får tillstånd för att bedriva sådan verksamhet och det är IVO som är tillsynsmyndighet och kontrollerar genom att göra minst två inspektioner per år, varav en oanmäld. Jag är osäker på hela ledningens kompetens, men verksamhetschefen är legitimerad psykoterapeut (hon jobbar dock inte i verksamheten med flickorna).

Joakim: Fast ni nämner inte heller att det finns flickor med andra problem, jag vet mycket väl nu att det sitter flickor med ångest nu i Ersta flickhem och är upprörda över att ha fått denna stämpel på sig att det skulle sälja sig. Anser inte ni att ni borde ha gjort det tydligare istället för att lägga mer ångest på de flickor som faktiskt bor där nu?

Johanna Torshall Svensson : Hej igen, Joakim. Jag tycker att det är tydligt att säga att vissa flickor har sexuellt självskadebeteende och att det är hälften av 12 som sålt sig. Det innebär ju att det inte är alla som säljer sig, vilket vi inte heller sagt eller trott. Men det är förstås tråkigt om flickor som bor där mår dåligt över de tror att andra får en felaktig uppfattning om dem. Om det är så, borde vi varit tydligare där.

Samir habib: Vill veta om ni kollade upp om pedofilerna vet om detta hem och om de använder det aktivt att komma åt unga tjejer?

Anna Jaktén: Nej, vi har inte kollat upp de som utnyttjat flickorna. men enligt flickorna har männen inte backat  när flickorna berättat att de bor på ett behandlingshem. Inte heller har de backat när flickorna kan visa ärr av skärskador etc. De har ändå utnyttjat dem.

Siv: Hur många flickor har behandlats på Ersta de senaste 2 åren? Hur har det gått för de som inte finns med i programmet? Vad har hänt med de 11 polisanmälningarna? Har de utretts?

Johanna Torshall Svensson : Hej Siv! De flesta polisanmälningarna har lagts ned. Det har blivit två domar, varav den ena dock inte gäller den tidsperioden som polisen hänvisar till. (Den skedde nämligen 2014 och polisen gjorde sin anmälan 2013.)

Jag vet inte hur många flickor som varit på Ersta de senaste två åren, men det är ca 7 st där samtidigt. De är där olika lång tid, vissa ett par år, andra ett par månader. Jag kan heller inte svara på hur det gått för alla flickor som bott på Ersta, men troligen har det gått bra för vissa. Av de 12 vi pratat med har flera fått hjälp efteråt med exempelvis DBT-behandling och psykologhjälp och mår nu bra och har inte längre något självskadebeteende. Andra mår fortfarande väldigt dåligt och till och med sämre än när de kom till Ersta. Det är väldigt blandat helt enkelt.

Annie B: Tycker man ska ha en dagsrutin som stärker flickorna, de ska alltid vara sedda och med i en verksamhet, ingen flummig hästterapi utan ordentligt jobb på fritiden med läxläsning inbakad, ungefär som ett schema i skolan!

Johanna Torshall Svensson : Tack för dina synpunkter!

Eva: En fråga om den mer medicinska sexuella hälsan. Uppmärksammade personalen behov av test för könssjukdomar?

Johanna Torshall Svensson : Flickor fick göra graviditetstest när de efterfrågade det, och även andra gynundersökning pga underlivsbesvär, även vaccinationer mot smittsamma könssjukdomar.

Ano: Tack för att ni förstört för mig och mitt hem!

Johanna Torshall Svensson : Hej Ano. Tråkigt att du känner så. Jag hoppas att du får hjälp att må bättre!

Håkan Noren: Att ställa sej i vägen för att förhindra en flicka att kliva in i en torsk-bil eller försöka hindra torsken att köra iväg med flickan kan väl inte vara olagligt. Det är ju en medborgerlig skyldighet.

Anna Jaktén: Jo, det är vad mamman och flickan också tycker. Det finns inget rakt och enkelt juridiskt svar utan varje enskild situation måste bedömas utifrån risker för flickan, vad som är lämpligt i just den stunden. Det skulle kunna bedömas som en nödsituation med risk för flickans liv.

Nina: Kan man anmäla enskilda personal på hemmet som negllegerat att anmäla brott som tydligen kan styrkas med hjälp av journal ? Och hur granskar/ kollas upp dessa instutioner så att allt går rätt till, finns det någon oberoende instans som gör oanmälda besök ? Och Tack för att Ni gör det !

Johanna Torshall Svensson : Hej Nina! Tack för dina synpunkter! Det är inget brott att inte anmäla till polis. Det är heller inte enskild personal som är ansvarig för anmälan till socialtjänsten utan det är hemmets ledning. Inspektionen för vård och omsorg, IVO, är tillsynsmyndighet och utreder anmälningar som gäller vården på Ersta. De gör även inspektioner, både oanmälda och föranmälda med olika ”teman”.

Anonym!!!: Tycker det är så jävla oprofessionellt att ni säger att ”flickor som BOR på Ersta Flickhem har sexproblematik” så respektlös!

Johanna Torshall Svensson : Vi säger inte att alla flickor som bor på Ersta har det. Vi säger att vissa har det, eftersom det är en del av Erstas målgrupp. Vi är medvetna om att inte alla har det. Av de flickor vi pratat med har majoriteten varit placerade för att få hjälp med sexuellt självskadebeteende och att bearbeta trauman. Men det betyder inte att alla har sexuellt självskadebeteende.

Anonym mamma: Jag förstår att tjejerna som bor där nu försvarar Ersta Flickhem. Det är ju deras liv och identitet som kan tyckas bli granskat. Alla tjejerna är inte sexmissbrukare. Kanske istället våldtagna innan de kom dit. Min dotter gjorde samma sak när hon bodde där, försvarade insatserna på Ersta.Samtidigt som hon bönade om att slippa vara kvar. Men vad visste hon om vilken hjälp som fanns. Dessutom är många av flickorna LVUade, dvs tvångsomhändertagna av socialen. Åtminstone när min dotter bodde där. Ersta flickhem blir ju därför som en elak styvmor. Så klart att tjejerna måste försvara sina liv. Precis som misshandlade barn försvarar sina misshandlande föräldrar

Johanna Torshall Svensson : Tack för dina synpukter och för att du delar med dig av din erfarenhet!

Andreas: Hur trovärdig blir forskningen när Ersta Sköndal Högskola också är kopplat till Ersta Diakoni?

Johanna Torshall Svensson : Det är inget jag kan avgöra. Men även Linköpings universitet har påbörjat en utvärdering som ska vara klar 2017.

Siv: Tack för svar på mina frågor. Vore det inte lämpligt att framhålla Erstahemmets hela verksamhet och ge en mer objektiv bild av verksamheten?

Johanna Torshall Svensson : Jag vet inte riktigt vad du syftar på nu? Vi berättar ju i programmet att deras behandling består av miljöterapi och hästunderstöddterapi och även Erstas ledning berättar det och vad det innebär. Vad är det du saknar?

Stubi: ”Alla som arbetar med barn har väl anmälningsplikt? ”Ert svar: bara till socialen. Men jag undrar gäller det även när barnen upenbarligen kan vara i livsfara, samt när det gäller ytterst allvarlig dubbelbrott (sexköp samt pedofili). Gäller då inte kala polisen direkt och föröka hindra barnen smt gripa torsken? Skal man inte ringa ambulan när ett barn blir skadad? Med sma logik måte man ju ringa polis när barnen utsätt till livfara. Vad sägen lagen?

Anna Jaktén: I programmet hade två jurister lite olika ståndpunkter. Men ett hem som har ansvar för ett barns vård och omsorg har också ett ansvar för att skydda barnet. I programmet pratar vi om vad ”nöd” betyder, där anser t ex föräldrar att det är en nödsituation där personal måste ingripa om ett barn säljer sig.

J: Också självklart vågar ni ej svara på våra frågor, DETTA ÄR FEGT & barnfasoner

UG – Moderator: Vi svarar så fort vi hinner! Om du inte fått svar på din fråga – skicka den igen. /Frida, webbredaktör

Lovisa: Är att vara kristet aktiv en förutsättning för anställning på Ersta? Är kristna inslag ett led i Erstas terapi?

Johanna Torshall Svensson : Det tror jag inte att det är. Jag vet flera personer som varit anställda inom Ersta som inte varit kristet aktiva. Jag har dock inte sett några anställningsavtal. Ersta har ingen samtalsterapi om det är du syftar på, så därav är det heller inte några kristna inslag. Om du menar den hästerunderstödda terapin eller miljöterapin så har åtminstone inte någon av flickorna berättat om några kristna inslag.

Kristina Luleå Norrbotten: Får Ersta flickhem fortsätta att ta emot flickor med självskadebeteende efter detta reportaget..Jag formodar att föräldrar har anmält Ersta för allvarliga brister samt efter andra oegentligheter som avslöjades i programmet?

Johanna Torshall Svensson : Det kan jag inte svara på ännu eftersom programmet precis sänts.

André: Hej Jag såg nyss programmet och tycker det är fruktansvärt vad dom här tjejerna har fått gå igenom, det är fullständigt oacceptabelt att sådant ska kunna ske. Dock måste jag rikta skarp kritik mot ert sätt att vinkla programmet där det uppfattas som att det hela har berott på personalens bristande kompetens eller liknande. Jag jobbar själv på ett HVB-hem och känner med dom när jag ser er utfrågning. Dom ni borde jaga och konfrontera i det här läget är snarare politiker och lagstiftare som försvårar för oss att göra våra jobb då våra befogenheter är kraftigt begränsade och förlegade lagar ständigt sätter käppar i hjulet för oss när vi försöker utföra vårt jobb. Gör en uppföljning på det här avsnittet men rikta kritiken och ställ frågorna till rätt personer, dom som faktiskt ska stå till svars för hur sådana här hemska saker kan få ske, för tyvärr så är det inte så enkelt som ni försöker få det att verka. Ett enkelt exempel, så ni förstår hur begränsade vi är i vårt arbete pga lagstiftning, är att vi inte får ta ifrån någon dennes telefon. Förstår ni då hur problematiskt det kan bli? Som sagt, gör om gör rätt!

Anna Jaktén: Tack för ditt brev. Vi riktade frågorna och ansvaret mot ledning och ägare, inte enskild personal. Ett hvb-hem får inte ha ett generellt telefonförbud, däremot göra individuella bedömningar utifrån ett barns mognad. ålder etc. Skriv gärna e-brev till oss och berätta mer hur du tänker och vad du har för erfarenheter. anna.jakten@svt.se

PIA: Hur många av pedofilerna som köpte sex av barnen är polisanmälda av föräldrarna ?

Anna Jaktén:

Det vet vi inte exakt, men när 74:åringen utnyttjade Alva polisanmälde hennes mamma. När det gäller Emma har hon gjort de flesta anmälningar själv.

J: Jag arbetar ofta med flickor med denna problematik inom slutenvården (där de inte bör vara utöver som sista utväg, kortvarigt) och kan bara säga Skäms på er UD! Ett så oinformerat program! Beskyller ett HVB hem när det bör belysas hur flickornas problematik bör bemötas av samhället TILL EXEMPEL! Vilken missad möjlighet och misslyckat försök att informera samhället om ett viktigt problem. Usch.

Johanna Torshall Svensson : Tack för dina synpunkter! Vad är det du saknar?

HVB-hemmet tar på sig ansvar och får även betalt för att skydda och hjälpa flickorna med att bearbeta trauman och bli av med sitt självskadebeteende. Tycker du inte att det finns skäl att ställa krav på att de gör just det då?

PIA: Har någon förälder polisanmält Ersta flickhem ?

Anna Jaktén: Nej, inte polisanmälan, men det finns anmälningar till IVO, inspektionen för vård och omsorg.

Maria: Jag tycker att ni ska intervjua flera juridiska experter; familjerättsjurister och brottmålsadvokater med specialisering på sexköpsbrott/pedofili.

Johanna Torshall Svensson : Tack för dina synpunkter och tips! Vi har pratat med fler än de som är med i programmet, men alla intervjuer får inte plats att ha med. Tiden räcker inte till för det.

Siv: Jag saknar berättelser om de flickor som fått hjälp på hemmet och som det gått bra för. Man måste också tänka på att behandlingen på hemmet är frivillig och att hemmet saknar möjlighet till tvångsåtgärder och som personalen säger: vistelsen där bygger på förtroende

Johanna Torshall Svensson : Louise har det gått bra för. Vi har pratat med alla flickor som vi fått kontakt med och det här är det de har berättat. De som inte velat prata med oss eller som vi inte känner till, kan vi naturligtvis inte ge någon bild av/om. Flickor har varit placerade både med stöd av SoL och LVU. Det finns dessutom behandling med forskningsstöd för att hjälpa flickor med den här problematiken. Ingen sådan behandling erbjuds dock på Ersta flickhem.

JR: Intressant hur ni vinklat programmet. Är detta något ni gjort någon som helst research på (som reportrar!)? Flickornas problematik är inte något man kan beskylla ett HVB hem för. Har ni någonsin träffat eller behandlat personer med denna problematik skulle ni förhoppningsvis förstå bättre än att göra ett så skamligt oinformerat program. Psykiska sjukdomar och beteendestörningar är allvarligt och viktigt för samhället att informeras om/visa intresse för. Varför valde ni att inte informera istället för att beskylla?

Anna Jaktén: Jag ser inte riktigt hur du menar, men vi tycker att det är väsentligt att granska ett hvb som ska skydda och hjälpa barn men där barnen under behandlingen utsätts för sexuella övergrepp. Vi skyller inte flickornas problem på hvb-hemmet, men det är hvb-hemmet som ska skydda dem och hjälpa dem att bearbeta sina trauman. De har också betalt för att göra det.

Sandra: Jag förstår att det är många som skriver, därav har jag inte fått svar än. Så jag provar igen. Är det inte på tiden att man tittar på vad som HVB personal inte får och får göra? Man får ju helt enkelt INTE ta en elevs telefon, man får inte hålla i en elev som avviker etc. Där har vi stora förändringar att göra tycker jag. Tack för ett bra program.

Johanna Torshall Svensson : Tack för ditt tålamod! Vi skriver så fort vi kan. Vi har tittat på vad man får och inte får göra. Man där är experterna inte helt överens, vilket vi tar upp i programmet. Naturligtvis är det också problematiskt för personalen om det inte får göra vissa saker. Men detta är endast kortsiktigt agera, d.v.s när det händer som de bör ingripa. Mer långsiktigt kan man ha behandlingsformer med forskningsstöd som åtgärd. Det handlar inte bara om att ingripa i en akut situation.

Kul att du gillade programmet!

UG – Moderator: Nu är klockan 22 och vi stänger chatten för ikväll. Tack för alla frågor. Vi är tillbaka nästa vecka igen!

Anna Jaktén: Tack för frågorna! Det går bra att e-posta om ni vill lämna fler tips eller synpunkter till oss. anna.jakten@svt.se

Johanna Torshall Svensson : Tack för alla frågor! Vi har skrivit så fort vi kunnat, men ändå inte hunnit med alla frågor tyvärr. Kul att så många tittat på programmet!  Hör gärna av er till oss om ni har fler synpunkter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – På promenad

Mer i ämnet