”Min inställning är att de flickor som vill ha och behöver ha samtal med psykolog ska ha det” säger Ann-Sofie Wetterstrand, chef för Erstas sociala verksamheter, i dag. Foto: SVT

Flickor nekades psykologhjälp på Ersta

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

På Ersta flickhem bor unga flickor som misstänks ha utsatts för sexuella övergrepp och som ska bearbeta sina trauman. Men trots det har flickor som uttryckligen bett om psykologsamtal fått nej från flickhemmets ledning.

Idag har Louise ett bra liv med en fin lägenhet och framtidsdrömmar. Men för tre år sedan, fram tills hon var 18, vårdades hon på Ersta flickhem några mil söder om Stockholm. I uppdraget från hennes socialtjänst till Ersta står det bland annat att Louise ska ”skyddas från att utsätta sig själv för risker och skada sig själv” och ”ges möjlighet att bearbeta tidigare upplevda trauman kring sexuella övergrepp”.

Trots detta sålde hon sin kropp under tiden på flickhemmet – och fick nej av Erstas ledning när hon efterfrågade psykologsamtal.

UG – På promenad

”Prata det jag behövde”

Först efter tiden på Ersta fick Louise tillgång till den regelbundna och strukturerade psykologkontakt som hon menar hjälpte henne.

– Jag fick ju ur mig saker som jag skulle fått ut mig ett tag tillbaka. Det hjälpte mig med att gå där, att jag fick prata, det var det jag behövde.

Reporter: Såg du inte värdet i din egen kropp?

– Nej, inte då. Idag kan man inte köpa min kropp för pengar men då förstod jag inte så eller tänkte så.

Önskemål att träffa psykolog

Uppdrag granskning har gått igenom journaler för tre flickor som varit inskrivna på Ersta flickhem, vi kallar dem Alva, Louise och Emma. I alla tre journaler uttrycker flickorna och deras familjer önskemål om att få prata med en psykolog men får nej från Erstas ledning. Argumenten från Ersta är bland annat att psykologsamtal skulle innebära att det ”uppstår splittring”.  Det framkommer även att personal från barn och ungdomspsykiatrin, BUP, och från Södersjukhuset skriver till Ersta och efterfrågar psykologsamtal för inskrivna flickor.

Den behandling som ges till flickorna på Ersta består av miljöterapi och hästunderstödd terapi.

– Det är väl jättefint att klappa en häst och vara ute och rida, men det här är för svårt och för komplext. Det här är flickor som mår jättedåligt, det behövs mycket mer och det får de inte, säger mamman till trettonåriga Alva som bodde på Ersta fram till september 2014.

Reporter: Men vad hade behövts?

Terapi, massor med terapi.

Införts nya rutiner

Ledningen för Ersta Diakoni som driver flickhemmet säger sig inte känna till att flickor nekats psykologhjälp. De tillägger att de under senaste året infört nya rutiner och en ny ledning och att flickorna i dagsläget får tillgång till psykolog om de vill.

– Ja, min inställning är att de flickor som vill ha och behöver ha samtal med psykolog ska ha det, säger Ann-Sofie Wetterstrand, chef för Erstas sociala verksamheter.

Verksamhetschefen för flickhemmet har psykoterapeutexamen, men det finns ingen färdigutbildad psykoterapeut i den dagliga verksamheten.

Fotnot: Louise, Alva och Emma heter egentligen något annat.

Fakta: Ersta flickhem

Ersta flickhem är en del av Ersta diakoni, en ideell förening på kristen grund med 900 anställda. Föreningen har sjukhus, kyrka, oblatbageri och mer än 160 års historia av socialt arbete på Södermalm i Stockholm. När flickhemmets skola invigdes 2012 var det drottning Silvia som klippte bandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – På promenad

Mer i ämnet