Magnus Svenungsson och Anna Lindman. Foto: SVT

Reportrarna chattade om granskningen av Livets ord

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Efter reportaget om Livets ord och kollektmiljonerna chattade reportrarna Magnus Svenungsson och Anna Lindman med er tittare. Chatten är nu stängd, men du kan läsa den i sin helhet nedan .

UG – Moderator: Hej och välkomna till kvällens chatt om Livets ord och kollektmiljonerna. Reportrarna sitter redo att svara på era frågor, så fråga på!

Krifraeri : Vad händer efter programmet med livets ord? Får dom fortsätta på det här viset?

UG – Tack gode Gud för pengarna

Magnus Svenungsson: 

Hej. Jag vet inte vad som händer. men förhoppningsvis tar vi lärdom av detta.

Trogen publik: Fantastiskt program som vanligt. Har länsstyrelsen på något sätt vidtagit några åtgärder mot livets ord?

Anna Lindman: Tack. Det vet vi inte än. De angav att de har resursbrist när vi var där, men det råder enl dem ingen tvekan på att de brutit mot stiftelselagen.

Diana : hej, ni hade vunnit i programmet genom att ge en bredare teologisk grund till givande, innan ni ger siffror mm. 

Anna Lindman: Det tror jag också, finns hur mycket som hellst att titta på där. tyvärr hade vi inte mer tid!

Karl: Har Skatteverket kollat upp tidigare och dagens pastorer hos livets ord? Verkar som det kanske är på sin plats att undersöka dem lite djupare?

Magnus Svenungsson: Nej det finns ingen utredning på sktteverket angående detta.

Mats: Har skattemyndigheterna försökt granska intäkter och inkomster?

Anna Lindman: De har inte haft några tips innan, men nu har vi ju pratat med dem. Vi har lagt ut den intervjun på hemsidan. Gåvor av det där slaget är skattepliktiga. 

CE: Jag vill bara tacka er för ert engagemang och tack för att ni upplyser samhället om Ulf Ekmans religion fungerar. ”Ge till Gud och Gud belönar mig”... Usch fyfarao! Stackars stackars människor

Magnus Svenungsson: Tack. För mig har det varit angeläget att göra detta reportaget.

Borre?: Kommer livets ord bara fortsätta på det här viset?

Anna Lindman: 

Ingen aning, fråga dem!

Daniel: Hej! Livets Ord ger ju en bild som ganska mycket motsäger er version vad gäller det inträffade på sin blogg http://blog.livetsord.se/. Bland annat en oklippt version av intervjun med Joakim Lundqvist. Vem ska man egentligen tro på?

Magnus Svenungsson: 

Vi har också lagt ut hela intervjun med Joakim Lundqvist på vår hemsida.

josef: vilken bild menar nuvarande pastor att ni har missat för att balansera det hela, det känns som att något fattas när man inte diskuterar detta.

Anna Lindman: 

Han menar att vi ska berätta mer om allt bra de gör och om hur vinklat de tycker att reportaget är. Vi vill väl mer att de ska svara på kritiken.

Sara: Vad gäller sekretessavtalen, kunde ni inte hitta någon annan med insyn som kunde ge en bild av varför de skrev sekretessavtal? Den teologi som Livets Ord har i grund är för övrigt en så kallad framgångsteologi. Högst vanligt i länder som USA.

Magnus Svenungsson: 

Vi har försökt att få veta så mycket det bara går, men har inte fått någon förklaring. Märkligt med en kyrka som har skretessavtal.

Manolo: Det är mycket som inte stämde med programmet och som inte heller var sant

Magnus Svenungsson: Du får gärna utveckal vad.

Dotter: Med tanke på att de inte skött sin stiftelse korrekt, kan han åtalas för något brott? Är det möjligt? Otroligt hur upprörd man blir av deras girighet, måste finnas nåt sätt att ställa Ulf till svars?

Anna Lindman: 

Skattemyndigheten... man kan också anmäla till Länsstyrelsen, då kan pengarna krävas tillbaka till stiftelsen.

Jompa: Hej,tack för bra program Har ni kunnat spåra vart gåvorna till Ulf har tagit vägen.

Anna Lindman: 

Nej.

Anders: JAg har aldrig blivit tvingad att ge pengar till Livets Ord, varit med sedan 1992 känner inte igebn detta.

Magnus Svenungsson: 

Vi säger inte heller att någon tvingats. Tvärtom. Vi säger ju att medlemmarna har skänkt av fri vilja.

David: Kommer ni att släppa en oklippt version av de samtliga intervjuade, alltså de som även tydligen inte bara pratat negativt om detta samt intervjun med Joakim? 

Magnus Svenungsson: Den ligger redan på vår hemsida.

EX Livets Ordare: Jag är en föredetta Livets Ordare, om de dementerar uppgifterna om skatt så kan jag personligen säga att jag också rest med LO och fått pengar betalt kontant i kuvert efter mina ”tjänster”.. 

Anna Lindman: Intressant, tack för info, de förnekar allt och driver tesen att vi hittar på, mejla gäran till Uppdrag granskning.

Madde: Hade det kanske inte varit på sin plats att tala om att hela kristenheten tror på givande och tionde som en princip och inte bara denna församling?

Magnus Svenungsson: Ja det kanske man skulle gjort. Men nu valde vi Livets ord.

Nyfiken tittare: Finns det andra församlingar som ni tänker kolla upp? Vad gör ni för research gällande typ den allmänkristna principen ”tionde” som ni presenterar som problematisk? 

Anna Lindman: Vi säger inte att den principen är problematisk i sig. Vi säger att det är probelmatiskt om människor säger att de känner att de måste ge för att vara goda troende, eller för att ”gå med Gud”, så som människor berättat för oss.

Jenny: Hur tror ni att ert reportage upplevs av de många medlemmar som arbetar hårt för att göra ngt positivt för andra? Nästa dag på jobbet blir de hatade. Saker kostar pengar, även goda saker!

Magnus Svenungsson: 

Jag tänker mer att dom blivit lurade av sin arbetsgivare att jobba gratis medan ledarna skott sig.

TLU: Tack för ett bra program! Vore intressant med en uppföljning och se om någon som skänkt mer än de mäktar med, får några pengar tillbaka.

Anna Lindman: 

Ja, verkligen!

Manolo: Det var mycket som inte stämde i programmet.

Magnus Svenungsson: Du får gärna utveckla detta.

Pia: Skrev innan men vet inte om det kommit fram. Har ni granskat församlingen Arken i Kungsängen. Det är väldigt likt Livets ord.

Anna Lindman: 

Jag har gjort ett reportage där för några år sedan, hör gärna av dig om du har tips.

Per: Tack för ett mycket bra program. Är övertygad om att verksamheter lika Livets Ord verkligen behöver synas rejält i sömmarna. Men handen på hjärtat, har man inte i långa tider känt till olika religiösa ledares förkärlek till att berika sig själva? Är någon egentligen så förvånad. Hoppas få se fler reportage i ämnet.

Magnus Svenungsson: Du får gärna höra av dig till oss och berätta mer.magnus.svenungsson@svt.se

Olof Gunnar: Har ni fått någon reaktion från katolska församlingen i Jönsköping ?

Anna Lindman: 

De är upprörda över att vi störde Ulf.

Maja: Jag har varit medlem och det stämmer det ni berättar om

Anna Lindman: Tack för att du skriver det Maja, det är många som mejlar nu, Jag hoppas att Livets Ords ledning kommer lyssna på er!

T:S: Själv jobbat på Livets Ord. Kan bekräfta att vi inte fikk pension. Min mor och svärmor har också jobbat där i många år, och har mycket låga pensioner p.g.a. denne policy. Vi jobbade i den tro att också dette gälde Ulf og hans styrelsegäng också. Skulla aldrig kunna lita på någon i den gamla styrelsen igen.

Magnus Svenungsson: Tråkigt att ni drabbats.

Daniel Vic Lund: Jag var själv med i LO-rörelsen i tonåren. Och sättet de pressade oss på var obarmhärtigt. För mig var Ulf Ekman en styrka och tröst, jag kunde aldrig ALDRIG föreställa mig att han försummade pengar på detta sätt. Detta program var mycket svårt för mig att se. Gick ur rörelsen runt 2008, men har alltid trott att Ulf Ekman alltid drev LO med ett gott uppsått. Hur kommer det sig att Ulf Ekman inte meverkade mer i programmet och svarade grundligt på det ni tog upp, varför var han så svår att få tag på? Han har många medlemmar, och inte minst Pastorsparet ifrån Ukraina, som behöver ett svar ifrån honom. Han borde verkligen ge dem det. Sen vill jag bara säga att jag tycker reportern Anna Lindman var riktigt bra i detta programmet. Hon drog sig inte från att konfrontera Ulf. 

Anna Lindman: Hej Daniel! Tack! Jag önskar också att vi fått en längre intervju med Ulf!

tittare: Har alla kontanter Ulf Ekman tagit emot registrerats i församlingeförsamlingen? 

Magnus Svenungsson: Vi vet inte men varför skulla han då ha kontanter, ifall t ex församlingen i Toronto hade kunnat sätat in pengarna direkt.

Gunnar: Stämmer det som LO säger i sin blogg att ni har ringt medlemmar och när de inte haft något negativt att säga, har ni tackat för samtalet? 

Magnus Svenungsson: Verkligen inte.

Bengt: Om styrelsen för stiftelsen Livets Ord bryter mot stiftelselagen när dom beviljar sig själva pensionsavsättningar borde dom väl bli föremål för svenskt rättsväsende antar jag? Kommer Ulf Ekman att åtalas?

Magnus Svenungsson: Det vet vi inte. Länsstyrelsen har en tuff uppgift att hinna granska alla stiftelser.  Det blir bara ett urval.

Manolo: De där pastorerna från Ukraina hade själva problem med pengar. När LO skulle undersöka saken bröt de kontakten. Inte konstigt att de slänger så mycket skit idag 

Anna Lindman: Det finns mycket i den konflikten som kan behövas belysas. Vi finner efter våra efterforskningar dem mycket trovärdiga.

Eva: Omskakande program ! Tack för att ni poängterade att LO struktur är unik i frikyrkosverige. Det är ingen församling utan en stiftelse !

Magnus Svenungsson: 

Ja, det är en väldig skillnad på organsiationen på LIvets ord och många andra försmalingar.

Livets ordmedlem: Jag tycker att ni lägger upp en mycket negativ modell av livets ord. Jag kan bekräfta att ni målar upp en extremt felaktig bild av livets ord. Mitt förtroende för UG har försvunnit.

Magnus Svenungsson: Tråkgt att du tycker så.

Ak: Hej. Jag tycker synd om alla människor som i god tro har trott att de gör en god gärning. Undrar om någon jurist någonsin tittat på fallet och kan se om det finns någonting att börja utreda? 

Anna Lindman: 

Intressant. Jag gissar att man också brutit mot stiftelsens urkund när man tagit pengar från församlingen till sekretssavtal, de pengarna ska ju gå till evangelisation, så det finns nog en del att titta på.

Vikand: Har själv varit med från 1985-1995 och kan styrka den bild som programmet ger.. Självklart gav man frivilligt men under stor press och skrämselpropaganda från ledningen om att du inte skulle lyckas eller ha framgång i ditt liv om du inte gav!

Magnus Svenungsson: Det låter som en ganska egoistisk teologi. Man ger för att få.

Mats Selander: Hej jag heter Mats Selander och var med i ditt ditt program Anna; ”Annas Eviga” det första programmet om abort. Som ung kristen var jag mycket positiv till Livets ord men tog efter 3 år avstånd från hela teologin. Det finns så mycket skit under ytan här, och jag är tacksam för att ni gräver upp en del av den. Stort TACK! Riktigt bra jobbat! Och modigt också. Utöver ekonomiska oegentligheter har vi alla de tragiska berättelser om människor dött pga att de inte tagit medicin utan ”stått i tro”. En kille vid namn Karl-Fredrik (kallad ”Kaffe”) fick cancer och valde att avstå all behandling. När han dog låtsades Livetsordarna inte ens om att han existerat. Det var Credo (på den tiden SESG – alltså den kristna skol-och studentrörelsen som Ulf Ekman var anställd i innan han började predika sin ”trosförkunnelse” och utifrån vilken han tog en massa ungdomar och startade Livets ord); det var alltså Credo som fick ta hand om ”Kaffes” begravning. Det finn många tragiska berättelser om hur Livets Ords (och särskilt Ulf Ekmans) undervisning fått förödande konsekvenser för individer. Det har redan gjorts program om detta men jag tror det finns mer att säga. Hur som helst: Tack för ett riktigt bra och viktigt program! Låt mig till sist säga att jag upplever det som att Livets Ord fått en ny och bättre inriktning i och med att Joakim Lundkvist tagit över. Det är verkligen det intryck jag har, och jag hoppas innerligt att det inte bara är ett intryck. Min fråga: funderar ni på att göra en uppföljare som tar upp det personliga pris många livetsordare fått betala? vänligen /Mats Selander

Anna Lindman: 

Tack Mats! Skulle gärna svara längre, mejla mig!

Michael Hagelin: Det skulle uppskattas mycket, inte bara ifrån mig – tror jag, att fortsätta följa denna historia i framtiden. Vad Skattemyndigheten m.m. Tack så mycket för detta reportage! ��

Magnus Svenungsson: Jag kan lova dig att jag kommer att ha koll.

Sara: Kommer det att göras en Uppdrag granskning gällande den så kallade Kyrkohärvan i Stockholm/Södertälje?

Magnus Svenungsson: Det kan jag inte svara på.

Tidligare LO are.: Har ni läst dommen mot Kong Hee, stämmer det som Joachim säger at han blev lurad och dömdes för oaktsamhet, inte medveten förskingring?

Magnus Svenungsson: Kong Hee är dömd för att ha förskingrat 35 miljoner dollar. 8 års fängelse.

Felix: Har ni pratat med polis och socialen i Uppsala om det positiva Livets Ord gör. Jag känner mig så grymt kränkt av ert reportage. 

Anna Lindman: Jenny, jätteledsen att du känner så! Vi berättar flera gånger att församlingen gör sådant som församlingen vill och som uppskattas av många. Jag gör gärna ett reportage om det – men inte förrän församlingsredningen rett ut det som varit fel och på vilket sätt människor farit illa! Kräv en sanningskommision!

Pär : Varför nämner ni inte i programmet att alla förtjänster som Ulf har fått på sina böcker och undervisning har gått till församlingen och inte till honom privat!? 

Magnus Svenungsson: Är du säker på att det gett stora inkomster til Livets ord? Dessutom har det väl inget att göra med att han tagit kontanter vid andra tillfällen?

Simon: Vet ni hur mycket av pengarna som samlas inn som faktisk går till arbete som mission, flyktingar osv?

Anna Lindman: 

Nej, men säkert mycket, även om vi fått många tips om att missionärer inte fått betalt och så på fältet, men visst, det säger vi också i reportaget att mycket går dit församlingen vill. Problemet är att stiftelseformen gör att det inte går att granska.

Vetgirig: 3000 medlemmar, är de verkligen inte fler som står för denna enorma omsättning?

Magnus Svenungsson: Det är 3000 medlemmar, varav nästan 1000 är barn.  

wise: livets ords verksamhet står under svensk insamlingskontroll och har 90-konto. Årsredovisningen finns också på hemsidan... Särskilt hemligt och insynsskyddad är ju inte ekonomin alls så som ni vill påskina. Hur tänker ni kring detta? Väldigt ensidig bild som ni förmedlar....

Anna Lindman: 

Titta gärna i årsredovisningarna, det går inte att se vilka pengar som kommit in eller ut och vart, allt är ihopklumpat.

Petter : Ni kallar er ”oberoende television” men godkänner knappt någon kommentar som är till livets ords fördel. Skrämmande.

UG – Moderator: Hej Petter! Reportrarna svarar så fort de kan! Om du inte fått svar, skicka frågan igen! Alla synpunkter och frågor är välkomna./Frida, webbredaktör

Sven : Att ge pengar och förväntas få av Gud är dock något majoriteten av kristna tror på (svenska kyrkan, EFK, pingst, trosrörelsen + övriga världen). Det är tydligt i Bibeln, så tror man på Bibeln så tror man på det. 

Anna Lindman: Att predika om det som man gjort i Livets ord är inte norm inom kristenheten. Vi berättar om att det fått människor att ge mer än de haft råd till och det måste vi kunna berätta oavsett att det finns människor som tror på det. Dessutom borde väl styrelsen ha levt som den lär?

Kaj Östholm: Magnus så här läser vi i Bibeln ! Lukas 6:38 Given, och eder skall bliva givet. Ett gott mått, väl packat, skakat och överflödande, skall man giva eder i skötet; ty med det mått som I mäten med skall ock mätas åt eder igen.» vad säger du om det ?

Magnus Svenungsson: 

Ja, det känner jag väl till. Men det handlar väl inte o att bli given en massa dollar – och bara till mig?

Dan: Anna blir det någon uppföljning på din programserie om sekter. Det är viktigt att granska de här avarterna av religion. 

Anna Lindman: 

Inte planerat just nu!

Jasmine : Hej! Undrar varför ni inte har någon dokumentation eller bevis på det ni påstår? 

Magnus Svenungsson: Titta och läs på UG referens. Där har vi manus samt faktaunderlag.

Bherra: Jag undrar varför Anna Lindman inte gör sej tillgänglig när den kristna kanal 10 ringer skickar mail och sms.?? hon gör en Ulf Ekman ..

Anna Lindman: Jag har inte fått någon fråga från kanal 10?

ADO: Har ni fått någon hint om varför Ekman blivit katolik? Finns det mer pengar i den tron?

Anna Lindman: det måste man fråga honom om

Anders: Jag kommer från en pingstförsamling från början, men kom till Livets Ord 2002. Visst har församlingen gjort fel i flera lägen, det gjorde pingsförsamlingarna också i början. Men är det rätt att nu, under nytt ledarskap och förändringens tider gå ut mot dem som faktiskt jobbar hårt för att förändra detta och göra ngt positivt? det är ju de som får ta skiten ni kastar ut.

Magnus Svenungsson: Det är inte särkslit mycket som är nytt. Samma slutna stiftelse. Ulf EKman har tillsatt både huvudpastor och många av de som istter i styreslen. När vi arbetat med detta, har vi insett att nya livets ord och familjen Ekman samarbetar.

Sussi: Vill bara beröma era respektfulla och nyanserade svar. Bra jobbat

Magnus Svenungsson: Tack

mimmi: betalade man varije månad som kyrkans medlem? hur mkt?

Anna Lindman: 

De flesta vi talat med betalade 10 % av sin lön, men det är vanligt inom frikyrkor att man gör det. däremot gav man väldigt mycket i kollekter också.

Benny: mitt förtroende för ug har dramatiskt ökat fortsätt så

Anna Lindman: Tack Benny!

Skaffa: Hur kan ni skriva det ni skriver i chatten. Ni är riktiga ordsmekare som bara skriver det folk vill höra. 

Magnus Svenungsson: Tråkigt att du tycker så. Det är inte min ambition att svara på det sätt du upplever det.

Kia: En sak om omsättningen ... något står medlemmarna för men människor från hela Sverige och världen kommer ju på deras stora konferenser och böcker köps ju av utomstående... så det är allt fler än medlemmarna som står för deras omsättning.

Magnus Svenungsson: Absolut. Det är gåvor och intäkter från hela världen.

Poer: Så bedrövligt att lyssna på nya pastorn som försvarar och tar det mesta i försvar och att läsa alla kommentarer i chatten som försvarar sektens ekonomiska usla moral.. Bra program

Magnus Svenungsson: Vad ska han göra?

Filip: När ska ni berätta om hur katolska församlingen reagerade över ert besök? Kan Ni återge vad kyrkoherden där har mejlat till er? 

Anna Lindman: Vi kan lägga ut brevet om du vill, de är arga för att vi kom. Men Jönköpingsposten var där så att det kom fler medier kan väl inte vara ett jätteproblem. Jag är förvånad över att de inte undrade över vad det var för frågor vi ville ställa.

Jonas: Finner inga ord för hur sjukt deras pengasug är. Helt otroligt. Råkade dessvärre ut för hjärntvätten i unga år. Kan intyga att det programmet framlade var en riktig bild.

Anna Lindman: Tack, det har vi förstått från väldigt många människor. Jag hoppas att den nya församlingsledningen lyssnar på er!

Jakob: Tråkigt att bara kommentarer som håller med er kommer in.. Ett väldigt nyanslöslöst program! Det var två röster som fick komma fram: 1. Personer som har lämnat och är i utgångsläget negativa till församlingen. 2. Personer, alltså ni reportrar, som inte har insyn eller kunskap om hur den kristna världen ser ut eller fungerar. Mycket dåligt som hänt i Livets ords historia, men det är varken enskilt så som ni beskriver och det ser verkligen inte ut så idag. Ett objektivt sätt att beskriva detta på borde ha med mer än 3 minuters intervju med församlingens nuvarande pastor. Ulf Ekman har idag inte något med Livets Ord att göra. 

Magnus Svenungsson: Jag vågar påsåt att både Anna Lindman och jag vet väldigt väl hur det fungerar inom kyrkans värld. Dessutom hade vi 5 minuter Joakim Lundqvist i intervju. MIssade du det?

M.M: Borde det inte finnas möjlighet nu att anmäla U.E för ekonomisk brottslighet, låter ju som grov ekonomisk brottslighet med de summorna. 

Magnus Svenungsson: Jag vet inte vilka möjligheterna är till det.

Britt-marie: Mycket synd att Programmet gjordes på det här viset,alldeles för stressande med dessa snabba klipp hela tiden ! Ser Uppdrag granskning ofta och ikväll lät det extra intressant Men efter halva tiden var man helt slut ! Mycket synd!! Hoppas verkligen inte att det i fortsättningen kommer att se ut på det här viset !

Magnus Svenungsson: Ber om ursäkt för detta.

Kaj Östholm: Anna, Om församlingen omsatt 3 miljarder så är väl inte 11 miljoner så stor summa för att avsättas till pensionsutbetalningar + De får väl inte 11 miljoner varje år heller, eller hur ?

Anna Lindman: Nej, det är riktigt. Men 11 miljoner är mycket av skänkta pengar, tycker du inte? Som är skänkta för att gå till mission och evangelisation? Det är ovanligt med 30%-iga tjänstepensioner. Särskilt om man inte betalar några till sina anställda.

Britt: I tidningen Världen idag står det att ni bara gav ågra dagar för Ulf att svara på frågor, som sändes en vecka i förväg. Här säger ni att han fick 6 veckor på sig. Antar att ni kan verifiera era uppgifter med mail.

Magnus Svenungsson: Världen idag! Fråga istället varför denna tidning inte berättat om de 11 miljoner som ledningen tagit.  Dom har ju intervjuat Ulf Ekman om pensionerna tidigare, utan att ifrågasätta.

Vi kontaktade Ulf Ekman för 6 veckor sedan och bad om intervju. Vi kan verifiera detta. Ja.  

Simson: hoppas ni gräver vidare! tack för ett bra program! all heder till er! Modigt gjort!

Magnus Svenungsson: Tack

Pär : Nej men hela er inriktning är ju att Ulf är ute efter pengar. Har följt Ulf på håll under hela 00-talet och kan konstatera att ni inte vet vad ni pratar om. Alla LOs konferenser har alltid varit gratis att vara med på... dom hade lätt kunnat ta betalat om det handlade om pengar.

Anna Lindman: Jag tror inte heller att Ulf bara varit ute efter pengar, det är ju jättebra om du inte tycker att det här är ett problem. Vi har berättat om människor som tycker att det är problematiskt. Och det vi har stött på skrämmer i alla fall mig.

Anders: Funderade ni vid något läge att använda dold kamera för att komma åt Ulf Ekman för en smygintervju. Bra program f.ö.

Magnus Svenungsson: Nej det funderade vi aldrig på. Dessutom arbetade vi ganska hårt för att få en riktig intervju och inte behöva konfontera honom i Jönköping. 

Livets ord medlem: Har ni glömt att Livets Ord har församlingsmöten för alla medlemmar där de visar fram årsredovisningen? Ni framställer det som om allt som har med pengar att göra döljs från medlemmarna

Anna Lindman: 

Nej, vi hade gärna berättat om det. vi har nämligen många tips från människor som berättar att de inte alls känner att man kan kritisera öppet där. Vi har också fått ta del av personliga brev där människor som kritiserat ekonomin fått svar från pastorer där deras tro ifrågasätts. Det finns också en annan bild av att det inte är så öppet, men vi hade inte tid att berätta allt.

Sara: Hej! Hemskt att ni trycker ned en församling med medlemmar som brinner för medmänsklighet. Aldrig känt så många som är så givmilda, tar hand om flyktningar, hemlösa och utsatta familjer. Ni kallar det girighet? Hmm. Okej, UG ska uppmana svenska folket om att bara se till sig själv i den tid vi lever i... 

Magnus Svenungsson: Min uppfattning är att många medlemmar är helt fantastiska. Vi har inte velat trycka ner någon av dessa utan snarare ge dem någon form av upprättesle.

Anders: Men Magnus, hur kan du skriva det?!! Hur vet du att nya styrelsen och Ulf samarbetar, det tror jag inte ett dugg på. Vad har du för grund för det påståendet. Min upplevelse är att de är oeniga om LOs framtid, men det är ju min bild det. UE vill att det ska bli så nära katolskt, men inte JE

Magnus Svenungsson: När vi träffar Ulf Ekman i Jönköping efter att inte ha fått några svar, säger Birgitta att vi ha svarat. Sen kommer hon på att det är ju Livets ord som svarat och ändrar sig.Dessutom är det bara att Läsa Ulf Ekmans blogg så ser man samrabetet.  

Anders: Har ni kunnat få fram uppgifter om Ulf Ekmans privata förmögenhet? Eller fastighetsinnehav etc.

Anna Lindman: Delvis, vi valde att berätta om det som var mest anmärkningsvärt i kväll.

Elin: Hur kommer det sig att ni valde att göra detta reportaget just nu?

Anna Lindman: 

Tips, vi får mycket tips! Tyvärr vågar få ställa upp i tv och berätta men vi får väldigt många tips!

Matthew: Jag tycker det var oförskämt hur ni gjorde i den katolska kyrkan i Jönköping. Och så börjar jag bli väldigt trött på all smutskastning på LO. Det ligger säkert något i det ni rapporterar men enough is enough. Det vore roligt att höra något positivt från svensk media om LO någon gång. Och nej, jag är inte medlem i LO. 

Magnus Svenungsson: Ja, men Ulf Ekman kunde väl ha ställt upp på en intervju, så hade han kunnat svara i lugn och ro.

Maja: Det är också anmärkningsvärt att fd andre pastorn Robert ekh lämnat församlingen och behållit sin höga pension 

Anna Lindman: 

Ja, eller det mest anmärkningsvärda är väl att församlingen inte informeras om avtalet, trots att de betalat det med sina gåvopengar.

Elisabeth: Fick Ekman månadslön av Livets Ord eller var de pengar han fick kontant hans lön?

Magnus Svenungsson: Ulf Ekman hade månadslön av Livets ord. Kontanterna var något annat.

Frilansjournalist: anmärkningsvärt att ni inte redovisar Ulf Ekmans lön, eftersom han gick ner kraftigt i lön för att mer pengar skulle kunna gå till mission. Och ännu mer anmärkningsvärt är ju också att ni inte visar på att Ulf aldrig har tagit ut en krona ifrån alla hans bökar som sålt i många tiotusen exemplar över hela världen... Det kan man inte kalla att han ”bara är ute efter pengar”... Bristande journalistik !!!

Magnus Svenungsson: Den finns på UG referens. Men vad har det att göra med kontanterna som pastorer i världen berättat om?

Bea : Anna och Magnus, kom till kyrkan på söndag så vill vi gärna bjuda er på fika. Kram

Magnus Svenungsson: Är det fortfarande så att pastorn och hans familj har ett speciellt fikabord med chockladbolalr och läsk, där bara dom får sitta, medan alla andra får köpa sitt fika?

Helena: Hej och tack för ett bra program! Fick du, Anna, någon mer reaktion från Ulf Ekman efter att du tog kontakt med hnm på den katolska julmarknaden? Eller nån reaktion från katolska kyrkan? Hur kändes det att stå öga mot öga m hnm efter att ha jagat hnm i veckor utan resultat, och bli så avvisad?

Anna Lindman: 

Man ser ju att det är obehagligt, när jag ler så där så är jag inte bekväm direkt.. Jag är journalist och 43 år gammal, det kändes så där att bli kallad sötnos. Jag tycker att det visar på arrogans gentemot dem som farit illa att Ulf Ekman slår ifrån sig all kritik. Katolska kyrkan har inte visat något intresse för vilka frågor vi ville ställa, de är arga för att vi störde, även om andra medier fick störa.

Svenne: Jag vill framföra mitt stora och hjärtliga tack till Anna och redaktionen för detta program. Jag har under alla år ansett att Livets ord har varit och är en villolära. Jag har aldrig litat på Ulf Ekman.Jag har själv varit pastor och blivit mycket förvånad och häpen över att stora delar av svenska kristenhet svalt Livets ords och Ulfs lära. Programmet bekräftar bara min övertygelse. Många har menat att Livets ord och Ulf Ekman mognat med åren men i grund och botten har det ändå varit samma falska lära. Många tycker nog att detta är på tok för hårda och orättvisa ord, men jag är övertygad om att de är sanna. Än en gång tack Anna för din kraft och mod. Äntligen har Ulfs förehavanden kommit fram i ljuset!!!

Anna Lindman: Tack!

M: Vet ni hur pastorerna lever? Deklarerade inkomster? Bilar? Villor? Tack för ett mkt bra och seriöst reportage. Ulf E fick alla chanser att rätta till ev misstag men ville inte medverka.

Anna Lindman: 

Vi får nog göra en uppföljning!

Jesaja 60 :10-12: Va, behöll Robert Ekh sin pension?! Skulle inte han avstå från den?!

Magnus Svenungsson: Ingen har avstått sin pension. De har avstått en ersättning, inkomstgaranit, som ger dom full lön fram till 75 års ålder. Denna ersättning har alla, utom Ekh, avstått när det avslöjades för ett år sedan. Därför köptes Ekh ut.  Tjänstepensionerna har alla kvar.

Kaj Östholm: Magnus du har hittat en del människor som inte gillat kostnaderna på Livets Ord. Jag misstänker att detta finns i alla församlingar. Hade dessa personer ni intervjuat fått höra mer balanserade rapporter om LO-s ekonomi är jag övertygad om att de reagerat annorlunda. Tala om att det är pensionsersättningar som skall betalas ut under en längre period av år. Hur mycket skulle varje styrelsemedlem få per år. Blir det avskräckande summor ? VAD TYCKER DU MAGNUS ?

Magnus Svenungsson: 

Ja, varför har aldrig Livets ords ledning berättat att man tagit 11 mijoner til sina egna pensioner? Då hade vi inte behövt ta upp det i programmet.

Dan: vad fick ni för reaktioner vid konfrontationen i Jönköping?

Anna Lindman: Som jag berättat, det var otrevlig stämning. Folk skrek att jag var ohyfsad fast de inte ville lyssna på mina frågor. Vi blev utkörda av några damer som hävdade att vi inte hade något att komma med...hur de kunde veta det. Märkligt, eftersom Jönköpingsposten fick göra intervju där.

Sam : Enligt LO blogg så har dem skickat alla dokument till UG. Varför valde ni att inte nämna det?

Magnus Svenungsson: Vi har med en massa svar från Livets ord. dvs deras mejlsvar.

Elisabeth: Birgitta Ekman har arbete för barn i Indien. Jag har alltid undrat hur många som får hjälp och hur mycket. Det har aldrig framgått av deras tidning Magasinet.Har ni sett in i denna gren?

Magnus Svenungsson: Ja, vi har tittat lite på det, men inget som skulle vara med i detta programmet.

no: Förstår inte varför ni inte vill svara på en opartisk fråga som om ni har en personlig agenda vilket jag ställt som fråga fyra gånger nu?

Anna Lindman: Hej Madde, det strömmar in frågor, jag har inte sett din fråga innan... du undrar om vi har en personlig agenda? Vilken skulle det vara? Jag har aldrig varit medlem i LO eller betalat pengar dit, jag är journalist och har arbetet med religionsjournalistik i snart 15 år. Vårt jobb bygger på tips och research.

T:S: När jag jobbade där blev jag skickad till Ulf Ekmans hus i Årsta, det som visades i programmet, för att städa hans privatahus. Vi kom dit vid två tiden och ut efter arbetstid en fredags eftermiddag. Jag och min fru hade planer sedan tidigare för kvällen och för att jag skulle få lov att sluta i tid var min fru tvungen att hjälpa till, utan lön, givetvis. Vi städade hela deras hus. Birgitta, Ulfs fru var hemma samt några av tonårsbarnen (till Ulf) var hemma i huset, trots detta var det jag och min fru som fick städa deras rum för byggdamm, som låg kvar efter andra anställda från Livets Ord, som varit där och renoverat.

Magnus Svenungsson: Ni är inte ensamma. Det är många som arbetat åt honom på detta sättet.. Ni är faktisk de som jag tänkt på när jag gjort deta programmet.

Livets Ord medlem: Hej, Robert har inte sin höga pension kvar! ��

Magnus Svenungsson: Nej han har ju köpts ut.

MN: Jag undrar om det här sekretessavtalet. Var det för Robert Ekh? Och varför har man det? Han är ju köpt ut ur sitt pensjonavtal.Vad är det han inte får berätta?

Anna Lindman: 

Det undrar vi också. Vi undrar överhuvudtaget varför han och Jonathan Ekman fått den här typen av avtal i samban med att de lämnat församlingen, särskilt som församlingen inte informerats.

roma: var det 30% på hela lönen eller som ITP2 dvs 4,5% på all lön upp till 7,5 basbelopp och sedan 30% på resterande lön 

Anna Lindman: 

Hej! All vår research ligger på hemsidan, det är bara att gå in och ta del av den!

Anders: Magnus, åter igen, Ulf vill kanske ge det intrycket av samarbete, men det kanske inte är ömsesidigt. Däremot har man väl säkert haft kontakt om UG, det betvivlar jag inte. Eftersom Joakim ska svara på Ulfs handlade...

Magnus Svenungsson: Vi var väldigt tydliga att Joakim Lundqvist inte ska svara för vad Ulf Ekman gjort. Men sekretessavtalen har tecknats under Lundqvists tid.

Nyfiken: Har pastorer och andra i kretsen kring Ulf Ekman blivit mer villiga att tala ut efter hans ”nyfrälsning”?

Magnus Svenungsson: Besvikelsen är stor efter hans konvertering.

Kaj Östholm: Faktiskt Anna så tycker jag inte det i relation till 3 miljarder. Det är endast 2,7 % Anna. Är det mycket tycker du ? Ulf och Maj-Kristin vet jag har arbetat fler timmar per dygn för Livets Ords verksamhet än någon av oss vanliga anställda. De har knappast haft någon fritid under sitt aktiva liv i 30 år på LO. Bör de inte premieras för detta Anna ?

Anna Lindman: 

Jo, men det är inte vad det här handlar om. Borde inte församlingsmedlemmarna fått veta? Varför fick inte de övriga anställda tjänstepension? Och varför så höga pensioner?

Jimmy Patring: Jag saknar personer i det här programmet som inte är beredda att hålla med om den bild ni målar upp av Livets ord? Ni har varit i kontakt med 60. Men i hela rörelsen finns många tusen.

Magnus Svenungsson: Ja, det kan jag hålla med om. Vi hade gärna följt med på en nattvadnring eller liknande. Vi säger att Livets ord också gör bra saker.

Harri: Anna och Magnus. Tack för programmet. Ni behövs verkligen för att sätta tryck på den här sortens sekter, kristna eller icke så behöver de veta att de en dag kan komma att granskas. Synd att människor blir så här giriga som UE när chansen dyker upp.

Magnus Svenungsson: Tack,

Jakob: Anna Lindman skriver som svar kommentar om att pensionerna bara är en väldigt liten del av omsättningen: ”Men 11 miljoner är mycket av skänkta pengar, tycker du inte? Som är skänkta för att gå till mission och evangelisation?”. Ja, det är mycket pengar – men jag är övertygad om att ingen som gett inte förstått att pengarna även måste användas till andra saker som arbetet kostar. Att skriva att alla pengar är skänkta till ”mission och evangelisation” är ju bara ett löjligt försök till något sorts emotionellt argument... Kom igen, bättre kan ni!

Anna Lindman: 

Nu förstår jag inte. Varför har inte församlingsmedlemmarna informerats om det är så självklart? Varför läckte det ut först 2014. Avtalen skrevs 1998?

Becke: Finns det någon polisanmälan avseende jävsituationen för pensionsavsättningarna ?

Magnus Svenungsson: Nej, det vet jag inte.

M: Varför vill inte Ulf E medverka. Vad angav han för skäl?

Magnus Svenungsson: Du kan läsa exakta mejlet på UG Referens. Men han svarade kort att ha var övertygad om att han skulle bli orättvist behandlad och däfrör tackade nej. 

Johan: Hej, varför vill ingen svara på min fråga. Hur många skulle dela på 11 miljoner och hur många år skulle summan räcka? 11 miljoner på 20 år blir 550 000 kr per år. Delat på 5 personer så blir det 9200 kr per månad och sedan ska väl skatt dras av så då blir det inte mycket kvar. De borde kanske avsatt mer pengar?

Anna Lindman: 

Vi skriver så snabbt vi hinner! De tjänstepensioner vi berättat om är oerhört höga, gå in och titta på vår resarch för att se! 4.5 % är en vanlig pension. Här handlar det om 30%. Men om du tycker att det är ok så...

Johan: Hej, varför vill ingen svara på min fråga. Hur många skulle dela på 11 miljoner och hur många år skulle summan räcka? 11 miljoner på 20 år blir 550 000 kr per år. Delat på 5 personer så blir det 9200 kr per månad och sedan ska väl skatt dras av så då blir det inte mycket kvar. De borde kanske avsatt mer pengar?

Anna Lindman: 

Vi skriver så snabbt vi hinner! De tjänstepensioner vi berättat om är oerhört höga, gå in och titta på vår resarch för att se! 4.5 % är en vanlig pension. Här handlar det om 30%. Men om du tycker att det är ok så...

Lo-barn : Kan ni inte intervjua Robert? Han har ju ändå valt att lämna av andra skäl än att bli katolik och dessutom delvis sagt att han idag inte står för de värderingar han stod för tidigare. Jag tror att det skulle bli så intressant. 

Magnus Svenungsson: Gärna! Det hade varit otroligt intresant om han ville vara med i en intervju.

Anders: Hur mycket arbetstid ligger bakom dessa program? Nyfiken. Tack för bra program.

Magnus Svenungsson: Vi har jobbat med detta under hela höstan.

Daniel: Anna Lindman, varför svarar du inte på frågor eller gör dig anträffbar när andra journalister vill granska ditt arbete?

Anna Lindman: 

Intervjun med Joakim ligger i fullängd på vår hemsida

David: Kommer det att finnas en oklippt version från erat håll eller är det något som bara Livets Ord kommer att göra?

Anna Lindman: En fullängdsversion av intervjun med Joakim L ligger på vår hemsida!

Lasse: Livets ords har väl grundskola som finansieras med skolpeng?

Magnus Svenungsson: Ja.

Åke Larsson: Självklart blir ni ifrågasatta när ni ger er en av den svenska frikyrkans heligaste män under senaste årtionden. Det gör man inte utan att många förblindade anhängare blir upprörda och anklagar er tillbaka. Bra att detta lyfts fram och ännu bättre om de rent kriminella delarna blir lagförda i vederbörlig ordning. Det är för mycket pengar det handlar om för att samhället ska släppa detta.

Magnus Svenungsson: Tack.

före detta medlem: Tips! Kolla om församlingen medlemsantal stämmer med verkligheten. Man får bidrag efter antal.

Magnus Svenungsson: Bra. Det ska jag göra.

Tatrasystra: Finns liknande tendenser inom andra frikyrkoförsamlingar. Har ni tänkt titta på detta med??

Anna Lindman: Vi får mycket tips nu.... vi får se!

Ateist: Varför låta den nya pastorn i slutet komma så lindrigt undan 

Anna Lindman: Vi gör vårt bästa!

Lars: Hej igen, fick ni min fråga?

UG – Moderator: Hej! Vi får in många frågor. Har du inte fått svar – skicka frågan igen! /Frida, webbredaktör

Pia: Jag gick i samma klass som sonen i Storvreta. När han fyllde 15 fick han dagens kollekt.

Anna Lindman: Det har vi också hört, det är ju såklart anmärkningsvärt om det är sant. Gissar att andra 15-åringar i församlingen inte fick det!

Elin: Vad fick ni på UG för intryck av LO idag med nuvarande pastor och styrelse då mycket fakta var sedan Ulf Ekmans tid?

Magnus Svenungsson: Vi var nyfikna på hur de skulle agera men känner faktiskt inte att det finsn någon skillnad, nu som då. Det är en sluten stiftelse.Ledningen hänvisar till att allt fel skett för 15 – 30 år sedan.  

Mia: Har skattemyndigheten inlett någon undersökning?

Anna Lindman: Det vet vi inte just nu!

Nils-Eric: Det här var dj-t bra, så bra att jag missade första kvarten av MFF-PSG. En total avklädning av Ulf Ekman, speciellt när han i lugn o ro (trodde han) skulle signera böcker

Anna Lindman: Oj, att vi kunde konkurrera med Zlatan, det trodde jag inte!

Bettan: Jag har inte mycket till övers för den här sortens journalistik. Visst ska journalister granska, men man kan väl begära att det ska göras seriöst, eller? Jag känner mig faktiskt kränkt över att program efter program hängas ut i svt, och jag får dessutom betala för det! 

Magnus Svenungsson: Tråkigt om vi kränkt dig. Det var int meeningen.

”lilla vännen” : Hur kunde du behärska dig när Ulf Ekman använde sig av en fruktansvärd härskarteknik? 

Anna Lindman: Jag ville att han skulle svara, jag tänkte att jag inte skulle bry mig om vad än han sa till mig... det här handlar inte om mig!

Sarah: SVT, get over it. Kolla lite bredare på andra församlingar, stora som små, katolska kyrkan, moskén, listan kan göras lång. 

Anna Lindman: Tack!

Stefan: Du säger att medlemmar har fått brev från pastorer där deres tro ifrågasättas efter de kritiserar ekonomin. Finns det möjlighet för at publisera dessa?

Magnus Svenungsson: Nej, tyvärr.Det är privata brev. 

Jonas: Anna Lindman, är inte du utbildad präst och Magnus deltar väl i Svenska Kyrkans samlingar????

Anna Lindman: Jag är inte utbildad präst. Vad Magnus gör efter jobbet vet jag faktiskt inte, fråga honom! Han är en fruktansvärt duktig journalist och en fin arbetskamrat!

Jörgen: Tack gode Gud för modiga reportrar med kurage, tack för livsgärningen!

Magnus Svenungsson: Mycket att vara tacksam för.

Jakob : Mer transparens: Vad har ni själva för kyrkliga kopplingar? Och till Livets ord? Någon i er närhet som varit/är med? Kom igen nu, var inte fega. 

Anna Lindman: Jag har självklart inga kopplingar till LO, jag är journalist och har jobbat med religionsjournalistik i snart 15 år.

Hop : Tack uppdrag granskning för ännu intressant ämne. Bra jobbat 

Anna Lindman: Tack!

Stefan: Varför ignorerar ni det faktum at pastoren i Ukraina själv har hanterat pengar på et mycket kritikvärdigt sätt?

Magnus Svenungsson: Vi vet att Paduns anklagas av Livets ord för att ha haft hög inkomst. Men det har väl inte med kontant-transporterna till Uppsala?

Charmienne: Kommer det att bli några följder för Livets Ord pga detta reportage? 

Anna Lindman: Vi får se!

Zeth Arkö Gogman: Hej! Vänder mig specifik till Anna. Är det vanligt att folk som du intervjuar, inte minst pastorer eller andra religiösa ledare, är så oblygt kladdiga av sig? Vad tror du att det berodde på, och kände du dig kränkt av det? Mvh, Zeth

Anna Lindman: Nej, inte kränkt. Och nej, det är inte så vanligt. Tack för omtanken.

Anonym : Har gått i Hillsong som bedrivs av Andreas Nielsen (fd karisma). Är inte längre med pga att ekonomin där. Ser ni att det här är vanligt bland frikyrkor/kyrkor? 

Anna Lindman: Ja, vi får in mycket tips om det.

Janne: Anna Lindman du är bara bäst!

Anna Lindman: Tack!!!

Hop : Jag undrar, hur kunde Anna acceptera att Ulf Ekman lägga handen på hennes kind och kalla henne snälla lilla flicka? 

Anna Lindman: Vad skulle jag göra? Det här handlar inte om mig. Jag ville att han skulle sätta sig ner och svara!!!!

Gustav: 11 miljoner avsatta för hur många? Framgick heller aldrig, hur mycket per person pratar vi om? Hat ju viss betydelse och talades aldrig om?

Magnus Svenungsson: Sex personer. Men vi tror att det varit olika fördelat mellan styrelsemedlemmarna, men eftersom det är en sluten stiftelse kan vi inte få veta det. Man kan kanske berätta det på ett försmalingsmöte. Men huvudsaken är fortfaraden att de har fått tjänstepension, medan övriga anställda inte fått något.

Sam : Ett mycket vinklat reportage.

Anna Lindman: Vad tråkigt att du tycker det.

no: Ställer samma fråga för tredje gången och hoppas ni tar med den. Har ni någon personlig agenda i detta eftersom Magnus tydligt i chatten hänvisat till ett personligt engagemang?

Magnus Svenungsson: Personig agenda? Nej. Däremot blir jag berörd av alla människor jag mött. Det är något helt annat än att ha en agenda.

UG – Moderator: Nu är klockan 22 och vi avslutar kvällens chatt. Tack för era frågor! Vi är tillbaka nästa vecka. Trevlig kväll!

Magnus Svenungsson: Tack för era frågor. En timma går fort. Mejla gärna tips eller synpunkter. magnus.svenungsson@svt.se

Gnito: Är Anna Lindman personligen kristen (har tidigare fått det intrycket, men tvekar)

Anna Lindman: Jag är journalist! Jag har jobbat med religionsjournalistik i snart 15 år, det här handlar om de människor som farit illa i LO inte om mig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Tack gode Gud för pengarna

Mer i ämnet