Foto: SVT

Ur chatten: ”Varför går inte fler bönder ur Arla?”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Efter programmet om den svenska mjölkkrisen chattade reportrarna Sven Bergman och Joachim Dyfvermark med tittarna. Chatten är nu stängd men du kan läsa hela chatten här nedan.

Jonatan: Varför hänger ni bara ut Arla, Skånemjerier är ju dubbelt så stora (ägs av franska Lactalis)

Joachim Dyfvermark: Det stämmer att Skånemejeriers ägare är större i världen men Arla är tveklöst störst i Sverige, 72% av alla leverantörer.

UG – Kris i Bregottfabriken

veterinär: Det drabbar fler än mjölkbönderna, tex veterinärerna som får mindre och mindre kor att besöka

Sven Bergman, reporter: Det varierar över tid. Flera av de mindre mejerierna är inte heller öppna med sitt kilopris (vilket Arla är). Men alla i branschen vet ändå vilka priser som gäller från månad till månad. Som vi nämner i reportaget har några av de mindre uppåt kronan högre ersättning per kilo än Arla.

Erika: Vad kan man på individnivå göra för att hjälpa de svenska mjölkbönderna att överleva?

Joachim Dyfvermark: Köpa svensk mjölk, och vara beredd att betala för de merkostnader som svenska bönder har. Det handlar inte bara om vanlig drickmjölk utan ost och andra förädlade produkter.

Peder, Stockholm: Har mjölkpriset till bönderna alltid varit så lågt om man tittar bakåt de senaste par åren?

Sven Bergman, reporter: Nej. Vad gäller Arla har priset varierat väldigt mycket. tex var priset förra våren (2014) högt. Sen sjönk det som en sten. Det är beroende av priset på världsmarknaden. Just svängningarna är mycket svåra att hantera för många Arla-bönder.

David W: Om man som mig vill köpa ekologisk mjölk men vill gynna bönderna så mycket som möjligt, vad ska man köpa då? Här där jag bor finns ju bara Arla, Icas egen och Coops egen.

Joachim Dyfvermark: När det gäller mjölken vi dricker är det i princip helt svensk, men det få tänker på är att de förädlade produkterna kräver stora mängder mjölk.

Marcus: Kunde ni inte fokuserat lite på EU och vad det gjort för konkurrensen gällande mejeriprodukter eftersom de flesta bönder röstade ja till EU ? Som man sår...

Sven Bergman, reporter: Det är helt korrekt att EU-inträdet ritade om kartan för svenskt lantbruk. Men vi kan inte berätta allt i ett och samma program. Det finns många aspekter av detta.

Tobias: Hej! Bra program! Undrar om ni har tänkt nåt på att Arla och Ica samarbetar i olika avseenden. En sån stor dagligvaruaktör kan skada lika mycket.

Joachim Dyfvermark: ICA:s mjölk kommer från Arla, med det undantaget att ICA förhandlat ner priset de betalar till Arla. Så ICA har ett enormt ansvar. Man borde göra tvärtom, förhandla upp priset och skryta med att det är svensk mjölk, ge mellanskillanden till svenska bönder. Men... det kommer nog att bli svårt att få igenom på ICA:)

Marie: Jag har varit så totalt ovetande om detta. Naivt kanske, men vill gärna veta vilka oberoende mejerier som finns i Sverige. Vill gärna gynna svenska bönder och vårt djurskydd.

Sven Bergman, reporter: Jag tror väldigt många av oss vanliga konsumenter inte har haft någon egentlig kunskap om många bönders situation. tvärtom finns en bild av bönder som gnälliga som tjänar mycket pengar. En bild jag vänder mig starkt emot. Vad gäller mejerier är det inte min roll att nämna namn och värdera olika mejerier.

Marie: Jag har varit så totalt ovetande om detta. Naivt kanske, men vill gärna veta vilka oberoende mejerier som finns i Sverige. Vill gärna gynna svenska bönder och vårt djurskydd.

Sven Bergman, reporter: Jag tror väldigt många av oss vanliga konsumenter inte har haft någon egentlig kunskap om många bönders situation. tvärtom finns en bild av bönder som gnälliga som tjänar mycket pengar. En bild jag vänder mig starkt emot. Vad gäller mejerier är det inte min roll att nämna namn och värdera olika mejerier.

Anders Olsson: hej, kollar Ert program om Arla och mjölkkrisen – tycker det är beklämmande av Arla! Men ni missar ju det viktigaste – Arlas marknadsföring och konsumenternas val att styra! Vad är svensk mjölk i svensk dagligvaruhandel?? ingen vet det, alla tror att så fort det är Arla branding på förpackningen så är det producerat i Sverige men så är det ju inte. För mig är detta det värsta sveket Arla gör mot både svenska mjölkproducenter och framförallt konsumenter!! Marknaden styr för det mesta och jag är säker på att konsumenter är beredda att betala för svenskproducerat, men man vill ju inte ge det en chance utan vilseleder i min mening!

Joachim Dyfvermark: Bra synpunkt. Arla har kört med sin röda ko på de varor som kommer från svenska bönder. Nu ska man bli tydligare, så det kommer ny märkning snart.

veronica: Vad tror ni detta reportage kommer ha för effekt?

Sven Bergman, reporter: Den tsörsta effkten tror jag, och hoppas jag, att många av oss vanliga konsumenter får en aha-upplevelse och ny insikt i hur det står till. Medvetenhet leder till informerade beslut och en debatt. Förhoppningsvis bidrar programmet till att ännu mer sätta mjölkkrisen på dagordningen.

Patrik: Hej, svensk matproduktion är ju i en stor kris. Ser vi i ett större perspektiv handlar det ju om vår säkerhet och beredskap. Vi importerar oroligt mycket. Skärs den möjligheten av så har vi ingen mat.

Sven Bergman, reporter: ja det är många som oroar sig för just detta.

johanna : Hur kändes de för er som reportrar? Ifrån era ögon, vad tycker ni ska hända mellan arla och Sveriges mjölkbönder?

Joachim Dyfvermark: Som stadsbo och kontorsråtta kunde jag inte drömma om vilket hårt jobb de har, vilka usla ekonomiska förhållanden de lever under, och vilken mardrömssits de har. Jag ska erkänna direkt – jag hade inte klarat det. Det är som en av bönderna sa: ett kall. Hur man ska komma ur krisen? Vet inte. Men jag tror att det är vi konsumenter som måste visa att vi är beredda att betala för det vi vill ha. Om det gäller svenska bönder, lite bättre djurskydd eller vad det än må vara. Vi som köper mejeriprodukter måste betala. Hur det ska ska, på vilket sätt det måste branschen lösa.

Magnus: Jätte bra program!!!

Joachim Dyfvermark: Tack själv

Hasse: Hej, Bästa lösningen vore väl om vi alla konsumenter slutade handla från Arla och istället köpte produkter från våra lokala mejeriföretag. Eller?

Sven Bergman, reporter: Nej det tycker jag inte. Vi vill absolut inte uppmana till någon slags bojkott av Arla-produkter. Tänk på att det är just Arlas bönder (ägarna) som ofta har det tuffast i mjölkkrisen. Arla håller nu på att införa en svenskmärkning på sina produkter, så att konsumenten säkert ska veta att mjölken i produkten är svensk (om man nu vill det som konsument). Förut har bara den räda Arla kossan funnits som är ett varumärke på vissa produkter. Du stödjer svenska Arla bönder om du köper svenska Arla-produkter.

Jonatan: På Ica i Brastad kan man välja att betala det lilla extra för mjölken som går direkt till bönderna. Sånt borde spridas till övriga butiker.

Sven Bergman, reporter: Det finns många sådana initiativ på olika håll i landet.

Vivianne Månsson: Jag önskar ni kunde ställa politiker mot väggen, ang. varför man inte vill stödja ett miljövänligt jordbruk med skattemedel, då man tagit ett politiskt beslut om att vi skall ha en bra djurhållning i Sverige. Dessutom är det intressant att ställa det i relation till vad de anser att man skall satsa i försvarskostnader, mer vapen m.m. Ifall det är ett reellt hot som de anser från öst, så kan man undra hur Sverige skall lyckas försörja sig under krigstid, hur skall vi få mat m.m. Det kommer ju vara svårt att få mattransporter i en krigssituation. Under andra världskriget var det ju ransonering på kött m.m. och man fick kuponger. Detta trots att vi hade så många mjölkbönder mer än nu. Jag vill se en diskussion där man ställer politiker till svars för att man satsar så mycket på vapen, men har ingen plan hur vi skall försörja oss med livsmedel i en krigssituation, som de verkar tro att vi skall hamna i.

Sven Bergman, reporter: jag ser detta mer som ett inlägg i debatten, vilket också är välkommet, och svarar inte på det.

Staffan W: Ni ställde aldrig frågan om hur och varför de mindre lokala mejerierna klarar sig och tom verkar växa. Ex.vis skånemejeri, smålands mejeri, falköping, ölandsmjölk osv osv. Varför?

Joachim Dyfvermark: Vårt fokus låg på våra bönder. Och det är inte alla lokala eller regionala mejerier som går bra. Vi hade Milko i Sverige som fick lägga ner, eller rättare sagt bli uppköpt av Arla. Grunden är – återigen – att vi konsumenter inte får stirra oss blinda på billigaste priset på mjölk och ost, utan betala vad det kostar. Eller så får politikerna välja att sänka trycket på bönderna. Personligen skulle jag föredra det första.

JvK: Även o flera mjölkbönder lägger ner, hur är det med antal mjölkande kor nu o hur det var för ex. 30 år sedan?

Joachim Dyfvermark: Bra fråga. Vet inte.

Anna: Hur gick det för Christer? Har han tvingats sälja sin gård?

Sven Bergman, reporter: Christer är en kämpe, det kan ingen ta ifrån honom. Jag har sällan träffat en människa med sådan förmåga att se hopp och ljus i en oerhört svår situation. Christer har inte sålt sin gård ännu, han hoppas fortfarande på hitta nya finansiärer, men tiden är knapp.

Lena: Varför är det bara mejeriernas fel, ni borde granska handeln, ICA COOP, har ni gjort det? Det är de som förhandlar med mejerierna om vad de ska betala för mjölken och då är det inte lätt. Har ni granskat handeln??

Joachim Dyfvermark: Vi har följt bönder, det var vårt fokus. Men du har helt rätt. Handeln pressar priserna eftersom de gör stora pengar på stor försäljning. Men jag tror det är kortsiktigt. Till sist är det vi konsumenter som styr vad vi vill köpa, för hur mycket.

Roger : Varför tog man inte upp EU stödet ? Hur många procent av omsättningen utgör EU stödet?

Sven Bergman, reporter: Jo vi tog upp EU bidragen, i räkneexemplet med vad det kostar att producera en liter (kilo) mjölk och vad bonden har för inkomster. En mjölkbonde kan få flera olika EU bidrag, beroende på var hen bor och hur mycket areal man underhåller osv. Det är ett mycket viktigt stöd. Det varierar väldigt mycket hur stor del av intäkterna EU bidragen är. jag kan nämna en bonde X där EU bidragen utgör cirka 20% av omstättningen.

Owe G: Ni nämnde det men missade chansens till den självklara frågan. Varför kan Gävlemejeriet ha samma butikspris på mjölken som arla, men ändå betala 1kr mer?

Joachim Dyfvermark: Kan inte deras priser i butik, och det finns nog väldigt många förklaringar.

Andreas: det va dåligt men så dåligt trodde inte jag. kan man inte skapa nån insamling och ge till dessa bönder?

Sven Bergman, reporter: Jag tror inte någon bonde vill ha insamling, utan de önskar få vettigt betalt för sina produkter.

fd mjölkbonde: Ta gärna upp de villkor och lagar som är annorlunda för Arlabönder i andra länder, till exempel att de ger antibiotika i maten till deras djur, sådant som vi sedan fåri oss genom ost och mjölkprodukter. Vilket är olagligt i Sverige.

Sven Bergman, reporter: Korrekt. Ett ex är att tex danska Arla bönder får ge GMO foder (genmanipulerat) till sina mjölkkkor vilket gör stora skillnader i ekonomin jämfört med en svensk Arla bonde. GMO debatten är dock en helt egen diskussion.

Maria P: Varför drar man inte parallellen mellan vårt unika djurskydd, höga krav på livsmedel och kostnaden att producera det. Ska vi slippa antibiotika resistenta bakterier måste vi vara beredda på att betala för mat som inte är full av antibiotika. Har nu frågat folk om detta?

Joachim Dyfvermark: Det är i grunden en ideologisk fråga. Vad vill vi ha för mat? Och vad vill vi betala för? Själv tror jag att det är klokt att lyfta blicken och se till andra problem som förbruknignen av antibiotika och effekten av det. Men som sagt, i grunden en personlig och ideologisk fråga.

Birgitta: Varför går inte fler bönder ur Arla?

Sven Bergman, reporter: det flesta har inget annat alternativ. Man ska komma ihåg att Arla har i sina stadgar hämta mjölk hos alla mjölkbönder som vill, medan de mindre mejerierna väljer in sina mjölkbönder.

Petra: Vad kan man som enskild konsument göra? Är de övriga mejerierna lika illa? Och om nu en bojkott av arlas produkter långsiktigt kan gynna de svenska bönderna, vilka kedjors EMV kommer från Arla. Köper t.ex. ICA fortfarande från Arla?

Sven Bergman, reporter: Se tidigare svar. Bojkott är inget vi uppmanar till. Men prata md din handlare, det finns många lokala alternativ runt om i landet. Men också Arla bönderna är ju lokala! Dock går deras mjölk många gånger ut på export.

Betski: Hur vet man om det är svensk mjölk eller inte?

Joachim Dyfvermark: Nästan all drickmjölk är svensk. Däremot är det väldigt många andra mejeriprodukter som kommer från utländsk mjölk. Den svenska klassikern Arla Hushållsost gör av dansk mjölk,  t ex. Snart kommer Arla med en ny märkning som tydligare än deras röda ko ska signalera vad som är baserat på svensk mjölk och inte. Det tror jag är bra. Det ger oss konsumenter makt att välja.

Peter Borring: Bra reportage i stort. Er kritik om Arlas prissättning är berättigad och bra. Det hade dock varit bra om ni också belyst att om inte Arla funnits i Sverige och lyft ut stora volymer mjölk i form av pulver, hade mjölkpriset varit ännu lägre för alla mjölkbönder i Sverige. Gefleortens mejeriföreningen hanterar enbart konsumentnära produkter och det hade inte funkat pm alla mejerier gjort i Sverige.

Sven Bergman, reporter: Tack. Det är en relevant synpunkt du för fram. Men många menar att också Arla har en valmöjlighet att jobba mer för en inhemsk marknad där man hårdare marknadsför svenska mervärden.

UG – Moderator: Det är många som ställer frågor, Sven och Joachim svarar så fort de kan! Har du inte fått svar – ställ frågan igen.

Backman: Vilken bank är det som vill tvinga Christer att sälja?

Sven Bergman, reporter: Landshypotek

Karin Granström: Det är bra om ni också tar upp att ett stort problem i den svenska mjölkproduktionen är att vi importerar nästan 65 % av den ost vi äter i Sverige . Om vi konsumenter köpte mer svensk ost skulle vi slippa torka så mycket av vår mjölk till billigt pulver!

Joachim Dyfvermark: Visst kan man tycka att det är konstigt att exportera svensk mjölk som mjölkpulver, och importera ost gjord på mjölk utanför Sverige. I vissa fal är det naturligt, lokalt producerad specialost t ex. Men när det gäller stora produktserier så kan jag personligen tycka att det vore naturligt att inte flytta runt råvaror. Men i grunden är problemet att vi konsumenter inte vill betala för det vi egentligen kanske vill stödja. Jag vet själv när man handlar ost, visst letar jag bland prislapparna. Köp svenskt, det är en bra början.

Mika: Hur sannolikt är det att svenska arlabönder bryter sig ut?

Sven Bergman, reporter: jag tror det är ganska sannolikt att en del Arla bönder bryter sig ur. En producentförening har redan bildats som är ett steg på vägen.

Martin : Mycket bra program, jag håller med tidigare kommentar angående EU. Ett programförslag kunde vara att titta på hur svensk livsmedelsproduktion påverkats av EU-inträdet.

Joachim Dyfvermark: Du får utveckla din tanke!

Niclas: Ställt 3 frågor i 3 olika inlägg, inga svar!! Patetiskt.... Lägger ner detta! Ni svamlar i mörker! Skolade reportrar..... Har ni någonsin förlöst en sugga som inte klarar det själv? klippt deras tänder; gett dem sprutor? fått en kalv dia era fingrar? mjölkat en ko och sedan smakat den rena fina feta mjölken? Ni skall svara på frågor??? ASG!!

Sven Bergman, reporter: Niclas, jag har inte sett någon fråga från dig. Dock är det väldigt många som skriver in och detär hårt tryck på få fram frågor till oss två reportrar som sitter och svarar.

johannes (10 år): Om alla svenska bönder lämnar Arla, kan Arlas produkter då fortsätta säljas i Sverige?

Joachim Dyfvermark: Jag tror inte, och hoppas inte att alla bönder lämnar Arla. Det finns inga mejerier att gå till, de som finns har fullt och man får stå på kö under flera år – OM man har rätt typ av gård, rätt avstånd från mejeriet mm. Där ska man ge Arla-Åke cred, de hämtar överallt.

Eva: Är riktikgt upprörd och känner mig lurad som konsument! Har handlat ekologiskt mjölk från Arla i många år för jag vill stödja svenska bönder i tron att Arla är svenskt. Vad skall jag som konsument göra för att stödja de svenska bönder, inte Arlas kontorsnissar?

Sven Bergman, reporter: Du stödjer svenska Arla bönder när du köper Arla Eko mjölk. Det är i vissa andra produkter som Arla har mjölk från Arla bönder i andra länder. Arla har också, som jag skrev tidigare, enn ny särskild svensk märkning på gång.

Ann-Marie: Hej! Jag blev både arg och ledsen när jag såg kvällens reportage. Som ni riktigt påpekade finns det många likheter med förhållanden som gällde för 30 år sedan. I början av 1980-talet tvingades mina föräldrar lämna sin gård efter att i 40 år ha satsat allt, jobbat 16 timmar om dygnet sju dagar i veckan. De tog råd från Lantbruksstyrelsen (som det hette då), LRF och banken och satsade ganska stort med den tidens mått mätt. Men botten gick ur marknaden och de fick lämna gården. Mjölkproduktionen var då redan nedlagd sedan mjölkkrisen i början av 1970-talet. Precis som bönderna idag var de enskilda näringsidkare, dvs drev gården som enskild firma, så resultatet blev även för dem stora personliga skulder. Jag kan inte låta bli att undra varför rådgivarna inte åtminstone lärt sig att bestämt råda till att driva lantbruk i AB-form och stötta företagarna med den administration ett AB-bildande medför. Det skulle kanske mildra de svåraste personliga konsekvenserna vid en avveckling. Jag kan bara se ett hållbart argument från Arlas ordförande och det är garantin att få hela produktionen såld. I övrigt tycker jag han för ett bedrövligt resonemang. En kunde tycka att ett företag inom livsmedelsbranschen skulle sträva efter att vara föregångare när det gäller hållbar produktion och god djurhållning men istället straffas de svenska bönderna när de lever upp till svenska djurhållnings- och miljöbestämmelser.

Sven Bergman, reporter: tack för ditt inlägg.

Arendir: dessa typer av program kommer nog att återkomma i all oändlighet eftersom girighet tydligen är starkare än både förnuft och hjärta. hade cheferna varit lite mer som Christer hade vi nog haft en annan verklighet.

Sven Bergman, reporter: Det var du som sa det.

Luddes farfar: Har ni undersökt hur lönsamheten ser ut för bönder som tidigare brutit sig ur ARLA-gemenskapen och startat egna mejerier? Här i mellersta Kalmar län har vi Emåmejeriet som får mjölkleveranser från ett antal bönder. Distributionen av mjölk och andra mejeriprodukter ser ut att fungera mycket väl och till det kommer att många konsumenter verkligen gillar deras produkter. Följdfråga; finns det utrymme för fler lokala mejerier som kan göra att lönsamheten för mjölkbönder kan förbättras?

Joachim Dyfvermark: Har ingen rikstäckande bild, men de lokala eller regionala mejerierna kan betala mer än Arla. Oavsett vad man tycker om Arlas globalisering så tror jag ala håller med om att lokala alternativ är något positivt.

undrande: Var det svårt att få fram bönder som ville ställa upp och prata om sin situation

Sven Bergman, reporter: Nej inte alls. Starkt av Elin, Chatarina och Christer att vara så öppna med sin situation och sina känslor.

bonde: Jag vill ha betalt för det jag gör inte gå å skramla med en bössa.

Sven Bergman, reporter: Precis

Tomas: Jag bor mitt i landet omgiven av många mjölkbönder och köper lokalt i första hand, köper min från Falköpings mejeri, fd Milko utanför Hedemora, eller från Gävleortens mejeri. Dyrare mjölk, javisst, men jag vet vilken nytta det gör för bönderna som ligger på gränsen. Tack för ett bra reportage om dagens mjölkbönder.

Sven Bergman, reporter: Tack

emil: Är det fortfarande Falköping som tillverkar Coops mjölk? Ger de en rimligare ersättning till mjölkbönderna?

Sven Bergman, reporter: Grådö – ägt av Falköping. Falköping rejält över Arla i pris. Grådö högre men inte så mycket.

Anna: Kommer ni göra ett uppföljande program med mer fokus på politikerna och handeln? Det hade varit intressant!

Sven Bergman, reporter: Det får vi se. Det finns mycket att granska och berätta.

Kenth Wasserman: Ja tror att om det fanns alternativ att köpa mjölk där jag visste att 1-2 spänn gick till den svenske bonden (exvis Christer) skulle jag och flera säkert köpa denna mjölk – vad tror ni? Dessutom skulle jag personligen vilja veta vilken ost, fil, smör som ger bäst pengar för den svenske bonden för att kunna köpa den – det borde ligga i böndernas intresse att skapa sådan information – är det på gång vad ni vet?

Sven Bergman, reporter: Jag tror många känner som du.

Ulf Magnusson/Uffe: Egentligen inget konstigt med mjölkbranschen. Precis som alla andra verksamheter, antingen måste du vara superstor i relativa tal för att konkurrera och lyckas eller ska du vara mikroliten med små kostnader. Handel med varor och tjänster känner inte längre nationella gränser.

Sven Bergman, reporter: Ja

Alexander, Lund: Vad gör de lönsamma mjölkbönderna annorlunda? Är det de fasta kostnaderna som är så stora att stordrift är lösningen? I programmet pratas det om foderkostnader men de är ju rörliga och ökar ju i takt med fler kor.

Joachim Dyfvermark: Janne som var med i reportaget har många djur, har effektiviserat produktionen. Har inte ställt om till mjölkrobot, bygger snålt mm. Men alla har inte de geografiska möjligheterna – storleksmässigt. Många av de som ligger illa till nu är bönder som har investerat och där mjölkpriset inte kan betala för kostnaderna. Låga kostnader är klart en fördel, de som satsat och ligger risigt till har i vissa fall inte hunnit få snurr. Bygget blev dyrare, inte färdigt mm.

nils-alve.olsson: Varför betalar vi 50:-/liter vatten när mjölken och därmed mjölkbonden inte kan få rimligt betalt???

Sven Bergman, reporter: Ja att bryggerierna får oss – även mig – att betala över 20 kronor för en halvliter vatten....

Helena F: Hej! Jag har mail och bilder jag skulle vilka skicka till er i detta tema- till vilken e-post skickar jag det?

Sven Bergman, reporter: Det tror jag e flesta är mycket väl medvetna om. Men det är för många ett stort beslut ställa om och det tar tid.

Insatt: Synd att ni inte bättre visade på de som har fina mjölkföretag och som det går bra för. De som verkligen är riktiga företagare. Som räknar. Som inte köper traktorer och maskiner så fort de får pengar. Är man insatt i det så var programmet enkelriktat och inte så bra. Tyvärr. Mjölkbönderna förtjänar bättre!

Joachim Dyfvermark: Jag tror du ger en grovt förenklad och felaktig bild av de hundrtals bönder som har problem idag. Det handlar inte om företagare som har shopat loss, det är inte min bild iallafall.

Sven Bergman, reporter: jag tryckte fel när jag svarade på en fråga nyss. Du som vill skicka bilder, gör det till:

sven.bergman@svt.se

Tommy: Varför pratar ni bara om branschen, när vi har en handel som bara motarbetar oss mjölkbönder.

Joachim Dyfvermark: Håller med. Handeln har stort ansvar, har svarat på tidigare inlägg i samma riktning. Handeln har ansvar, som de inte tar. Och vi konsumenter har ett ansvar – det största. Handeln servar oss med det vi köper – och är beredda att betala för.

Aurora Borealis: Nu såg inte jag programmet från start men undrar om ni i sammanhanget även redovisade hur mycket den svenska mjölkkonsumtionen sjunkit de senaste 25-30 åren – den har , om jag minns rätt, mer än halverats. En annan viktig synpunkt är huruvida de svenska mjölkbönderna verkligen insett hur stort risktagandet är att som enskild firma satsa på att utöka och modernisera en mjölkgård. Vad har de fått för rådgivning t ex av LRF innan de sätter hela sin tillvaro på spel? Ni borde även kolla upp den totalt osanna och missvisande Bregottfabriks-reklamen som Arla så gärna visar upp. Sanningen är att vi efter diskussionen om burhöns nu är på väg att få ”bur-kossor” i stället. Hör gärna med Jordbruksverkets egna experter på klövdjur om vad de anser om den s.k. ”Bregottfabriken”. Hur ofta ser ni betande kor ute på vidsträckta gröna ängar när ni är ute och kör på de svenska landsvägarna? Det är djupt tragiskt det som nu drabbar svenska mjölkbönder men samtidigt också ett uttryck för hela den globala ekonomiska utvecklingen mot ett kanske allt omänskligare samhälle.

Sven Bergman, reporter: Många frågor här: rådgivningen, det finns en stark kritik hur stora delar av branschen, rådgivare som LRF Konsult och Växa Sverige, banker och mejerier mfl ofta utan förbehåll uppmanat bönderna att satsa och investera stort.

Mjölkdrickare: Tack för en välgjord och intressant granskning! Varför valde ni att utgå från Timbros rapport och den kritiska inställning till Arla istället för att lägga fokus på till exempel konsumenter och svenska politiker som också påverkar priset och förutsättningarna för de svenska bönderna?

Joachim Dyfvermark: Timbro levererade skarp kritik mot politiker i reportaget. Och inriktningen på reportaget kommer från samtal med alla de bönder vi varit i kontakt med, ett hundratal.

Ekologisk: Jag tycker att man borde tryck på mer angående antibiotikaanvändigen i besättningarna, genmanipulerat foder, löner till personal och de ökade transportkostnader (miljö) som tillkommer vid produktion utomlands.

Joachim Dyfvermark: Håller med. Det finns mycket vi skulle vilja ha berättat. Men en tmme går fort. Förhoppningsvis kommer den typen av frågor att beröras mer nu när förslag om åtgärder ska poppa upp från politiskt håll. Vi ville fokusera på ”våra” bönder.

ung bonde: Såg lite av kvällens program. Där sades att om bönder har det svårt ekonomiskt är dom dåliga företagare. Vilken annan företagare måste köpa in saker och varor till sitt företag som bara blir dyrare och dyrare och sälja sin egen produkt till ett pris dom bara sjunker och sjunker. En mjölkbonde måste leverera sin mjölk varannan dag, man kan inte bara stoppa produktionen. Hur många andra företagare måste gå med på sådana villkor? Inom jordbruk finns otroligt många regler som måste följas för att få driva jordbruk, detta gör att dyra investeringar måste göras. Så dåliga företagare, Nej inte om ni frågar mig....

Sven Bergman, reporter: Vi ställde kritiska frågor till de bönder som ställde upp i vårt program (stor eloge till dem) för det är en viktig del i vårt arbete som journalister. Däremot skulle vi aldrig kalla dessa bönder dåliga företagare. Arlas ordf Åke hantoft var däremot inne på det spåret, jag har svårt att tolka hans svar på annat sätt i intervjun med honom.

Sven: Var är intervjun med ansvariga politiker om konkurrensnackdelarna vi dragits med i två decennier?! Som urholkat vår konkurrenskraft bit för bit?

Sven Bergman, reporter: På fredag kommer intervjuer i många media, även SVT hoppas vi, när landsbygdsministern sagt att han ska presentera konkreta förslag tillsammans md branschen somska hjälpa svenska mjölkbönder.

mjölkomanen: varför skulle jag vilja stödja arla när det innbär sämre djurhållning och gmo?

Joachim Dyfvermark: Arla står inte för sämre djurhållning och GMO. Åtminstone inte vad gäller svenska bönder. Arla har sagt nej till GMO i Sverige (sen är det kanske lite märkligt att de säger ja till GMO foder i Danmark, men det tror jag har att göra med att danska konsumenter accepterar GMO mer än svenska). Och Arlas bönder har samma lagstiftning att förhålla sig till som andra mejeriers bönder. De Arlabönder jag mött har haft fantastiskt fina djur. Jag stöttar de till 100%

Peter Boisen : Blev bara förvånad efter att ha sett programmet. Tycker att svenska politiker inte har tagit Arlas taktik på krasst allvar. Ledande svenska politiker har stort ansvar för den uppkomna situationen. Bönderna producerar men får inte betalt. Hanterat hänvisar de bönder som känner sig missnöjda till att de har sig själva att skylla. För vad kan jag tycka. Det enda de har gjort är att i åratal kämpat mot ett för lågt pris. Hantoft har inte civilkurage gentemot Arlas toppledning att välja att göra svenska bönders röst hörd. Detta ät oförlåtligt och bland det sämsta man kan göra i hans position. Hantoft struntar i svenska Arlabönders förutsättningar att leverera och det känns inte som ett gott ledarskap, varken mot svenska bönder eller konsumenter och kanske inte heller mot svenska jordbrukspolitiken. Hantoft har jobbat klart på Arla tycker jag. Det blir Skånemejerier nu.

Sven Bergman, reporter: Ser detta som ett inlägg i debatten

Jakob N: Hur många av de gårdar som ”läggs ner” läggs ner på riktigt? Dvs tas inte över av någon annan?

Sven Bergman, reporter: Många läggs ner på riktigt. Det är tyvärr få unga bönder som vill ta över. Återväxten är usel. En del av mjölkgårdarna blir gårdar med köttdjur.

!: Hej Uppdrag Granskning! Jag arbetar på ARLA,Årstaterminalen som skall stänga och flytta till Kallhäll.Har arb.hos Arla i 20år.Beräkningen av flytten kostar mer i pengar och miljö än om terminalen skulle vara kvar,finns beräkningar på detta.Ledningsgruppen har inget som helst intresse av detta.Dessutom är läget i Årsta bästa tänkbara för distribution i Sthlmstrakten. Vill med detta ex.påtala hur pengar som bönderna skulle kunna ta del av flödar ur företaget. Det finns många andra ex.på hur detta företag misskötts.Även personalen i kallhäll och Årsta mår mycket dåligt vilket är ett bevis på hur man tar hand om sin personal.Servicenivån till kund är också under all kritik vilket genererar sämre inkomst för Arla,ledningsgruppens ansvar för Arla ärkatastof.

Joachim Dyfvermark: Det var tråkigt att höra. Du får mejla och berätta mer: joachim.dyfvermark@svt.se

Klara: Hej! Vilket bra program ni levererade idag. Samtidigt som man blir glad över att det finns så många duktiga bönder blir man arg och ledsen över hur svårt det ska vara att bedriva företag i Sverige. Samt hur svårt det är att som konsument välja rätt! Tack för ett bra program!!

Sven Bergman, reporter: Tack

Daniel: Hur är det med de EU-bidrag för mjölkbönder? De bönder som odlar grödor kan ju få miljoner. Tyvärr är det dessutom de som redan har mest som får mest.

Sven Bergman, reporter: Se tidigare svar om EU bidrag

ulrika: Hur kan styrelsen dela ut rekordbonusar? När resten av ägarna (bönderna) går på knäna

Joachim Dyfvermark: Rent ekonomiskt beror det på att det var ett väldigt bra år för Arla ifjol. Moraliskt och taktiskt... ja det får du fråga Arla.

Alexander: Förstår att fokus i programmet är rimligt betalt för mjölken och det känns som en självklarhet. Sverige måste som vivianne skrev kunna försörja sig även i kristider och bevara ett öppet landskap. Tyvärr spelar globaliseringen i detta fall en negativ roll och som ekonom så vet jag att marknaden alltid har rätt. Alltså det är vi konsumenter som måste ta oss i kragen o köpa svenskt samt betala mer för svenskproducerat. Utan att påstå att vissa bönder är dåliga företagare utan jag håller med Christer, men jag skulle ändå vilja ha reda på hur somliga kan bönder kan nå lönsamhet? Vad skiljer? Alla kan ju inte investera 50 milj nån nämnde.

Sven Bergman, reporter: Det var Arlas ordf Åke Hantoft som berättade i intervjun att han investerat 50 miljoner senaste åren i sin mjölkgård...

Lasse Hellander, ekobonde: Bra reportage! Jag har deltagit i debatten i hela livet mot just LRF. Det som jag saknar är just att ni bara tar upp ett av föreningsrörelsens företag i koncernen. De som sätter priserna för foder är Lantmännen som kontrollerar (enligt Livsmedelsverket) 95% av fodret i Sverige. Lantmännen kontrollerar även maskinsidan, utsädet, konstgödseln och andra förnödenheter som också i reportaget är i den andra vågskålen, dvs kostnadssidan. Jag skriver verkligen på att det är böndernas egna s.k. medlemsägda (vilket är en gigantisk lögn) företag som driver bönder i konkurs. Arla har just nu ledartröjan i detta ”dödsrace” för den svenska bonden. Lantmännens foder driver upp fetthalt och protein som betalas av Arla. Se företagen i den gröna sektorn som en koncern. Åke H:s, Arlaordförande sitter och ljuger rätt in i kameran. Tragiskt!

Joachim Dyfvermark: Intressant inlägg, jag kan alldeles för lite om LRF och foder för att kunna bidra. Men dina tankar väcker mina tankar.

UG – Moderator: Ni är väldigt många som skriver i chatten, alla frågor kommer dessvärre inte med.

Anna: Kommer ni göra ett uppföljande program med mer fokus på politikernas roll i det hela?

Joachim Dyfvermark: Nej, vi har inga uppföljnignar planerade. Däremot kommer politikernas ansvar, och deras (brist) på åtgärder bli föremål för mycket rapportering framöver, det är jag helt säker på. Snart kommer kriskommissionens förslag, och de kommer nog få sina fiskar varma...

J: Vad är eran åsikt angående beteskravet? Skulle det hjälpa bönderna om det slopades?

Sven Bergman, reporter: Jag väljer att inte ha en åsikt om beteskravet. Det som är otvistligt är att det är ett villkor (lag) som gör det dyrare för svenska bönder jämfört med mjölkbönder i många andra länder. Det är också praktiskt när,mast omöjligt att ta ut väldigt stora besättningar (som blir vanligare och vanligare) på kanske 800-900 djur på bete. Plus att korna i lösdrift i dag har en bra innemiljö. Men vill vi ha mjölkkor som aldrig får gå ute och beta? Detär en debatt som pågår för fullt just nu.

Agneta: 2.80 FÖR LITERN TILL BONDEN 11.90 BETALAr JAG FÖR MJÖLKEN SENAST, VARFÖR SÅ MYCKET TILL MELLAN HÄNDERNA DET BORDE KOLLAS UPP OCKSÅ.

Joachim Dyfvermark: Betalade du 11:90 så köpte du nog inte vanlig standardmjölk. Vi beröttade i reportaget hur mycket som går till respektive del i kedjan. Men helt klart, 2.82 räcker inte. För många bönder iallafall.

Kalle L: En av Arlas storsäljare innehåller mjölk från Danmark. Bregott! Står finstilt på baksidan. Vad innebär den nya bättre märkningen ni nämner här?

Sven Bergman, reporter: Arlas hushållsost görs av dansk mjölk. vad den nya märkningen innebär och hur den kommer fungera vet inte jag. Den har nyligen annonserats av Arla.

Arg f.d. Bonddräng: Angående återväxten inom mjölkbönder, inte lätt att starta ett mjölk företag när man måste investera 10-20 milj kr innan man kan leverera mjölk.

Sven Bergman, reporter: Precis

Per Agne Eklund: Kom igen med den mänskliga aspekten,hur gick det för kämpen Christer och hans kor ?

Sven Bergman, reporter: Se tidigare svar. Christer har ännu inte sålt, men det ser mycket mycket svårt ut...

Jake: Lider med svenska bönder, men kan inte låta bli att tänka att den personliga kopplingen till gård och andra generationer utmynnar i att man inte inser det ekonomiska allvaret och har en lite för sentimental hållning till sitt yrke. Det, kombinerat med att man inte lyckats klargöra skillnaden mellan svensk och utländsk mjölk (djurhållning, standard) gör att folk tänker att mjölk är mjölk. Till skillnad från köttet där folk gärna betalar 20kr mer för en svensk fläskfilé. Varför skulle inte svenska konsumenter kunna få göra samma val med mjölken och en produkt som är 10 gånger billigare? Var är konsumentinformation?

Sven Bergman, reporter: Ser detta som ett inlägg i debatten

Maria: Hej undrade hur många bönder som svarde på eran enkät? Jag undrar också varför ni buntade ihop ”vill lämna” eller ”kan överväga” att lämna arla?

Sven Bergman, reporter: Se vår hemsida, där redovisar vi allt detaljerat

Anna: Hej, Ni måste ha förstått att många vill veta hur vi som konsumenter kan ändra detta – men jag ser att ni dels inte rekommenderar en bojkott av Arla och heller inte vill uppge alternativa mejerier. Vad ska man då göra för att få sin röst hörd – uppenbarligen lyssnar Arla inte till sina medlemmar och de lär inte ändra ett enda dugg om ingenting ändras i våra köpmönster??

Joachim Dyfvermark: Jag vill vara tydlig. Jag rekommenderar INTE en bojkott av Arla. Jag tycker vi konsumenter ska bli bättre på att betala fr det vi vill ha och stödja. Och om konsumenterna vill det kommer både handeln OCH Arla att följa. Deras främsta mål är att tjäna pengar. Jag tror Arla kommer att agera, och det kommer att börja med den svenskmärkning som är på gång.

Viveka: Vilka mejeriföretag levererar heltigenom svensk mjölk? Bor i Skåne

Joachim Dyfvermark: I princip all drickmjölk är helt svensk, oavsett mejeri. Sen är det många förädlade produkter som görs på mjölk utanför sverige. Kräv av din handlare att de ska berätta – om du tycker det är vktigt. Och var beredd att betala, för det är de värda – bönderna.

Lennart Modig: Är Arlabasen Åke Hantoft representativ för svenska mjölkbönder? Dvs har han en någotsånär representativt stor stor mjölkbesättning?

Sven Bergman, reporter: nej absolut inte. Hantoft är en storbonde med ca 800 mjölkkor (obs jag är inte säker på den siffran). Hantoft tar varje tillfälle tat påpeka att han är en mjölkbonde som alla andra, att han växt upp md mjölkkor (vilket är sant) och att han minsann vet hur tufft det är. Men ett ess i ärmen som radikalt skiljer Hantofts möjligheter att överleva mjölkkrisen är de ca 1.7 miljoner kr i arvode han får från Arla som styrelse ordf...

Mjölkinge!: Hur har denne duktige Hantoft det med lönerna i sitt företag. Avtal eller?

Sven Bergman, reporter: jag ställde frågan i intervjun. Hantoft har ine kollektiv avtal för sina anställda – men säger att de har bra villkor ändå.

Bengt: OK, nu ger jag upp. Mina inlägg kommer inte fram. Tack för ett bra program (Som alltid från UG). Fått en tankeställare, trodde arla var mer svenskt än det är. Kommer att läsa innehållsförtekningar och fråga handlare och producenter mer framöver. Jag vill ha mejeriprodukter från svenska gårdar. Antibiotika och GMO är inget för mig. Meddelande till Arlas svenska mjölkbönder: Jag betalar självklart ett pris som gör att ni överlever.

Sven Bergman, reporter: Detta kom dock fram Bengt. Lessen du inte fått svar på din fråga. Ala ni som inte fått svar på era frågor, eller som vill fråga mer elle rkomma med synpunkter, det går bra att mejla till:

sven.bergman@svt.se

jag lovar svara på allt

Seb: Oavsett om arla märker sina varor bättre betyder väll inte det att bonden får bättre betalt..

Sven Bergman, reporter: Nej

Tim Björn : Hej tack för ett bra program om hur svenska mjölkbönder har det dagligen . Jag jobbar som djurskötare på en 140 mjölkkors besättning som vi sköter bra. men vi får inte betalt för det vi gör mjölkpriset har stått på samma pris nivå sen 80 talet och utgifterna har blivit dyrare som tex kraftfoder vetrinär maskintjänster servich av maskiner och mjölkanläggning. sen har svenska mjölkbönder mycket krav på sig med betes krav i 6 månader som jag tycker att det ska vi ha kvar för djuren ska få vistas ute i det fria djurskydds lagar som vi har här i Sverige skilljer väldigt mycket från andra europeriska länder med atibiotika användning . För det är konstigt att Arla kan inte betala mer än va andra lokala mejerier kan göra .

Sven Bergman, reporter: Tack för ditt inlägg

Gun: Hur mycket bonus får arlas affärsledning i ett företag som inte kan betala för råvaran?

Sven Bergman, reporter: Nu har jag det inte i huvet, det var över 100 miljoner kr, men fördelat på ett stort antal chefer

Göran Karlsson: Problemet med Arla idag är att man kan inte skriva ett leveransavtal om ett pris på den mjölk man levererar tex ett år framåt utan man får det pris man får dag för dag priset kan ändras från en dag till nästa utan att man kan göra någonting åt det. Viken annan bransch skulle acceptera det ??

Sven Bergman, reporter: Intressant tanke

Peddan : Ni tar upp att Gefleorten kan betala 1 kr mer, vill ni utveckla varför så är fallet?

Joachim Dyfvermark: Har svarat på tidigar inlägg men kort repetition. Det beror på flera faktorer, tror jag. Dels har det med kostnaderna att göra, Arla har större kostnad, mer produktutveckling, adminsitration, marknadsföring mm. Men till Arlas försvar ska man säga att för att få vara med i ett alternativt mejeri så måste du uppfylla särskilda krav. Arla hämtar hos alla, och oavsett hur mycket du producerar. Med det sagt kan jag också gissa mig till att kunderna är beredda att betala mer för lokala/regionala alternativ. In the end of the day är det vi som konsumenter som bestämmer vad vi vill ha för produkter – det borde vara så iallafall.

Ndugu Schmidt: Nyttigt program som vanligt. Alla företagare är utsatta för konkurrens. Det här gäller alla köp av varor. Varför köper t ex inte alla bara svenska bilar? Vi har oss själva att skylla. När folk är beredda att betala mer för vatten på flaska än för mjölk, kan det bara sluta på ett sätt.

Sven Bergman, reporter: Tack för inlägget

Lasse Hellander, ekobonde: Ekoproduktion har definitivt en framtid, inte minst för barn och barnbarn. LRF (läs Lantmännen) kommer aldrig att släppa fram denna produktionsinriktning, eftersom Lantmännen omsätter ca 2,5 miljarder kronor bara på konstgödsel. Affärerna går föra miljö och barn!

Joachim Dyfvermark: Det känner jag igen...

Bonnapajk: Ställer frågan igen. Hur har mjölkpriset i butik förändrats i förhållande till konsumentprisindex de senaste 20-30 åren?

Sven Bergman, reporter: Priset i butik vet jag inte gentemot index,däremot har priset (ersättningen) till bonden inte alls hängt med

Dag Arvidsson: Jag har varit mjölkbonde i över 25 år och har aldrig upplevt ett så stort stöd från våra konsumenter som det är nu, det hjälper när man kämpar i vardagen. Nu ska jag ut och hitta ett mejeri som säljer min mjölk på den Svenska marknaden. Tack för ett sakligt program

Sven Bergman, reporter: Tack. Roligt att du tyckte det var sakligt.

Ann: Hej, det mesta nu för tiden går ut på att försämra då allt ska gå med vinst, uteblir den så läggs företag ned och då talas det om att människor har slutat att använda eller slutat att handla eller väljer inte längre...Det är ju försämringar som först sker och sedan har inte människor ett val utan tvingas till annat. Hur har det blivit så viktigt med vinst? Varför kan inte bönder i Sverige få överleva på sitt utan tvingas bort efter stora inköp från andra länder. Vi måste ju alla ha vår överlevnad. Många vill gynna svenska produkter.

Joachim Dyfvermark: Utan att ha alla siffror i huvudet så vill jag påstå att livsmedel aldrig har varit så billigt som nu. Och det är en ideologisk fråga hur vi vill ha det. Billigt, och en livsmedelsproduktion efter det. Eller. Vara beredda att betala för vad det kostar.

Kerstin Riblom: På Åland kan mjölkbönderna leva och det går bra. Men det beror kanske också på att Ålänningarna köper sina lokala produkter

Sven Bergman, reporter: Intressant

Viveka: Om man väljer ett heltigenom svenskt mejeri som bara tar mjölk från svenska bönder ,det är väl ingen garanti för att bönderna skall få mer betalt??

Sven Bergman, reporter: I praktiken är det så i dag

patrik: Hur stor är skillnaden mellan priset på kg mjölk från respektive mejeri?

Sven Bergman, reporter: Jag trodde jag svarat på denna.

Det varierar, mellan mejerierna och från månad till månad. Vissa mejerier så mycket som en krona högre, andra ca 15 öre. Flera andra mejerier är inte öppna md sitt pris (vilket Arla är), men alla i branschen vet hur priserna ligger.

Mattias: Om man inte bojkottar Arla, hur ska man då få till förändring? Bönderna kommer inte kunna byta mejeri om inte efterfrågan på det mindre mejeriets produkter ökar, eller? Arla verkar ju inte vilja ge betalt för de svenska mervärdena så länge världsmarknaden får styra. Hur ska man sätta press på Arla? Tack för ett bra program

Joachim Dyfvermark: Tack själv. Det står alla konsumenter fritt att välja, småskaligt, regionalt, ekologiskt, globalt och industriellt. Jag vill inte uppmana någon att bojkotta Arla. Mest för att det skulle slå mot alla de Arlabönder som redan går på knäna. Men jag ser också en möjlig effekt av att konsumenter väöljer andra alternativ, det skule sätta press på stora aktörer som Arla och ICA.

Julia /curth : Ställer frågan igen varför inte bojkotta icke svenska arla produkter ?

Sven Bergman, reporter: Det är inte vår roll som journalister att tycka om det. Men du som konsument gör dina egna val.

Margareta: Vad betalar andra mejerier för mjölken jämfört m Arla, tex. Wapne, Falköping m fl. ??

Joachim Dyfvermark: Har inte alla siffror i huvudet, men det är högre än Arla.

Virginia: Hej! Jobbar på skövdemejeriet(arla) som producerar keso för ca 1 år sedan fick vi besked om att skövdemejeriet (som går med mycket bra vinst) skall flytta till Falkenberg !!! En flytt som kostat bönderna många många miljoner!!! Ett mycket stort o felaktigt beslut!! Min högsta önskan är att uppdrag granskning kan forska o undersöka huruvida bonden vet om att detta beslut går med otroligt dålig förlust!! Mycket bra program skönt att kunna ta del av arlas storhetsvansinne!! (Vilket jag anat i många år) o alla vi arla anställda vet att vi jobbar för våran bonde!! Som sliter för att vi vanligt folk ska få våra ”svenska” mejeriprodukter!!

Sven Bergman, reporter: Skriv och berätta mer sven.bergman@svt.se

Petra : En följdfråga, är all eko mjölk från Arla svensk?

Sven Bergman, reporter: ja vad jag vet

Peter: En gång till: Det råder stor brist på EKOMJÖLK i handeln. Vet lantbrukarna om detta faktum?

Sven Bergman, reporter: Det tror jag absolut att de flesta vet

Haluk Kırılmaz: Hallå. Var det en svår fråga av mig angende att göra bränsle av mjölk ? Arlanda bussar drivs jo med rapsolja.

Joachim Dyfvermark: Underbart. Kräv av handlarn (eller Arla) att de ska leverera produkter som du vill köpa, och vara beredd att betala för.

Maya : Engholms mjölk och Wapnö är väl svensk mjölk Eller? Måste skärpa mig och ta reda på så jag verkligen köper svenskt och gynnar svenska bönder

Joachim Dyfvermark: Underbart. Kräv av handlarn (eller Arla) att de ska leverera produkter som du vill köpa, och vara beredd att betala för.

A Kunewall: Det såg väldigt arrogant och märkligt ut när Åke Hantoft tog kaffemuggen och vände Christer Emanuelsson ryggen när han ville diskutera problemen med Hantoft. Gjorde han verkligen det eller var det något vi TV tittare missförstod? Tack för ett bra program och oerhört viktig granskning

Sven Bergman, reporter: Bilden ljuger inte. Men varför Hantoft gjorde det vet jag inte. Hantoft får säkert ha mycket tålamod med många oroliga och missnöjda bönder på alla möten.

Ulf: Där har vi en kärnfråga . Varför anpassar inte bonden sin produktion exakt till vad kund önskar eller producenten

Joachim Dyfvermark: Bonden tar hand om djur och producerar mjölk. Det är fullt upp. Jag har väldigt svårt att se hur man med ett sånt jobb, och ofta stora skulder skulle kunna ställa om, och dessutom veta vad man ska ställa om till, hur man ska få mjölken såld. Detta måste mejerier eller producentföreningar lösa.

Samuel, 1 av 13000 ägare: Bra program och ett viktigt ämne för hela Sverige.

Joachim Dyfvermark: Tack!

Helena: Arlakon står för svensk mjölk, kan ni inte säga det så folk förstår!!!!

Sven Bergman, reporter: Det är helt korrekt! Den röda Arla kon är en garant för svensk mjölk. Dock har Arla inte velat använda den som ursprungsmärkning, Arla har hänvisat till att den röda Arla kossan är ett varumärke, inte en märkning. Det är därför säger Arla som man nu inte ska använd den röda Arla kossan som märkning för svenk mjölk utan istället införa en kanna som svensk märkning. Dock kommer den Röda kossan finnas kvar som VARUMÄRKE vad jag vet.

Göran Karlsson: Många av dom stora svenska mjölkgårdarna anlitar idag östeuropeiska bemanningsföretag för att pressa sina kostnader, istället för att anställa djurskötare med kollektivavtal och med vad allt som det innebär

Sven Bergman, reporter: Korrekt

Södermalmskisen: Jag har en fråga till Sven, eller fotografen Ola. Var han inte rädd när han fotograferade kossorna, en sekunds oaktsamhet så hade det kunna smälla. Poff!

Sven Bergman, reporter: Jag svarar för Ola, som inteär med och chattar. Nej Ola var inte rädd!

UG – Moderator: Nu avslutar vi chatten för den här gången. Tack till alla er som har ställt frågor och skrivit inlägg!

Erik: Programmen är alltid bra men chattarna oftast usla. Men den här gången är ni lite bättre än vanligt och svarar inte bara ”tack för att du tittar”! Ibland försöker ni rentav svara på frågor på riktigt, lär era kollegor på UG hur man gör!

Sven Bergman, reporter: Tack för det. Vi gör så gott vi kan. Det är ganska stressigt att hinn age ett bra svar.

Joachim Dyfvermark: Det känns så trist att den här timmen redan är över. Det har varit väldigt många kloka inlägg, jag önskar att vi kunde ha svarat på fler. Tack. Och till er mjölkbönder – stå på er.

Har ni tips och tankar mejla:

joachim.dyfvermark@svt.se

Sven Bergman, reporter: tack alla.

Mejla mig sven.bergman@svt.se om ni inte fått svar på fårgor eller vill tipsa!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Kris i Bregottfabriken

Mer i ämnet