UG – Moderator: Hej och välkomna till Uppdrag gransknings chatt!
Anna och Björn är på plats och reda att svara på era frågor!
UG – Anna: Till signaturen ”Vad gör jag?”: eftersom du skrivit ett företagsnamn så kan jag inte publicera din fråga. Kan du skicka om utan uppgifter vad företaget heter?
Jonas Forsberg: Det går att lösa problemet som beskrivs genom att kombinera den fria förhandlingsrätten för parterna med minimi lagstiftning. Parterna förhandlar fram avtal som sedan förklaras som lag. Fungerar i Finland och tvingar oseriösa arbetsgivare att konkurrera på samma villkor som seriösa.
UG – Björn: Det är riktigt att det finns olika modeller i andra länder, tex Finland. Där beslutar man om att de kollektivavtal som finns skall gälla även på arbetsplatser där anställda och företag inte är organiserade. Det finns en del organisationer som funderar i de banorna också här i Sverige. Mer om det nästa vecka
Ice: Jag jobbar på Af och ser detta ofta. Oftast i kombination med anställningstöd.
UG – Anna: Jo, vi har också sett det. Gå gärna in och läs på vår hemsida vad 2000 av dina kollegor på Arbetsförmedlingen skrivit! Vi har publicerat massa kommentarer om hur de tycker att det funkar!
Magnus: Skulle inte facken kunna erbjuda kraftigt reducerade medlemsavgifter för unga arbetstagare?
UG – Björn: Vi får väl se vad de säger.
Det är framför allt fack inom LO som haft problem med medlemstalen. Tjänstemannafacken har högre anslutning
Hasse Pettersson: Hur fasen kan Arbetsförmedlingen tvinga in folk i olagliga arbetsavtal?
UG – Anna: När det gäller olika former av ekonomiskt stöd (nystartsjobb etc) ska arbetsförmedlingen kolla. Men annars är det så att arbetsförmedlingen inte ska granska avtal. Många arbetsförmedlare säger attde har direktiv att de inte ens får diskutera dem med arbetssökande. En del arbetsförmedlare som skrivit till oss tycker att det är fel, andra att det är rätt.
Sofia: Hej, upplever att allt färre vill vara med i facket bland ungdomar. dyrt och förstår inte värdet. vore det inte tryggare för alla att veta vad som gäller? verkar som det funkar bra med minimilöner, vad är baksidan av det? /Sofia
UG – Björn: De som argumenterar mot minimilöner hänvisar bland annat till att det skulle få ännu färre anställda och företag att gå med i organisationerna. För då skulle ju lönerna ändå sättas politiskt – åtminstone minimilönerna. Dessutom kan finnas problem med hur man skall se till att lagen verkligen följs. I Tyskland är det tullen som kommer få resa runt och kolla när deras minimilönelag träder ikraft. Facken och arbetsgivarorganisationerna menar att de har bättre koll på efterlevnaden när de själva har mycket medlemmar
Sofia: Roligt att se hur himla lätt media kan beröra, få företag att plötslig byta åsikter helt.
UG – Anna: Det är svårt för oss att veta om de bytte rutiner före eller efter det att vi ringde. En genomgående tendens när vi pratat med arbetsgivare om tuffa formuleringar i avtal är att de menar att man inte ska tolka dem så hårt som det står utan att de menar något mildare i praktiken.
Vad gör jag? : Hej jag jobbar på en butik som driver postombud, lotteri, godis, cigaretter mm Jag är anställd i sedan februari som timanställd. Har bett om anställningsbevis sedan dess men inte fått ngt. Jobbar alltid själv i 5-11,5h utan möjlighet till rast.
UG – Björn: Du har rätt till anställningsbevis där det står bla vilken sorts anställning du har, arbetstider, vad du skall göra etc. Det står i Lagen om anställningsskydd 6c§. Och raster står angivet hur de skall vara i Arbetstidslagen 15-17½. Du har rätt till rast där du kan lämna din arbetsplats efter fem timmar. Toapauser och annat skall du kunna ha däremellan också
Vera: Hur länge räknas man som ungdom? Hade rätt så usla villkor medan jag arbetade inom kommun, men var 28 när jag fick jobbet. Slutade när jag var nästan 35 år så kanske är min historia inte så intressant. Vore trevligt om ni granskade kommuner, landsting och myndigheter med deras villkor för vikariat, timanställningar mm.
UG – Björn: Det kan komma också. Denna gång var det absoluta majoriteten av dem som hörde av sig inte sådana som arbetat i kommuner/landsting. Kom gärna med tips bjorn.tunback@svt.se
Hjälpa?: Om man har en bekant som har ett skit-jobb utan avtal men själv inte vågar göra nått, kan man då som vän göra något för att hjälpa denne?
UG – Anna: Det är jättemånga som inte vill eller vågar bråka om avtal. Vad vi vill uppnå med denna gransking är att folk ska prata om villkor och avtalsformuleringar, att det inte ska vara så väldigt privat. Börja med att prata med din vän! Och läs på för att försöka fatta vad som är rimligt eller inte. Men ett avtal ska man banne mig alltid få!
P-A: Vid konflikten Salladsbaren blev HRF uthängda som maffia, i den konflikten fanns inga medlemmar utan 3 personer som hade sämre villkor än vad kollektivavtalet gav. Då tog HRF fajten men fick oerhört mycket skit för att det var en ung tjej som drev företaget. Konflikträtten borde utvidgas för att det skall bli lättare att teckna kollektivavtal.
UG – Björn: Där finns olika uppfattningar förstås. Organisationen Företagarna där många småföretag är med pekar på att kollektivavtalen alltför för mycket utgår från de stora företagens behov och att fackens makt vid fall som salladsbaren du pekar på är alltför stor. HRF mfl tycker förstås annorlunda
Gumman: En arbetsgivare har arbetare som inte ha fast jobb bara timanställda. Han sätter in annons på arbetsförmedlingen om ledig plats men hans arbetare får inte söka jobben för hans ska anställa folk från utanför Sverige (inte fastanställning). Detta ske ofta. Kan inte facket göra någonting för att timanställda få fast jobb hos han innan han får ta folk från utlandet. Det gäller inte bristyrken. Företaget har kollektivavtal.
UG – Anna: Jag är ingen jurist och kan inte ge dig några tydliga råd. Men det låter ju som att du ska ta kontakt med det fack som arbetsgivaren har avtal med.
Eva Nilzon: Tycker det är synd att ni säger ”Lisa kan tvingas att betala 45 000 i straffavgift” när det egentligen handlar om att hon snarast ALDRIG kommer att bli tvungen att betala eftersom avtalstexten inte håller i domstol. Storyn behöver inte överdrivas, det är nog allvarligt att dessa (unga) människor TROR att det är så.
UG – Björn: Titta i nästa vecka också då kommer det mera på det temat. Men att sådana klausuler förekommer är klart, att de skrämmer eller i alla fall skapar osäkerhet ärockså helt klart.
Och vem vill gå till domstol på egen hand som 22-åring?
Mamma med dotter : Varför tog ni inte upp hästsporten?
UG – Anna: Vi tar upp hästsporten lite på hemsidan. Men tyvärr var det inte möjligt att ta upp alla branscher och alla olika villkor vi stött på i programmet. Jag vet dock en journalist som just gör ett jobb om hästsport. Maila mig på anna.jakten@svt.se så kan jag förmedla kontakt. Problemen inom hästsport med arbetstider är av allt att döma stora!
Simon: Hej! så jäkla bra! Min sambo sitter i exakt den här typen av situation där hennes arbetsgivare HOTAR med uppsägning om de anställda går med i facket. Han säger öppet att facket är totalt jäkla värdelöst och att dom inte kan göra ett piss. I hennes fall så kunde facket inte göra något. hon har gått med för sent. Hon känner sig så jäkla kränkt och jag blir så himla trött på att det i sverige år 2014 inte är lag på att någon form av kollektivavtal ska tecknas för att få anställa. jag har en fråga. Hur ska min sambo göra. Hennes arbetsgivare kör med utmattningsmetoden. helt enkelt hon har nu fått gå ner från 36 timmars vecka till 16h och det fick hon veta i måndags. chefen har även antytt till en annan anställd att min sambo kommer få kicken inom 3-4 veckor. MEN när hon frågar honom så säger han att vi får se... HUR SKA JAG STÖTTA HENNE ATT VARA STARK?!?! tack för ett toppen program varma hösthälsningar Simon
UG – Björn: Tack, Simon.
Arbetsgivaren kan varken hindra de anställda från att gå med i facken eller visa upp eller diskutera sina anställningsvillkor för facket. Du hörde i programmet hur också Svenskt näringslivs vice-VD uppmanade unga att gå med för att just kunna få hjälp svåra situationer – så som det låter att dit sambo råkat ut för.
Gunde: Ni borde prata om dem ”skitjobb” som finns inom kollektivavtallen.
UG – Björn: Vi tar gärna emot tips:bjorn.tunback@svt.se
Anders: Vore det inte intressant att lägga fokus på skolan? Information om arbetslivet, marknadens parter, anställningsavtal, arbetsmiljö och hur man maximerar sin karriär?
UG – Anna: Det är onekligen så att någon måste gripa tag i uppgiften att lära unga (och t ex nyanlända) vad som är rimligt och inte. T ex skolan. Tidigare var ungas första jobb ofta på stora etablerade arbetsplatser där det fanns ett ”färdigt rimligt”. Idag är de ofta på små, splittrade arbetsplatser och det blir jättesvårt att ta ställning till själv vad som är okej eller inte.
Luba Eriksson: Vad är 0-avtal?
UG – Anna: Det brukar innebära att man skriver på ett avtal för noll timmar. Med andra ord en slags ”anställd vid behov”. Ibland står det att man är anställd 0-40 timmar i veckan. Ingen vet hur vanliga dessa avtal är men vi har sett flera.
Kent: Vore det inte dags att arbetsförmedlingen börjar kolla upp företagen bakom annonserna innan annonserna publiceras på AFs hemsida? Kanske något också för UG att granska eller?
UG – Björn: Arbetsförmedlningen har normalt inget ansvar för jobben de förmedlar. Det skulle de i så fall behöva få politiska beslut om. Däremot skall de gå igenom avtalen när de förmedlar arbeten med stöd, som nystartsjobb. Då skall de kolla att lönen inte ligger under kollektivavtalet och de hör med facket om arbetsplatsen. Men för att få det du vill behövs alltså politiska beslut. I den enkät vi gjorde med arbetsförmedlarna ville den största delen inte ha mer inflytande över anställningsavtalen. Fast en del av förmedlarna som svarade tyckte det vore bra
UG – Moderator: Hej alla som chattar! Undvik att skriva företagsnamn och personnamn i era frågor. Då kan Anna och Björn publicera era frågor och besvara dem.
TB: Någonting som bör belysas mer är dom försäkringar som gäller på arbetsplatsen i form av olycksfallsförsäkring t.ex. Skadade mig själv vid ett fall på arbetet för ett par år sen och lider av ständig värk och huvudvärk. Företaget jag jobbade på hade försäkring genom avtal men problemet idag är att få olycksfall klassat som arbetsskada vilket gör att man riskerar att få fullständigt förstörd ekonomi vid olycksfall. Det bör kollas bättre och skyddet förstärkas.
UG – Anna: Jo, jag tror att många missar att kolla både försäkringar och pensionsinbetalningar. Bra påminnelse. Tråkigt att höra om din olycka, TB!
Calle: Hej och tack för ett bra program! Jag är själv småföretagare och tycker att det finns många mycket oseriösa företagare och antalet ökar, föratagare likt de ni pekar på i programmet. Det är inte bara är fruktansvärt mot arbetsagarna utan det bidrar även till en snedvriden konkurrens och en kriminell arbetsmarknad (läs arbetsgivare). Nu till min fråga: Kan ni inte i nästa program ta upp det mycket omfattade skyddet som varje arbetstagare har i Sveriges Rikes Lag. Jag talar om LAS. En mycket omfattande lagstiftning som ger ett utomordentligt skydd för ALLA arbetsagare, oavsett om de är med i facket eller om arbetsgivaren har ingått kollektivatal eller inte. ALLA arbetstagare har skydd men det verkar inte som ni känner till det. Jag tycker ni har en skyldighet att informera om LAS och lagens omfattning. Arbetsförmedlingarna skulle ju kunna ha någon person som kan ge synpunkter på anställningsavtal. Facken skulle även kunna ha en service för detta mot en lägre en lägre serviceavgift. Tack!
UG – Björn: Tack själv. Vi har just fått höra från en del på företagssidan hur oorganiserade företag kan konkurrera med de organiserade företagen med kollektivavtal genom att ha sämre villkor.
Du får gärna komma med mer info om vad du tycker vi bör göra om LAS: bjorn.tunback@svt.se
Jag behöver ingen svar ta: Hej,det är svensk lag som tillåter att arbetsgivarna utnitjar ungdomarna som slavar.Ändra lagen att våra barn inte blir slavar.En som aldrig tilåter att mina barn ska utnitjas.Stort tack tii uppdraggranskning.
UG – Anna: Tack för ditt brev. Vi har fått många berättelser av unga – men också från föräldrar som reagerat på sina barns avtal. Det är bra när föräldrar kan hjälpa till att ta ställning till vad som är rimligt eller inte, det är ju inte så himla lätt! Bland de som hört av sig till oss med de sämsta villkoren har flera utländsk bakgrund. Att både vara ung och ha utländsk bakgrund verkar ibland innebära att man ställs inför extra svåra villkor.
cissi: det går ju inte för ungdomarna att vara med i facket, vilket fack då ?några månader jobbar de på restaurang, sedan är de telefonförsäljare, står i butik för att några månader senare jobba på ett lager, olika avtal olika fack, det är ju tom så att det är svårt för äldre som byter jobb eller utbildning att hitta ett fack som jobbar för deras villkor för även om du har en högskoleutbildning får du jobba inom olika områden som det gäller olika avtal inom eller också får du jobba på mcdonalds eller ica tills lämpligt jobb dyker upp. dessutom är det inte populärt att ta strid för enskild person om facket inte tjänar prestige på konflikten. facken är uppbyggda enligt principen att du hittar ett jobb får fast anställning och stannar till det är dax för guldklocka. inte ens kommunal har ju lyckats förbättra villkoren för sina timanställda och då är det oftast kommunen som är arbetsgivare. att sedan inte heller arbetsförmedlingen klarar att kolla anställningarna de delvis betalar för är illa.
UG – Björn: Det du skriver pekar väl på att det finns en del för facken att fundera över. Överhuvudtaget handlar det här om grupper av både företagare och löntagare som är utanför systemet så som det är uppbyggt här i Sverige. Deras problem kanske därför hamnar i skymundan. Ingen ser det riktigt och de vanliga metoderna och kanalerna funkar inte. Just hur arbetsmarknaden förändrats för de som kommer ut nu – vare sig de är unga eller kommer någon annanstans ifrån – har kanske de traditionella organisationerna inte kunnat fånga upp.
Hjälp! : Jobbar alltid själv i 5-11,5h utan möjlighet till rast. Vad ska jag göra?
UG – Björn: Det strider mot arbetstidslagen. Jag vet inte om du är med i facket. Annars borde du få hjälp där. Vet inte var du arbetar, men kan du prata med dina arbetskamrater om det så att ni kan säga till gemensamt – eller som kontakta det fack ni skulle kunna tillhöra?
Calle: Hej Björn, Tack för sitt svar. Jag ber att få återkomma med om vad ni skulle göra med LAS. Tiden är alltid knapp men jag skall försöka återkomma inom ett antal dagar och gör det i sådant fall till er email adress granskning@svt.se ....och då är jag inte anonym ;o) Hoppas det är ok.
UG – Björn: Du är mycket välkommen!
Stefan : jag tycker att ni granska alla franshisegivare och kontrakten dem skriver med franschisetagare, ofta är det som är grundproblemet där det stora moderbolaget vill tjäna så mycket pengar som möjligt och det lilla lokala företagets tvingas till att jaga varenda krona för att överleva, vad tror ni om detta?
UG – Anna: Jo, jag tror absolut att du kan ha rätt. En franschisetagare kan vara klämd av moderbolag och dålig lönsamhet och en av få utgifter de kan påverka är sina anställda. Men det betyder inte att de saknar ansvar eller ens har mindre ansvar som arbetsgivare.
Emilia: En lättnad och sorg att se reportaget idag. Skönt att inte vara ensam om problemen i arbetslivet, sorgligt att vi är så många som blir utnyttjade. Har själv fortfarande inte fått kontrakt, trots att jag jobbat i 8 månader. Blev straffad för ett misstag häromdagen genom att tvingas till att börja tidigare resten av veckan samt inte få arbetspass veckan därpå. Har inga garantier på timmar per månad, jobbar ibland 11-15 dagar i rad, ibland får jag inget jobb på flera veckor (utan förvarning), kan få borttagna arbetstider och pass dagen innan jag ska jobba och stå utan rast vissa dagar ifall kundflödet är högt. Med detta sagt söker jag nya jobb och hoppas på bättre tider och villkor. Tack för att ämnet tas upp, jag hoppas att min chef såg detta och kanske får sig en tankeställare. Hoppas på tips på mer konkreta åtgärder i nästa avsnitt! Mvh / Den kontraktslöse
UG – Björn: Du kan nog få en del besked i nästa veckas program och på vår webpplats kommer vi att lägga ut en del då. En del – om anställningsbevis, rätt till rast etc fick du ju en del redan idag.
Om du söker på #minavillkor på svt.se finns en massa exempel vi fått in under arbetet beskrivna. Där kommenterar också arbetsrättsjurister och en fackliga och arbetsgivarrepresentanter de frågor som kommer upp. Det handlar om en massa olika villkor som brevskrivarna undrat om de är rimliga
Karl: Trots att en del av de som intervjuades i programmet inte var fackligt anslutna, ligger det inte i fackens egenintresse att motverka oseriösa företag och borde inte en begränsad insats vara befogad? Vore det exempelvis en rimlig lösning att börja svartlista företag som bedriver oseriös verksamhet i anställningsfrågor?
UG – Anna: Vi har funderat mycket på ”parternas” ansvar för de som inte är medlemmar. Med tanke på att man inte vill ha lagstiftning har de ju ett visst ansvar för hur det ser ut utanför ”den svenska modellen”. Jag vet inte om svarlistning är en lösning men en sak som vi funderat på är om unga på något vis skulle hitta ett sätt att kommunicera med varandra om arbetsgivare. I dessa sociala mediers tid borde det gå. Vi har t ex fått flera brev som rör samma arbetsgivare och företag – men från unga som varit anställda vid olika tider och inte känner varandra. Det skulle ju vara av stor nytta för de unga att få kontakt med varandra om t ex utnyttjande av gratis provjobbare. Vet inte hur, men tänker att det vore jättebra om folk öppnade upp för att prata om arbetsvillkor.
UG – Moderator: Till signaturen Sofia: Vi kan inte publicera ditt inlägg i sin helhet eftersom vi inte kan verifiera din identitet.
Här kommer ett utdrag:
”Till P-A /…/ Alla är inte dåliga arbetsgivare för att man inte har kollektivavtal. Det finns många viktiga perspektiv i sammanhanget. Gå tillbaka och se över den granskning /…/ som Centrum för rättvisa gjorde om du vill få en nyanserad bild av avtalen som de granskade. /…/ kollektivavtal inte alltid = god arbetsgivare. Det handlar om så mycket (inkluderat bra försäkringar och villkor) . Men alla borde få ett bra skydd som anställd oberoende av om man är medlem i facket eller inte”
PIA: Hur kan ett företag få startas om det inte finns kollektivavtal ? Och, när ska en ung människa gå med i facket, före eller efter signerat anställningskontrakt ?
UG – Björn: Ingen är skyldig att teckna kollektivavtal. Du kan driva företag ändå.
I en del fall vi stött på har den som fått problem på jobbet fått höra från facket att de inte kan hjälpa till eftesom pesonen inte är med. Och skulle de då gå med kan de ändå inte få hjälp med just det problemet eftersom det uppstått innan de gick med. Samtidigt fick Jannike stöd och råd av facket när hon vände sig dit trots att hon inte var med. Det kan nog variera från fall till fall
Hans: Arbetsförmedlingen borde inte skicka arbetslösa tiill företag som saknar kollektivavtal
UG – Björn: Tack för din synpunkt
GM: Hei ! Hur kommer det sig at AF kan ställa krav på at folk skall ta ett jobb som inte har kolektiv avtal ? Staten med hjelp av AF hjelper då de føretag som medvetet bryter mot div lagar att kunna fortsätta med detta ! Detta är i mina øgon rett og slett kriminelt . Med vänlig hälsning GM
UG – Björn: I normalfallet när en arbetsgivare söker folk handlar det för förmedlarna om att pussla ihop dem med sökande. Sen blir det en sak mellan dem att komma överens om avtaöl. Det är bara när jobbet är förenat med stöd/bidrag – som nystartsjobb – som förmedlaren skall granska anställningsvillkoren och se till att lönen tex inte är lägre än gällande kollektiavtal. I grunden är det ett politisk beslut vad förmedlarna skall göra och inte
Oskar: Man skall inte behöva vara med i facket för att ens rättigheter skall tillvaratas, borde ju lagstiftas så alla har samma regler eller vad tycker ni?
UG – Anna: Svår fråga, men när man jobbar med detta blir det uppenbart hur rättslös den som är utanför är. Du kan inte gå till arbetsdomstolen t ex. utan måste driva eventuella tvister till domstol själv. Med de historier vi hört i bakhuvudet kan jag tycka att både fack och arbetsgivarorganisationer borde öppna ögonen mer för gruppen som är ”utanför” och deras situation.
HH: Har ett barn som är deltidsansälld i en privatägd livsmedelskeja. På helgen kan arbetstiden vara 7.45-19.15. De har rätt till lunchrast (obetald) men eftersom de endast är två personer kan de ej avvika av säkerhetsskäl. Oftast får de äta när det passar, hur de sköter toalettbesök förstår jag inte. De får ofta jobba över på kvällen och ingen betalning ges för detta. Men har de någon gång stämplat in från en rast 1 min för sént, så görs löneavdrag. Mitt barn har ej gått med i facket då det tycks som att facket på arbetsplatsen ”tittar bort” för dessa arbetsförhållanden.Har man obetald lunchtid är det egen tid som man fritt disponerar enligt min mening. Varför gör inte facket mer för att se till att arbetsgivarna följer reglerna? I detta fallet gäller det Handels. Ungdomarna utnyttjas till max, mitt barn jobbar gratis många timmar varje månad, av rädsla för att bli av med jobbet.
UG – Björn: Det låter inte bra, det du berättar varken om jobbet eller facket. Dessvärre är ditt barn inte ensamt om att ha deet på det sättet. Det har vi verkligen förstått under arbetet med detta och nästa veckas reportage
PIA: Varför ställer ni inte Kommunal mot väggen ? Kommunals medlemmar som har delade tider, inga arbetskläder, dåliga löner, timanställda som rings in, finns hur mycket som helst att granska.
UG – Björn: Du får gärna komma med konkreta tips om du vill. För några år sedan gjorde redaktionen ett program om resultatet av en strejk som andlade just om Kommunal (om jag inte missminner mig) . De gillade inte det.
Imponerad : Underbart program som visar båda sidor! Bästa UP hittills ��
UG – Björn: Tack!
Britt-Marie : Om facken sänker avgiften för ungdomar så kanske fler skulle gå med. Förbud att driva företag utan kollektivavtal. Enda rätta
UG – Björn: Tack för synpunkterna. Får se om de tar dem till sig
Ricky: Jag tycker ni ska granska de villkor och inte minst psykiska press som många upplever inom mediebranschen i fråga av mobbing och ut-LASningar. Vågar ni det?
UG – Anna: Absolut. Vi trodde att vi skulle få många fler brev om mediebranschen och om ”stapling” av olika anställningsformer. Men i jämförelse med andra grupper och problematiker har vi valt att inte prioritera denna grupp nu. Det var helt enkelt annat som var värre. Men vi är absolut öppna för det. På hemsidan finns ett par brev, bland annat från fotograf.
anders: hej tack för ett bra programm igen ! detta fenomen kommer att sprida sig till andra åldersklasser och andra utbildningsnivåer som kommer att utnyttja den svenska modellen till max på ett sätt som kommer att vrida konkurensen för alla dom företagare som försöker göra rätt för sig, sina anställda, sin branch och då iom detta hela samhället – kollektivavtal skall gälla för utan det blir det inge bra. – arbetsförmedlingen kunde som enkel åtgärd kräva kollektiv avtal för att ta emot annonser ifrån företag – tex.... Med vänlig hälsning, anders
UG – Björn: Tack för dina tankar. Jag sänder dem vidare
Kent: Vore det inte bra med en ungdomsrabatt på fackavgiften?
UG – Björn: Tack för dina synpunkter
Nathalie Johansson: Jag fick mitt första jobb i somras, jag jobbade själv i en butik, stängde butiken och bänkade pengar, helt plötsligt sa de att jag inte var anställd, gav mig förlite lön och vägrade att ge mig mitt kontrakt. Hur går man tillväga för att få kontraktet eller kan man göra något annat?
UG – Anna: Vad tråkigt att höra! Fick du inget kontrakt alls? Du kan göra flera saker, men jag kan inte lova dig att det funkar: ta kontakt med företaget och stå på dig, ta med dig någon du litar på till mötet. Kontakta facket. Kontakta arbetsförmedlingen. Prata med dina dåvarande arbetskamrater. Fundera på vilka belägg du har för att du blivit lurad.
Lärare: Hej! om jag har förstått det, enligt den svenska modellen ska jag själv kunna påverka min lön och arbetstider? Jag som lärare jobbar oftast övertid men får inget tillägg på lönen är det något jag ska kunna begära? Det finns ju extremt många lagar inom lagstiftningen, varför ska då kollektivavtalen kunna ändras baserat på de olika parterna? Varför finns den svenska modellen överhuvudtaget? Jag anser att det är en negativ strategi!
UG – Björn: Historiskt kom modellen till på 30-talet efter stökiga år under inledningen av 1900-talet. Strejker och lockouter, dåliga löner och dålig utveckling och dessutom diskussioner om statliga inrgipanden för att reglera arbetsmarknaden. Dåvarande SAF och LO diskuterade sig fram till en lösning där parterna skall förhandla fram villkor som är avpassade efter hur det går i olika branscher. Då kan man anpassa dem bättre efter hur det går och efter produktivitet etc i just den branschen. Därför kan de också förhanlda bort vissa delar av den svenska lagstiftningen. Så stark ställning har kollektivavtalen och parterna. Vi återkommer till det men båda sidor är nöjda med de. I debatten pekar man på hur EU-länder med minimilöner och andra lagregler inte alls haft en bättre uteckling än Sverige. Kort svar som kan utvecklas mycket mycket mer, men inte här
Karin : LO ordförande och VD svenskt näringsliv säger att 5 lagar bryts, vilka? Och vi vilka avseenden?
UG – Björn: De lagar de nämner i intervjun är LAS och arbetstidslagen. De övriga vet jag inte. I programmet nämner vi ju också kameraövervakningslagen
Lisa: Hej! Hur kommer det sig att ni intervjuade en jurist specialiserad på konkurrensrätt istället för en arbetsrättsjurist?
UG – Björn: Det var just det där med konkurrensklausuler vi ville prata med honom om
TB: Ett problem är ju att driva rättsprocess mot arbetsgivare som privatperson pga kostnaderna. Utan fackligt stöd med jurister är det nästan omöjligt för vanligt folk. Man är i ett mycket stort underläge mot en arbetsgivare. Det känns som det skulle behövas en ny form av rättshjälp eller vad tycker ni?
UG – Anna: I nästa vecka berörs den frågan. Flera personer som vi pratat med tycker att någon bör driva ett pilotfall. Problemet är självklart inte bara att det finns oseriösa arbetsgivare utan omgivningen eller samhället som på olika vis möjliggör att dessa kan tänja på gränser. Jag har inget svar på frågan men tycker att detta i alla fall ska diskuteras
Christina: Vad som förvånar mig är ungdomar som har hög utbildning men inte ens vet vilka regler som gäller på arbetsmarknaden! Skolan bör verkligen lägga ner lite tid på detta. Alla vi som är lite äldre har ett ansvar att dela med oss av vår kunskap – annars är det ju ingen ide att vi har kämpat för att få till stånd ex 25 semesterdagar, lediga helgdagar mm.
UG – Björn: Det var något som en stor majoritet av arbetsförmedlarna som svarade på vår enkät pekade på. De anser att kunskaperna bland de unga de möter blivit sämre. Det finns säkert något för både skolan, de som är föräldrar, arbetskamrater och för arbetsmarknadens parter att göra där.
Michael Toftered: Tack för bra program! Nu är det inte bara ungdomar som råkar ut för missbruk från företag. De med psykisk ohälsa drabbas också och de är oftast oförmögna att agera i sin svaghet. Det är inte ovanligt att fack och företag gör upp i samförstånd och då har den drabbade ingen chans att få rätt. Har själv råkat ut för detta efter över 30 års anställning.
UG – Anna: Tack Michael. Du har rätt. Det finns andra grupper än unga som är utsatta på arbetsmarknaden, t ex nyanlända till Sverige och personer med psykisk ohälsa eller funktionshinder. Eller de som närmar sig pensionsåldern.
muhammad: jag jobbar på restaurant och får ingen rast på 6 h-pass e det ok?
UG – Björn: Enligt arbetstidslagen har man rätt till en rast därman kan gå från sin arbetsplats efter fem timmar, men det är möjligt att under vissa förhållanden ändra det till ett måltidsuppehåll.Kolla 15-17§ arbetstidslagen
Undrande: Hej. Jag råkar känna till ett av de namngivna företagen som ni granskade i dagens avsnitt av Uppdrag Granskning och jag känner inte alls igen den bild ni beskrev eller kanske snarare så som företaget framstod i och med att det ”drogs över samma kam” som de hundratals anonyma företagen med usla arbetsvillkor. En till mig närstående person arbetar i företaget och han kan intyga att mycket av det ni presenterade var direkt fel, tex lönevillkoren. Hur ska vi kunna lita på media när ni skriver era egna historier och sänder ett program som ger en så felaktig bild???
UG – Anna: Alla fakta i programmet är granskade och belagda genom kontrakt, avtal, brev etc. Arbetsgivarna har fått reda på exakt alla uppgifter i förväg och fått bemöta. Men precis som du säger kan det finnas olika uppfattningar om en arbetsgivare av olika anställda. Det kan också finnas olika avtal bland olika anställda på samma företag. Om du anser att några konkreta uppgifter är fel – maila mig på anna.jakten@svt.se. Vi har självklart inget intresse av felaktigheter.
andy: varför tar ni inte upp alla goda sidor med den svenska modellen? I Sverige har vi ju relativt höga löner. En lagstadgad minimilön kan bli normerande på arbetsmarknaden och innebära stora lönesänkningar i praktiken
UG – Björn: Tack för dina synpunkter. Det kommer mer om det där med minimilöner i nästa vecka. Båda reportagen handlar dock om dem som står utanför, som inte är med. När både anställd och arbetsgivare är oorganiserade och det inte finns kollektivavtal är de ju utanför den svenska modellen.
Lotta: Hur kan ni låta LO ordförande och VD för svenskt näringsliv uttala sig så svepande som att ”vi ser exempel på 5 lagar som det bryts emot i reportaget” utan att nämna vilka? På det sättet framstår ju alla granskade företag som olagliga fast de inte är det. Bättring!
UG – Björn: Jag var inte med vid intervjun själv, så jag svarar bara utifrån vad jag själv vet här och nu om vilka lagar de syftar på. Återkom om du vill så skall jag försöka kolla: bjorn.tunback@svt.se
elisa: Vi måste prioritera de unga som är vår framtid bort med alla oseriösa företag anställ fler tillsynspersoner detta skapar också arbete gör fler oannoserade besök på arbetsplatserna!
UG – Björn: Tack för dina synpunkter
Fanny: Hej. Jag har jobbat på en restaurang i fyra år men inte skrivit på något avtal. Jag har jobbat som vanligt och fått lön men inte skrivit på något papper eller sett något. Jag frågade min arbetsgivare om jag kunde skriva på något slags anställningsavtal. Det gick bra och jag fick ett anställningsbevis, det var bara de att när jag såg datumet stod det från den dagen jag bad om avtalet (2014.10.03) jag frågade min arbetsgivare om det inte skulle stå datumet jag börja, men hon sa att det inte spelade någon roll så jag skrev på. Min fråga är om det spelar någon roll om det står ”vilket datum som helst” eller om jag kan kräva från min arbetsgivare att få ett nytt avtal med rätt datum, alltså det datumet jag började. Jag tycker att kollektivavtalen är lite luddiga så jag undrar också om jag man kan få en löneförhöjning när man har fyra års erfarenhet fast jag bara är extra anställd och under 20, eller om jag inte har den rätten för att jag är under 20år och inte heltidsanställd.
UG – Anna: Du ska självklart ha ett korrekt avtal med rätt datum. Precis vad som gäller med din lön kan jag inte svara på, men om du inte fått någon löneförhöjning på fyra år så är det konstigt. Det låter som att du måste prata med dina kollegor, din arbetsgivare och att du ska prata med facket. Bra att du börjar fundera. Avtal och villkor är nåt som alla som jobbar faktiskt berörs av, det är helt kontraproduktivt att inte prata om det. Lycka till!
Christina: Om det handlar om de som står utan för så är det ju ännu viktigare att både Svenskt näringsliv och de fackliga organisationerna jobbar tillsammans med detta och hittar alternativ för att stävja illojal konkurrens och dåliga arbetsvillkor
UG – Anna: Tack för din synpunkt Christina! Vi tycker att det är viktigt att man pratar om de som är utanför och inte blundar för att de finns och är många.
johan larsson: Såg ej hela programmet och vet därför ej om detta diskuterades. I en del länder har man försökt lösa det här problemet genom att införa allmängiltigförklaring av kollektivavtalen, vilket innebär att när ett sådant tecknats, upphöjs det till lag under avtalsperioden. Timanställningar eller som det korrekt heter allmän visstidsanställning är också ett stort hot mot den svenska modellen. En sådan anställning ger ofta inte rätt till sjuklön från arbetsgivaren och det är tveksamt om det ger något från F-kassan eftersom arbetstidsmått saknas.
UG – Björn: Kolla gärna på svt play.
Nästa vecka handlar det en del om minimilöner. Allmängiltigförklaring dvs att de kollektivavtal som finns skall gälla även på flretag där både de anställda och arbetsgivaren är oorganiserade finns Finland och flera andra EU länder och delvis även i Norge. Det kan säkert komma att bli diskussion om det här också. Argumenten mot är bla att det skulle försvaga parterna. Varför vara med om det blir kollektivavtal ändå?
elisa: Mera Information och mera lätt tolkade lagar behövs nu !
UG – Anna: Jag tror att du har alldeles rätt. Jag och Björn har jobbat med detta i flera månader och helt ärligt har vi inte till hundra procent fattat vilka lagar man genom ett avtal kan förhandla bort och vilka man inte kan förhandla bort. Det är komplicerat detta!
Isabelle: Jobbat som croupier, behövde då skriva på att ”se bra ut” och kunde få varning om jag inte såg lockande ut för spelare. Det var bestämd uniform men de krävde alltså mycket smink osv. Vad säger reglerna om det?
UG – Björn: Liknande förekommer i den andra yrken också. Bla talade vi med folk som säljer smink. De måste också både sminka och klä sig väl på egen bekostnad. Jag vet inte vad och om det finns regler för det. Rimligen borde du kunna fråga ditt fack om råd med det
elisa: Tack för ett mycket bra program ! Mer av detta behövs det gäller våra unga vår framtid.
UG – Björn: Tack för det du skriver!
Fanny: Hej! Jag är 18 år gammal och jobbar på ett café där jag jobbat i snart ett år. Ett arbetspass är från klockan 11 till 19 vilket är ett pass på åtta timmar. Under dagen får jag inte ta någon rast alls, jag har inte eller blivit erbjuden att skriva under ett avtal. Min lön ligger på 80kr i timman och jag får inte någon ob eller semesterersättning. Jag har under mitt år som anställd på caféet inte fått någon lönespesifikation och när jag blev anställd där frågade dem mig om jag ville betala skatt, vilket jag självklart tackade ja till. När jag provjobbade mina första dagar fick jag ingen lön vilket jag inte brydde mig så mycket om men nu känns det som att det har gått över styr. Är detta okej? Vad skulle ni göra i min situatio? Tack på förhand
UG – Anna: Tack för ditt brev Fanny! Jag tror att du själv ser att det inte är okej när du läser vad du nyss skrev. Det är inte okej att inte få ett avtal, inte okej att bli erbjuden svartjobb. Stå på dig! Prata med dina arbetskamrater, prata med facket. Om det inte blir bättre – sluta! Du är värd bättre.
Ungdom?: Finns det ingen statlig myndighet som åker runt och kollar upp vad småföretagare har för avtal med sin personal och om de följer det svenska lagarna?
UG – Björn: Nej. Det är sådant som parterna på arbetsmarkanden brukar sköta
luttrad: Man får intrycket från programmet att kollektivavtal, fr. a. i kombination av medlemskap i ”facket”, skulle vara en garant för bra anställningsvillkor. Min erfarenhet visar att så inte är fallet. Med mångårig erfarenhet från anställning i butiker inom dagligvaruhandel tillhörande stora, etablerade affärskedjor visar på något helt annat! Affärsidkarna styr och ställer helt enligt eget huvud och ”skiter” blankt i vad kollektivavtal (och lagar) säger. Dessutom har de oftast mycket kollegial kontakt med de regionala fack-representanterna. Så facket är inget man vänder sig till för att få klart vad som gäller på arbetsplatsen. (De ”hinner inte” eller så är risken att bli utlämnad med konsekvenser för anställning som följd)!!!!
UG – Björn: Tack för att du delade med dig av dina synpunkter
Ingemar: Lo basen säger att man inte kan driva mål för personer (ungdomar) som inte är med i facket. Det skulle övriga medlemmar som betalar sin avgift inte tycka om. Att vara med i facket med dess höga avgifter, kanske inte är det första man tänker och satsar slantarna på i deras läge. Men Lo basen säger ju också i samma andetag, att man tar in miljoner i skadestånd varje år från företag som inte följer regelverket. Där tycker väl jag att Lo som stor på barrikaden vad gäller solidaritet tänkandet, har alla möjligheter att visa hur mycket den är värd. Flera miljoner som ligger helt utanför medlemsavgiften och inte på minsta vis belastar alla andra solidariska medlemmar. Dessa miljoner skulle väl kunna täcka en subventionerad medlemsavgift för dessa illa drabbade, tills de nåt en viss lönenivå, eller stadigvarande arbete. Lo basen lyfter väl en god lön som betalas av medlemmar. Vad han har skrivit på för avtal undrar man ju lite över. Om kreativitet tänkande stod det nog inget vilket fall.
UG – Björn: Det finns säkert något att fundera på för dem därvidlag. Om du är med i facket själv kan du ju alltid stöta på om det
PIA: Varför har inte arbetsförmedlingen någon skyldighet att hjälpa till att svara på frågor angående anställningskontrakt ? Det finns jurister inom arbetsförmedlingen.
UG – Anna: Det är en del av den svenska modellen, att politiker och myndigheter generellt inte ska blanda sig i arbetsvillkor. De har ett annat uppdrag. Dock har de ett större ansvar när det gäller jobb med stöd, t ex nysartsjobb.
UG – Moderator: Då har klockan passerat 22:00 och det är dags att stänga chatten!
UG – Björn: Tack för alla era frågor och funderingar.
Nu tackar jag för mig
Om ni vill föra fram något mer skriv till bjorn.tunback@svt.se
UG – Anna: Stort tack för alla frågor på chatten! Om ni har konkreta historier att berätta – gå gärna in och fyll i formuläret under #minavillkor på svt.se/ug. Det går också bra att maila mig på anna.jakten@svt.se. Hej från Anna!
UG – Moderator: Nu stänger vi chatten! Stor tack till alla som har varit med och ställt frågor. Snart går chatten att läsa på svt.se/ug