Lina Makboul, Henrik Bergsten, Herman Reuterswärd och Frida Johanson. Foto: SVT

Ur chatten: ”Berätta gärna hur ni uppfattat läget”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Efter programmet chattade reportrarna med er tittare. Lina Makboul och Henrik Bergsten om situationen för flyktingar i Filipstad och Herman Reuterswärd och Frida Johanson om näthatet mot barn och unga. Chattarna är nu stängda, men du kan läsa båda två i sin helhet nedan.

Välkommen till Sverige

AndersS: Berätta gärna hur ni uppfattat läget!

UG – Välkommen till Sverige

Henrik Bergsten: Det vi mötte överallt i Filipstad var frustration. Hos flyktingar, politiker, tjänstemän. En svår situation för många. Och det egentliga problemet för kommunen: vad som händer sen? Utvecklingen med ekonomiskt bistånd och arbetslöshet är något kommunen måste försöka vända.

Lasse: Bäst var killen som talade om motkrav. Det behövs över allt, för att få underhåll, undervisning etc, och det skall gälla alla. Bra program som vanligt

Henrik Bergsten: Tack Lasse, kul att du tittade.

martin: Vilket underligt reportage. Vad var poängen? Känns som ni grep efter halmstrån för att komma åt Bert, Toapapper och efterrätt är inte direkt de största problemen med nyanländas situation eller?

Lina Makboul: Hej Martin, vi grep inte efter halmstrån. Vi åkte till Filipstad för att se hur det var och toapapper kanske inte är något stort för dig men vi tyckte att det var viktigt att ta upp.

AndersS: Hur ska det ”ordnas” jobb till någon som är vuxen och aldrig gjort något i hela sitt liv, det ju svensk grundskola som gäller, eller?

Henrik Bergsten: Klart att utbildning är viktigt. Det är ju också ett av stegen i etableringsprogrammet: bostad, utbildning, jobb.

Jonas: Acceptansen för denna cirkus är i farozonen. Det är i grunden oacceptabelt att förväntas försörja alla nyanlända med dagpenning. Att de dessutom kan klaga på att t ex få köpa toapapper för dessa ”egna” pengar känns förolämpande för mig som skattebetalare. Jag skulle tro att många håller med. 

Lina Makboul: Hej Jonas, tack för dina synpunkter. 

martin: Om toalettpapper och efterrätt var det värsta ni kunde gräva fram på Berts aktiviteter kan det ju knappast varit värt det eller? Vad var poängen med detta egentligen?

Henrik Bergsten: Vi reste till Filipstad förutsättningslöst. Det här var vad vi fann.

Junior: Ar alla asylsökande och EU migranter helt handlingsförlamade. Varför klarar de inte att organisera en enkel kö på egen hand i recepionen på Migrationsverket p Filipstad?

Lina Makboul: Dom försöker organisera en kö själva genom att skriva upp namnen på alla som kommer i tur ordning.

Torsan: Hej jag tycker att du Lina gjorde ett utmärkt reportage, inte det vanliga snyftreportaget utan ställde kritiska frågor till både myndigheter och de flyktingar som intervjuvades 

Lina Makboul: Hej Torsan och tack så jättemycket.

Besviken: Äter man inte den mat som erbjuds får man vara utan eller själv ombesörja sin mathållning, så är det för oss alla.

Henrik Bergsten: Så kan man såklart se på saken.

Clovkvist: Tycker ni hyfsat ambitiöst försökt skildra verkligheten långt från riksdagshuset. Men än en gång frågar jag mig varför Bert Karlsson framkallar sådan aversion hos journalister. Varför inte sitta ned i lugn och ro och be honom utveckla sin kritik mot Migrationsverket och den svenska integrationspolitiken? 

Henrik Bergsten: Tack, roligt att höra. Vi satt verkligen ned i lugn och ro. Sen behövde vi ju ta upp det vi fått höra i Filipstad med honom och då blev reaktionen som den blev. Och sen tog det samtalet slut.

Emy: Tycker ni att ni fick med allt ni ville ha med i repotaget? 

Lina Makboul: Naturligtvis fick vi inte plats med allt vi ville ha med. Det går tyvärr inte då hade vi kanske fått göra 6 timmars program och vem orkar titta då?

Johan: Uppdrag granskning är nog det enda program som fortfarande håller hög klass objektivitet och opartiskhet gällande invandringsfrågan. Lustigt är hur ni alltid hittar kritik från båda sidor när tex SVT nyheter och annan media inte klarar av det! Bra program som belyser hela sveriges problematik idag om än på micronivå.

Lina Makboul: Tack. Väldigt roligt att höra.

Jill: Det kändes lite oklart _varför_ många inte ville äta maten, fick ni fram något vettigt svar?

Lina Makboul: Dom tyckte inte att den var god.

Staffan Olsson: Har ni problem med att Bert driver vinstdrivande verksamhet? Det är ett krav att AB skall gå med vinst.

Henrik Bergsten: Nej, uppfattade du det så? Jokarjo AB faktuerar svenska staten och ska leva upp till ett antal krav. Svårare än så är det inte.

Ahmed: Lina, om man ”är flyktning från kriget” och är man tacksam för mat och husrum, du framstår ottroligt korkad med din reportage

Lina Makboul: Jag förstår inte din fråga Ahmed. Utveckla gärna.

AndersS: Det är mycket svårt att tro på något annat än att de flesta som får stanna(nyanlända) hamnar någon annanstans än i en förort till en storstad om dom flyttar från Filipstad. Vi kan anta att segregationen ökar ytterligare eller vad tror ni?

Lina Makboul: Jag tror att du har rätt. 

Anna: Typiskt att det är Bert Karlsson som ska granskas. Varför har Ni inte granskat flera? 

Henrik Bergsten: Just i Filipstad har Bert tre anläggningar. Det finns bara en till och den öppnade precis när vi var där, i Lesjöfors. Nu ska det dock vara fler på gång.

Vasagatan: Vilket skämtreportage!!

Henrik Bergsten: Synd att du inte uppskattade det!

Axel: Intressant att höra flera flyktingar säga att de kommit till Serige för att barnen ska kunna gå i skola. Kan ni inte göra ett reportage för att belysa detta? Vad är de Egentliga skälen för att komma till Sverige? T ex fly från krig, fly från fattigdom, fly för att få ett drägligare liv etc?

Henrik Bergsten: Säg den förälder som inte vill att ens barn ska gå i skola?

Håkan: Är verkligen bristen på en lekplats det viktigaste för människor som har flytt för sina liv?

Lina Makboul: Nej men det är inte heller någon som säger det. I avtalet med Migrationsverket ska leverantören i det här fallet Bert Karlsson och företaget Jokarjo AB tillhandahålla en lekplats.

Klara: Fick ni någonsin någon mer respons från Bert?

Lina Makboul: Nej. Men igår la Bert Karlsson ut ett pressmeddelande om att han skänkt pengar till välgörande ändamål.

En god sosse: Har ni klart för er att nu olyckligtvis ökade SD:s sympatisörer med ett par procentenhet ytterligare. Så blir det ofta när det bästa blir det godas fiende. Så ohyggligt naivt! 

Henrik Bergsten: Det kan inte jag sia om. De flesta program vi gör kan utnyttjas i politiska syften, så är det bara.

Så himla uppgiven: Jag tycker Lina var väldigt partiskt i detta reportage! Väldigt vinklade frågor. Kasst!

Lina Makboul: Hej! Utveckla gärna vilka frågor du tänker på.

Jo C: Hur upplevde ni maten där? Var det kvalitén som var bristfällig? Eller handlar det kanske om att de är vana vid annan typ av mat?

Lina Makboul: Jag tror att det var både och. 

Tommie: Tror de asylsökande att de kommer till ett dukat bord. Kommer hit för att barnen ska få gå i skolan? Var det inte krig de flydde ifrån? Maten duger inte eller?? Detta reportage späder verkiligen på synen på invandringen!!

Henrik Bergsten: Det är klart att man vill att ens barn ska gå i skolan?

Lena: Reportaget Filipstad: Bra att det blir dialog men en sak hör och ser jag. Det jag tänker på är kommunernas uppdrag att anordna mötesplatser. Det som syns i reportaget är en del av de boendes rädsla för det okända, både äldre och yngre. Detta är vår skyldighet att hjälpa till med. Det jag tänker på är kommunernas uppdrag att anordna mötesplatser. De kommuner som tar emot flera flyktingar behöver även se till denna fråga som är minst lika viktig som andra förnödenheter. Bidragen till kommuneran behöver även ha en avdelning som heter ex. sociala/kulturella aktiviteter. Detta för att ex kunna anställa personer som arbetar med integration i ett tidigt skede. Att observera är att: Det måste vara minst lika svårt för de som kommer till en kommun som för de som är boende i kommuner som inte är vana vid andra kulturer. 

Henrik Bergsten: Tack Lena, jag vet att det finns mycket frivillig verksamhet i Filipstad och många som jobbar hårt med att skapa kontakt mellan de bosatta och de som precis kommit dit.

Mattias persson: Flyktingarna tycks bara gnälla o klaga. Måste vara bättre än krig. 

Lina Makboul: Det är klart att det är bättre än krig.

Junior: Mot bakgrunden av att arbetslösheten i Syrien var omkring 50% 2011, finns det någon som har någon plan för vad Europa ska göra med all arbetskraft vi nu får in?

Henrik Bergsten: Än så länge är den svenska planen att fortsätta med etableringsprogrammet, som efter två år ska leda till jobb.

Jesper: Hej. Det är väl bra att flyktingar fått tak över huvudet och när man ser programet så bli man förbannad för att de ska ställa krav på mat mm. Jobb har vi inte till våra svenska ungdommar så jobb lär de inte heller få. De får vara nöjda och ta en dag i taget och hoppas på kriget tar slut så de snart kan åka hem. Hur länge tror ni de ska bo på flyktingförläggningen innan de bryter ihop? Jesper 

Lina Makboul: Hej Jesper, idag finns det folk som bott i över ett år på flyktingförläggning.

Lisa : Är efterrätt en rättighet? Det har iaf inte jag råd med! 

Henrik Bergsten: Efterrätt är något som Bert tog upp, det hade vi ingen aning om när vi åkte iväg för att börja filma.

Magnus, ex värmlänning: Jag är född och uppvuxen i Filipstad och Nykroppa, men flyttade därifrån för över 20 år sedan och att se ert reportage gör mig sorgsen i själen.. Min undran är, upplevde ni att de flyktingar som kommit till kommunen gillar att ha kommit dit.. Samt är det en stor rädsla hos invånarna för det nya.. De unga killarna i reportaget var ju coola och gjorde en ganska glad

Lina Makboul: Hej Magnus, dom flesta vi träffade var så klart nöjda över att ha kommit till Sverige. Men jag tror att det blir en chock för dom. Att bo i Nykroppa. På en flyktingförläggning och inte veta hur länge och vad som ska hända sen.

Ima Ibrahim: Hej har titta pa uppdrag granskning men Blev mycket besviken det kommer ca 10.000 flyktingar i veckan allt kan inte ske omgaende. I Syrian Tex sker inte allt automatiskt. Mitt barn stog I bostadsko 1,5 ar I Enköping in an hon fick bostad. Det jag menar allt maste fa ta sin tid aven I Sverige.

Henrik Bergsten: Tack för att du tittade, situationen är så klart väldigt ansträngd. Många upplever såklart att det är väldigt ovisst, ingen vet hur lång tid saker ska ta, om livet ska börja igen.

JohJoh: Intressant reportage, men utan något egentligt avslöjande. Undrar lite vad poängen var för er del...?

Lina Makboul: Jag håller inte med dig. Tycker reportaget var ett exempel på hur det ser ut i våra småkommuner idag.

Ingela: Ni textade mannen som bott här i 20 år, och som talade mkt bra svenska. Men matpersonalen hörde man inte ett ord av. Synd att ni inte textade dom!

Henrik Bergsten: Oj, det var synd om det inte framgick. Jag bedömde att han behövde textas och det tror jag var rätt beslut.

Gunnar: Det bestående intrycket av programmet är att det största problemet med flyktingmottagandet idag är saknade blöjor och toapapper samt utebliven efterrätt – ett journalistiskt haveri!

Lina Makboul: Ja, då tycker jag att du ska se programmet igen.

Per-Olof H.: När ni ser på Flyktingfrågan och flyktingproblematiken har ni ''mycket förmildrande omständigheternas'' glasögon på er eller ser ni utifrån klara och verklighetsbaserade normglasögon ?

Henrik Bergsten: Förstår tyvärr inte frågan?

Håkan: Man tänker osökt på frågan i filmen ”Sällskapsresan”; ”finns det svenskt kaffe på hotellet?”

Lina Makboul: Haha! Intressant synpunkt.

Mattias persson: Verkar som att stora svaret är att de vill att barn skall få gratis utbildning. Inte ett ord om att slippa förtryck eller krig. Är uppdrag granskning partiskt?

Lina Makboul: Nu förstår jag inte din fråga.

Ingela: Ni textade mannen som bott här i 20 år, och som talade mkt bra svenska. Men matpersonalen hörde man inte ett ord av. Synd att ni inte textade dom!

Henrik Bergsten: Oj, det var synd om inte det kom fram. Jag bedömde att han behövde textas och tycker det var rätt beslut.

Karl: Upplevde ni att dessa flyktingar led av trauma från kriget eller var de mer frustrerade att det inte fanns toapapper och lekplats för barnen?

Lina Makboul: Både och. Skulle inte du var frustrerad om du inte hade tillgång till toalettpapper?

Karin: Hur mycket skattepengar ämnat till flyktingar stoppar Bert Karlsson i sin egen redan välfyllda ficka egentligen?

Lina Makboul: Bert Karlsson tror själv att han gör en vinst på 100 miljarder kronor.

ghj: Barnen hade alltså inget att göra. Lek med dem då! Det är föräldrarnas sak!

Henrik Bergsten: Det gjorde dom förstås. Men dagar blir till veckor och månader. Kanske är ovissheten om vad som ska hända en faktor?

Jimmy: Jag inser att det är traumatiserade människor och jag tro de skulle må bra av att. Aktiveras bygga lekplats laga mat skapa dagis och en intrimskola många är säkert högt utbildade och många vana att ta tag i saker

Lina Makboul: Tack för att du tittade.

Emy: Jag vill oxå att vi klargör att om man har två vuxna och ett barn på ett boende med mat får man 19 kr / medlem. Vet ni vad ett paket blöjor kostar????

Henrik Bergsten: Så är det, och 12 kr per barn och dag. Företaget som driver boendet får pengar för att stå för en hel del saker. Och därför är dagersättningen mycket lägre till de boende.

Sara tvåbarnsmamma: Varför gör man inget åt de personer som är så hemska som ska bo på samma asylboende som kvinnor och barn som den syriska kvinnan beskriver då hon säger att hon får hålla sin dotter hela tiden?! Det är ju pga sådana som det är krig, de har ingen rätt att komma hit anser jag. Alla människor är faktiskt inte snälla och omtänksamma, då hade det inte funnits krig!

Lina Makboul: Hej Sara och tack för dina synpunkter.

Desillusionerad : Jag känner mer och mer att mitt inofficiella samhällskontrakt är brutet, inte av mig utan av Staten/Nationen Sverige. Jag har följt min del, mer än väl men nu delar politiker mer styrda av facebooks likes och en högljudd minoritet än av omtanke om dom som byggt upp upp välfärden ut den till i princip vem som helst. Snart vill jag inte betala skatt längre.

Lina Makboul: Ok. 

Jimmy: Finns det inga lärare eller andra vuxna bland flyktingarna som skulle kunna ta på sig att sätta upp en intrimskola i väntan på att vi får allt på plats?

Henrik Bergsten: Filipstad jobbar med att anställa fler lärare och det finns asylsökande som har börjat hjälpa till på skolor i kommunen.

Mattias persson: Flyktingarna tycks bara gnälla o klaga. Även med lägre standard är det väl bättre än krig?

Henrik Bergsten: Självklart.

Kerstin Olsson: Jag är sällan nöjd med nyhetsrapportering, men detta är ett balanserat reportage, som inte skriver publiken på näsan vad man ska tycka. Bra jobbat.

Lina Makboul: Roligt att du tyckte det!

Johan Lj: Vi skall veta att stödet till flyktingarna är : Bor den sökande på en av Migrationsverkets anläggningar där fri mat ingår är dagersättningen: •24 kr/dag för vuxna ensamstående •19 kr/dag per person för vuxna som delar hushåll Har den sökande eget hushåll och sköter matinköpen själv är dagersättningen: •71 kr/dag för vuxna ensamstående •61 kr/dag och person för vuxna som delar hushåll Om nu flyktingförläggningen märker att maten inte gillas, varför försöker man inte ändra på konceptet så att folk blir mätta. Jag tänker och tycker så synd om de stackars barnen som går där, vardagen har blivit helt annorlunda för dem 

Henrik Bergsten: Stämmer bra, Johan. Tack för att du tittade.

Lövet: Kan ni inte göra ett reportage om något asylboende som drivs av Migrationsverket? Jämför då standard och kostnader med de som drivs av entreprenörer.

Lina Makboul: Har du tips mejla granskning@svt.se

Tjalle: Får tyvärr intrycket att många flyktingar kommer till Sverige med en kravlista i handen, istället för att vara tacksamma över att de har fått mat och tak över huvudet. Man går inte från flyktingtillvaro till medelklassliv med hus, bil mm. över en natt. Många har helt orealistiska förväntningar och det skapar frustration hos dem och aversion i övriga befolkningen

Lina Makboul: Hej Tjalle, jag tror att det handlar om kommunikation här. 

Nils: Var var kvinnan rädd för när det gällde männen som bodde på boendet?

Henrik Bergsten: Vet inte konkret, bara att hon tyckte det kändes som att alla inte var helt tillräkneliga på boendet.

Roffe : Hej , bra program , som vanligt. Jag är bara upprörd att flyktig kvinnorna var så krävande. Man kan förstå toa papper, men leksaker till barn , det går ju leka olika leker utan dyra leksaker , det finns lek kurragömma t ex och en hel massa andra, lek med barnen isttället att klaga och begära. Jag hade inga leksaker som liten och klarade mig bra, kanske bättre än barna med massa saker. Man refsa och kratta löv tex med barnen, men klaga att barn har tråkigt ?? Ursäkta ö För det andra att klaga på maten .... det är fruktansvärt, allt mat man får gratis är bra och den ska man tacka för! Nöt kött och lamm köt har inte vi råd , vi som arbetar. Det finns ingen mat som är dåligt när det är kris. För det tredje då tycker jag att Migrationverket borde uppdatera pris dom betal för Bert Karlsson, det är orimligt mycket. 

Lina Makboul: Hej Roffe, tack för dina synpunkter. Tror att det är svårt för många att förstå livet är på en flyktingförläggning.

Carina: Ja men skolan kanske inte är det första man behöver tänka på. Kanske man ska umgås med sina barn och ge trygghet!

Henrik Bergsten: Jag såg inga otrygga barn i Nykroppa i alla fall. Utbildning är definierat som en mänsklig rättighet.

Ima : Hej, ser inte min fråga. Jag frågar igen om ni kan vara intresserade av att hjälpa/samarbeta med någon som har ett projekt för att hjälpa flyktingbarn. Tack på förhand 

Lina Makboul: Hej! Vi är ju SVT. Jag tror att du får vända dig till Röda korset eller någon annan hjälporganisation. 

Kvinna: Varför belyste programmet inte lite djupare den oro som finns hos lokalbefolkningen t.ex flickorna som upplevde oro och rädsla att vistas ute på stan? Säkerhet och trygghet ska väl ändå gälla alla?

Henrik Bergsten: Absolut. Polis som vi pratade med sa att de inte märkt någon ökning av brott på öppen gata, ex. Överfall eller liknande. Enligt polisen i Filipstad hade de inte fått in sådana anmälningar.

Johan: Citat: Henrik Bergsten: Säg den förälder som inte vill att ens barn ska gå i skola? Och fråga sen dig själv, eller än bättre i ett nytt reportage, den politiker, eller snarare sagt, vilka partier och politiker som hela tiden hävdar att flyktingar kommer för krig och inte för skola och bidrag... ekonomiska flyktingar söker gratis skolgång, medans andra flyr från krig och bara vill få en fristad utan krav på det samhälle de kommer till annat än att få en bostad mot att de själva gör något... De etablerade partierna hävdar att alla flyr från krig, men flyktingars utsagor är inte sällan en annan vilket programmet belyser rätt bra.

Henrik Bergsten: Visst kan vi enas om att man vill både och. 1. Fly från krig. 2 Gå i skola.

rolf: Jag regarede på kvinnan så stod utan för kontoret och tyckte att Sverige skulle stänga gränserna för flyktingar när hon själv kommit hit för få asyl. Är det så att man inte har större förståelse ?

Henrik Bergsten: Frustration, desperation? Dag efter dag vänta på sin tur i en överfull reception och inte få svar på sina frågor.

Junior: Kommer det framtida reportage kring den globala arbetslösheten vilken i sin tur är den drivande faktorn bakom krigen och flyktingströmmarna.

Henrik Bergsten: Tack för tipset.

Filipstad: Nu skrev du att bert kan göra 100 miljarder i vinst.. Det var nog snarare 100 miljoner. Kan du säga något positivt om det han gör eller det finns inget alls?

Lina Makboul: förlåt. Helt rätt. 100 miljoner. 

Carina: Vad gäller att sysselsätta barnen så har männen gott om tid att göra det eftersom de inte ska till något arbete. Och så finns det dem som kan stå för matlagningen eftersom de inte gillar den mat som erbjuds. Någon måtta på det hela får det verkligen vara. Om jag var i samma situation skulle jag vara oerhört tacksam att jag fått komma hit!

Henrik Bergsten: Matlagning på ett asylboende som inte har egen matlagning är svårt. Det finns boenden med självhushåll också, då är det en helt annan sak. Migrationsverkets chef tyckte att det var att föredra, då alla får laga sin egen mat.

ingeks: Anser också att motkrav på flyktingar är rätt metod. Man kan inte bara ställa krav och få allt gratis. Det får inte vi som bor här.

Lina Makboul: Visst är det så.

Ailen: Vad tycker ni om att flyktingar tycker att Sveriges borde stänga gränserna? 

Lina Makboul: Jag tycker att det är intressant att dom själva tycker det. Det visar ju hur allvarligt situationen är i landet.

Lisa: Det känns som ett stort och obehagligt problem att så många flyktingar har såna otroligt höga förväntningar på Sverige (vilket framkommit även i andra medier). Man har fått fel information där man kommer ifrån och ”hört” av någon, Vem? Borde man inte satsa ordentligt på att informera om läget och vad de kan förvänta sig? Alla blir ju irriterade av denna situation. 

Henrik Bergsten: Ja, det finns höga förväntningar. Många blir förvånade när läget är så ansträngt som det är, är mitt intryck. När de blir sittande och månaderna går utan att något händer.

Lena Johansson: Hej! Det var ovanligt med en reporter som informerar! Och sätter trots allt fokus på vilka som har ansvar för korrekt. Information i kriser med flyktingar och andra vandrare. Vi borde ta in pensionerade informatörer för visa på Sveriges regelverk, social omsorg, skolplikt med gratis allt . För stora drömmmarna skada både oss och de verkliga flyktingarna som du mötte. Läs också gärna Expressens reportage om romerna och deras historia. Allt grundar sig på omjämlikhet- men inte alltid ekonominisk utan kanske mer i just störd informationskedja. SOM funnits länge. 

Lina Makboul: Hej Lena, bra idé.

Patrick i Söderhamn: Hej! Mycket bra reportage, en idee som kommer efter den unga tjejen som efterfrågar om skolgång...varför inte anställa arab talande lärare som har kommit fr Syria, jag såg en ung avghan som är lärare på eget initiativ i en asylförläggning vid riksgränsen

Henrik Bergsten: Tack Patrick, roligt att du uppskattade det. Har sett att i Norberg har man anställt arabisktalande tror jag det var, för att hjälpa till i skolan.

Minna: Blir upprörd när man hör flyktingföräldrar inte våga släppa ögonen på sina barn. Därför det finns vissa andra vuxna på boendet som dom inte litar på.Skandal att dom tvingas bo kvar i ett sånt boende.Hjälp barnfamiljerna i första hand att få bo i trygghet.

Lina Makboul: Hej Minna, och tack för att du tittade.

Bettan: Varför talade ni inte om vilka ersättningar flyktingarna har och vad deras boende kostar oss skattebetalare

Lina Makboul: Det gör vi på svt.se/ug

Maria: Är denna granskning av huruvida toapapper finns tillgängligt eller ej av journalistisk vikt i en tid då vi har en pågående kris där flyktingar och människor i vårt land inte har tak över huvudet? Jag tittade på programmet med sorg över att ni skapar mer spänningar av er vinkling och får fler att bli främlingsfientliga. Något jag hoppas att SVT aktivt vill och måste motverka. 

Henrik Bergsten: Att det skulle skapa främlingsfientlighet vet jag inte. Vi ville ta reda på hur situationen var i Filipstad och det här är vad vi fann.

Iceman: Sitter och kollar på dagens UG och jag måste säga att det var bland det sämsta jag sett. Reportern i Filipstad leker journalist och man märker att hon blir besviken varje gång någon inte uttalar något rasistiskt. Hon ställer massa ledande frågor och ändå nappar ingen. Det faktum att några inte gillar maten som serveras verkar det vara det mest dramatiska. Och att det var oklart om det verkligen fanns någon efterrätt...!

Lina Makboul: Tråkigt att du tycker så men alla gillar olika.

Thomas: HEj, ja det måste nog sägas att det är bra att ett sådant reportage görs, om än att jag också har svårt att förstå vinklingen. Det är verkligen tråkigt med Bert att han inte kan sitta ner och föra ett sansat resonemang. Det känns som att det är väldigt viktigt för media att berätta hur mycket han tjänar på detta. En stilla undran är ju varför inte stat/kommun/landsting gör detta själva, eller andra frivilligorganisationern så som Röda Korset, Stadsmissionen etc. Det som ni bara snuddade känns som en allt större fråga för mig, för det är där vi kommer få de största kostnaderna i framtiden – ge dessa människor en uppgift, bli delaktiga i deras livssituation. De flesta av dessa flyktingar borde väl ha ett eller flera yrken – varför drar man inte nytta av det? Var är alla ”gamla” invandrare och deras barn, barnbarn osv som kan språket. Inte konstigt att det blir tokigt när svenskar som inte kan annat än engelska skall försöka förmedla en bild av Sverige och hur allt funkar.. ja det går att fortsätta hur länge som helst. Hoppas på en fortsättning av detta program, fler frågor till styrande politiker. Lär av 60-talets politik hur vi inte skall göra fel igen. Lyssna på SR dokumentären om Saltskog till exempel

Henrik Bergsten: Ja, det är vad vi förstod i Filipstad. Att den stora frågan är vad som ska hända sen. Med jobben.

Inge: Det ser ut nu som om ni egentligen vill komma åt Bert. Varför?

Lina Makboul: Håller inte med. Vi intervjuade Bert som du ser i början. Men när vi ville ställa kritiska frågor om saker vi upptäckt då lägger han på luren.

Fredrik : Är ni överraskade av situationen ni stötte på?

Henrik Bergsten: Ja, det var överraskande att se hur kraftigt klyftorna växer i Filipstad, det tycker jag. Och hur smått förtvivlade folk var på boendena.

Andreas: Har haft nära kontakt med Jokarjo och det här är bara toppen av ett isberg. Förstår att det är enkelt att granska Bert, men det finns ett stort antal andra isberg också, det är otroligt få som verkligen lever upp till de krav som ställts i upphandlingarna. Det allvarligaste avstegen gör man från brandskydd och miljö- och hälsaarbetet. Har inte varit på en enda anläggning som sköter städning eller hygien i köket ordentligt. I Vimmerby öppnade för två månader sedan ett ABT-boende, besiktad och godkänt av MV bara för att en knapp månad senare akut stängas då en rad allvarliga brister i brandskyddet upptäckts vid en inspektion. Ni som blir irriterade på ”flyktingar som gnäller” har uppenbarligen aldrig ätit Berts matlådor. Det vanligaste klagomålet är ju dessutom att man inte kan laga sin egna mat, dvs de vill ju klara sig själva!

Lina Makboul: Hej Andreas, om du har tips får du gärna mejla till oss granskning@svt.se

Lisa: Jag tycker att reportaget slår in öppna dörrar. Alla jobbar ju för högtryck på alla myndigheter och i alla kommuner. Alla vet att det är såhär vid det här laget. Kan ni inte ta upp t.ex. hur arbetsmiljön är på migrationsverket?

Henrik Bergsten: Det skulle vi säkert kunna göra. Mejla gärna tips på granskning@svt.se.

Hallon: Hej! Måste säga att vi, jag och min man, blev mäkta förvånade över det dåliga reportaget. Det kändes som att ni åkte ut för att bevisa er egen tes istället för att vara objektiva och faktiskt visa på vad som är rätt och fel. Klart att toalettpapper och sanitetsartiklar är viktiga, men att tjata om en efterrätt känns ju så ovidkommande när det är människor som kommit till Sverige för att dem flytt. Varför inte prata om och dyka ner i det som har betydelse i längden, barnens skolgång, hur mammorna som är rädda för att ha sina barn ute pga andra flyktingar som dem är rädda för. Fråga varför dem inte kan få bussbiljetter så de kan ta sig till någon större lekplats, gå till simhuset etc. Tyvärr kändes det som att du redan hade din tes klar för dig helt enkelt, Bert är en skit som profiterar på krisen och istället för att staten själva tar hand om det. Men nu ser det ju inte ut så i Sverige, att det bara är staten som styr. Den politiska vinklingen blir så tydlig att det inte blir trvärdigt helt enkelt. Tråkigt, då jag vurmar för att vi i sverige ska kunna ta hand om människor på flykt och gärna vill se reportage som kan ta fram det positiva med att småstäder får liv igen, vilket de unga i reportaget sa till dig, och du blev liksom förvånad över deras åsikt. Samtidigt som ni väljer att ta fram allt negativt dessa flyende människor har att berätta, är säker på att ni fick höra minst lika många positiva saker...nä, gör om gör det bättre! Tack för ordet! 

Lina Makboul: Hej Hallon, tråkigt att du inte gillade programmet. Vi var uppriktigt nyfikna när vi åkte till Filipstad och ställde öppna och raka frågor.

Esa: jag tycker reportaget fyllde ett syfte, det finns många kommuner som Filipstad och jag med flera undrar ju hur det är. Bra att ni fått med olika parter i denna fråga. jag skulle dock vilja veta mer om hur jag kan hjälpa flyktingar själv. Ordnas det frivilligverksamhet kring det osv. 

Henrik Bergsten: Tack Esa, det finns mycket frivilligverksamhet. Sök på nätet så hittar du snabbt rätt i din kommun tror jag.

Jesper: Migrationsverket har ju prövat det här med självhushåll och det har gått och pipan på flera anläggningar.. Ingen fråga dock

Henrik Bergsten: Asylsökande bor ju normalt i lägenheter innan det blev så här många och kapaciteten tog slut.

Weine, Lkpg: Hur många nyanlända har ni själva tagit hand om i era hem?

Lina Makboul: Inga.

Nanna: Hej, kommer nu att göra ngn uppföljning på kvällens reportage? Alternativt granska situationen i någon annan kommun?

Lina Makboul: Om du har några tips får du gärna mejla granskning@svt.se

Stina: Utifrån vad som lyfts i reportaget vill jag påpeka att även om asylsökande barn saknar skolplikt har de laglig rätt till utbildning.

Henrik Bergsten: Ja, det står i lagen att de ”bör” erbjudas skolgång. Det kan ju tolkas på olika sätt.

Carina: Frågorna ni ställde till de boende var mycket vinklade. Inga öppna frågor alls!

Lina Makboul: Vilken av frågorna?

Jill: Tycker tyvärr att programmet går i främlingsfientlighetens fotspår och kommer säkerligen skänka en hel del röster till tex. SD. Flyktingarna vill minsann inte äta maten, de klagar på lekplatser, de klagar på toapapper, de vill att deras barn ska gå i skolan. De framstår som krävande och otacksamma Problemet med reportaget är att ni inte går in djupare än så. Så som ni framställer det ÄR de otacksamma men jag vill nästan lova att så inte är fallet. Jag hade gärna sett djupare förklaringar till deras missnöje, någonting ni verkligen inte fick fram i programmet. Det hade behövts mer tid och vettiga frågor, om ni ska göra något tycker jag ni kan göra det ordentligt och inte låta deras svar hänga i luften. Så som ni har gjort programmet idag har ni gjort alla rasister en stor tjänst. Tyvärr.

Henrik Bergsten: Tack för dina synpunkter, Jill.

peter: Mitt hjärta blöder verkligen för flyktingarna. Men detta blir tyvärr helt kontraproduktivt. Det som dröjer sig kvar är efterrätt och toapapper.

Lina Makboul: Utveckla gärna. Förstår inte vad du menar.

Lena: Henrik! Eftersom jag reagerade på detta med integrationen och möte mellan människor. Min kommentar till det du skrev är varför lyfte ni inte fram frivilligverksamheten eftersom ni belyste rädslan. Att inte förglömma är det kommunaka och statliga ansvaret. Båda perspektiven behöver belysas om reportagen sker med ett vitt perspektiv och hänsyn...

Henrik Bergsten: Ja, den här gången tog vi inte med frivilligverksamheten. Det är många som jobbar hårt där, vilket man sett i flera andra inslag under hösten.

Inge: Så uppfattade inte jag saken om Bert. Jag uppfattade att han vill göra ett bra jobb och ni kommer med skitsaker. Ursäkta uttrycket. Jag har aldrig träffat honom och har inga andra sympatier för honom, men det var min ärliga uppfattning. 

Lina Makboul: Jag tycker inte att toalettpapper, bindor och blöjor är skitsaker.

Lövet: De nyanlända hade säkert mycket högre förväntningar på Sverige än vad vi kan leverera

Lina Makboul: Det känslan fick vi också.

Helena: Hej! Såg att någon här frågade om ni inte kunde ”jämföra med asylboenden som drivs av Migrationsverket”. Det drivs INGA asylboenden av Migrationsverket, allt upphandlas av ”privata leverantörer”. Viktigt att veta.

Henrik Bergsten: Ja, det är helt korrekt. Migrationsverket inhyser asylsökande i lägenheter som de hyr.

G Nilsson: För en gångs skull tycker jag att Uppdrag granskning inte tog tag i problemet. Asylboende är inte ett toalettpappersproblem. Lyssna på Gunnarssons (också svt/sr) reportage från Norberg 

Henrik Bergsten: Det har jag hört, bra reportage.

Bert II: Jag tycker att det verkar lysa fram att en del av flyktingarna gnäller. Dom har ju flytt från krig tydligen, varför inte vara nöjd och sitta still i båten. Begriper dom att det är stora svårigheter för vårt land att hantera alla dessa människor. Blir upprörd och frusterad. Arbetsförmedlaren Fröberg hette han väl, hade ju en intressant poäng i att begära motprestationer, Eller?

Henrik Bergsten: Många var väldigt frustrerade över att ha hamnat mitt i ingenmansland, efter en lång flykt hit. Att situationen är så ansträngd här var nog inte klart för många, var mitt intryck.

Marija: Hej Lina, Henrik, Tac för dagens program. Skickade faktiskt en mejl till Dig Lina, om min misslyckad försök att hjälpa till med boende för asylsökande precis. Tycker att det är trist att under 3 veckor som jag kontaktade ansvariga myndigheter och flera kommunråd ingen hörde av sig. Det verkar inte stämma mycket med det de säger att de vill hjälpa flyktingar. Med vänlig hälsning, Marija

Lina Makboul: Såg det. Försöker svara senare eller imorgon. 

Tessan: Varför pratade ni inte med männen på boendet.ni hade fått mer positiva svar då

Lina Makboul: Vi pratade med dom.

Håkan: Finns det inte en risk att svenskar som intervjuas av er undviker att svara ärligt av rädslan att brännmärkas som påstådda rasister av det opartiska och objektiva SVT?

Lina Makboul: Klart att det finns en risk. 

Anna: Kan inte låta bli att undra : Träffade ni några asylsökande som var tacksamma och utan klagomål ? Programmet ger en bild att alla är missnöjda med något sen de kom till vårt land.

Henrik Bergsten: De som bodde på de här boende var missnöjda, eftersom så mycket inte riktigt fungerade.

Gunnel: Kommentar. Brukar inte kolla UG men fastnade för dig och ditt fina sätt att intervjua och prata med folk. 

Lina Makboul: Tack Gunnel. Fortsätt gärna titta på UG.

Lövet: I slutet av programmet framfördes att 30 % av de kvinnor som fått PUT i Sverige de senaste 10 åren inte var inskrivna på Arbetsförmedlingen och heller inte gått en enda timme på SFI. Det tycker jag ni ska gräva i och göra ett program om. Ett bra exempel på att integrationen inte fungerar. Var finns ansvaret för detta misslyckande?

Henrik Bergsten: Ja, helt klart något för ytterligare program. Vi tog upp en del av det i ett program vi gjorde i våras, ”Den slutna cirkeln” om etableringen.

Inge: Så uppfattade inte jag saken om Bert. Jag uppfattade att han vill göra ett bra jobb och ni kommer med skitsaker. Ursäkta uttrycket. Jag har aldrig träffat honom och har inga andra sympatier för honom, men det var min ärliga uppfattning. 

Henrik Bergsten: Ok, tack för synpunkten.

Stina: Vill utifrån inslaget bara förtydliga att även om skolplikten inte gäller asylsökande, så har även asylsökande laglig rätt till skolgång. 

Lina Makboul: 

Maria: Varför kan inte de asylsökande sköta sin egen anläggning? De kan väl själva, med en snabbutbildning, servera maten, diska, städa, etc... Det vore väl rimligt att även om man bor på en anläggning? Så behöver man inte gå omkring och drälla och ha tråkigt hela dagen? 

Henrik Bergsten: Intressant åsikt, det kanske förekommer på sina håll? Det blir snabbt en tristess som uppstår.

Peter: Känns som om många här inte är nöjda med de svar som flyktingarna gav, av olika anledningar. Antingen inte tillräckligt tacksamma, eller att de fick fel frågor. Men jag anser att UG gjorde rätt som lät flyktingarna själva tala fritt om sina upplevelser, utan någon förnumstig tyckare som pratar över huvudet på dem. Tack för ett bra program.

Henrik Bergsten: Tack, Peter, det var riktigt roligt att höra.

Jimmy: Jag förstår att det är traumatiserade människor som kommer och jag tror det skulle må bra av att få engagera sig i sitt eget boende typ skapa matlag, städ/reparation, dagis skolverksamhet, idrott m.m

Lina Makboul: Så är det till viss del på andra flyktingförläggningar.

Sally: Förstår mig inte på alla som kommenterar om att flyktingarna bara söker skola, välfärd osv. Ingen människa nöjer sig, alla har vi mål, alla strävar efter en bättre tillvaro. Det ligger i människans natur. När man uppnått något, säg fly från Syrien, börjar man försöka skaffa sig ett nytt liv till sig själv och speciellt till sina barn. Förväntar ni er verkligen att de ska sitta tysta i utanförskap resten av livet och vara tacksamma? Nä. Tack för ett bra program. Jag önskar dock att ni skulle bemöta alla fördomar jag ser i detta chattrum lite bättre. 

Henrik Bergsten: Sally, kloka ord. Tack för att du tittade.

AndersS: Är vi för fega för att sätta gränser? Tänk om folk vågade säga vad dom tycker, speciellt svenskar. Ingen vågar säga stopp. Är det inte vansinnigt att höra mamman berätta om otillförlitliga unga killar som utgör en risk på just det asylboendet? Att höra henne säga att vi skall stänga gränserna, jag har sagt detsamma och blivit kallad rasist. Vad händer sen? Vi har ju ingen kontroll!

Lina Makboul: Tack för din synpunkt.

Bertil: Ni besvarade inte frågan alldeles nyss, finns det inte något positivt med det Bert Karlsson gör?

Henrik Bergsten: Han driver ju uppåt 60 anläggningar, så det är klart att han fyller en viktigt funktion i det svenska asylmottagandet så som det är konstruerat.

Julia L: Hejsan! Skolgången är en viktig del av ett barns liv. Vilka möjlighet finns det i Fillipstad, förutom vanliga kommunalskolorna? Finns det någon hjälporganisation som vill lära dem svenska ? Kan Fillipstadskommun hitta tillräckligt många lärare, vilka skulle kunna svenska som andra språk iframtiden?

Lina Makboul: Det finns hjälporganisationer i Filipstad som hjälper till med det. 

Nils: Citerar Henrik: ”Ja, det är helt korrekt. Migrationsverket inhyser asylsökande i lägenheter som de hyr” Är det dessa dom hyr för en månadskostnad runt 70.000kr/mån?

Henrik Bergsten: Inte alls. Dessa priser är något som dykt upp när det gäller ensamkommande barn och när företag hyr ut i flera led. Vad jag minns från den rapporteringen som främst Expressen gjort tror jag.

Karl: Reportern borde skämmas! Den blonda tjejen uttrycker sin oro som är väl befogad och genast ska hon förminskas som om hon inte har rätt att uttala sig.

Lina Makboul: Jag förstår inte din upprördhet. Jag har inte förminskat någon. Jag ville veta varför dom var rädda och otrygga. Är det att förminska någon?

Birgit Jacobsson: Bra reportage,Lina! Jag blev fruktansvärt frustrerad över att se Bert Karlssons arrogans. Är han helt okänslig för att det är MÄNNISKOR vi tar hand om? Lina: Det MÅSTE ju gå att få tag i folk som kan undervisa barnen pensionerade lärare osv. Är folk i Filipstad helt passiviserade? Vi vanliga civilister kan jobba som volontär -jag gör det själv i Sthlm

Lina Makboul: Hej och tack. Det finns hjälporganisationer som gör just det i Filipstad.

Nightstar: Noterar att i all den kaos som med naturlighet råder i detta ansträngda läge gör SVT Uppdrag granskning ett 45 minuter långt reportage där budskapet är att det saknas leksaker, bindor och toapapper samt att den av Bert Karlsson utlovade efterrätten lös med sin frånvaro. Jag glädjer mig åt att andra, nog så väsentliga saker uppenbarligen fungerar

Henrik Bergsten: Och vi visade hur klyftorna ökar drastiskt mellan de som har och de som inte har i en liten kommun som kämpar mot arbetslöshet och utflyttning. Det tycker jag är väsentligt.

Lars Rudström: Vad var ert syfte med att överhuvudtaget ifrågasätta Migrationsverkets goda vilja?

Henrik Bergsten: Förstår inte frågan?

Andreas: Kan ni förklara för mig hur kommunen får ersättning för att klara dessa nya invånare? Det kan ju inte vara så att affärsmän som Bert kan starta boenden var de vill i landet och tjäna pengar utan att kommunen blir kompenserad. Bert får ju betalt för boendet, men kommunen får ju de stora kostnaderna för skolor och annan service som samhället förväntas erbjuda (både på kort sikt och under lång tid framöver). Misstänker att man inte tar höjd för att flyktingarna i värsta fall kan hamna i långa bidragsberoenden, så hur kompenseras kommunerna på lång sikt? Denna information saknar jag i ert program som för övrigt var intressant.

Lina Makboul: Kommunen får betalt av Migrationsverket. Men när det gäller nyanlända alltså flyktingar som fått uppehållstillstånd så är det kommunen som ansvarar efter två år.

Carina: Hur kan man överhuvudtaget få ställa krav på att ”vi” ska bekosta sanitetsbindor och blöjor? Man kan räkna med att få allt! och tydligen har de pengar med sig och var en kan ombesörja de utgiften själva. De har alldeles för stora krav på vad de ska få här helt gratis!

Henrik Bergsten: Det är Migrationsverket som betalar leverantören för att tillhandahålla sådana saker. De boende får mellan 19 och 24 kr per dag som ska räcka till kläder och sånt.

Johan: Tack för att ni belyser hur situationen ser ut i vissa kommuner genom ert reportage. Man kan ha många åsikter om hur en sådan här situation kan ha undvikits genom bättre planering och strukturering av mottagandet men tyvärr är situationen som den är idag. Frågan är hur man ska gå vidare från dagens situation. 

Lina Makboul: Tack Johan!

CC: Talade ni inte med flyktingar som uttalade sig mer tacksamt? Känns som att jag hör tacksamhet från så många håll annars men inte i er dokumentär.

Henrik Bergsten: Det här var vad vi mötte i Filipstad. Sitiuationen var väldigt ansträngd på boendena.

Henrik Bergsten: Tack för alla kommentarer och frågor och för att ni tittade på vårt program ikväll. God natt för den här gången!

Lina Makboul: Tack så mycket för alla frågor och kommentarer. God natt!

UG – Moderator: Därmed stänger vi chatten för ikväll. Tack alla som var med oss, tipsa gärna redaktionen på granskning@svt.se!

#Hatet

F: Hej! Gripande inslag. Kommer det mer program om detta? För ni berättade att ni hade träffat flera ungdomar/barn som har sin egna historia.

Herman Reuterswärd: Hej F! #Hatet har publicerat flera berättelser på nätet och vi kommer även fortsätta publicera berättelser på http://www.svt.se/ug/tema/ . Nästa publicering kommer snart – men ta gärna del av hela projektet på vår hemsida. Tack för att du tittade!

josefin: Att ta bort ask.fm var nödvändigt, men det kommer inte stoppa mobbningen/ det som händer. Som hon sa så finns kommentarer överallt, instagram, kik, snapchat twitter och tumblr etc. Skillnaden blir väl därför inte så stor?

Frida Johanson: Hej Josefin! På Bollebygdskolan tyckte både elever och lärare att det blev bättre efter att man spärrade, men många menar att det inte är en lösning att spärra, utan att det viktiga är att prata med sina barn och ha koll på vad de gör på nätet.

Jo C: Mycket av hatet på nätet känns könsrelaterat (tjejer kallas för horor, fula, får hot om våldtäkt, m.m.), är det någonting ni tänkt på att addressera?

Herman Reuterswärd:

Hej Jo C!

Vi har pulicerat n intervju med forskaren

Björn Johansson som talar just om det sexualiserade språket. Läs gärna den: http://www.svt.se/ug/tema/ungdomar-anvander-sexualiserat-sprak

En delförklaring ka vara att tjejer i större utsträckning använder social medier. Tack för att du kollade och håll utkik på vår hemsida för det kommer fler berättelser. //Herman

Helene: Varför tillfrågas inte föräldrarna om vad deras minderåriga barn skriver på sociala medier? Lyft fram föräldrarnas ansvar eller har de inget? De är helt osynliga i reportaget

Frida Johanson: Hej Helene! Du har alldeles rätt – föräldrarna har också ett ansvar här. Vi har pratat med flera under höstens granskning. I det här reportaget ville vi att framför allt att ungdomarna själva skulle få berätta.

Tim: Hej! Bra inslag i kvällens program! Har en fråga dock, har ni eller kommer ni att göra ett reportage om appen Jodel? Har märkt att på många ställen så används den appen på liknande sätt som Ask.fm. Känner till ett ställe där eleverna gick ut på Jodel och skrev en massa om sina lärare tex.

Herman Reuterswärd:

Hej Tim! Vi har kommit i kontakt med Jodel och hållt utkik men inte stött på historier om kränkningar, men jag blir inte förvånad. Anonymiteten missbrukas säkerligen på många plattformar. Mejla gärna mig och berätta om vad du vet på herman.reutersward@svt.se och tack för att du tittade.

Fotbollsbrud: jag blir så ledsen och pågrund av att jag fick se allt detta hat tog jag bort ask. tycker ni att hela sajten ska ta borts?

Frida Johanson: Hej! Det är inte riktigt vår sak att svara på. Många unga vi pratat med tycker också att sajten är bra och rolig, samtidigt som vi har sett många kränkande kommentarer.

anonym: hej jag tycker att ask.fm borde göra så att när någon skriver ett nertryckande ord så borde det automatiskt bytas ut till ett snällt ord istället!

Herman Reuterswärd: Det hade varit ett roligt sätt att försöka tackla problemet på. Jag vet att det sker försök med just språkigenkänning. Tack för att du kollade på programmet och kolla gärna under fliken #hatet på svt.se/ug .  

mamma till tonåring: Hej, Jag anmäler hela tiden att min dotter får kränkningar men hur vet jag att någon undersöker det? Det går inte att få kontakt med någon ansvarig eller någon support. Min dotter vill inte anmäla själv och inser inte att det är mobbing på hög nivå. Hur får man kontakt med Ask och hur vet jag att mina anmälningar åtgärdas?

Frida Johanson: Hej! Det låter som en svår situation. Ligger kommentarerna kvar? Ett tecken på att någon sett anmälningarna är ju att kommentarerna tas bort. Vill du komma i kontakt med Ask.fm kan du testa här:http://support.ask.fm/ics/support/ticketnewwizard.asp?style=classic

Fotbollsbrud: Vad tycker ni att man ska göra om man får hat?

Frida Johanson: Vi har pratat med poliser som säger att man ska skärmdumpa om man tror att det är brottsligt och polisanmäl. Man kan också anmäla på sajten där du har fått kommentarerna.

Viktor: Det är bara fega och obildade personer som anonymt angriper andra via nätet. Jag tycker skolorna gör rätt som stänger ner siten. Jag tycker även att alla olaga hot ska polisanmälas. Dock anser jag inte att en leverantör av en tjänst på nätet kan hållas ansvarig för hur tjänsten används a gemene man.

Frida Johanson: Tack för ditt inlägg Viktor, kul att du tittade. Du kan läsa mer om granskningen här :http://www.svt.se/ug/tema/

Johann: Tycker att det är dumt att folk använder nätet för att kränka folk. Tyckte säkerhetschefen sa något klokt om att istället uppfostra barn till att ta ansvar för sina handlingar.

Frida Johanson: Tack för dina synpunkter Johann. Kul att du kollade!

Klara: Hej! Vad tycker ni man ska göra som förälder om man märker att ens barn får hat på internet?

Herman Reuterswärd: Börja med att prata med barnet, dokumentera eventuella påhopp och prata med skolan. Ofta är det barn i närheten som skriver. Men det är svårt att komm åt ett problem om avsändaren är anonym. Poliser vi talat med ser gärna, om det är påhopp eller hot som kan vara olagliga, att man polisanmäler. Om jag var du skulle jag läsa lite på www.friends.se eller https://www.1177.se/Stockholm/Tema/Barn-och-foraldrar/Familjeliv-och-relationer/Forandrad-livssituation/Mobbning/?ar=True . Tack för att du tittade på programmet. //Herman

Linn: Hej Frida, kan jag fråga hur du känner om att mkt av näthatet verkar vara rättså sexistiskt?

Frida Johanson: Hej Linn! Jag har absolut reagerat på det sexualiserade språket. Värst är det när kommentarer av det slaget riktas mot barn, tycker jag.

Ida 12 år: Jag har ask.fm men har aldrig fått hat. Tycker ni att jag ska ta bort det när jag väl får det?

Herman Reuterswärd:

Hej Ida! Vad bra och vad skönt. Om du får hat ska du prata med vuxna i din närhet. Vet dina föräldrar om att du har ett konto på ask? Många vi har talat med menar att man inte bör svara på taskiga frågor – det har hjälpt dem. Men jag hoppas att du slipper allt sånt tråkigt! Tack för att du tittade!

Helene: Jag tycker att ni fegar som inte tar upp föräldrars ansvar. Föräldrar måste väl ändå kunna träffas och prata gemensamt med sina barn inte bara anmäla o så ska någon annan fixa. Föräldrar lär era barn hur man är mot varandra.

Frida Johanson: Hej Helene! Jag håller med om att föräldrarna har ett ansvar här. Vi har pratat med flera under höstens granskning. I det här reportaget ville vi att framför allt att ungdomarna själva skulle få berätta. 

Leya: Det är väl inte konstigt att ungdomarna använder fula ord när dem uttrycker sig när i TV-n tycker jag svärs till höger och till vänster. Jag tycket att media måste vara skärpt när det gäller svordomar.

Herman Reuterswärd:

Hej Leya! Barn och unga tar efter vuxna, så är det. Sen kan ords betydelse förändras över tid. Men vi har stundvis häpnats av språket som vi stött på. Jag är medveten om att inslaget som vi gjort också innehåller starka formuleringar men vi ansåg att det var motiverat att visa upp det som vi stött på. Tack för att du kollade på programet. //Herman

Verner: Ser ni journalister, som i både TV och Radio använt er av hat och hot mot oliktänkande, att ni har nåt ansvar till utvecklingen ?

Frida Johanson: Vad menar du då Verner?

Helene: Var finns föräldrarna? Varför är de osynliga i inslaget? Har de inget ansvar för vad deras minderåriga barn skriver i sociala medier?

Herman Reuterswärd:

Hej Helene! Föräldrar har ett ansvar – hela vuxenvärlden har ett ansvar. Vi har valt att skildra ungas syn på ett missförhållande. Du får gärna ta del av fler ingångar i problematiken på www.svt.se/ug under fliken #hatet . Tack för att du kollade!

Junior: Letade ni efter internet-troll på andra ställen än ask.fm eller var det för djupt att gräva?

Frida Johanson: Vi har tittat på andra plattformar också, kolla in hela granskningen på http://www.svt.se/ug/tema/. Om du har tips får du gärna mejla till granskning@svt.se.

Stefan Ivarsson: Borde man inte lära ut i skolan, eller kanske redan på förskolan, hur man beter sig på internet, samt att åsikter ingen står för är åsikter som inte är sanna.

Herman Reuterswärd:

Hej Junior! Det görs säkerligen på många skolor runtom i landet. Flera representanter från skolvärlden efterlyser dock att föräldrarna borde vara mer närvarande i ungdomarnas digitala liv. Tack för att du kollade på programmet! //Herman

Olivia Norén: Sen tänkte jag lite på att varför de inte kan blocka ord/meningar? Det funkar på jättemånga sidor och så den som skriver hat kommentarer och nätmobbar kommer antagligen inte tycka det är lika roligt om det bara blir prickar ifall man försöker skriva ”ta livet av dig” osv. Sen har jag en annan sak att säga (förstår att ni inte kan förändra det) men varför pratar man inte om det här i vissa skolor? Jag tycker att femteklass och uppåt ska lärarna kontinuerligt prata med sina elever, på utvecklingssamtalen fråga ”hur är det på sociala medier?” Min skola har inte EN enda gång tagit upp näthat. Jag går ändå i sjuan och tycker att mina klasskamrater får relativt mycket hat, antingen så orkar lärarna inte eller så bryr dom sig inte? Förresten, väldigt bra reportage!

Herman Reuterswärd: Hej Olivia! Intressanta ingångar. Jag tror du ser problem men också lösningar som vuxenvärlden ibland missar. Jag skulle gärna vilja att du mejlar mig på herman.reutersward@svt.se – om du vill. Och tack för att du gillade det! //Herman

Sara: Varför säger ni att språket på nätet är ’sexualiserat’ och inte också ’sexistiskt’?

Frida Johanson: Många kommentarer vi har läst är både och.

Ida: Hej jag heter Ida och är 12 år. Jag har ask men jag har liksom inte fått hat direkt bara ”gillar du kuk” o sånt. Men när jag väl får det tycker ni att jag ska radera appen?

Frida Johanson: Hej Ida! Vad tråkigt att höra att du får såna kommentarer. Jag tycker att du ska berätta och visa för dina föräldrar, så att ni tillsammans kan bestämmer hur du ska göra. Ta hand om dig!

Stefan ”Junior” Ivarsson: Som scoutledare tycker jag att många föräldrar borde vara mycket mer närvarande i ungdomarnas hela liv. Men då jag sedan länge har givit upp att man ska få föräldrarna att intressera sig för vad deras barn gör, får man ta ett grepp om den vuxenvärld som kan påverkas. Där är trots allt lärarkåren i alla fall avlönad för att av samhället vara påverkbar.

Frida Johanson: Tack för ditt inlägg. 

Fredrik: En reflektion är att det är ironiskt att UG gör ett bra reportage om näthat, samtidigt som SVT lyfter fram och ger kända näthatare prestigefulla uppdrag.

Herman Reuterswärd:

Hej Fredrik! Tack för att du kollade på programmet och de fina orden. Dock vet jag inte vad du syftar på med ”samtidigt som SVT lyfter fram och ger kända näthatare prestigefulla uppdrag.”  //Herman

UG – Moderator: Nu stänger vi chatten. Tack för era frågor!

Frida Johanson: Tack för era frågor och inlägg! Ta gärna del av resten av vår granskning – http://www.svt.se/ug/tema/. Inom en vecka publicerar vi ytterligare en historia på det här temat. /Frida

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Välkommen till Sverige

Mer i ämnet