Så gjordes reportaget ”Välkommen till Sverige”

Publicerad

Hur fick ni idén till reportaget?

I våras granskade vi den stora etableringsreformen i reportaget ”Den slutna cirkeln”. Efter det har vi fortsatt att arbeta med de stora frågorna kring nyanländas integration i Sverige. När flyktingkrisen växte under hösten bestämde vi oss snabbt för att förutsättningslöst titta närmare på en av de kommuner som kanske varit mest högljudda i sina protester: Filipstad i Värmland.

UG – Välkommen till Sverige

Hur arbetade ni – vilka arbetsmetoder använde ni?

Framförallt fotarbete på plats i Filipstad. Vi mötte flyktingar på asylboendena och Filipstadsbor på stadens gator. Vi stötte på stor frustration bland alla vi mötte, såväl hos kommunalråd och tjänstemän som hos flyktingarna själva. Programmet spelades in under sex dagar i Filipstad: 26 till 28 oktober och 2 till 4 november. Den första inspelningsdagen stannade vi också i Skara för en intervju med Bert Karlsson, vd för Jokarjo AB.

Vilka typer av källor använde ni?

Många muntliga, men även de öppna data som finns tillgängliga om kommunen i form av statistik på områden som arbetslöshet, befolkning och ekonomiskt bistånd. Vi har också gått igenom årsredovisningar och studerat Migrationsverkets handlingar och statistik kring asylmottagandet i svenska kommuner.

Stötte ni på några problem? I så fall vilka?

Det största problemet har som alltid varit att knyta kontakt och vinna förtroende hos personer som normalt sett är väldigt ovana vid att ha med svenska medier att göra. Detta lyckades tack vare teamets egna språkkunskaper och vana att arbeta i känsliga miljöer.

Vilka deltog i arbetet?

Reportrar var Lina Makboul och Henrik Bergsten. Klippte gjorde Kicki Niemi. Fotografer var Frans Huhta Karlsson, Åke Wehrling och Torkel Wennman. Grafiken gjorde Nicklas Larsson. Redaktör var Peter Bagge.

Hur lång tid tog arbetet?

Cirka sex veckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Välkommen till Sverige

Mer i ämnet