Lina Makboul och Henrik Bergsten har gjort reportaget Praktikanterna. Foto: Sofia Sabel

Chattade om Praktikanterna

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Efter onsdagens Uppdrag granskning svarade reportrarna bakom reportaget om praktikanterna, Henrik Bergsten och Lina Makboul, på tittarnas frågor. Här kan du läsa chatten i sin helhet.

UG – Moderator: Välkomna till Uppdrag gransknings chatt! Ikväll kan ni ställa frågor till reportrarna Henrik Bergsten och Lina Makboul om reportaget om praktikanterna och asylboendet Norrbygården. Nu drar vi igång!

Lars: Enligt Arbetsförmedlingen skall arbetsgivaren följa kollektivavtal, hur försvarar arbetsgivaren 12 timmars arbetstid? Att generaldirektören inte ser något problem hur Arbetsförmedlingen har följt upp detta inslag måste väl ändå anses som anmärkningsvärt?! Tack för bra reportage!

UG – Praktikanterna

Producent: Ja, vi hade ju hoppats på svar. Kanske är inte detta slutet på denna osannolika historia.

tröttpåstatslögner: Ni berättade inte tillräckligt tydligt att praktikanterna är gratis under en viss period för företag, att vi skattebetalare står för notan, att det är därför ett sådant där vinstoptimerande företag vill byta folk när tiden gått ut. (Det har varit så ända sedan sådan subvention infördes; jag såg det för över 24 år sedan!) Det är en obehaglig attityd Arbetsförmedlingens GD visar upp när han säger på frågan ”varför skickar ni 6 andra praktikanter, när det redan fanns 6 där?” att ”Men det viktigaste är ju 6 nyanlända fick praktikantjobb!” Det visar ju bara att myndigheten inte ser individerna, bara kategorin ”nyanlända”. Det kommer att sluta med en social katastrof i Sverige.

ProducentMan kan inte var nog tydlig. Tack!

Sandviken: Blir så arg. Innan praktik ska facket säga ja eller nej. Hör af inget från facket ska af vänta 5 arbetsdagar innan de kan bevilja praktiken !! 

Reporter: Den beviljades direkt. Facket i Fagersta fick en fråga om 3 praktikanter den 2 feb. Aldrig nån fråga om 6 praktikanter.

Sandviken: Hej – vill bara att ni ska vara medveten om att Handläggare på Arbetsförmedlingen får poäng för varje praktikant de lyckats få ut av de arbetssökanden som står under deras signatur. – det poäng systemet är sedan en grund för egen löneförhandling.

ProducentSandviken, jag tycker att du mejlar mig och Henrik. lina.makboul@svt.se och henrik.bergsten@svt.se

AO: Vem betalade hotell åt praktikanterna?

Reporter: Det frågade jag Joakim på Kulthammar, men han ville tyvärr inte svara på det. Arbetsförmedlingen har inte velat lämna ut några uppgifter.

Mats: Arbetsförmedlingen påstår att dom skickar en elektonisk förfrågan till regionalt fackkontor allså inte lokal klubb eller representant och på unionens hemsida står det att man inte besvarar förfrågningar om praktik.där med så är det fritt fram för arbetsförmedlingen att leverera praktikanter..anser dom. Det förekommer även på större börsnoterade företag. Jag har själv grottat idet, då fast anställd personal sagts upp pga kostnads skäl och arbetsformedlingen levererat praktikanter 10 dagar senare.

ReporterDet verkar förekomma på fler ställen, tack för inlägget.

Mike: Ett riktigt uselt reportage eftersom det faktiskt var ett avtal som sades upp! Inget fel begånget av företaget överhuvudtaget.

Producent: Man kan ju se det på olika sätt. Företaget Kulthammar AB sparkade personal och fick sex praktikanter av Arbetsförmedlingen.

Sara: Det framkom inte i programmet om den här arbetsplatsen Norrbygården hade ett kollektiv avtal, och om facket verkligen hade någon insyn. Vet ni något om det? 

ReporterNej, inget kollektivavtal. Kommunal i Fagersta fick en fråga 2 feb om 3 praktikanter.

Axel: Allt verkar schyst, OM uppsägningen av entreprenören skett i god tid. Alltså borde Kazem haft en månads uppsägning. Hade han det? Praktikant kan man ha OM det finns en handledare. Fanns det det för var och en av de sex praktikanterna? I SÅ FALL är allt OK. Annars är det stor skandal.

Reporter: 14 dagar pga provanställning. Inga handledare enligt praktikanterna jag haft kontakt med.

Birgit Jacobsson, Sthlm: UG – tack för att ni finns och gräver – det är så mycket som måste komma upp i Ljuset! Har själv skrivit till Fagersta Arbetsförmedling och bett om något slags svar . Hur kom ni på detta -fick ni tips från allmänheten?? Tycker UG skall ta en riktig genomgång på detta Kulthammar, verkar hur suspekt som helst! Dessa girigbukar gör mig heligt förbannad!!

ReporterTack. Vi kan inte alltid i detalj redogöra för hur vi får våra uppslag. Det var flera saker som samverkade här.

Raymond: Hej, Finns det en chat EU-migranterna?

UG – Moderator: Nej, det finns det tyvärr inte den här gången. Reportern som gjorde reportaget Efter lägret hade dessvärre förhinder och kunde inte medverka i chatten ikväll. Har ni några specifika frågor eller tips kan ni skriva till granskning@svt.se. Mvh / Staffan (moderator)

Brell: Det är inte bara dom nyanlända som skickas ut till olika företag som ”praktikanter” där dom utnyttjas som gratis arbetskraft. Vi långtidssjukskrivna bollas också runt, fast då kallas vi ”arbetstränare”. Arbetsgivare som har satt i system att utnyttja oss som har det svårt att komma tillbaka till arbetslivet, där vi förväntas jobba som friska till 100% (för att visa vår vilja att få ett jobb), där vi fråntas våra rättigheter att få vara fackanslutna (för att arbetsgivaren inte vill ha nåt strul), hos arbetsgivare som kräver att man jobbar ”tid mot tid”,(är du sjuk så får du jobba igen den tiden) alltså tas rätten att sjukskriva dig bort...allt för ”du vill väll visa att du vill jobba ?!”, arbetsgivare som ”idiotförklarar” dig hos arbetsförmedlingen för att få så höga bidrag som möjligt vid ev.antällning under max 1 år.

ProducentBra synpunkt. Mejla gärna granskning@svt.se

Bitte: Hejsan, varför disskuterades inte praktianternas arbetstider, att dom inte skall ersätta annan personal och ha handledning. Så uppenbart att dom bara var där som gratis arbetskraft. Går superbra för företaget som slipper betala löner!

Reporter: Det diskuterade jag med Joakim och med Gabriella, men några ordentliga svar fick jag inte. Inga fel gjorda, enligt AF.

peterstadsanställd: gäller inte offentlighetslagen hos AF tack för ett bra program

ReporterSekretess på alla uppgifter som rör förhållandet mellan AF och arbetsgivare.

Stig: Alla som inte vill svara säger att ”jag kan inte kommentera det här enskilda ärendet”. Det är bedrövligt, eller hur?

Producent: Det är väl klart som korvspad att man vill ha svar på frågorna man ställer.

Tina: Det här borde granskas mera med praktikanter redan 2008 på mindre ort skickade arbetsförmedlingen flera praktikanter till samma liten butik (en var jag)med en anställd.när den anställde var ledig var det bara praktikanter.så arbetsförmedlingen kan inte sitt jobb 

ReporterIntressant. Tack för att du tittade!

Ewa i Malmö: Företags missbruk av praktikplatser och andra bidragsfinansierade anställningar har förekommit så länge jag arbetat (1969-2010). Ta bort alla konstiga arbetsmarknadsbidrag och sänk arbetsgivaravgiften istället. Hade skapat fler ”riktiga” jobb. Möjligen gjort ett antal politiker arbetslösa – det är väl därför bidragsanställningarna kvarstår.

Reporter: En rik flora av anställningsstöd finns det, helt klart.

Ulf: Varför påpekade ingen att man inte får ta in praktikanter i stället för riktig arbetskraft. Ulf.

ProducentReportern gör det i intervjun med Arbetsförmedlingen men dom ser det inte så.

Byggare Bob: Egentligen är inte detta något nytt alls. Har erfarenhet från byggbranschen där många företag projektanställde folk med fördelen att de kunde kicka dem så fort jobbet var klart. Inget som helst ansvar alltså. När de sedan behövde nytt folk så fixade AF såna på direkten.

Reporter: Låter anmärkningsvärt. Hör gärna av dig med tips till henrik.bergsten@svt.se om du vill.

Maria: UG förstår inte den moderna arbetsmarknaden. Överallt får ett företag byta en undeleverantör med kort varsel. Tänk på alla konsulter, underkonsulter, etc. De som slängdes ut var ju anställda hos en underleverantör. Intervjuades inte den? Eller har jag missat nåt? 

ReporterAlla som arbetar får gå hem. Är det då praktikanter som ska ersätta arbetarna?

Greg: Varför har ni inte intervjuat Ylva Johansson som idag är ytterst ansvarig för missförhållandena? För övrigt ett mycket bra program.

Producent: Absolut hade vi kunnat prata med Ylva Johansson. Nu tyckte vi att det var viktigt att höra vad GD Arbetsförmedlingen hade att säga.

Christina, Sundsvall : Om ett företag tvingas säga upp en underleverantör och på grund av det står utan personal, då måste väl rimligen steg ett vara att ANSTÄLLA NY personal. Praktikanter kan bara tas emot om det finns en organiserad etablerad verksamhet med personal som kan fungera som handledare! Det kan inte på något sätt vara positivt för arbetsmarknaden att verksamheter som borde anställa ordinarie avlönad personal urskiljningslöst förses med gratis arbetskraft av Arbetsförmedlingen, vars huvuduppgift rimligen borde vara att se till att människor får riktiga jobb. Vet Migrationsverket vad vi får för våra skattepengar – draksådd kanske? 

ReporterTack för inlägget!

Mats Ingemarsson: Varför ställde inte Karin Mattiason den berättigade frågan: – hur kommer det sig att praktikanter rekryterades från Ljusdal och inte lokalt i Fagersta ? Om AF rekryterat lokalt hade man sluppit kostnader för tågbiljetter och hotell !!! Vilket slöseri med skattemedel !!!!

Producent: Frågan ställdes i reportaget.

Greg: Kontroller av praktikplatser är i det närmaste obefintliga hos arbetsförmedlingen och det är skrattretande att hänvisa till någon sorts sekretess. Dessa människor blir nekade sin ersättning om de nekar praktikplats trots 30 mil. Detta system är modernt slaveri , och arbetsförmedlingen och staten och arbetsgivare är aktörerna. Oseriösa Arbettsgivare får gratis arbetskraft och en månadsersättning. Hur detta system får fortgå är för mig en gåta. Varför gör inte staten om och gör rätt. 

ReporterJa, gratis arbetskraft är det ju. AF står för resa och ersättningen till praktikanten.

Christina Kers: En arbetsgivare kan inte säga att ”vi behöver praktikanter”. Arbetsgivaren skulle erbjuda praktikplats under handledning av anställd personal. Detta är rent slaveri. Skäms ni asylbaroner! Byt ut GD för Arbetsförmedlingen.

Producent: Tack för din synpunkt.

Sara: Joakim på Kulthammar sa att han hade fått kritik från myndigheter som han inte kunde nämna men är inte myndigheter kritik offentliga? 

ReporterMigrationsverket har uttalat kritik, men har inga missförhållanden dokumenterade. Har begärt ut allt som de har, men fått svaret att dokumentation saknas.

Bertil N: TACK för bra program. UG borde få utökad programtid! Synd att ni inte förklarade varför man ville ha prakikanter! Både arbetsgivare och AF tjänar på detta naturligtvis. MVH 

Producent: Tack!

Lena Å: Fick inget svar på hur det är möjligt att från arbetsförmedlingen få praktikanter placerade när det gäller fasta tjänster. Detta måste vara en guldgruva för de som driver verksamhet för asylboenden. Vem och hur följs detta upp av våra myndigheter. Skam svaren av generaldirektören på af. Vem skulle inte vilja ha verksamhet och få personalen gratis. Detta är våra skattemedel, de ska räcka till mer än de lyxsökande t.ex vård, skola omsorg

ReporterPrecis, skattepengar som medborgarna såklart kan kräva att få insyn i hur de används.

Börje Pettersson: I programmet används ordet ”behöver”. Att man kan ringa till AF och säga att man behöver praktikanter. Kan AF resonera så att en arbetsgivare kan ”behöva” praktikanter? Kan man behöva praktikanter? Borde det inte vara så att man kan ”erbjuda” plats till praktikanter? Om man behöver praktikanter så indikerar ju det att dom skall fylla en plats. Det är något som skär sig i detta tycker jag.

Reporter: Ja, många med dig har reagerat på detta har jag sett ikväll. Varför ”behöver” man praktikanter? Rimligen behöver man utbildad arbetskraft.

Maria: Hela systemet med subvensionerade anställningar och underentreprenörer är sjukt. Varför intervjuades inte underentreperenören? 

ProducentVi pratade med underleverantören som också sägs i reportaget.

Brell: Bra & viktigt reportage som belyser hur illa människor behandlas av arbetsförmedling & privata aktörer – Tack !!

Reporter: Tack Brell!

peterstadsanställd: våra skattepengar går till lyxvilla och utlandssemester. först få överbetalt från migrationsverket sen får arbetsförmedlingen betala för driften. superentrepenör betyder väl att låta någon annan betala och själv håva in vinsterna. skulle vara kul att vet hur mycket denna man betalar i skatt. 

ReporterHan betalar skatt på vinst i bolaget och skatt på inkomst av tjänst, privat. Samt arbetsgivaravgifter, såklart.

C-M: Tycker att ni ”sköt lite bredvid målet” när ni talade med högste chefen för Arbetsförmedlingen. Det mest intressant tycker jag är huruvida praktikanter helt och fullt kan/ska ersätta visstidsanställda eller tillsvidare anställda? En praktikplats kan väl aldrig jämställas med en ordinarie plats, eller?

Producent: Nej det ska inte en praktikplats göra.

Kent W: Om de tidigare anställda fick besked om att anställningen skulle upphöra den 1/2 och de nya praktikanterna kom den 3/2, när ställde i så fall arbetsförmedlingen frågan till de fackliga organisationerna om de hade synpunkterna och hur lång tid hade de på sig att svara?

ReporterDen 2 februari fick Kommunal i Fagersta en fråga om 3 praktikanter. Men detta verkställdes inte. Istället skickades 6 praktikanter från Ljusdal, 3 februari.

Nisse: Har ug några egna praktikanter?

Producent: Ja, vi har praktikanter från JMG.

Tomas Färnlöf : Varför frågade man ej AF chef om hur man kunde skicka praktikanterna till en arbetsplats utan anställd personal?? Varför krävde man ej ut den skickade förfrågan till det lokala facket?? 

ReporterJag har krävt ut allt från AF och fått nej på precis allt.

Frågande: Vad var meningen med intervjun med chefen på AF egentligen, att han eller ni skulle framstå som idioter?

Producent: Nu förstår jag inte riktigt din fråga.

AO: När Af betalar hotell och resa åt praktikanter är väl fakturorna allmänna offentliga handlingar som kan begäras ut? Det är våra skattepengar!

ReporterHar tyvärr fått nej på allt. Men jag ska försöka igen.

maria: Hej! Det känns som ni behöver göra fler reportage om arbetsförmedlingen. Vilka lagar o regler skall de arbeta efter o vilka följer de inte? Inget ont till de enskilda handläggsrna. De har ofta en orimlig press...

Reporter: Ja, det känner jag med.

Benny: Om den nya personlen överförs till en underentrepenör så kan företaget sparka dem och ta in nya ”praktikanter”! Är det så? 

ReporterEnligt Arbetsförmedlingens generaldirektör så, ja. Precis så är det.

Ove P: Vad är det för konstigt med att man byter personal när man byter entreprenör? Varje företag vill anställa sin egen personal,inget konstigt. 

Reporter: Anställa ja. Ersätta anställda med praktikanter, är värt att uppmärksamma tycker jag.

Maria: En gång till- de förra var anställda hos en underentreprenör. De blev ersatta av direktanställda praktikanter. Var ligger felet?

ReporterDirektanställda?Vad menar du? Praktikanterna var praktikanter. Kostar inte bolaget en krona.

Mike: Om ett avtal med en underleverantör sades upp så framstår ni som idioter vid utfrågningen av arbetsförmedlingen, så är det faktiskt!

Reporter: Det tycker jag inte.

Mimi: Och när blev Arbetsförmedlingen en så hemligstämplad myndighet, kan man fråga sig...

ReporterJa, det är väldigt mycket hemlighetsmakeri.

Lidosch: Hej, Det är så frustrerande och pinsamt och se ”Arbetsförmedlingens generaldirektör” sitta i tv intervjun och försvara den fruktansvärda slöseri av skattepengar i namn av ”hjälpa nyinvandrade” för att få jobb eller praktik. Han förstår inte ens frågorna och ger fel svar. Min brorson är utbildad på KTH, har sökt arbete länge på arbetsförmedlingen men har fått bara praktikplatser som inte ledde till jobb, alltså företag som missbrukar systemet och utnyttjar arbetsmarknaden med gratis arbetskraft. Lägg ner denna oeffektiva organisationen och ändra lagen, den kostar mer än vad det smakar.

Producent: Intressant. Mejla gärna granskning@svt.se om du vill berätta mer.

Maria: Han som fick sparken av underentreprenör hade inget fastjobb. Han var provanställd 

ReporterJa, det sa vi i programmet.

Christina, Sundsvall : Om Migrationsverket inte har någon dokumentation är väl det tjänstefel, på gränsen till kriminellt?

Reporter: Det är en brist, ja.

Ia : Min son fick en praktik hos en arbetsgivare, för något år sedan, som var helt galen. Facket kopplades in och de hade haft flera medlemmar som hade hanterats dåligt och varnat Arbetsförmedligen flera gånger att arbetsgivaren inte var riktigt klok. Det blev ett möte mellan arbetsförmedlingen, praktikanten och facket, och då kom det fram att arbetsförmedlingen inte hade ett nationellt system där de kan lägga in om arbetsgivaren är dålig. Detta resulterade i att arbetsgivaren kunde söka praktikanter hos olika kontor. Om det fortfarande är på det viset så borde kanske detta också granskas

ReporterIntressant. Hör gärna av dig till oss.

Magnus: Hur kan det vara sekretess när det gäller ett företag?

Producent: Den frågan försökte vi ställa till Arbetsförmedlingen.

mats: hej tack för uderbart programm hade en fråga om ni kollade upp om arbetsförmedlarna fick någon ersättning av kulthammar på något sätt mvh mats

ReporterDet vet jag inte om de fått. Vore ytterst anmärkningsvärt.

Ingrid E: Väldigt bra o skrämmande program saknar dock svar på en fråga, vem/vilka/hur många var det som skulle handleda dessa praktikanter?

Reporter: Enligt det vi fått fram fanns en anställd platschef på boendet. Och företrädaren för Kulthammar AB.

Ing-Marie: Hur kan GD på AF säga att företaget hade behov av praktikanter. Att ta emot praktikanter innebär att man som företag ställer upp och tar emot praktikanter som går bredvid en anställd och lär sig arbete under handledning. Det är inget som arbetsgivaren har behov av. Tyvärr så missbrukas det här och nu är det hög tid att våra skattepengar används på rätt sätt och inte hamnar i fickorna på oseriösa arbetsgivare.

ProducentVisst är det så när det gäller praktikanter.

peterstadsanställd: hur har dom lyckats komma runt offentligetslagen

Reporter: Det finns ju massor av undantag, regleras i Offentlighets- och sekretesslagen. Kapitel 28 för saker som rör arbetsförmedling.

Granska: Kvällens reportage intresserar allmänheten liksom era övriga i de 13 program som varit denna säsong. Beträffande arbetsförmedlingen och försäkringskassan finns ett ämne som media konsekvent undviker. Det gäller utförsäkring av gruppen sjukskrivna som i många fall mellan åren 2010 till 2015 fått avslag till sjukskrivning och därmed nej till rehabilitering vilket försvårat återgång till arbetsliv. Én skam att inte bli trodd av försäkringskassan och ingen juridisk hjälp att överklaga. Att bli ifrågasatt vid ansökan av försörjningsstöd som blivit en sista utväg till mat. Att gå in och ändra i sjukförsäkringen för de som var inne i försäkringen som Alliansen gjorde har aldrig granskats eller? Många har blivit sjukare på grund av denna maktlöshet att dessutom ha tappat inkomst och försäkring. Att media inte följer upp skapar ett stigma. Det är bara genom medias granskning som allmänheten kan reagera. Även stora olikheter i intyg som vården skriver.Till sist: Tack socialförsäkringsminister Strandhäll som talat så väl till de sjuka som drabbades av förra regeringens regel. 

ReporterTack för att du tittade och skrev här!

Lärare, sfi Ljusdal: Apropå praktikanterna på Norrbygården i Fagersta kan jag bekräfta att de blev kallade med bara några timmars varsel. Samson berättade för mig att han blivit blixtinkallad på möte med Af för att timmar senare åka till Fagersta. Jag vet eftersom jag jobbar på sfi och var/är lärare till Samson. Tillvägagångssättet från Af kan jag inte svara på, mer än att Af och Sfi har samarbete i och med att många nysvenskar har två års etableringsersättning. Jag reagerade på att beslut togs så snabbt, utan någon som helst förvarning. Det verkar mest vara ett sätt att komma undan billigt genom att använda sig av oavlönade (?) praktikanter.

Reporter: Tack för den informationen. Det stämmer med våra uppgifter.

Juha: VAR är facket?? Reagerar dom inte ens nu.. så lägger dom sig ju platt!

ReporterJag förväntar mig att Kommunal ska gå ut och kommentera detta.

Emma: Varför bad ni inte om utdrag från daganteckningar och beslut gällande de arbetssökande. Med vänlig hälsning, Emma Arbetsförmedlare

Reporter: Jag har bett om det och fått avslag med hänvisning till kap 28 § 12 offentlighets- och sekretesslagen. Tänker överklaga.

Mike: Nu framstpr ni faktiskt som inkompetenta idioter, underleverantör är ingen anställningsform mot företag. Har du valt en vårdcentral som du tycker gör ett dåligt jobb, ja då säger du upp den bekantskapen och tar en annan vårdcentral. För att frågan i reportaget ska vara relevant så möste underleverantören vara kopplad till företaget, var den det?

ReporterKallar du oss idioter och förväntar dig ett svar? Tack och hej.

Bengt Björkdal: Krävde ni att få ut beslutsunderlaget från arbetsförmedlingen beträffande beslutet om att förmedla praktikanter till företaget? Det är en offentlig handling! Hur många anställda företaget har vid ett givet tillfälle är också en offentlig handling. Enligt tidigare regler fick ett företag ha en praktikant per påbörjat antal anställda. Tidigare skulle det finnas åtminstone en daganteckning i anslutning till beslutet om facket yttrande beträffande praktikanter. Arbetsförmedlingens högsta chef tycks tro att praktik är en anställningsform. Hade jag som handläggare skött ett ärende på det här sättet hade min chef tagit mig i örat och jag hade med all säkerhet fått ställ allt tillrätta. Jag var handläggare på arbetsförmedlingen för drygt 15 år sedan och jag hoppas verkligen att verksamheten generellt inte har förfallit på det sättet som redovisas i programmet.

Reporter: Ja, jag fick avslag på beslutet. Men jag tänkte överklaga.

Thomas: Ni journalister är inte tillräcklig tuffa i era utfrågningar, ni ställer inte rätt frågor, som utfrågningen av överkukun på arbetsförmedlingen,. Ni skulle naturligvis frågat honom om varför man sparkade underleverantören. det kan vem som helst räkna ut som har något innanför boetten han vill naturligtvis ha praktikanter som inte kostar något för att göra en större vinst. Det får vi betala med våra skattepengar Det går utför med Sverige

ProducentJag tycker ändå att vi försökte så långt det gick men det är klart att man alltid kan bli bättre på allt. Tack för att du tittade och för att du skriver här.

Maria: Hur kommer det sig att ni inte intervjuade den underleverantör vars kontrakt blev uppsagt? Uppenbarligen hade de inte fullföljt sitt uppdrag och det hade varit intressant att få deras bild av det hela. Det hade även varit intressant att höra några av de boendes kommentarer kring händelsen. För att få en helhetsbild krävs fler sidor av historien. Reportaget känns väldigt missriktat och vinklat.

Reporter: Kaotisk situation runt årsskiftet, och för lite personal. Underleverantören begärde mer resurser. Fick inte det, utan kontraktet sades upp. Allt detta sägs i reportaget. De boende hade ingen roll i detta.

Sara: Om daganteckningar inte ges ut med hänvisning till offentlighet- och sekretessprincipen. Kan någon av praktikanterna vara intresserade av att själva begära ut? Då får de väl inte neka?

ReporterNä, då kan de såklart få ut dem.

maria: Hej! Kan det verkligen vara lagligt som arbetsförmedlingen gör? Att inte ha bättre koll på hur sina praktikanter används? Inom andra myndigheter så anmäler sig normalt verksamheten för granskning när det finns misstanke om brister. Vad gäller för denna verksamhet?

Producent: Arbetsförmedlingen ville ju inte svara på nåt som rörde Kulthammar utan hänvisade till sekretessen.

Byggare Bob: Läste på journalisten.se om hur en chef på AF mailat ut och frågat anställda vilka som har pratat med journalister och vad det handlade om. Känns lite ”så där”...

ReporterJo, så är det. Nu ska det utredas brott mot efterforskningsförbudet, kanske hamnar hos JK.

O.P.: Borde ni inte ställa era frågor direkt till dom politiker i regering och riksdag som bär ansvaret för rådande invandrings och flyktingpolitik, i stället för dom som ska uppfylla kraven.

Producent: Nu förstår jag inte riktigt din fråga.

Axel: Pappa tittar på UG varje onsdag. Han blir alltid helförbannad över de orättvisor ni presenterar. Det är bra för hans låga blodtryck. Keep up the good work. Det finns många ytterligare stenar att vända på

ReporterHälsa farsan och tacka från oss!

Emma: Inom AF finns bedrägeriärenden där handläggare tagit betalt för att ordna anställningsstöd....

Reporter: Känner till ett stort fall. Hör gärna av dig till oss, henrik.bergsten@svt.se.

Börje Pettersson: Tack och hej-svaret gillade jag! Tummen upp! Tack och lov är det oftast en god ton i den här chatten.

ReporterGod ton gillar vi!

L.M.: GD på Af kan fråga sig: vem arbetar mellan 6,30-19.00 som praktikant, utan handledare? Kolla faktablad på AF-s hemsida! Af ska invänta svar från facket i 5 dagar men enligt honom allt var OK?! Man kan fråga sig vilken relation har lokala AF med arbetsgivaren i fråga? Likadant AF vision 2021 som köptes som en postorder beställning.

Producent: Vi har all anledning att fortsätta granska detta.

Mike: Förlåt för ordvalet, tack och hejsvaret kom dock på en obekväm fråga...

ReporterUrsäkten accepteras.

Karin K: Försökte ni intervjuva facket inför programmet? Någon borde kunna svara på hur många icke praktikanter som finns anställda.

Reporter: Vi har pratat med facket. De har ingen insyn i företaget, eftersom kollektivavtal saknas.

AO: Det behövs mer granskning av samhället! Så mycket skandaler och UG tycks överbelamrade med jobb. Kan ni få mer resurser och programtid? 

ProducentEn timme i veckan räcker väl? Hur mycket missförhållande i veckan orkar man som tittare egentligen? Eller?

Thomas: Se till att tuffa till er till nästa program. Ibland önkar man att man inte blev juornalist

Reporter: Ska göra ett försök.

Benny: Hej! Bra program. man hinner inte tänka igenom bra chattfrågor. Uppdateringen rullar på. Vore bra om man kunde återkomma t.ex. i morgon om man hittar något smart att säga som ni kanske kan ha nytta av! Keep diggin! :0)

ProducentTack. Mejla granskning@svt.se

Christer: Är inte den springade punkten : Vem handleder praktikanterna?

Reporter: Ja, det är viktigt. Ingen handledning enligt våra uppgifter.

Tomas Färnlöf : När man erbjuder praktikant plats ska det finnas någon anställd personal som tar han om praktikanterna. Men i det här fallet var dom enligt alla gällande avtal anställd personal. det fanns ingen annan personal på boendet.

ReporterVarje praktikant ska ha en handledare, ja.

Emma: Se min kommentar på er instagram och facebook. Så skall ett praktikbeslut gå till!

Reporter: Tack Emma!

maria: Pinsamt framträdande av generaldirektören. Det kan inte vara lagligt att använda praktikanter som arbetskraft. Oavsett hur uppsägningen gick till så är där inte annan arbetskraft så blev praktikanterna arbetskraften. Hur har denna myndighet skyldighet att anmäla sig själv när man felat d v s man har inte haft tillräcklig insyn i praktikplatsen när den kom igång?! O anmäler man sig inte själv, har man inte begått ett brott till? Anmälan mot sig själva brukar vara offentliga i andra myndigheter. 

ProducentMånga reagerar som du Maria. 

Så trött: Tyvärr missar ni att lägga fokus på det värsta med det hela i programmet nämligen att underentreprenören ju bara var ett skalbolag startat av moderbolaget självt för att sköta driften av boendet. När sen deras, av skattepengar avlönade personal, nådde slutet av sin praktik och bidragsanställningar sades underföretagaren upp och Kulthammar kunde hämta in ny gratis arbetskraft. Kolla ni upp hur många bolag som haft driften av detta boende och vilka som ägt dessa? Det bör ni göra samt granska Af betydligt mer. Jag märkte själv för säkert 10 år sen att Af ständigt hjälper oseriösa företag med nyrekrytering trots att de tom begått flera lagbrott mot tidigare personal med löner och semesterregler. När jag då frågade AF varför oseriösa företag får hjälp svara de att de inte kunde kolla detta. Jag föreslog en samkörning med facken som jag vet känner till fler av dessa företag för alla andra register samkörs ju men tydligen inte när företag inte sköter sig.

Reporter: Tycker ändå vi fick med en hel del. Tack för intressanta synpunkter.

Limpan: Ska inte företagen ha kollektivavtal för att få ha praktikanter så att allting följs?

ReporterInget krav, tydligen.

Gabriella : Förstod inte riktigt det här med underleverantören. Var praktikplatsen hos underleverantören eller direkt hos kulturhammar? Om praktikplatsen var på Norrbygården (för kulthammar) hur kunde de då tvingas sluta pga underleverantören sades upp? Och helt ärligt, arbetsförmedlingen verkar vara en enda byråkratisk röra... 

Producent: Arbetsförmedlingen skickade 6 praktikanter till Kulthammar och Norrbygården efter att dom anställda sparkats av företaget. Dom anställda jobbade för underleverantören.

SKATTEPENGAR: Bra program, man undrar ju verkligen om man ska ha företag som sätter det här bedrägeri beteendet i system, och att arbetsförmedlingen är en stor del av detta, vi snackar om hur skattebetalarnas pengar utnyttjas på kriminella sätt. Om detta flyktingshemmet drar sånna stora vinster varför ska då af skucka praktikanter till dem? Sedan undrar jag vad kostar dessa tågbiljetter som betalas av af? Förstår inte hyr facket kan godkänna detta systemet. Facket kan göra blockader mot små egenföretag som har under 5 anställda men skiter i sånna företag som snår och bluffar till sig skattebetalarnas pengar. Hur kan dem godkänna deras långa arbetstider utan raster? I mina ögon ser jag arbetsförmedlingen som en hallick som säljer utsatta människor för struntsummor, och företagen utnyttjar dessa till max. Är det så här man bli miljonär i Sverige, för det är ju knappast första gången som af ger arbetsgivare gratus arbetskraft plus pengar till dessa företag, hag blir sjukt förbannad på detta system.

ReporterTack för att du tittade! AF betalade tåget, kostar väl en 500-1000 per person enkel väg kanske.

peterstadsanställd: tyckte ni gjorde det bästa ni kunde GD AF lät ju som en bandspelare. det kanske är dags att granska offentlighetslagen i frågan vad som gäller för sekretess. insyn i verk borde vara självklart i synnerhet när det gäller statlig oberoende jounarlister. tack 

Producent: Tack för mycket bra synpunkt.

Anna: Är rätt vanligt att Af ger företag det de ”behöver”. Ser bra ut i statistiken.

ReporterDet ger poäng, efter vad jag hört. 1 praktikant = 1 poäng till handläggaren.

L.M.: Fortsätt granska! Alla vi som jobbar på AF vet att det här stämmer inte men hade man pratat med media så kan man packa sina väskor eller utsättas för annat.

Reporter: Det här tycker jag är riktigt upprörande. Hör gärna av dig via din privata mejl till mig: henrik.bergsten@svt.se (och mejla från din hemdator.)

Joakim E : Har fått någon som helst kontakt med facket?

ReporterVår programledare Karin Mattisson har haft kontakt med facket i Fagersta, som inte godkänt 6 praktikanter till boendet.

Emma: En chef mailade ju ut och frågade vem som gått till media vilket är olagligt...

Reporter: Ja, det blir intressant att se vad som händer i det fallet.

Maria: Snälla, hela bidragssystemmet bäddar för bedrägerier och fusk. Upplägget med underentreprenör och inte anställda förekommer överallt just för att kunna lätt sparka folk. Inget nytt 

ReporterNä, inget nytt.

Byggare Bob: Lina! UG skulle behöva en egen TV-kanal och fler duktiga medarbetare för att granska mer tveksamheter i vårt land. Synd att ni får för lite TV-tid. Likadant är det med Ring P1 fast de fick dessutom korta ner sändningstiden. Kanske sanningen gör för ont att se och höra?

Producent: Vad fint att du tycker det. Själv tycker jag att en timme UG i veckan räcker gott och väl;)

Thomas: Jag måste säga att ni gör ett jävligt bra program all heder åt er

ProducentTack!

Tom: Är det inte så att när ett företag får anställda med bidrag eller praktikanter från AF förbinder sig företaget att följa kollektivavtal även om sådant inte finns tecknat.

Reporter: Är det så? Känner jag inte till tyvärr.

peterstadsanställd: följd fråga till ove p. det beror på hur detta är konstruerat, om det bara är ett teknik för att byta personal tycker jag moraliskt fel att använda skattepengar

ReporterTror flera håller med dig.

Magnus: Generaldirektören använder utrycket att arbetsgivare beställer praktikanter. Tanken är väl inte att praktikanter ska kunna beställas..? Finns ett behov av arbetskraft så är det väl arbetskraft som ska till, inte praktikanter som ska handledas.. Att ett avtal sägs upp är väl en sak men här har man ersatt med praktikanter. Ingen eller klart bristande bakgrundskoll från AF.

Producent: Jag tror du har en poäng här Magnus.

Börje Pettersson: Väntar spänt på en uppföljning. Det är mycket av den här sorten i samhället som måste synas grundligt. Det vore bra om jag hade lågt blodtryck och kunde reglera det på detta sätt. Tyvärr har jag högt. Tack för program och chatt! (Går det att läsa chatten i efterhand, i morgon t.ex?)

UG – ModeratorHej Börje, Tack för de orden. Du kan läsa chatten med alla frågor och svar på vår sajt svt.se/ug redan ikväll! / Staffan (moderator)

Mike: Sparkade företaget personal eller inte? Ni kommer med dubbla budskap! Är det ett avtal som sagts upp med en underleverantör har företaget INTE sparkat personal och inga fel är begångna. Detta är ju huvudfrågan för detta reportage! 

Reporter: Alla arbetare på boendet fick sparken. Avtalet sades upp. 6 praktikanter ersatte de tidigare anställda. Detta kan man tycka är helt okej, som Arbetsförmedlingens generaldirektör, och du med, förmodar jag, eller så tycker man inte det.

Limpan: Hur kan dom få ha praktikanter som jobbar mellan 6.30 o 19 utan raster? hur funkar det med mat för praktikanterna? AF borde säga upp avtalet med praktikanter till det företaget direkt

ReporterJa, det tror jag inte man får, helt enkelt.

Emma: Fråga gärna mig hur ett praktikbeslut skall tas. Jag har mailat Henrik

Reporter: Tack, Emma!

Så trött: Jovisst fick ni med en hel del och reportaget var bra men jag tycker ni skulle tryckt hårdare på att underleverantören ju var skapad av Kulthammar själva

ReporterJa, det är möjligt. Det var en konstruktion som gjordes efter att Kulthammar sparkat sin förra platschef.

Limpan: Efter 6 månaders ”praktik” får dom en känga i häcken o sen går företaget till AF o ber om 6 nya

Reporter: Vi får se hur det går nu.

Förmedlare: Vart kommer informationen om poängsättning från? Är arbetsförmedlare och har aldrig hört talas om detta.

ReporterEn källa som berättat. Har inte fått den bekräftad centralt på AF.

Tom: Bra program, men borde inte arbetsgivaren granskas mera

Producent: Tack. Om du vet mer mejla.

CB: Omyndigförklara arbetsförmedlingen! Jag har tyvärr varit inskriven i ett par år. När jag kritiserat AF (ofta) brukar jag få svaret att det är frivilligt att vara inskriven. Det är ju sant, men det är även så att min försörjning hänger på att jag är inskriven och deltar i (meningslösa) aktiviteter. Gjorde praktik för något år sedan. Jag och ytterligare en civilingenjör löste en uppgift på ett företag, med minimal handledning. Som tack fick vi ett USB-minne.

ProducentLåter helt galet. 

peterstadsanställd: det finns ingen moral det fuskas med det mesta inom anställningsformer. statliga verk har satt i system med osäkra anställningar. interminanställning är ett sätt, kort projektanställning 3 tim upp till en vecka. LAS sätts ur spel när det ska bli en anställning byts personen ut mot en annan allt för att kunna säga upp personer med kort varsel löper kontrakten mellan 3 mån och 6 mån

Reporter: Känner igen den beskrivningen.

Emma: Poängsättningen är inget jag hört om!! 

ReporterOkej! Kanske eget initiativ på något lokalkontor?

Kippi: GD för AF låtsades medvetet inte förstå frågorna eller hemska tanke förstod han inte, kunde han inte se det tydliga sammanhanget? Beundrar journalistens tålamod eller borde man som journalist inte ha så mycket tålamod? Kejsaren var ju faktiskt utan kläder. 

Producent: Vad roligt att du tycker det. Ska hälsa programledaren Karin Mattisson.

Maria: Man kan också ta in praktikanter, när gratisperioden är slut erbjuder man provanställning med ekonomisk stöd, sen sparkar man folk när man vill med i princip ingen varsel (det kan man göra med provanställda) och ta in nya praktikanter. 

ReporterJapp, det går tydligen utmärkt.

AO: Vi vill se mer UG! Granskning av smuts under ytan är det enda som kan hjälpa samhället i rätt riktning. 

Producent: Vi gör så gott vi kan. Tack för att du tittar på programmet.

Joakim E : Anser ni att AF och Facket kunde ha gjort mer? 

ReporterDet är ju uppenbart att många även inom AF tycker att detta inte skötts bra. Men ledningen är nöjda, så också arbetsgivaren. Facket har ju fått en fråga i Fagersta, men inte i Ljusdal.

Nikke: Varför agerade inte facket på något vis när de fastanställa blev uppsagda. E det inte arbetsmarknadens parter som inte skött sig här?

Producent: Den frågan har vi försökt få klarhet i och vi har all anledning att återkomma.

Willy: Vad är det för konstigt med att företaget vill ha ny arbetskraft? Personalen tillhörde den avgående entreprenören.

ReporterDet har väl ingen sagt att det är konstigt. Ta in anställda då. Har du en kris i ditt företag, eller en arbetstopp, är det praktikanter betalada av staten som är först på listan då?

Så trött: Var den förra platschefen anställd av Kulthammar direkt eller hos ytterligare en underleverantör ?

Reporter: Direkt. Alla har alltid varit anställda direkt hos Kulthammar, förutom från runt september 2015 till 2 feb 2016.

Emma: Snälla maila mig, jag har så mkt att berätta :)

ReporterJag ska!

L.M.: Tack Henrik. Ska fundera på saken. Verkligen skäms för det uttalande ”min” GD gjorde. 

Reporter: Du är alltid välkommen att höra av dig!

Mor: En timme i veckan med UG borde räcka. Hur mycket orkar man som tittare.....svarade någon av er då en person önskade mer resurser till er och mer sändning. Ja, om man tittar på TV tablån på de flesta vanliga kanaler, så skulle minst en timme per kväll visa UG. Varför kolla på en massa förnedringsprogram med sex, trams och annat. Nej utbilda den uppväxande generationen och alla oss andra med fakta och visa gärna hur det blir bättre efter granskningarna ni gjort. Tack för alla bra program ni gör,både till er framför och bakom kameror och mickar!

ProducentTack. SVT sänder ju en massa samhällsprogram i veckan. Tex det rätt så nystartade programmet Dold. Tisdagar 22.15 i SVT2.

Anja: Vanliga människor som tänker att detta är människor inte bolagskonstruktionskonsekvenser reagerar på detta oerhörda slöseri där pengarna sprutar ur statskassan ner i fickorna på oseriösa ”företagare” som inte ens erbjuder ett anständigt boende för alla pengar de roffar åt sig från mina och dina skattepengar. Även om detta kallas för ”underleverantörer” så är det inte rätt att cyniskt utnyttja utsatta människor och fylla nergångna misskötta boenden med enbart praktikanter med det enda syftet – att behålla mer pengar åt sig själv. 

Reporter: Tack för ditt inlägg och för att du tittade!

Joakim E : Höll sig facket mycket utanför? 

ReporterMinimal roll. Personligen kan jag tycka att de kunde intresserat sig för förhållandena på denna arbetsplats. Så de är medvetna om vad som händer.

Christina, Sundsvall : Med tanke på hur omfattande detta med praktikanter är kanske AF borde inrätta avdelningar landet runt som får specialisera sig på att granska och kvalitetssäkra de verksamheter som tar emot respektive vill ta emot praktikanter. Orättvist/ohållbart att kräva det av varje enskild handläggare. 

Producent: Bra synpunkt. Kanske ser dom ditt förslag.

Tomas Färnlöf : Fanns det gällande kollektiv avtal på boendet i Fagersta?

ReporterNej, inget kollektivavtal där.

Så trött: Tack för svaret och UG i det hela ! Har ni planer på ytterligare granskning av AF så finns det en del att gräva i och fråga om, jag lovar ;-)

Reporter: Låter bra det! Väntar på ditt bästa tips: henrik.bergsten@svt.se – och ha en bra kväll nu!

Willy: Om staten förser arbetsgivarna med gratis arbetskraft, tror ni då att företagen avstår?

ProducentNej.

Mike: Det ni skulle ha riktat in på reportaget istället var ju hur praktikanter används och under vilka villkor, det andra var dravel. Sedan kunde ni ju tagit upp vad företaget gjorde för de pengarna de fick för de boende, det såg ju ut som en gammal vårdinrättning för sinnesslöa.

Producent: Jag håller inte med dig. Jag tycker ändå att det vi berättade var viktigt att belysa.

Mike: Hela detta system med olika bidrag är sååå rutten och utnyttjas av oseriösa arbetsgivare. Har själv haft sk. nystartsjobb där tanken är att man efter bidragsperioden skall få fast anställning, men man blir i regel uppsagd p g a arbetsbrist men nästa dag kommer det en ny på samma jobb på nystartsbidrag!! Dessutom FÅR inte AF ge varken nystartsjobb eller praktikplats till företag utan kollektivavtal eftersom de i det fallet saknar olycksfall- o andra försäkringar som är lagstadgade genom kollektivavtal! Där har AF brustit i sin handläggning!! Geren känsla av att det finns not mygel bakom kulisseran.. Sen undrar man hur kan man skriva ett avtal med en underleverantör på 1 månadsuppsägningstid... Tack för ett bra program! 

ReporterTack Mike!  Avtalet hade ingen uppsägningstid alls, utan bröts på eftermiddagen den 1 februari.

peterstadsanställd: Arbetsförmedlingens Policy för kontakter med massmedia ganska kul dokument 

Reporter: Skicka gärna det till mig! Kolla här nedan för mejladressen.

Raymond: Är huvudsaken med praktik delen av programmet att arbetsgivarna på boendet sparkar Kasem och hans kamrater för att kunna utnyttja gratis arbetskraft från praktikerna?

ProducentRätt uppfattat.

Tobbe: Intressant att AF’s GD hävdar att de hade frågat facket, medan facket (enligt era uppgifter) hävdar att de inte fått någon förfrågan. Här ligger en hund begraven. Noterar även att GD hävdar i reportaget att ”Vi har både praktikanter och andra anställningsformer”. Sen när blev en praktik en anställning?! 

Reporter: Facket i Fagersta fick frågan om 3 praktikanter, men det verkställdes inte. Facken i Ljusdal fick ingen fråga.

Reporter: Stort tack för alla frågor och för att ni tittade. Utan er är vi ingenting. Ha en bra kväll tills nästa gång! /Henrik

Producent: Tack för alla frågor och hoppas ni tittar igen nästa vecka då vi är tillbaka med nya avslöjanden.

UG – Moderator: Tack för alla frågor ikväll! Om en liten stund kommer ni kunna ta del av alla svar och frågor från chatten på vår sajt svt.se/ug. Tack för ikväll och missa oss inte nästa vecka! God kväll!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Praktikanterna

Mer i ämnet