LO reagerar på det Mikael Sjöberg, generaldirektör på Arbetsförmedlingen, säger till Uppdrag granskning. Foto: TT/montage

LO starkt kritiska mot Arbetsförmedlingens agerande

Publicerad
Uppdrag granskning ·

Efter Uppdrag gransknings avslöjande om hur praktikanter ersatte arbetskraften på asylboendet Norrbygården i Fagersta kommer nu kritik mot Arbetsförmedlingen från LO.

– Vi ser ju en rätt omfattande vårdslöshet i hur Arbetsförmedlingen använder sig av praktikinsatser för nyanlända. Det sker utan tillräcklig kontroll både inför och under en anvisning till praktik, säger Linda Grape, arbetsmarknadsutredare på LO.

Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg ser själv inga problem med hur myndigheten agerat i fallet med praktikanterna som skickades från Ljusdal till asylboendet i Fagersta.

UG – Praktikanterna

– Det är någonting som pågår på arbetsmarknaden, vi måste förhålla oss till de regler som finns, säger Mikael Sjöberg.

”Att skicka praktikanter anmärkningsvärt”

Men Sjöbergs slutsats i Uppdrag gransknings reportage kritiseras nu av LO. Att det handlar om en underleverantör som inte längre finns på plats saknar helt betydelse, anser Linda Grape.

– Det fanns ett uppenbart behov av arbetskraft på den här arbetsplatsen. Att Arbetsförmedlingen i det läget är berett att skicka in sex praktikanter är helt anmärkningsvärt. Det får inte ske, säger hon.

Varför inte det?

– Därför att praktik är inte ett arbete. Och det gör mig väldigt orolig om det är så att Arbetsförmedlingen inte förstår den skillnaden.

I början av juni kommer LO:s ordförande att träffa Arbetsförmedlingens generaldirektör för att uppmärksamma de brister kring praktikinsatser som LO har identifierat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Praktikanterna

Mer i ämnet