Raimo Pärssinen (S), ordförande för arbetsmarknadsutskottet och Katarina Brännström (M), riksdagsledamot i arbetsmarknadsutskottet Foto: TT

”Det är ett grovt utnyttjande”

Uppdaterad
Publicerad

Efter Uppdrag Gransknings avslöjande om att ett företag avskedat sina anställda och i stället anställt praktikanter med Arbetsförmedlingens hjälp, får myndigheten nu kritik från politiskt håll.

Raimo Pärssinen (S), ordförande för arbetsmarknadsutskottet är en av de som har reagerat.

– Det är ett grovt utnyttjande, säger han till SVT Nyheter.

UG – Praktikanterna

Företaget Kulthammar AB som driver ett asylboende sa i februari upp sina anställda. Joakim Sköldhammar, affärsområdeschef för Kulthammar AB, menar att de fick sparken eftersom de inte skötte sitt arbete enligt hur kontraktet var utformat. Men redan dagen efter fick de sex praktikanter från Arbetsförmedlingen som utförde samma arbete.

– Man kan bara spekulera, men det går att misstänka att man kan använda sig av det skälet för att bryta avtalet så att man kan ersätta anställda med lön mot praktikanter utan lön, säger Raimo Pärssinen.

Flera grova fel

Raimo Pärssinen menar att både Kulthammar AB och Arbetsförmedlingen har gjort grova fel. För att säga upp någon ska man hävda arbetsbrist eller att verksamheten läggs ned.

– Man har inte följt sina rutiner. Jag hoppas att man har starka rutiner innan man skickar ut praktikanter, säger han.

För att detta inte ska uppstå i framtiden menar Raimo Pärssinen att det kan behövas en lagändring.

– Vi måste ha ett system där man kan kräva ett kollektivavtal vid upphandlingen, säger han.

Samtal planeras

Raimo Pärssinen planerar att ha ett samtal med generaldirektören för Arbetsförmedlingen, Mikael Sjöberg, om hur de ska gå vidare.

– Jag vill höra vad han tänker göra för att stoppa missbruket från Arbetsförmedlingens sida. Jag vill att det ska bli mer ordning och reda i det hela, säger han.

”En oseriös arbetsgivare”

Katarina Brännström (M), riksdagsledamot i arbetsmarknadsutskottet är också upprörd. Hon menar att systemet utnyttjas.

– Det är en oseriös arbetsgivare. Jag tycker inte han ska få bedriva asylboende eller få hjälp av Arbetsförmedlingen. Men det är ju bara möjligt när kontrollen är dålig, säger hon.

Katarina Brännström menar att Arbetsförmedlingen måste utföra bättre kontroller av arbetsplaster.

– Ska vi ha ett system med subventioner av löner och att man ska kunna ha praktikanter då måste det ske en kontroll innan och sedan måste man följa upp det. Man sätter både praktikanterna och hela systemet i gungning när man inte gör det, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Praktikanterna

Mer i ämnet