Marcus Purens, redaktör, och Hanna Nyberg, reporter. Foto: Sofia Sabel

”Kommer de som köpt kontrakten få flytta?”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Efter programmet om svartmäklare i Göteborg chattade reportrarna med er tittare. Chatten är nu stängd, men du kan läsa alla frågor och svar nedan.

UG – Moderator: Hej och välkomna till kvällens chatt om svartmäklare i Göteborg. Nu kör vi igång

Mia: Har skattemyndigheten fått uppgift om dessa personer? Skulle anmäla dom själv om jag hade deras uppgifter. Det här är skamligt. Att utnyttja sina utsatta landsmän på det här sättet.

UG – Svartmäklarna

Hanna Nyberg: Hej Mia. Det är en polisanmälan gjord, så myndigheterna kan börja nysta i detta.

Martin: Grattis ni lyckades avslöja 1 person. Hur kommer man åt de övriga? Ingen är väl så naiv så man inte tror detta är toppen på ett isberg

Marcus Purens: Hej Martin, det var två personer som avslöjades. Du har antagligen rätt i att det är toppen på ett isberg. Vi försöker påvisa problemet. Tack för att du tittade.

per: Bra program men en fråga varför frågar ni inte var en flykting kan ha så mycket pengar att betalla för en lägenhet

Hanna Nyberg: Hej! En av personerna säger i programmet att det är lånade pengar från en släkting som har använts. Så har även en del av de andra gjort. Det är förstås inte alla nyanlända som har möjlighet att få fram så mycket pengar för ett kontrakt utan en liten grupp.

Tobbe: Är det vanligast med svartkontrakt i hyresrätter eller kan det involvera bostadsrätter i bostadsrättföreningar också?

Hanna Nyberg: Hej Tobbe! Den här gången har vi koncentrerat oss på hyresrätter.

Frågvis: I er granskning har ni funnit att det är hyresgäster som säljer hyreskontrakten?

Hanna Nyberg: Ett exempel handlar om en hyresgäst som ville sälja, men erbjudandet drogs tillbaka. De andra exemplen handlar om en person som verkar ha kontakter in i företaget, något som företaget har polisanmält.

Mats: Detta är ju inte riktigt så att svarta lägenheter är nått nytt. Jag kommer ihåg att Expressen hade en jättegrej om detta på 70 talet om svartkontrakt i Stockholm. Är detta inte bara ett symptom på en bostadspolitik som har varit kvaddad i snart 70 år?

Hanna Nyberg: Hej Mats! Nej, du har rätt, det här är inget nytt. Och debatten om bostadspolitiken lär fortsätta! Förslag på hur den ska lösas kanske kommer i uppföljande debattprogram kring reportaget.

Jimmy: Bra reportage och jag frågar mig om det är ok. att ni visar Rami & Nancy utan dölja deras ansikten. Det lär ju bli svårt nu att lagföra dom eftersom deras ansikten synts i UG. Dessutom kanske dom kan råka illa ut. Jag tycker att vi ska låta den officiella rättvisan ska få en möjlighet som jag ser det är det kört nu.

Marcus Purens: Hej Jimmy,

Så här ser Uppdrag granskning på frågan om att publicera ansikte och namn i detta reportage: ”~~Vi har valt att publicera förnamn och bild på Rami och ”Nancy”.  På den marknad de verkar har de en stor makt över människor. De exploaterar människors nöd på ett cyniskt sätt. Den som bedriver affärer på det sättet får finna sig i den hårdföra granskning som dold kamera och namn- och bildpublicering innebär.” Tack för att du tittade på programmet.

Hugo: Hej, Var kan jag läsa om de mord som är relaterade till dessa bostadsaffärer?

Hanna Nyberg: Hej Hugo! Här:

https://polisen.se/PageFiles/582529/Illegal%20handel%20med%20l%C3%A4genhetskontrakt%20i%20Stockholm.pdf

Lisa: Hej! Är er granskning gjord nu, 2016 eller är det från 2015?

Hanna Nyberg: Hej. Vi har jobbat från november 2015 och över årsskiftet.

K: Handel med hyresrätter är omfattande. Jag tycker det är fel att man kan tjäna pengar på något man inte äger.

Hanna Nyberg: Hej och tack för att du tittade. Har du exempel så är du välkommen att maila pågranskning@svt.se.

Klara : Ingen som funderar hur Nancy kan betala hyran utan inkomst? Normala hyresvärdar kräver anställning och onkomst för att hyra ut. Kanske borde skatteverket göra en kontantkonyroll, alltså kontrollera vad hon lever av, detta har gjorts på många svenska personer genom åren men kanske inte invandrare, konstigt.

Marcus Purens: Hej Klara, Vi vet ingenting om Nancys förmåga att betala sin hyra. Tack för att du tittade.

Janne: Varför hänger ni inte ut alla inblandade i inslaget?

Hanna Nyberg: Vi har valt att namnge och visa de som vi själva har på bild när de utövar sin verksamhet och där vi bedömer att allmänintresset är stort att få veta vilka de är. Läs mer om beslutet att använda dold kamera här: http://www.svt.se/ug/nils-hanson-motiverar-anvandandet-av-dold-kamera.

Linus: Är Rami polisanmäld av någon?

Marcus Purens: Hej Linus,

Inte vad vi vet. Tack för att du tittade.

Noomi Augustsson: Jag ville bara tacka för det är reportaget!!!

Hanna Nyberg: Tack själv för att du tittade!

Tove: Hej först vill jag tackar er för kvällens reportage. jag undrar vad händer med mäklare? kommer poliserna ta tag på de här eller skit i den!

Hanna Nyberg: Tack för att du tittade. Polisen fick in anmälan förra onsdagen och vi på SVT kommer naturligtvis hålla koll på hur det går.

KJ: Hyresvärdarna kanske borde kolla upp sina anställda lite bättre. Detta förekommer lite varstans

Hanna Nyberg: Har du mer konkreta tips så maila till granskning@svt.se

Abris45 : Jag har själv köpt en lägenhet där en kriminell, en fin advokat,och en privat värd alla var inblandade i affären

Hanna Nyberg: Hej. Det här finns inte bara bland nyanlända eller i förorter. Det finns en dom om försäljning av förstahandskontrakt på Avenyn i Göteborg bland annat.

Berra: Detta är för djävligt och en invandrare som lurar sina landsmän och detta finner sig Sverige i fy F-n

Hanna Nyberg: De som har valt att berätta för oss finner sig inte i situationen. De vill att det här ska fram och har visat ett stort mod och tilltro till att det kan göra skillnad om de berättar i teve om detta.

Tjorven: De som betalar får gräddfil till lägenheter. De som bor här och står i kö drabbas också. Jag har stått i kö i social förtur i mera än två år utan bostad.Det som betalar är inte lurade dom får ju bostad. De som är lurade är de som står i kö och blir omkörda gång på gång.

Marcus Purens: Hej Tjorven,

Det är många som drabbas. Som det framgår av reportaget finns det personer som betalar och får bo i en lägenhet i två dagar för att sedan blir utslängda. Tack för att du tittade.

Sammie: Fins det Inga svenskar som blivit blåsta eller är det inte intressant för er?

Hanna Nyberg: Vi har valt att fokusera på nyanlända i det här programmet, men jag har redan fått intressanta tips med andra inblandade.

B Larsson: Ställ politikerna till svars ! Så här blir det när det är bostadsbrist.

Hanna Nyberg: Hej! Jag vet att bland annat SVT Opinion Live hoppas på debatt i frågan imorgon. I januari inleddes blocköverskridande samtal om bostadsbristen – får se vad det leder till.

SA: Toppen repotage �� Bra jobbat SVT. Hoppas de grips och blir straffade.

Hanna Nyberg: Tack för detta!

Tove: kommer ni granska nån gång politikerna också då blir det intressant?

Hanna Nyberg: Har du konkreta tips så hör av dig på granskning@svt.se!

TQ: Bra program! borde inte dem nyanlända eller personer som köper svarta kontrakt från dessa svartmärklarna också frågas varför dem köper svart kontrakt jag tror om efterfrågan finns så skapas just sådana svartmärklarna

Marcus Purens: Hej TQ,

I reportaget framgår att det är desperata människor som vill ha någonstans att bo.Tack för att du tittade.

Sadri: Känns konstigt att ni jagar dessa människor. De de gör är förstås inte ok. Det är brottsligt och skapar instabilitet i samhället. Men problemet är väl knappast att några nyanlända tjänar någon tusenlapp för ett arbete som ändå är värd viss kompensation. Problemet i samhället är i själva verket att vi har en bostadsmarknad som tvingar folk att agera utanför den reglerade marknaden. Man kan undra varför vi just nu bygger hälften så många bostäder jämfört med vad en 5 årsprognos säger om behovet. Staten har ett ansvar att hantera integrationen av alla de människor de tar in. Annars är detta bara en början på korruptionspiralen. Vad ska denna program leda till egentligen?

Hanna Nyberg: Att det stora problemet är bostadsbristen är något som både poliser, flyktingar och personer inom fastighetsbranschen har sagt till mig under arbetets gång. Men vi valde att fokusera på de yttersta konsekvenserna av bostadsbristen den här gången. Kanske kan det bli en blåslampa för förändring?

Nadja : Tack för ett bra program! Att det ska vara så svårt att lösa bostadsbristen är helt otroligt, hoppas att byggandet av bostäder ökar.

Marcus Purens: Hej Nadja, Kul att du gillade programmet. Hoppas också att byggandet av bostäder ökar. Alla borde ha rätt till någonstans att bo. Tack för att du tittade.

Johan: Hej fick ni tag i lägenhetsinnehavaren och vad han hade för förklaring om han som bodde i tvådaroch sedan blev utslängd

Hanna Nyberg: Nej, vi lyckades inte få tag på den personen.

Margareta Åberg: Otroligt bra reportage Tack för ett så bra jobb ,fundera aldrig om det är rätt att visa fotona på de här två skojarna, kanske ni nu räddar pengarna kvar hos dessa desperata människor som inte i all elende hamnar på gatan oxå med barn utan allt de har kvar i livet

Hanna Nyberg: Hej och tack för att du tittade. Anledningen till namn- och bildpubliceringen är just att vi vill varna andra.

SONIA: Det är inte bara privata aktörer där lägenheter förmedlas direkt från förvaltaren. Allmännyttan är lika korrupt. Synd att ni inte fick med det.

Marcus Purens: Hej Sonia,

Intressant! Maila gärna om du har något tips. marcus.purens@svt.se

Tack för att du tittade.

Peter: Det är ju många ej nyanlända som söker bostad, hur kommer det sig att dessa inte framkommer i ert program? Hälsningar Peter

Hanna Nyberg: Vi valde att fokusera på nyanlända i det här programmet eftersom det var det som våra svartmäklare riktade in sig på. Att andra söker bostad har framgått av SVT:s bostadssatsning den här veckan.

UG – Moderator: Det är många som ställer frågor till reportrarna – får ni inte svar, ställ frågan igen!

Hans: Om Du köper svart en lägenhet riskerar Du inte då även att förlora Ditt förstahandskontrakt?

Hanna Nyberg: Hej Hans! Jo det stämmer. Det är inte olagligt att köpa ett förstahandskontrakt, men företaget kan anse att du tillskansat dig det på otillbörlig väg och säga upp kontraktet om det uppdagas. Just därför är denna brottslighet så svårtutredd. Det är däremot olagligt att sälja och förmedla förstahandskontrakt mot betalning. Något som kan ge fängelse i upp till två år.

Vänsterpartisten: Fanns det koppling mellan ”Nancy” och lägenhetsinnehavarna?

Hanna Nyberg: Det har vi inte lyckats belägga.

Ramin: Hej!Ville bara säga att ni gjorde ett riktigt bra jobb!Att ni kunde spåra han som förmedlade var riktigt bra!Varför väntade ni inte på att få skriva ett Kontrakt med Rami?Hälsningar

Marcus Purens: Hej Ramin,

Tack för vänliga ord, kul att du gillade programmet. Vi pratade om möjligheterna att genomföra ett köp för ca 70 000 kr, ett problem som då uppstår är att vi hade medverkat till att ett brott begåtts. Jag förstår hur du tänker.

Lard: Varför la Polisen ner förundersökningen mot Nancy visa filmen för polisen?

Hanna Nyberg: Inget spaningsresultat.

Volontärlärare: Mycket bra att UG har översatt till arabiska om hur lurad man kan bli som nyanländ. (Det är deras landsmän, som bott här 10-15 år som är bedragare, inte nyanlända, som någon här skrev.) http://www.svt.se/ug/article6721947.svt

Marcus Purens: Tack för bra input. Hoppas du tittar även nästa vecka.

Anders: Uppenbarligen är handeln med svarta kontrakt stor. Vore intressant att hört om någon blivit dömd? Kan vara intressant för läsarna i chatten om ni redovisade hur många som blivit fällda senaste åren?

Hanna Nyberg: Exakt hur många som blivit fällda de senaste åren har jag inte uppgifter på just nu. Däremot finns en dom från HD nyligen som gäller sålda förstahandskontrakt på Avenyn i Göteborg. För dig som vill läsa mer rekommenderas även denna rapport:

https://polisen.se/PageFiles/582529/Illegal%20handel%20med%20l%C3%A4genhetskontrakt%20i%20Stockholm.pdf

Marie : Vad är det hårdaste straffet för olaglig försäljning av lägenheterna?

Hanna Nyberg: Anses brottet grovt är det två års fängelse.

Janne: Någon speciell anledning till att ni valda att just fokusera på nyanlända? Självklart är de utsatta men det är de många som är i handeln med olagliga kontrakt

Hanna Nyberg: Hej Janne! Vi ville göra ett program om vilka som tjänar pengar på flyktingar. Då hamnade bostadssituationen högt på listan, så det var i den ändan vi började.

Christer: Vad händer med dom som köpt kontrakt i västerstaden?

Hanna Nyberg: Det kan vi inte svara på i nuläget.

Leffe: Det talas i princip uteslutande om nyanlända, är det den enda gruppen som har råkat ut för dessa problem?

Marcus Purens: Det vet vi att det inte är. Bostadsbristen gör männiksor desperata och skapar en marknad som polisen tror omsätter ca 2 miljarder om året. ~~Tack för att du tittade.

Paul: Bra program. Även om det specifikt handlade om nyanlända och Göteborg, så är upplägget en variant på hur det länge gått till i Stockholm i alla fall, där bristen länge varit stor. Bland mindre privatvärdar säljs ju lägenheter direkt av värdar, via bulvan, för att de som köper inte ska vara medvetna om att det är värden som säljer. I större bolag, både privata och kommunala känns upplägget i reportaget igen gällande mycket svarthandel. När hyewavärdar inte är direkt inblandade eller medvetna om försäljning sker det ju genom skenbyten. Hoppas granskningen vidgas.

Hanna Nyberg: Tack Paul! Jo upplägget i Stockholm gjorde mina kollegor Janne Josefsson, Lars-Göran Svensson och Rune Bergström ett program om för några år sedan. Men det verkar pågå fortfarande. Finns mer att granska!

Lena: Ni gör ett kanonbra reportage och tom bevisar solklart kriminaliteten, som finns här. Men jag blir frustrerad av att man inte genast vidtar åtgärder från myndigheternas sida.

Hanna Nyberg: Hej Lena! Tack. Vi får se hur myndigheterna reagerar nu. Polisen fick en anmälan av Västerstaden för en vecka sedan.

allahu akbar: Varför inte sönda hela programmet på arabiska?

UG – Moderator: Programmet kommer att textas på arabiska och läggas ut på vår sajt. Eftersom många av de som berörs av den här granskningen är nyanlända flyktingar som talar arabiska vill vi att vår kartläggning också ska nå de personerna. /Frida, webbredaktör

Anna: Ett problem är ju att de nyanlända kanske inte förstår svenska eller inte ens kollar på programmet och får således inte reda på att tex Nancy är en bedragare

Marcus Purens: Hej Anna, Du har helt rätt i att det är många nyanlända som inte kan svenska.

Vi kommer att publicera detta program med Arabisk översättning nästa vecka. Tack för att du tittade.

Petrus K: Vår inrikesminister Ygeman tog problemet på allvar för ca 20 år sedan, se http://wwwc.aftonbladet.se/nyheter/9904/21/bostad.html Vilken är hans inställning idag?

Hanna Nyberg: Det var en intressant artikel. Vi har inte frågat honom i ämnet men hoppas våra kollegor kan följa upp i nyheterna med hans inställning idag. Tack!

Sammie: Lustigt att de har råd med att betala flyktingsmugglare over medelhavet samt köpa lägenhet för 70000. Måste ha rika släktingar eller? Ni funderade inte over detta? KOllade ni om köparna och Nancy får bidrag?

Marcus Purens: Hej Sammie, Jag ser inget lusigt alls i det här. Det är en marknad där människor med stort behöv för att få tak över huvudet utnyttjas av svartmäklar. Kanske kan man tänka att någon som flyr säljer allt de äger och har. Det kan ge pengar till flykten och till svartkontrakt. Tack för att du tittade.

Nils: Blir de som köpt kontrakt av med sina lägenheyer nu? Tack för bra reportage.

Marcus Purens: Hej Nils,

~~Tack för att du tittade.

Nej det blir de inte(Vad vi vet i nuläget)

Anna: Kommer de som köpt kontrakten få flytta?

Marcus Purens: Hej Anna,

Nej inte vad vi vet i nuläget.

~~Tack för att du tittade.

Peter: Har lite svårt att tycka synd om dessa personer . Det har trotsallt varit med och brutit mot lagen.

Hanna Nyberg: Det är inte olagligt att köpa ett förstahandskontrakt. Men förstår vad du menar – utan köpare ingen säljare. När vi frågade bland annat Alaa vad hon hade för ansvar i detta svarade hon att hon kände sig tvungen för att ge sina barn en framtid.

M: Hej! Först vill jag tacka för ett bra reportage. Men jag vill fråga; hur tror ni detta påverkar boendesituationen för oss övriga som söker. Jag har själv fått flytta hem till mina föräldrar efter att ha studerat i 5 år, då det inte finns några 1or alls tillgängliga, eller 2or som jag har råd till. Jag har bevakat området i närheten av mig i månader nu, och sökt någon enstaka som har dykt upp utan att få den. Så därför undrar jag, vad tycker ni man som vanlig sökande ska göra? ... Såklart finns ju alternativet att själv chansa och ta kontakt med dessa svartmäklare, då enligt ert reportage verkar det som enda sättet att få lägenhet snabbt idag.

Hanna Nyberg: Hej A! Tack för att du tittade. Självklart stoppar denna verksamhet upp för de som vill ha kontrakt på regelmässig väg. Att du skulle ta kontakt med en svartmäklare är dock inget jag skulle rekommendera dig att göra. Börja med att läsa här: https://polisen.se/PageFiles/582529/Illegal%20handel%20med%20l%C3%A4genhetskontrakt%20i%20Stockholm.pdf

PIA: Jag förstår att även nyanlända är desperata efter en lägenhet.Men även nyanlända förstår att det är fel att betala för ett hyreskontrakt. Fel att förminska nyanlända på detta sätt.

Hanna Nyberg: Det är just det de vi talat med säger: ”Vi vet att det är en svart marknad, vi vet att det är fel. Men vi hade inget val”. De nyanlända som valt att tala med oss gör det för att de vill ha förändring i samhället. De visar mod.

Annika: En fråga till er. Hur säljer man andrahandskontrakt egentligen?

Marcus Purens: Hej Annika, I reportaget ges exempel på upplägget(vår dolda inspelning)

Tack för att du tittade.

Robin: Om man misstänker att någon har köpt ett kontrakt hur går man vidare och anmäler det?

Hanna Nyberg: Polisen! Kan även vara idé att tipsa bostadsbolaget om du inte tror att de är inblandade.

Marie : Vi har det bra i Sverige. Vi ska inte vara egoistisk i frågan om flyktingar. Tänk er själva sitta i samma sits? Vad skulle ni göra för tak över huvudet? Särskilt om det är barn i bilden.

Hanna Nyberg: Att hitta någonstans att bo för en nyanländ handlar inte heller enbart om tak över huvudet. Utan en riktig adress kan du inte få hit dina anhöriga eller (fram tills nyligen) delta i etableringsinsatser i samhället.

Niklas: Tack för ytterligare ett bra program! En annan vinkling är olovlig andrahandsuthyrning på förstahandskontrakt som är svår att bevisa på grund av tillfälliga inneboende. Går nog att även där tjäna en slant på nyanlända genom att hyra ut olovligt.

Marcus Purens: Hej Niklas,

Ja så kan det säkert vara. ~~Tack för att du tittade.

Bengan: Skumt med detta, speciellt som många är rädda för repressalier av allvarlig art. Vilka krafter är det som styr i samhället och varför agerar rättsväsendet så tandlöst? Nedlagda förundersökningar är ju närmast vardag.

Hanna Nyberg: Vi har stött på mycket rädsla när vi gjort det här reportaget. De som ändå träder fram på olika sätt är modiga.

PIA: Varför är det inte olagligt att köpa ett hyreskontrakt?

Hanna Nyberg: Det har diskuterats att göra det olagligt i omgångar. Närmast en fråga för Mehmet Kaplan, bostadsminister.

T: Har en vän som nyligen bodde i hyresrätt. Han fick erbjudande att köpa lägenheten vid ombildning och tjänade 600.000 då han sålde den direkt efter. Detta är lagligt. Men inte att sälja hyresrätten?

Hanna Nyberg: Det stämmer.

Kjell Johansson: Är ni inte förvånade över polisens flathet?

Hanna Nyberg: Polisen har vetat om den misstänkta handeln med förstahandskontrakt inom Västerstaden i en vecka. Vi får se vad de kommer fram till.

Ciná: När bostadsmarknaden utnyttjas genom att svartmäklare säljer förstahandskontrakt går den som får bostaden före i kön. Många får vänta över 10 år innan de får ett förstahandskontrakt. Oseriöst och kriminellt på en och samma gång. Tråkigt att situationen är som den är både för inhemskt folk och för flyktingar.

Hanna Nyberg: Tack för att du tittade. Delar din analys.

PIA: När ska ni granska och ställa hyresgästföreningen mot väggen? Hyresgästföreningen är en del av bostadsbristen.

Hanna Nyberg: Hej Pia, på vilket sätt? Tipsa gärna på granskning@svt.se

Stefan: Vad är problemet? Det finns alltid en lösning. I den fjällhöga nord är det banne mej en rättighet med tak över huvudet. Här finns hur mycket mark som helst. Särskilt nu när vi håller på att avveckla det svenska jordbruket. Ta fram några olika typhus. Modulenthus av god kvalitet. Arbetskraft har vi i överflöd. Starka unga friska män som behöver sysselsättning. Låt dem själva bygga upp sina egna monteringsfärdiga bostäder. Hjälp behövs med infrastruktur, vatten, avlopp, vägar, skolor, dagis m.m. En modell som bör omfatta alla bostadslösa i det här landet. Svenska företag som tillverkar modulerna. Bra för sysselsättningen. I stället för att fortsätta skicka pengarna ner i det svarta hålet. Politik är det möjligas konst. Bara viljan finns och våra folkvalda kan enas om att fatta kloka beslut. Omfördela pengarna från huvudlösa infrastrukturprojekt typ Västlänken. Lägg dem i malpåse under tiden.

Marcus Purens: Hej Stefan, Intressanta tankar du har. Du verkar väldigt lösningsorienterad. Tack för att du tittade.

Carl: Hej, Ni har inte funderat på att granska de allmänt vedertagna ”nyckelavgifterna”, beträffande överlåtelser av hyreskontrakt för affärslokaler? Verkar finnas många paraleller till kvällens program.

Hanna Nyberg: Hej. Ja det verkar finnas många paralleller och vi har även stött på långt större summor än 70 000 när det gäller lokaler. Kanske återkommer i ämnet!

Eva: Jag känner mig lite irriterad då jag vet hur svårt det är även för ”ursvenskar” att få bostad i vårt land numera. Inte ens vandrarhem erbjuds till bostadslösa p G a att de är upptagna av asylsökanden. Vart ska dessa bostadslösa ta vägen utan möjligheter att ens köpa ”svarta kontrakt” ? Finns råd att få?

Hanna Nyberg: Hej Eva. Delar din frustration, bostadsbristen drabbar inte bara nyanlända. Det tycker jag SVT satt ett stort fokus på i sin nyhetsrapportering under veckan. Men råd och lösningar bör politiker komma med. Just nu pågår blocköverskridande samtal om bostadsbristen. Kanske kan vi vänta oss något därifrån?

Maria : Fråga till Marcus Purén Är det inte olagligt att leva på bidrag om man har tillgångar?

Marcus Purens: Hej Maria, Det är en kompelx fråga som beror mycket på hur man definierar tillgångar. Tack för att du tittade.

Bikke: Nu när ni väl har ''Nancys'' (Mariam) uppgifter och en videoinspelning som bevis, VARFÖR går ni inte till polisen med detta?

Hanna Nyberg: Vi har lyft fram problemet. Det kan vara fler polisanmälningar på gång. Kanske öppnas Abu Fahads anmälan igen efter programmet. Vi behöver följa upp detta.

sadri: Kan ni förklara för vissa av våra chattare att flykting inte är synonym med fattig. I Aleppo levde det alla möjliga människor med olika utbildningar, yrken och ekonomisk situation. Kriget drabbar alla urskiljningslöst. Bara för att man har råd att gå före i kön är man inte mindre utsatt eller flykting. Desperation kan få människor att göra sådant som de inte skulle ha gjort om de inte var lika utsatta.

Marcus Purens: Hej Sadri, Du har rätt. Tack för att du tittade.

goten: Det kanske är dags att ändra lagstiftningen så att köpa svart är brottsligt enär kösystemet och behovet åsidsätts

Hanna Nyberg: Ja, det kanske skulle vara en god idé. Hör gärna motargumenten, om någon har några här inne?

Mamma mu: Alla lgh har ett nummer det bör gå via skattemyndigheten att få kontroll över detta.

Hanna Nyberg: Det var just tanken när lägenhetsnummer infördes. Men kanske inte hela lösningen på problemet.

Lars: Hej, jag tycker redan efter ett par minuter är vinklat och diskriminerande gentemot svenskfödda. Det är ju allmänt känt att bostadsbristen och handel med hyreskontrakt pågått under många år. Det är alltså inget nytt fenomen som enbart drabbar nyanlända flyktingar utan även,framförallt unga svenskfödda inte kan få ett kontrakt utan att betala under bordet.

Hanna Nyberg: Vi valde att fokusera på nyanlända eftersom det var det våra svartmäklare riktade in sig på. Men att det är ett nytt fenomen, det påstår vi faktiskt inte.

T: Till hanna nyberg. Min poäng i hyresrättsaffären vid ombildning är att man kan tycka det är lika illa att folk tjänar enormt stora pengar på detta men ingen verkar ha nån synpunkt på de.

Hanna Nyberg: Hej T. Jag förstod det. Och jag tycker det är en intressant poäng.

Mia: Den som har förstahandskontraktet, hur inblandade är de i detta? Jag tänker på mannen som fick flytta efter 3 dagar. Bryter sig ”mäklarna” in eller var får de nycklarna ifrån?

Marcus Purens: Hej Mia, Det finns tecken som tyder på att de som innehar förstahandskontrakten är inblandade. ~~Tack för att du tittade.

Janne: Man kan faktiskt bli av med sitt avtal om det kommer fram att man betalt pengar för det. Men våra chefer är alldeles för rädda för att agera.

Hanna Nyberg: Har du exempel på ett fall där cheferna inte agerat? Tipsa oss! granskning@svt.se

Bengan: Hoppas att polisen och röttsväsendet går till botten med problemet och inte bara avfärdar genom att lägga ned förundersökningar som så ofta händer.

Marcus Purens: Hej Bengan, Det hoppas vi också. ~~Tack för att du tittade.

ann: Ni gör ett kanonbra reportage

Marcus Purens: Tack Ann, hoppas du tittar nästa vecka också.

HANNA: Flyktingförläggningar bränns och folk vill desperat skydda sig och det utnyttjas av ovärdiga människor med HEM. Bra att ni upplyser problemet och hoppas att ni gör en programserie av hyreskontrakt. Finns massor av oegentligheter med hyreskontrakt i den svarta marknaden, och i bostadsrättsföreningar som säger upp hyresgäster för att sälja hyresrätt som bostadsrätt i den öppna marknaden. Miljonklipp! Alla oegentligheter där en svagare part utnyttjas ska belysas. Tack för ett bra reportage. Fortsätt kartlägga så ni täcker in fler städer. Tror ni att polisen kommer att inleda förundersökningar om ärenden anmäls?

Hanna Nyberg: Hej Lucy. Tack för att du tittade. Det är ett jätteämne. Vi har fått flera tips om andra städer redan. Polisen är skyldig att inleda en förundersökning om de misstänker att brott begåtts, så jag utgår från det i Västerstadens fall. Vi kommer att följa fallet!

Janne: Ja , jag har varit med i många år på ett stort kommunalt bolag. Man vill inte förekomma i Hn med olovliga byten eller olovlig andra hand då detta kommer ut i pressen att man #bråkar# med sina hyresgäster. Enklare att blunda

Hanna Nyberg: Oj. Intressant. Kan du maila mig vad detta bolag heter?

Janne: Även ni journalister har ett stort ansvar i detta då ni ibland har varit dåliga på faktakoll.

Hanna Nyberg: Hej Peter. Är det något särskilt i detta reportage du tänker på?

PIA: Kommunala bostadsbolag låter nyanlända gå före ordinarie bostadskö. Detta borde ni upplysa nyanlända om när ni textar programmet.

Hanna Nyberg: Det stämmer inte såvitt jag vet. Har du annan information? Vilket bolag gäller det? Den enda förtur jag vet är socialens lägenheter till exempelvis missbrukare och funktionshindrade.

Emma: Om någon flyttar in i en lägenhet med lägenhetsnummer, då går ju post dit eller hur. Där jag bor ser jag mycket post i farstun där man inte hittat personen eftersom ett annat namn står på dörren. Det blir ju en massa fel med post, man kan ta någon persons identitet osv. Alla har utländska namn.

Hanna Nyberg: Även handel med adresser förekommer bland nyanlända enligt Boverkets senaste kartläggning.

Vi: UG agerar som vanligt. Så fort någon skriver att invandrare gör skumma affärer ( jag pratar inte om s,k, nyanlända) då ingnorerar man insändare

Hanna Nyberg: Vi modererar självklart denna chatt så den håller en god ton och saklighet.

UG – Moderator: Nu är klockan 22 och vi avslutar kvällens chatt. Tack för alla frågor och inlägg. Vi är tillbaka nästa vecka som vanligt!

Ari: En fråga egentligen om nästa veckas program,kan det vara den organiserade brottslighet en som bränner ner en del flyktinförläggningar? Bara för att skapa en marknad för svarta lägenheter ?

Marcus Purens: Hej Ari, Vad fruktansvärt om det är så.~~Tack för att du tittade.

Hanna Nyberg: Tack alla som tittade och tack för alla intressanta frågor!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Svartmäklarna

Mer i ämnet