Foto: SVT

Därför publicerar vi en intervju med en terrorist

Publicerad
Uppdrag granskning ·

Vad får en till synes vanlig ung kille från Göteborg att bli terrorist och delta i Islamiska statens barbariska gärningar?

Vi vill ge tittarna svaret på det obegripliga. Därför publicerar vi intervjun med ”Adam”.

Kvällens program har redan dömts ut av många, trots att det ännu inte har sänts. På Facebook, där över 400 000 människor på tisdagen hade nåtts av vår trailer inför programmet, anklagas Uppdrag granskning för att förhärliga IS och för att sprida ren propaganda för terrorrörelsen.

Inget kunde vara mer felaktigt. Vårt uppdrag är att avslöja missförhållanden i samhället och därmed skapa förutsättningar för medborgarna att ta itu med problemet. Vi ska ge tittarna kunskaper och insikter som de behöver för att reagera. I normala fall kräver det mycket research för att belägga ett missförhållande och identifiera de ansvariga. Här är missförhållandet uppenbart för var och en och de ansvariga glorifierar sig själva i vedervärdiga videor.

UG – IS-krigaren Adam

Men behovet av insikt och kunskap kvarstår.  Bara så skapas förutsättningar för att motverka den otäcka utveckling som nu pågår runt om i världen och i Sverige, där unga människor, emot allt förnuft, lockas att delta i Islamiska statens illdåd.

I fallet med IS-krigaren ”Adam” krävdes ett långsiktigt arbete av reportern Sanna Klinghoffer för att vinna hans förtroende. Bakom den unika intervjun ligger många samtal med den unga mannen som inledningsvis var mycket tveksam till att ställa upp.

Vår reporter drivs av en uppriktig vilja att försöka ta reda på vad det är som driver ”Adam”. Samtidigt är hon tydlig med sitt avståndstagande.  

Något annat som många i sociala medier reagerat på är att ”Adam” får framträda anonymt. Det var en förutsättning för att han skulle ställa upp på intervjun. Som ansvarig utgivare bedömer jag att identiteten i det här fallet är av underordnad betydelse. Det väsentliga är att vi får veta hur en övertygad svensk jihadist resonerar och tänker. De uppgifter och påståenden som ”Adam” framför i programmet har så långt som varit möjlig kontrollerats av Uppdrag gransknings team där även researchern Magnus Sandelin ingår. Exempelvis har flera av ”Adams” uppgifter om sitt deltagande i krig i Syrien och möten med IS-ledare kunnat verifieras av bilder och andra dokument.

I programmet visas klipp från propagandafilmer, fasansfulla i sin ondska. Vi visar dem för att vi ska förstå vidden av ”Adams” ödesdigra vägval. I dessa klipp har vi valt att anonymisera offren, inte minst av hänsyn till anhöriga som idag kan befinna sig i Sverige.  

”Adam” säger att han krigar för IS för att komma till det paradis som han drömmer om. För honom – en man beskriver sig som helt vanlig svensk kille – är terrorismen att föredra framför alla andra alternativ som stod honom till buds, inklusive att utbilda sig till tandläkare.

Hur kunde det bli så? Vår reporter Sanna Klinghoffers intervju med ”Adam” ger svar som kommer att väcka bestörtning och avsky. Men intervjun ger oss också svar på det obegripliga, och det är en del av Uppdrag gransknings uppdrag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – IS-krigaren Adam

Mer i ämnet