De blev av med sina pengar: ”Man tror ju att det är ett skämt”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Den 62-årige kanslisten från Jokkmokk tog över två miljoner kronor från föreningar som hon skötte ekonomin för. Pengar från bland annat det lokala gymmet och hjärt- och lungsjukas lokalförening satsade hon i vad som kan vara det mest omfattande investeringsbedrägeriet i Sverige genom tiderna. Sedan var pengarna borta.

Kanslistens roll var att sköta ekonomin för Jokkmokks föreningsliv. När hon tömt sina egna besparingar, tagit från sin sambos konton och tagit stora privata lån bestämde hon sig för att ta pengar från ett stort antal föreningar.

– Man tror ju att det är ett skämt, säger Christer Högström, kvinnans dåvarande chef.

Bankmannens löften

Pengarna satsades i en “affär” som bankmannen Kurt, från Umeå, gång på gång lovade skulle ge stor utdelning. Men några pengar kom aldrig.

– Det måste ju vara oerhört fega människor alltså. De har alltså rent ut sagt lurat av hela föreningslivet i Jokkmokk, barn och ungdomar som har stått och sålt fika, mammor och pappor som har stått och bakat, säger Christer Högström.

Här kan du läsa en längre artikel om fallet.

Reportaget “Bankmannens löften” sänds onsdag 2 oktober i SVT1 20.00 – du kan se det redan nu i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bankmannens löften

Mer i ämnet