Emilio Di Stefano, Fabian Sigurd och Bo-Göran Bodin går igenom Christer Pettersons gamla tillhörigheter. Foto: Kim Silfving

De hittade Christer Petterssons orörda tillhörigheter – i 35 sopsäckar

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Uppdrag granskning har fått tillgång till Christer Pettersons tillhörigheter som legat orörda i hans gamla källarförråd i över ett decennium. Emilio Di Stefano berättar om hur det gick till när han och filmkollektivet Luftslottet hittade de dammiga säckarna.

– Det var en absurd känsla, säger han.

Sommaren 2016 fick Emilio Di Stefano och kollegorna på Luftslottet kontakt med en man i Sollentuna. Mannen, som bodde i Christer Petterssons gamla lägenhet, berättade att han hade något för dem att titta på.

– Vi hade påbörjat arbetet med en långfilm om Christer Pettersson och var öppna med att vi samlade information. Vi hade startat en tipstelefon och annonserat om den i lokaltidningen. Den ringde flera gånger per dag.

Fallet Christer Pettersson

Filmskaparna kom närmare Christer Pettersson än de vågat hoppas på. I ett bortglömt källarförråd fann de dammiga påsar med dagböcker, brev, kassettband och hundratals papper.

– Det var en absurd känsla. Att allting fanns kvar. Och killen i Sollentuna hade ingen emotionell anknytning till säckarna och ville mest få sitt förråd tillbaka. Han gav oss alltihop.

Försökte kontakta polisen

Filmteamet började gå igenom sakerna och Emilio Di Stefano berättar om spänningen i att få läsa Christer Petterssons egna ord. Samtidigt kände han en irritation över det hela:

– Man undrar hur ingen hade kunnat hitta sakerna tidigare, det handlar om en av Sveriges mest kända kriminella personer. Vi vet att polisen gick igenom ägodelarna på rummet där han dog. Men de åkte aldrig till lägenheten i Sollentuna.

Då filmmakarna börjat inse vidden av vad de hittat, försökte de kontakta Palmegruppen för att berätta om källarförrådet:

– Vi ringde och lämnade röstmeddelanden. Mejlade och försökte få kontakt. Men det var ingen som hörde av sig. När nyheten om sopsäckarna publicerades i Expressen blev det tal om att innehållet skulle beslagtas. Men fortfarande har ingen från polisen sett något av materialet.

”Någonting stod inte rätt till”

I samband med nyhetspubliceringen i Expressen 2016 fick teamet in ytterligare tips från allmänheten.

– Vi blev tipsade om en till kontakt och om att det fanns en polisman som vi borde titta närmare på. När vi fick det tipset insåg vi att vi var på rätt väg och att det fanns någonting som inte stod rätt till. Då tog vi det till Uppdrag granskning.

Uppdrag gransknings reportage om Christer Pettersson publiceras på SVT Play som en specialgjord serie från och med onsdag den 21 februari. Granskningen sänds också på ordinarie sändningstid på onsdag den 21 och 28 februari.

Filmkollektivet Luftslottet

Luftslottet är ett filmkollektiv som består av Emilio Di Stefano, Fabian Sigurd, Daniéla Frykstrand, Dick Andersson och Paolo Iskra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Christer Pettersson

Mer i ämnet