När en fågel hunnit ruva ett tag och ett foster har utvecklats är det svårare att få ut innehållet ur ägget. Då dödar äggtjuvarna fostren genom att spruta in ammoniak. Foto: Polisen

Dödar fågelfostren med ammoniak

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Fågeltjuvar tar ägg från sällsynta fågelarter och dödar fostren genom att spruta in ammoniak. Polisen har vid husrannsakningar hittat utrustning och bilder hos samlarna.

Det är olagligt att plundra fågelbon, men ägg från de mest sällsynta fågelarter lockar samlare att bryta mot lagen. När äggen ska sparas i samlingen tömmer samlarna det på sitt innehåll, för att undvika att det ruttnar. I polisförhör framkommer hur äggtjuvar tar hand om äggen.

SVT PLAY: Se hela granskningen här

Äggtjuvarna

För att göra ett så litet och fint hål som möjligt använder äggtjuvarna speciella verktyg, till exempel ett tandläkarborr. Om ägget är nylagt räcker det sedan att spruta in vatten i ägget och på så sätt få ut innehållet.

LÄS MER: Så fick Uppdrag granskning kontakt med äggsamlarna

När fågeln hunnit ruva i boet ett tag och ett foster har utvecklats är det svårare att få ut innehållet ur hålet. Då dödar äggtjuvarna fostren genom att spruta in ammoniak. Efter ett tag har fostret lösts upp och kan därefter tömmas på innehållet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Äggtjuvarna

Mer i ämnet