Josep Maria Bartomeo, ordförande för FC Barcelona, har tagit initiativet till sponsoravtalet med Qatar. Foto: SVT

Dubbelmoralens Barcelona

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

FC Barcelona var en del av motståndsrörelsen som stod upp mot diktaturen under Franco. I dag sponsras laget av en annan diktatur – Qatar. Hur går det ihop?  

Fotbollsfans från hela världen älskar FC Barcelona och deras motto ”mes que un club” – ”mer än en klubb”. Laget avstod länge från kommersiell reklam och hade istället FN:s barnfond Unicef på bröstet. Men nu står det ett annat namn på spelarnas tröjor – Qatar Airways. Ett flygbolag som ägs av den styrande emirens familj i diktaturen Qatar.

Artisten David Caraben är en välkänd Barcelona-supporter med en speciell relation till klubben. Pappan var med och formade FC Barcelona under Unicef-åren när han jobbade ihop med den tongivande ordföranden La Porta.

UG – Fotbollsidioten

”Mer än en klubb”

– Han sa att vi skulle bli mer än en klubb och även ha en folkbildande funktion genom ett budskap om att vi stöttade barn i stället för storföretag. Genom att stå för ansvarstagande, inte bara visa fram vår förmåga att tjäna pengar. Samtidigt fick han även kritik för det här utrymmet på tröjan är väldigt dyrt.

Du kanske också var stolt?

– Ja. Alla var stolta. Det är ju ett sånt alltigenom gott syfte att stödja Unicef så alla Barça-fans var stolta.

David Caraben tycker att det var ett hemskt beslut att göra Qatar Airways till FC Barcelonas sponsor.

– Vi gör reklam för en islamisk monarki som är en sorts diktatur.

Handlar om Barcelonas historia

Han blir generad när han talar om den nya tröjsponsorn Qatar Airways. Och han är inte den enda. Det har att göra med den historia som varje äkta Barcelonasupporter ska ha i ryggmärgen.

1939 till 1978 var Spanien en diktatur. Den store ledaren hette Francisco Franco. I Katalonien, där Barcelona ligger och motståndet var starkt, förbjöds folket att tala sitt eget språk. Professor Vicenc Navarro var bara sju år första gången han greps, eftersom han talade katalanska.

– Det var en fruktansvärd regim, diktaturen. Man är nog än i dag inte fullt medveten om hur hemskt det var. Det var oerhört grymt. Därför fanns det få tillfällen där folk kunde uttrycka sina känslor men fotboll var ett av dem.

Diktatorn höll på Real Madrid

Man fick inte prata sitt eget språk, men man fick gå på fotboll. Alla visste att diktatorn höll på Real Madrid – och deras värsta rival var FC Barcelona. Motståndsfolk från hela landet började heja på Barcelona.

– På den tiden var alla medvetna om att Barça betydde mer än andra fotbollslag. När folk ropade ”Pro Barça” visste alla  att det var en protest mot Franco-regimen, säger Vicenc Navarro.

Den tillhörighet du kände med klubben då, känner du samma tillhörighet även i dag?

– Jag känner en väldig distans. Dagens Barça är förändrat. Det är inte samma Barça som vi kämpade för.

86 procent röstade ja

Barcelona är en av världens största fotbollsklubbar och den ägs helt och hållet av sina medlemmar. Innan Qatar Airways blev lagets nya sponsor hölls en omröstning. Och 86 procent röstade ja till Qatar som sponsor.

– Det är svårt att säga om det är mest bra eller mest dåligt, men jag tror att man måste sätta ekonomin främst. I England har de ”Fly Emirates”, i Real Madrid också, säger medlemmen Joan Solé när Uppdrag granskning träffar honom under en extrakongress där ett nytt beslut kring sponsorn ska tas.

Visst, hela världen vill ju ha pengar, men Barca var ju historiskt en protest mot diktaturen, mot Franco… och Qatar är väl en diktatur, eller?

– Ja, men det är deras. Inte vår, säger Joan Solé.

Men det blir inget beslut kring sponsorn – omröstningen stoppas. Enligt klubbledningen är avtalet inte klart. Än i dag finns det inget beslut kring Qatar Airways.

”Vi tillhör folket”

Josep Maria Bartomeo, ordförande för FC Barcelona, är den som har tagit initiativ till sponsoravtalet med Qatar och det är han som framställer det som helt nödvändigt för att Barcelona ska kunna behålla sin position i världstoppen.

Han förklarar uttrycket ”mes que un club”.

– Det betyder att Barca är en viktig faktor i Katalonien. Inte bara vad gäller fotboll, utan också för språket och historien. Vi är en klubb med många idrottsgrenar, som medlemmarna äger. Det här föreningsägandet skiljer oss från andra storlag i världen. De ägs av företag, shejker, magnater – Barca gör det inte. Vi tillhör folket. Vi representerar Katalonien i världen.

Det här är intressant, men för mig är ”mes que un club” också något som har att göra med värderingar, eller hur?

– Ja.

Vilka värderingar?

”Viktigaste av alla är demokratin”

– Jag pratar om värderingar när jag pratar om Katalonien, om medlemmarna som ägare, om barnen. Allt det handlar om värderingar. Vi har många viktiga värden – fostran, respekt, lagarbete. Men den viktigaste av alla är demokratin.

Och Qatar är en diktatur?

– Jag kan inte prata om Qatars politik.

Men det är ju fakta?

– Mitt jobb är att representera Barca i världen och då jobbar vi med många länder som har olika system, och jag pratar inte om deras politik. Vi samarbetar på olika håll i Afrika…

Men, alla har svårt att få Qatar att passa in med Barcelona. Kan du hjälpa mig att förstå hur passar det in?

– Vi är en demokratisk klubb och det här röstades fram av en majoritet av våra medlemmar för fyra år sedan. Majoriteten godkände att vi har Qatar på våra tröjor. Det finns inget ”misunderstanding”, det finns inga tvivel. I fotbollen idag måste man ha sponsorer, säger Josep Maria Bartomeo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Fotbollsidioten

Mer i ämnet