Uppdrag granskning avslöjade ett bedrägeri där falska sjuksköterskor uppgett att de studerat heltid i Rumänien och Polen, samtidigt som de varit skrivna i Sverige och haft inkomst. Foto: SVT/Socialstyrelsen

Efter Uppdrag gransknings avslöjande – Socialstyrelsen polisanmäler falska sjuksköterskor

Publicerad
UPPDRAG GRANSKNING · Efter Uppdrag gransknings avslöjande polisanmäler nu Socialstyrelsen flera av de falska sjuksköterskorna. Myndigheten misstänker att personerna har lämnat in rumänska examensbevis från utbildningar de inte närvarat vid i tillräckligt hög omfattning.

Agerandet kommer efter att Uppdrag granskning i höstas kunde avslöja ett bedrägeri, mitt i den svenska sjukvården: falska sjuksköterskor – med äkta intyg och legitimationer. Flera av personerna som avslöjades jobbade då på några av Sveriges största sjukhus.

Socialstyrelsen skriver i ett pressmeddelande under tisdagen att avslöjandet tyder på att flera personer fått svensk sjuksköterskelegitimation efter att ha lämnat in examensbevis från vårdskolor i Rumänien utan att fullt ut ha deltagit i undervisningen.

Socialstyrelsen uppger inte hur många personer det rör sig om. Polisanmälan har lämnats till Internationella enheten vid Nationella operativa avdelningen, NOA.

Sedan tidigare pågår en utredning i Rumänien där den rumänska regeringen beslutat att samtliga eftergymnasiala vårdskolor ska granskas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sjuksköterskebluffen

Mer i ämnet