Experter dömer ut Karlstad kommuns stadshusförsäljning: ”Korruption”

Publicerad
Uppdrag granskning ·

Uppdrag gransknings avslöjande om att det funnits en vänskapsrelation mellan två centrala aktörer när Karlstad kommun sålde sitt stadshus väcker nu hård kritik.

– Det ser ju onekligen ut som att det är en typ av vänskapskorruption, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt.

2015 fick ett nystartat it-bolag med idén om att starta “nya Facebook” köpa Karlstads stadshus utan budgivning, trots att det fanns flera spekulanter.

Bolagets huvudman, entreprenören Mikael Solberg, fick köpa huset för 51 miljoner kronor. Samtidigt fanns ett bud från en annan fastighetsägare på 100 miljoner, men kommunen valde att sälja till Solberg med motiveringen att etableringen av bolaget var så viktig för kommunen.

Försäljningen av stadshuset i Karlstad

“Nattsvart i Karlstad”

Uppdrag granskning har kunnat berätta att Mikael Solberg och personen som satte kommunen i kontakt med it-bolaget – Göran Österman, projektledare på Business Värmland – är vänner sedan 20 år tillbaka.

– Det här är en ganska förskräcklig historia, som också bryter mot kommunallagen på flera olika sätt, säger, Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet.

Hur då?

– För det första får man inte sälja fastigheter till underpris. Det är stöd till enskild och det är helt förbjudet enligt kommunallagen.

Fast Solberg säger ju att han har köpt till ett marknadsmässigt pris?

–  Det har han ju uppenbarligen inte gjort eftersom det fanns fler spekulanter, till det dubbla priset.

“Kan väcka en del frågetecken”

Varken Solberg, Österman eller kommunstyrelsens ordförande Per-Samuel Nisser (M) anser att vänskapsrelationen är ett problem. Men experter som Uppdrag granskning talat med har en annan åsikt.

– En generell, grundläggande utgångspunkt när en kommun gör affärer, är att det inte ska finnas några misstankar om att det ska ha funnits osakliga hänsyn eller vänskapsband som har påverkat och det kan det väcka en del frågetecken kring, säger Natali Engstam Phalén, generalsekreterare vid Institutet mot mutor.

Samtliga här förnekar ju att det skulle handla om vänskapskorruption?

– Ja, men det finns en aspekt i vänskapskorruption och olika relationer som finns, där det dels handlar om hur det har påverkat, men också hur det ser ut utifrån, säger Natali Engstam Phalén.

Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt, instämmer:

– Jag skulle nog kalla det här för korruption. Att man utnyttjar sin ställning för att tillskansa sig fördelar, eller ge andra fördelar.

Mikael Solberg avfärdar att någon vänskapskorruption ska ha förekommit. Göran Österman skriver i ett mejl att han inte arbetar på uppdrag av Karlstad kommun – och inte haft med beslutsprocessen kring försäljningen att göra.

Reportaget Vännerna och stadshuset sänds onsdag 15 januari. Du kan se det 12.00 på SVT Play – eller 20.00 i SVT1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försäljningen av stadshuset i Karlstad

Mer i ämnet