Azerbajdzjans mest hyllade journalist, Khadija Ismayilova, greps i december 2014. Foto: TT

Fängslades efter att ha granskat Telia Sonera

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Efter att ha granskat regimen och kopplingarna till ett av Telias Soneras dotterbolag greps Khadija Ismayilova, Azerbajdzjans mest hyllade journalist. Nu riskerar hon tolv år i fängelse.

Den sista granskande artikeln Khadija Ismayilova skrev innan hon greps i december 2014 handlar om Telia Sonera och misstankar om att landets fruktade presidentfamilj skulle vara hemlig delägare i Telia Soneras dotterbolag Azercell.

Bolaget är en kassako för den svenska telekomjätten och Azerbajdzjans största teleoperatör. Uppdrag granskning kan nu avslöja hur Telia Sonera misstänks ha berikat Azerbajdzjan fruktade presidentfamilj med motsvarande sex miljarder kronor.

UG – Sveriges största muta?

Ett av världens mest ofria länder

Landets ledare Ilham Aliyev styr, tillsammans med sin familj, landet med järnhand. Det rapporteras ständigt om valfusk  och korruption. Azerbajdzjans är klassat som ett av världens mest ofria länder, där de som granskar regimen tystas. Khadija Ismayilova är en av dem.

– Till en början fick hon ta emot kritik, när det inte fungerade placerade myndigheterna en kamera i hennes hus. De spelade in en intim situation mellan henne och hennes pojkvän och sedan fick hon på sin hemadress ta emot stillbilder av sig själv naken, säger Miranda Patrucic, journalist på Organized crime and corruption reporting project, OCCRP, och kollega med Khadija Ismayilova.

– När det inte tystade henne började hon få information om att hon skulle gripas och sättas i fängelse.

Riskerar tolv år i fängelse

Khadija Ismayilova har själv berättat om påtryckningarna mot henne.

– Det fanns ett kort meddelande där: ”Din hora, uppför dig annars kommer du att bli förtalad”. Det var ett tufft beslut men jag bestämde mig för att berätta för allmänheten, säger hon i en dokumentärfilm.

Khadija riskerar tolv år i fängelse. Hon anklagas för att ha bidragit till att en före detta pojkvän försökte begå självmord, anklagelser som anses vara helt ogrundade. Enligt internationella människorättsorganisationer är det istället på grund av hennes granskningar av regimen som hon fängslats.

Kartlägger presidentfamiljens tillgångar

I Sarajevo fortsätter Khadijas kollegor att driva projekt som rör Azerbajdzjan, bland annat genom att kartlägga familjen Aliyevs tillgångar.

– Det här projektet handlar i grunden om att titta närmare på presidentfamiljen i Azerbajdzjan. Speciellt på deras livsstil, deras affärsintressen, platserna de besöker och sakerna de gör. Genom att titta på hur de använder privata jetplan, yachter, vad de gör för inköp och har för egendom inser man att pengarna måste komma någon annanstans ifrån och att det är omöjligt att deras officiella löner kan betala för det här. Omfattningen av korruptionen förknippad med familjen i Azerbajdzjan är nästan oöverträffad, säger Iggy Ostanin, reporter på OCCRP.

Vad som väntar Khadija Ismayilova, som var den som först satte fingret på kopplingen till regimen, är det ingen som vet.

– Det hon skrev var inte bara rätt, det kostade henne förmodligen hennes frihet också, säger Miranda Patrucic.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Sveriges största muta?

Mer i ämnet