Gabriella Persson Turdell, chef för Arbetsförmedlingens kontor i Ljusdal i norra Hälsingland, dök upp på kontoret i Fagersta. Foto: SVT

Fel chef kom till intervjun med Uppdrag granskning

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

När Uppdrag granskning skulle intervjua chefen för Arbetsförmedlingen i Fagersta dök istället chefen för kontoret i Ljusdal, 30 mil bort, upp. Presschefens motivering: ”du får träffa den chefen som är mest involverad i det vi inte kan prata om”.

I dag berättar Uppdrag granskning om hur personalstyrkan på asylboendet Norrbygården i Fagersta fick sparken och ersattes av sex praktikanter från Ljusdal, en ort 30 mil bort.

När Uppdrag granskning är på plats i Fagersta för att intervjua chefen för Arbetsförmedlingens lokala kontor visar det sig att det inte är hon som sitter i stolen framför reporter Henrik Bergsten.  

UG – Praktikanterna

Du är chef över Fagersta-kontoret?

– Nej.

Nähä, inte?

– Utan till vardags jobbar jag i norra Hälsingland. Men jag har jobbat på många ställen. Men jag var här idag, säger Gabriella Persson Turdell som alltså är chef för Arbetsförmedlingens kontor i Ljusdal i norra Hälsingland.

”Mest involverad i det vi inte kan prata om”

Det blir inte lättare när presschefen, som rest till intervjun i Fagersta från Stockholm, ska förklara.

Nog skulle jag väl träffa chefen för arbetsförmedlingen i Fagersta?

– Du får träffa den chefen nu som är mest involverad i det vi inte kan prata om på grund av att det är sekretess, så det är rätt person, säger Patrik Svensson, presschef på Arbetsförmedlingen.

Gabriella Persson Turdell säger att hon inte känner igen bilden att sex praktikanter skickats ner med tåg och tagit över arbetsuppgifter på asylboendet. Hon säger att de ska titta närmare på det som har hänt och rätta till eventuella fel. Men mer än så vill hon inte säga. Arbetsförmedlingen vill inte berätta någonting om praktikanterna, trots att kontor på tre olika orter är inblandade i historien.

Vill inte lämna ut handlingar

Uppdrag granskning har också begärt ut dokumentation och beslut angående praktikanterna, men Arbetsförmedlingen har gett avslag på samtliga förfrågningar. De hänvisar till att det råder sträng sekretess på alla uppgifter. Men inte för att skydda de enskilda personerna, utan för att skydda arbetsgivaren, Kulthammar AB.

Senare visar det sig att en chef på Arbetsförmedlingen försökt kartlägga vilka medarbetare som talat med Uppdrag granskning, något som strider mot grundlagen. Detta berättade vi om igår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Praktikanterna

Mer i ämnet