Flera länder i Europa drabbade

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Sverige är långt ifrån det enda landet i Europa som lurats på dåliga andningsskydd, visar ett journalistiskt projekt, där 14 europeiska medier har deltagit. Här är några exempel.

Brottslingar sålde masker i Rumänien

Kriminella inom den organiserade brottsligheten i Rumänien har sålt hundratusentals andnings- och munskydd med misstänkt falska och irrelevanta certifikat till landets myndigheter.

Coronapandemin

Det visar en granskning gjord av SVT:s samarbetspartners OCCRP och Rise Romania.

Reportrar låtsades vara uppköpare och erbjöds masker av dömda och misstänkta brottslingar.

Belgien – 90 procent underkända erbjudanden

I Belgien levde inte 11,7 miljoner av de 20 miljoner andningsskydd som centrala myndigheter beställt upp till säkerhetskraven, säger regeringen till SVT:s samarbetspartner, tidningen De Tijd. Ännu värre var det med skydd som sjukhusen beställde: Där höll bara 15 procent av dem måttet.

Av alla erbjudanden om andnings- och munskydd till centrala myndigheter har 90 procent gällt ogiltiga produkter.

Europeisk varning

I Litauen fick ett sjukhus 3 000 otestade och undermåliga andningsskydd med falsk CE-märkning. Ägaren till det företag som exporterade dem är en man som är efterlyst i Kina.

Samma andningsskydd såldes även till Portugal, Estland och Malta. EU-kommissionen varnar nu för modellen.

Rättsfall i Nederländerna

I slutet på april greps en man i Nederländerna misstänkt för att ha sålt minst 15 000 undermåliga andningsskydd.

Maskerna hamnade på vårdinrättningar. Mannen köpte skydden från Kina och hade förfalskade certifikat om att de skulle skydda mot corona, enligt den nederländska ekobrottsmyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet