Foto: FOI/SVT/Montage

FOI-expert vill inte kommentera FBI-rapport

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Först sågade han FBI:s hemliga rapport om att självmordsbomben skulle vara sofistikerad och kräva träning för att konstruera. Men efter att han läst rapporten vill FOI:s bombexpert Henric Östmark inte längre svara på frågor om den.

Efter terrordådet i Stockholm 2010 utredde Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, bomben. Bland annat genomförde myndigheten en provsprängning efter att ha rekonstruerat en av bomberna. Henric Östmark, som är bombexpert på myndigheten sa i en intervju med Svenska Dagbladet att Taimours Abdulwahabs sprängladdningar inte hade någon avancerad teknik inblandad, och att det var många fel i bombkonstruktionen.

Samtidigt visar den utredning som experter vid amerikanska FBI genomfört en helt annan bild. I rapporten skriver bombexperterna att bomben var ”relativt sofistikerad” och att den konstruerats på ett sätt som sedan tidigare var ”helt okänt för FBI”, med dubbla eller tredubbla kopplingar till sprängmedlet för att ”maximera chanserna för att bomberna ska sprängas”.

UG – Den svenska självmordsbombaren

När Uppdrag granskning kontaktar FOI:s bombexpert för att kontrollera varför amerikanska FBI och svenska FOI kommit fram till så olika resultat vill Henric Östmark först ta del av den amerikanska FBI-rapporten. Men efter att ha läst FBI-utredningen vill han inte längre svara på några frågor om den amerikanska rapporten.

– Jag vet inte var FBI har fått sitt material ifrån och jag vill inte kommentera deras rapport.

Reporter: Men det du har läst nu i FBI-rapporten, är det samma material som ni har fått och gått igenom?

– Jag vet inte var FBI har fått sitt material ifrån och jag vill inte kommentera det.

I intervjun med Svenska Dagbladet sågar FOI:s bombexpert FBI:s slutsatser. Bland annat säger han att han ”tror att någon på FBI behöver söka ett nytt jobb”. För Uppdrag granskning förklarar han att han känner sig felciterad. Men Henric Östman står fortfarande fast vid att han anser att bomben inte var ”speciellt sofistikerad” och att det går att läsa på internet hur man konstruerar en likadan bomb. Men seriekopplingarna som nämns i FBI-rapporten har FOI inte sett förut.

– Seriekoppling förekommer men jag har inte sett det i hemgjorda bomber.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Den svenska självmordsbombaren

Mer i ämnet