”Det som oroar mig är att vi inte har bevis för att det här inte händer även i Frankrike, Belgien och Italien”, säger Paul de Raeve, som arbetar med sjuksköterskefrågor inom EU. Foto: SVT

Företrädaren i EU: Möjligt att dra Rumänien inför rättslig process

Uppdaterad
Publicerad
UPPDRAG GRANSKNING · Sjuksköterskeskolor i Rumänien kan behöva stängas. Det menar Paul de Raeve, generalsekreterare för organisationen EFN som driver sjuksköterskefrågor inom EU. Han reagerar kraftfullt på Uppdrag gransknings avslöjande om falska sjuksköterskor och har nu informerat EU-kommissionen om uppgifterna.

Paul de Raeve säger att han varken under sina 33 år som sjuksköterska eller som generalsekreterare i EFN, European federation of nurses of associations, hört talas om falska sjuksköterskor.

– Jag är chockad. Den här granskningen visar på en tydlig utmaning för oss alla, säger han.

Paul de Raeve har deltagit i uppdateringen av Yrkeskvalfikationsdirektivet som i detalj reglerar hur sjuksköterskeutbildningen ska fungera inom EU. Det ska exempelvis ingå minst 4 600 undervisningstimmar och studierna ska genomföras på heltid.

Vad är direktivet värt när detta kan pågå – att du kan betala en skola men sedan inte gå där?

Jag anser att direktivet har fungerat utmärkt. Men vad som oroar mig är att vi inte har några bevis för att det här inte förekommer i Frankrike, Belgien eller Italien.

Skolor och myndigheter bär ansvar

Avslöjandet bör ses i kontexten att Rumänien är en före detta kommunistregim som fortfarande har problem med korruption, bland annat inom sjukvården, menar Paul de Raeve. Dessutom är lönerna låga vilket kan förklara varför många rumäner lämnar hemlandet för jobb utomlands.

Ansvaret för att personer som inte genomgått sjuksköterskeutbildningen ändå har äkta examensbevis ligger främst på skolorna och Rumäniens myndigheter, anser han.

– Om tillsynsmyndigheter misstänker att det förekommer saker som inte tål dagsljus ska man dra tillbaka skolans ackreditering omedelbart.

”Det här är allvarligt”

Men han anser också att arbetsgivarna som anställer sjuksköterskor måste säkerställa att personen kan sitt jobb för att garantera patientsäkerheten.

Om myndigheterna i Rumänien är motvilliga till åtgärder kan EU agera, säger Paul de Raeve.

– Det finns en möjlighet för kommissionen att dra Rumänien inför en rättslig process. Det här är allvarligt.

Uppdrag gransknings reportage Sjuksköterskebluffen sändes i SVT1 onsdagen den 14 november och finns att se på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sjuksköterskebluffen

Mer i ämnet