Foto: SVT

Förlängt terrorhot med en hel generation

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Väst tvekar. Men det är dags att börja se hur mäktiga Islamiska staten är. Det säger en av Europas främsta forskare på islamiska terrorgrupper.

Shiraz Maher forskar på Kings college i London och har regelbunden kontakt med jihadister över hela världen, och han menar att Islamiska staten är betydligt mer sammanhängande och fungerande än många andra länder som vi idag kallar för stater.

– Jag har ständigt sagt att det är en stat. Väst fortsätter att påstå att det inte är en stat, eftersom de inte vill legitimera IS, och jag kan förstå att de gör så, men vi måste vara praktiska.

UG – IS-krigaren Adam

För Uppdrag granskning berättade den svenske IS-terroristen ”Adam” om hur Islamiska staten är övertygade om de kommer att styra i hela världen någon gång i framtiden. Shiraz Maher tycker att Väst väntat för länge med att agera mot terrororganisationen.

– Vi var väldigt långsamma på att agera i början, och som ett resultat av det så har vi låtit det här växa. När de hade möjlighet att operera bort den lilla cancersvulsten så tog man dem inte, och nu har den spridit sig och är väldigt svår att hantera.

”Krävs inte mycket”

Och IS är kanske det farligaste hotet som finns mot dagens världsordning, menar Maher.

– Islamiska staten är förmodligen det absolut farligaste hotet mot den världsordning vi har idag. De har ett land i hjärtat av Levanten. De har fanatiskt hängivna sympatisörer som potentiellt kan sändas ut över hela världen. De är välutbildade i strid, välmotiverade och mycket lojala. Och det krävs inte mycket för att få stora städer på knä under ett par dagar, som vi kunde se i Paris.

Den internationella säkerheten har påverkats mycket allvarligt som ett resultat av vad som sker i Syrien, säger Maher, och det kommer att ta lång tid att reparera.

– Det här handlar om decennier. Vi har förlängt terrorhotet med en hel generation, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – IS-krigaren Adam

Mer i ämnet