Uppdrag granskning har tagit del av två utkast till anställningsavtal för den dåvarande kommunchefen Patrik Oja – i ett av entreprenören Mikael Fahlanders bolag. Foto: SVT

Förre kommunchefen på dubbla stolar

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Mitt under pågående upphandling förhandlade den dåvarande kommunchefen, Patrik Oja, i hemlighet om en anställning hos en av anbudsgivarna. Han hjälpte sedan till att skriva det vinnande anbudet i en upphandling som han själv varit med att starta.

– Att sitta på två stolar mitt under en förhandlingsprocess, det är inte rätt. Det pekar moraliskt jättefel, säger det nuvarande kommunalrådet Peter Waara (S). 

År 2012 inleder Haparanda kommun en stor upphandling om att hyra en gymnasieskola och multiarena under 25 års tid. Skolan och arenan är en del av miljardprojektet Barents Center, som dessutom ska innehålla ett stort köpcentrum och ett hotell mitt på gränsen mellan Sverige och Finland. Det är framförallt de kommersiella delarna och löften om flera hundra nya arbetstillfällen som lockar de styrande politikerna. Men enligt dåvarande kommunalrådet Gunnel Simu (S) krävs det kommunala smörjmedel för att bygget ska bli av. Och det är här de lukrativa kommunala hyreskontrakten kommer in. 

Kommungranskarna: Haparanda

Upphandlingen har kritiserats

Kommunen vill ha projektet, men hyreskontrakten behöver upphandlas eftersom lokalerna ännu inte är byggda. En av kritikerna till upphandlingen är Åsa Hansson som under en period satt i kommunfullmäktige för Moderaterna. 

– Det känns som att hela den här idén från början kom från Mikael Fahlander och att man ju var tvungen att göra en upphandling, man kan ju inte köpa idén bara rakt av och ge den till honom, säger hon.

”Hemliga gruppen” tillsätts

I början av 2012 efterfrågar Haparanda kommun intresseanmälningar för att bygga ”ett världsunikt nav mitt i Barents”. Som kontaktperson anges kommunchefen Patrik Oja. Utöver Mikael Fahlanders bolag, Avalanche Capital, får kommunen bara in en enda intresseanmälan, från byggkoncernen Peab. 

Kommunen använder sig då av den nya upphandlingsformen konkurrenspräglad dialog och tillsätter en arbetsgrupp som internt går under namnet Hemliga gruppen. Under större delen av 2012 träffar arbetsgruppen de två anbudsgivarna i en upphandlingsprocess – under absolut sekretess. 

Kommunchefen i hemliga förhandlingar 

Men mitt under den känsliga upphandlingen, där kontrakt värda drygt en halv miljard står på spel, för kommunchefen i Haparanda, i hemlighet helt andra förhandlingar – med en av anbudsgivarna. Enligt två utkast till anställningsavtal som Uppdrag granskning tagit del av är den dåvarande kommunchefen Patrik Oja i diskussioner med Mikael Fahlander om en anställning i ett av hans bolag. Det är bland annat tal om ett jobb som vd. Ett av kontrakten är daterade april 2012, ungefär åtta månader innan kommunchefen slutar sin anställning i Haparanda. 

– Det är helt klart, obestridligt, att man har fog för påståendet att det finns en situation där man suttit på två stolar. Jag tycker det är mycket tråkigt att den här situationen har uppkommit. Här är det ju synnerligen graverande, säger nuvarande kommunalrådet Peter Waara (S).  

Hjälper till att skriva anbudet 

När upphandlingen i Haparanda är inne i sitt slutskede hjälper Patrik Oja dessutom Avalanche Capitals att skriva det vinnande anbudet.   

– Jag hjälpte till med juridisk kunskap och kunskap om Haparanda kommun, säger han.  

Patrik Oja förnekar att han som kommunchef hade insyn i upphandlingen eller på något sätt kunde påverka den.  

– Jag satt inte med i den slutna upphandlingsgruppen och hade således varken insyn, kunskap eller så för att kunna påverka eller ta del av någonting som den här gruppen gjorde.  

Men du var ju fortfarande kommunchef du var ju i högsta grad delaktig i kommunens arbete?   

– I andra frågor än den här upphandlingen, ja.  

Men att kommunchefen inte skulle ha haft någon insyn i den viktiga upphandlingen ifrågasätts av Sven Tornberg (C), som sitter i kommunstyrelsen i Haparanda. 

– Kommunchefen är ju en väldigt central figur. Det är ju lite grann kring kommunchefen som hela förvaltningssystemet cirklar kring, och att avsluta sin tjänst och direkt gå och skriva ett anbud till sin egen kommun. Det säger sig självt att det inte är lämpligt.  

Börjar arbeta som konsult 

Patrik Oja bekräftar att han förhandlade med Mikael Fahlander om en eventuell anställning, åtta månader innan han slutar som kommunchef: 

– Vi diskuterade olika typer av samarbeten i framtiden.  

Ser du inget problem i det att du var med och initierade själva upphandlingsprocessen och sedan sitter och förhandlar med motparten?   

– Nej, det gör jag inte av den anledningen att jag inte var involverad i själva upphandlingen över huvud taget.    

När Patrik Oja slutade sin tjänst som kommunchef i Haparanda den sista december 2012, började han direkt att arbeta för ett av Mikael Fahlanders bolag. 2015 tog han plats i styrelsen för Concent, bolaget som äger tomten i Haparanda. Och trots att Barents Center aldrig har blivit mer än en grusgrop har den gjort Patrik Oja till mångmiljonär. Efter noteringen av Concents aktier har han enligt uppgift optioner då värda 15 miljoner kronor. Och trots kursraset förra året säljer han, innan han lämnar Concent, aktier för nästan nio miljoner.

Uppdrag gransknings reportage Kommungranskarna: Haparanda sändes onsdag den 11 oktober klockan 20:00 i SVT1 och SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kommungranskarna: Haparanda

Mer i ämnet