Lars Nyberg fick lämna posten som vd för Telia Sonera 2013. Foto: TT

Lars Nyberg: ”Er slutsats är fel”

Publicerad

UPPDRAG GRANSKNING · Delar av faktan är korrekt, delar är det inte och slutsatsen är helt fel, skriver Lars Nyberg, tidigare vd för Telia Sonera i en kommentar till Uppdrag granskning.

Lars Nyberg var vd för Telia Sonera när den kontroversiella affären gjordes i Azerbajdzjan 2008, och därmed operativt ansvarig för transaktionen.

Nyberg fick lämna posten som vd 2013 efter Uppdrag gransknings avslöjande om misstänkta mutor till en annan ”lokal partner” i Uzbekistan. Han är numera skriven i Portugal.

Uppdrag granskning har inför publiceringen sökt Lars Nyberg upprepade gånger för en intervju – men utan resultat. Några dagar före sändning svarar Nyberg på sms och mejl, varpå han får ta del av Uppdrag gransknings uppgifter och lämnar följande kommentar:

”Enligt min information är vissa av era fakta korrekta, vissa felaktiga och er slutsats är fel, jag har fyra specifika kommentarer.

1. Myndigheterna i Azerbajdzjan inledde redan 2004 en dialog om möjligheten att privatisera Azercell, dvs sälja sitt minoritetsägande. Kan knappast beskrivas som en hemlig plan.

2. Myndigheterna ville inte sälja till Teliasonera. Utsikterna att vinna en rättslig tvist, i Azerbajdzjan, bedömdes som obefintliga. Istället säljer man till den andra ägaren. För att kunna finansiera köpet behöver man framtida utdelningar vilket krävde Teliasoneras medverkan i transaktionen.  

3. Priset sätts naturligtvis av säljaren, myndigheterna i Azerbajdzjan. Värderingen är komplex och pris kan skilja avsevärt beroende på många olika faktorer. Därför anlitas oftast oberoende experter för att hjälpa till. I detta fall hade myndigheterna hjälp med värderingen från en av världens största revisionsbyråer E&Y och den väl etablerade juridiska rådgivaren Baker McKenzie.

4. Beslutet att avstå förköpsrätten och att delta i transaktionen togs av Teliasoneras styrelse i sept 2007, mindre än två veckor efter att jag tillträtt som VD.”

Uppdrag granskning försöker ställa motfrågor, vem Nyberg anser är den lokala partnern, när och hur värderingen av Azercell egentligen gick till – men Nyberg vill inte ge fler svar.

När nyhetsbyrån TT söker den dåvarande styrelseordföranden Tom von Weymarn, för att kontrollera Nybergs uppgifter om styrelsens godkännande, vill Weymarn inte kommentera eftersom han inte minns.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

UG - Sveriges största muta?

Mer i ämnet