Fyra frågor och svar om opioider

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Starka smärtstillande mediciner som hjälper vid akut smärta – men som få blir hjälpta av när de används långsiktigt. I USA har användningen lett till så många dödsfall att det pratas om en epidemi. Här är fyra frågor och svar för att förstå opioider.

Spela klippet ovan för att höra Mikael Hoffmann, läkare och specialist i klinisk farmalogi, berätta om användningen av opioider i Sverige.

Vad är opioider?

Opioider är starka smärtstillande mediciner. På den illegala sidan finns heroin – på den legala sidan finns läkemedel som morfin, tramadol och oxikodon.

Hur används de?

Läkemedelsverkets rekommendation är att behandling med dessa läkemedel sker kortsiktigt. Det är känt att få personer är hjälpta av långvarig behandling med opioider. Och de kan bli skadliga – inte minst för att de är så starkt beroendeframkallande

Har användningen av receptbelagda opioider ökat?

I USA pratar man om en opioidepidemi – där 130 personer varje dag dör av opioider. I Sverige har Läkemedelverket i år kartlagt opioiderna. Resultatet visar att man skrivit ut ungefär samma mängd över tid de senaste åren, men att man bytt preparat. När förskrivningen av läkemedlet tramadol minskat har istället oxikodon ökat.

– I Sverige har den totala användningen av opioider legat stabilt de senaste 20 åren, så vi har ingen opioidepidemi. Men vi har kraftiga förskjutningar inom det här segmentet och den diskussion som finns just nu är framför allt: använder vi oxikodon optimalt eller måste vi se över vem som får det, hur lång behandling man får, vilka doser och så vidare, säger Mikael Hoffman, forskare och läkemedelsexpert.

Vilka biverkningar finns?

Om man använder beroendeframkallande, smärtstillande läkemedel som opioder kan man enligt 1177 få flera vanliga eller oönskade symptom. Det handlar bland annat om muskelkramper, oro, rastlöshet, ångest och hormonpåverkan.

Dessutom drabbas vissa patienter av så kallad opioidhyperalgesi, vilket innebär att opioiderna i sig bidrar till en högre smärtkänsla.

Uppdrag granskning kan berätta om 23-årige Niclas som behandlas med narkotikaklassade läkemedel för sin smärta. Han får bland annat starka smärtstillande opioider, som gjort honom beroende, och lugnande bensodiazepiner. Att kombinera dessa två preparat avråds starkt ifrån. Kombinationen ökar risken för död genom andningsuppehåll eller överdosering.

Uppdrag granskning: Droger på recept

23-årige Niclas köper inte sin narkotika på gatan. Hans läkare skriver ut dem – trots att det inte är någon hemlighet vad preparaten orsakar. Hur kan medicinerna, som ska hjälpa Niclas att bli frisk, göra honom sjukare?

Missa inte veckans Uppdrag granskning. Det sänds 18 november klockan 20 i SVT1 och finns på SVT play klockan 12 samma dag.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

• Ring alltid 112 i akuta lägen

• Mind Självmordslinjen (anhöriga kan också höra av sig)

90101 (Dygnet runt)

chat.mind.se/mejlsvar@mind.se

• Droghjälpen

020-919191 (måndagar & torsdagar 09.00-16.00)

https://droghjalpen.se/

• Föräldralinjen

020 – 85 20 00 (10.00-15.00)

• Jourhavande medmänniska

08-702 16 80 (21.00-06.00)

• Spes – Suicidprevention och efterlevandes stöd

020 – 18 18 00 (19.00-22.00)

• Vårdguiden – 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG: Droger på recept

Mer i ämnet