Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här orkestrerar ”Ghost” ett mordförsök i Upplands Väsby i början av 2022. Foto: SVT

”Ghost” avslöjad som gängkrigets hemliga mordorganisatör

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Han kallar sig ”Ghost” och har de senaste åren varit ett spöke för polisen. Under radarn misstänks han ha orkestrerat flera mord och våldsdåd i det eskalerande gängkriget. I serien ”Skyttarna” tar Uppdrag granskning upp jakten på ”Ghost”. Nu har polisen knäckt hans alias – och han pekas ut som en av toppfigurerna i nätverket Foxtrot.

Uppdrag granskning har gått igenom hundratals sidor polisutredningar kring de senaste årens våldsvåg. I åtta utredningar återkommer en person som under lång tid gäckar polisen. I krypterade chattar går han under aliaset ”Ghost” och han är inblandad i fall som rör grova vapenbrott, mordförsök och mord. Han är inte dömd för dessa brott och länge tycks polisen inte veta på vems uppdrag han organiserar dåden. I dokumenten står bara ”okänd man”.

– Om det inte står i förundersökningen så har utredarna inte lyckats med det, säger en åklagare.

Se serien ”Skyttarna” i SVT Play

Sedan åtminstone januari 2022 ska ”Ghost” ha agerat som en sorts projektledare i våldsbrott och i utredningar går att läsa hur ”Ghost” genom krypterade chattar delar ut order, förser skyttar med vapen och benämns av utredare som anstiftare av brotten.

I flera fall har uppdragen genomförts och flera personer har fallit offer. Men polisen har inte lyckats gripa honom. Tills nu.

Förflutet som våldsam fotbollssupporter

Enligt dokument som Uppdrag granskning tagit del av begär svenska myndigheter i februari 2023 att personen bakom aliaset ”Ghost” ska utlämnas från Grekland. Han grips på semesterön Rhodos eftersom han använt en annan persons pass på väg till Turkiet. Idag är han häktad i Göteborg.

”Ghost” är en 28-årig man med ett förflutet som våldsam fotbollssupporter. Enligt ett PM från polisen är han en av de högsta i rang inom det kriminella nätverket Foxtrot, direkt under ledaren Rawa Majid, den så kallade ”kurdiska räven”.

”Bram var försiktiga när ni muckar, det är mycket hetsigare därute nu”, skriver Ghost i ett brev från häktet till en annan kriminell.

Den 10 april åtalades han i Sverige, misstänkt för grovt narkotikabrott och mordförsök. Fler åtal väntas framöver.

Serien ”Skyttarna” ingår i Uppdrag gransknings satsning om gängkriminalitet under våren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.