Sven-Johan Dahlstrand leder arbetet mot våldsbejakande extremism i Göteborg. Men han vill inte prata om jihad eller radikalisering. Foto: SVT

Göteborgs stad tog inte ställning mot IS

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

De flesta som reser till Islamiska staten kommer från Göteborg. Men kommunen tar inte ställning mot IS, det var budskapet när Uppdrag granskning intervjuade den ansvarige för arbetet mot våldsbejakande extremism i Göteborgs stad.

Säpo uppskattar att uppemot 300 svenskar har rest till Islamiska staten i Syrien och Irak för att göra väpnad jihad, de flesta från Göteborg. De första signalerna på att personer börjat åka kom 2012. Redan då var det en överrepresentation av personer från Göteborg som åkte. Men kommunens insatser dröjde. Det är bara månader sedan ett team som ska hantera de här frågorna inrättades.

Nu leder Sven-Johan Dahlstrand arbetet mot våldsbejakande extremism i Göteborg. Men han vill inte prata om jihad eller radikalisering.   

UG – Jihad i Göteborg

– Vår inställning är att vi inte vill att Göteborgs medborgare reser och begår brott utomlands eller hemma. Och vi vill värna om deras liv och hälsa. Sedan kan inte vi ta ställning till vilket krig eller vilken sakfråga man stödjer, säger han.

Reporter: Men det handlar inte om Jihad då?

– Man förminskar frågan om man bara pratar om jihad. Att personer reser och strider för olika grupperingar har inte bara med jihad att göra utan det kan vara andra sammanhang också. Inte minst om man tittar över tid.

Reporter: Som vilka då, till exempel?

– Vi har ju haft svenska medborgare som har rest både till det spanska inbördeskriget och finska vinterkriget. Bosnienkriget fanns det ju också folk som reste till. Nu är det konflikten som är i Syrien. Folk har rest av olika anledningar, så det är viktigt att se på frågan brett.

”Absurd jämförelse”

Det här uttalandet reagerar Peder Hyllengren, terrorismforskare på Försvarshögskolan, på.

Det är en absurd jämförelse. Det här är personer som ansluter sig till världens värsta terrororganisation. Den enda historiska parallell i modern tid som jag kan komma på som kan vara något så när relevant är i så fall svenskar som anslöt sig till Waffen-SS under andra världskriget.

Reporter: Han sa också att Göteborgs stad inte ska ta ställning till vilket krig invånarna åker till, vad säger du om det?

– Ja, det är ett hårresande uttalande. Det är oerhört viktigt att samhället inte står neutralt inför att svenskar engagerar sig för en terrororganisation, utan här måste samhället vara glasklara med att detta är fel. Vi har en lång historia i Sverige av att kommuner har tagit ställning mot nazism. Det borde vara lika självklart att ta ställning mot jihadism, säger han.

”Inte vår sak som stad”

Men Sven-Johan Dahlstrand är inte den enda i kommunen med det här budskapet, att Göteborgs stad inte ska ta ställning mot Islamiska staten. Andreas Lökholm är sektorschef för östra Göteborg.

– Nej, det är inte vår sak som stad, det är det inte.

Reporter: Även om det är medborgare som åker till en terrororganisation?

– Det är ett val de människorna gör. Och på vilka grunder de gör det, det kan inte vi registrera eller ha synpunkter på, säger han.

Zan Jankovski, nytillsatt samordnare mot våldsbejakande extremism, uttrycker sig på ett liknande sätt.

– Vi tar inte... du kommer inte få det svaret att ta ställning eller inte utan vårt intresse ligger i att göteborgare ska inte begå brott, det är vår ingång, säger han.

Några dagar innan reportaget ”Jihad i Göteborg” ska sändas hör ledningen på Social resursförvaltning av sig och skriver i ett mejl: “Vi på Social resursförvaltning tar självklart avstånd från Islamiska staten och de brott de begår”.

Efter ledningens svar hör också Sven-Johan Dahlstrand av sig och säger att det inte är hans uppgift som enskild tjänsteman att ta avstånd från Islamiska staten för hela stadens räkning.

Även sektorschef Andreas Lökholm vill kommentera sitt uttalande. Han skriver att ”Göteborg tydligt tar ställning för demokrati och mänskliga rättigheter i mötet med våra invånare i alla verksamheter. Där finns vår värdegrund som då blir tydlig i mötet med till exempel organisationer som inte delar de värderingarna.” Zan Jankovski skriver i sin tur att ”Ni ville att jag skulle svara för hela stadens räkning, vilket jag hade svårt att göra. Men eftersom vi tar avstånd från alla organisationer som begår brott och vill styra andras åsikter med hot och våld, så tar vi också självklart avstånd från IS.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Jihad i Göteborg

Mer i ämnet