”Hadi” säger att han känner att det var oetiskt att fuska, men att han ville förändra sin framtid. Foto: TT/SVT

Han fuskade på högskoleprovet – och kom undan

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

För några år sedan valde ”Hadi” att betala för ett toppresultat på högskoleprovet. Och trots myndigheternas ansträngningar att komma åt fusket är han en av alla som kommit undan.

– Det var värt till 100 procent, säger han till Uppdrag granskning.

Fusket på högskoleprovet har pågått under minst fem år. Under årens lopp har flera nätverk tjänat pengar på att garantera provskrivare vilket resultat de vill.

Allt mot en kostnad, ibland till ett pris så högt som 100 000 kronor.

Högskoleprovsfusket

 “Jag bryr mig inte om någon annans plats”

En som valde att betala är ”Hadi”, som egentligen heter något annat. “Hadi” berättar att han alltid har velat plugga på en topputbildning på universitetet.

– Jag såg det som det bästa alternativet för mig. Det skulle ta mig flera terminer att studera för att uppnå ett så högt resultat.

Men tänkte du inte på att det är oetiskt att du fuskar dig före andra?

– Klart att man känner att det någonstans är oetiskt. Men frågan är om man är villig att begå en oetisk handling för att förändra sin framtid. Efter att ha funderat kom jag fram till att jag var det.

Vad tänker du angående att du kan ta någon annans plats?

– Jag bryr mig inte om någon annans plats i slutet av dagen. Mitt liv och min framtid kommer i första hand.

UHR: Mer än omoraliskt

Att Ekobrottsmyndigheten nu åtalar 23 personer för att ha fuskat på högskoleprovet gör ”Hadi” orolig, även om han än så länge har kommit undan. Men han är klar över hur han motiverar att han köpt sig ett toppresultat.

– Jag ser det på detta sätt: Jag kommer att kompensera samhället tillbaka för min oetiska handling genom att bidra med ny kompetens och skatteintäkter.

Karin Röding är generaldirektör på Universitets- och högskolerådet som ansvarar för högskoleprovet.

– Att tränga sig före och ta utbildningsplatser från andra som har förtjänat dem på ett ärligt sätt är mer än omoraliskt eftersom de sökande inte konkurrerar på lika villkor.

Hur många som honom tror ni att det finns?

 – Det finns sannolikt fler där ute som ännu inte upptäckts, men exakt hur många kan ingen säga med säkerhet.

Uppdrag gransknings reportage Högskoleprovsfusket sänds på SVT1 onsdagen den 21 november 2018. Reportaget finns att se på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Högskoleprovsfusket

Mer i ämnet