Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se intervjun med mannen som felaktigt pekades ut som den ökände människosmugglaren“Generalen”. Foto: SVT

Han satt felaktigt fängslad som en annan man i tre år – nu berättar han

Uppdaterad
Publicerad
UPPDRAG GRANSKNING · I flera år satt Medhanie Tesfamariam Behre fängslad, anklagad för att vara en av världens mest ökända människosmugglare. Uppdrag granskning kunde 2018 avslöja bevis för att italienska åklagare, med svenska åklagares inblandning, arresterat och åtalat fel man – I en exklusiv intervju berättar Medhanie Tesfamariam Behre om tiden i fängelse, och känslan när han till slut blev fri.

– Under de här tre åren har domaren kallat mig vid ett annat namn. Men till slut sa han mitt namn och det var tack vare Gud. När jag blev frikänd brast jag ut i gråt, säger Medhanie Tesfamariam Behre till Uppdrag granskning.

Efter katastrofen vid ön Lampedusa i Medelhavet 2013 då 368 flyktingar drunknade, varav många barn, kraftsamlade EU för att komma åt nätverken bakom människosmugglingen. Länder som Italien, Tyskland, England, Holland och Sverige deltog i den största internationella polisinsatsen mot människosmuggling någonsin: ”Operation Glauco”.

2016 presenterades resultatet. Man hade arresterat en av hjärnorna bakom människosmugglingen mellan Afrikas horn och Europa, den då 35-årige eritreanen Medhanie Yehdego Mered som gick under namnet ”Generalen”.

Fel man?

Men snart dök rykten upp om att fel person hade arresterats. Åklagarna fortsatte hävda att det var rätt och yrkade på 14 års fängelse för människosmuggling, rättegången startade sommaren 2016.

Två år senare, 2018, kunde Uppdrag granskning tillsammans med brittiska tidningen the Guardian och norska NRK avslöja en rad bevis för att fel person åtalats. Det handlade om dokument, vittnen, röstanalyser och DNA-test. Till och med ”Generalens” fru, som bor i en stad i Mellansverige, vittnade om att det inte var hennes man som gripits.

Dessutom hittade Uppdrag granskning spår av den riktige ”Generalen” i Ugandas huvudstad Kampala.

Dömdes för ett mindre brott

Trots detta fortsatte rättegången och i juli 2019 kom slutligen domen, som slog fast att Medhanie Tesfamariam Behre inte är ”Generalen”.

– Att sitta fängslad i tre år för någonting man inte har gjort, det är väldigt svårt, säger han när Uppdrag granskning möter honom i Italien.

Trots att Medhanie Tesfamariam Behre friades för att vara ”Generalen” dömdes han för ett mindre brott, medhjälp till olaglig invandring. Han ska ha skickat pengar från en släkting i Norge vidare till en människosmugglare i Libyen, för att hjälpa andra släktingar att ta sig över Medelhavet.

Men domstolen slog också fast att han inte agerade för att tjäna pengar och domen ska nu överklagas.

“Känner inte igen mig själv”

Den italienska åklagaren som drivit fallet vill inte kommentera sitt ansvar.

– Det finns ingen anledning för mig att prata med dig, säger Calogero Ferrara när Uppdrag gransknings reporter tar kontakt med honom.

I dag har Medhanie Tesfamariam Behre fått asyl i Italien, men de tre åren i fängelse har märkt honom.

– Jag är fri, men jag känner mig fortfarande inte som en fri man, säger han.

Den riktiga människosmugglaren, ”Generalen”, är fortfarande på fri fot. Flera åklagare i Europa, inklusive svenska, bär ansvar för det. Men inte heller de vill kommentera fallet.

Se intervjun med Medhanie Tesfamariam Behre i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Jakten på Generalen

Mer i ämnet