Foto: REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Misstänktes vara flyktingsmugglare – döms för andra brott

Uppdaterad
Publicerad

Den eritrean som greps 2016 är inte den ökände människosmugglaren ”Generalen”, som han misstänktes vara, enligt italiensk domstol.
Däremot döms mannen till fem års fängelse för andra brott.

Mannen som misstänktes vara människosmugglaren Medhanie Yehdego Mered, kallad ”Generalen”, greps i Sudan 2016. Kort efter gripandet dök det upp larm om att operationenen kanske begått ett stort misstag och gripit fel man. Något som nu bekräftas av domstolen. Den felaktigt utpekade eritreanske mannen döms dock till fem års fängelse för medhjälp till människosmuggling.

Han har redan suttit fängslad i Italien i tre år och domaren beslutade därför att mannen ska försättas på fri fot.

Spåren leder till Uganda

Under 2018 gjorde Uppdrag Granskning reportaget ”Jakten på Generalen” för att hitta den riktige ”Generalen” eller Medhanie Yehdego Mered som han egentligen heter.  Spåren ledde UG hela vägen till Ugandas huvudstad Kampala.

– Han kommer ofta hit, sa en receptionist på ett av hotellen i staden vid tillfället.

Förutom receptionisten uppgav ytterligare ett tiotal vittnen, inklusive släktingar till mannen, att de träffat honom nyligen.

Uppdrag gransknings reportage Jakten på ”Generalen” sändes klockan 20 den 11 april  2018 på SVT1 och SVT Play.

Bakgrund: Målet mot ”Generalen”

Visa

Den 37-årige eritreanen Medhanie Yehdego Mered, kallad ”Generalen”, ska ha drivit ett internationellt nätverk som smugglade tusentals migranter över Medelhavet under flyktingkrisen. Han anklagas bland annat för att ha fyllt flyktingbåten som kapsejsade utanför ön Lampedusa år 2013, då minst 360 människor dog.

I juni 2016 greps en man i Sudan som sades vara ”Generalen” och den rättsprocess där dom nu fallit satte igång ledd från Palermo, Sicilien. Gripandet gjordes genom ett internationellt polisiärt samarbete kallat Operation Glauco, där även Sverige ingår och som startats för att stoppa flyktingsmugglingen över Medelhavet.

Snart kom larm om att den som gripits inte var ”Generalen”, utan en vanlig migrant med samma namn. Både journalister och den gripnes försvarsadvokat tog fram bevis i form av röstanalyser, dna-prov och en lång rad vittnesmål från migranter som visade på att italienska myndigheter tagit fel man. Det fanns också uppgifter som pekade på att den riktige ”Generalen” setts i frihet i Uganda.

Men åklagarna fortskred i målet och i början av juli 2019 avslutades rättegången. Den gripne mannen satt fängslad i Italien i över tre år, innan han släpptes.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer