Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför har (S) i Halland uttryck avvikande åsikt i bara 10 av över 2 500 ärenden? Foto: SVT

Här är politiska motståndarna överens om nästan allting

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Skillnaderna mellan de politiska alternativen i Sveriges regioner är ofta väldigt små. Budgetarna är så lika att en del regionpolitiker själva inte kan se skillnad på dem och på sina håll lämnar oppositionen få avtryck i det politiska livet. I Region Halland är politikerna, enligt protokollen, överens om nästan allting. 

Det enskilt viktigaste beslut som landets regionpolitiker fattar varje år är budgeten. 

Uppdrag granskning har gått igenom samtliga regionbudgetar för 2020, antagna före pandemin. När de styrandes budget jämförs med oppositionens syns få skillnader. Kontroller av budgetar från både 2019 och 2022 bekräftar bilden.

Vården – Val 2022

Oftast är det mindre än en procent som skiljer budgetarna åt mellan de största politiska alternativen – det vill säga vad politikerna totalt vill lägga på regionens samlade verksamheter. 

I sex regioner vill de styrande och oppositionen lägga precis lika mycket pengar. 

”Har varit lite för små skillnader”

När Uppdrag granskning ber regionpolitiker i landet skilja sin egen budget från sin motståndares är det flera som inte kan se skillnad på dem. 

LÄS MER: Se politikerna kugga testet – känner inte igen sin egen budget 

Region Örebro län tillhör de regioner där skillnaderna är som störst. I Uppdrag gransknings genomgång skiljer 1,8 procent åt mellan de styrandes budget och oppositionens.

Ola Karlsson (M), andre vice ordförande regionfullmäktige i Region Örebro län, tycker att landets regionpolitiker bör tänka till och vara tydligare kring sin politik.

– Det är kanske ett av skälen till att regionvalet eller landstingsvalet har varit ett av de lite glömda valen. Det har varit lite för små skillnader, lite för lite tydlighet kanske.

”Lika gärna stänga ned de här valen”

Bo Rothstein, seniorprofessor i statsvetenskap, menar att den som vill ha en annan sjukvård i sin region har inte mycket att välja på.

– Om politikerna går så nära varandra att det inte finns något alternativ kan man ju lika gärna stänga ned de här valen, säger han.

I Region Halland var skillnaden mellan majoritetens och oppositionens budget 0,01 procent, i Uppdrag gransknings jämförelse. Där är också den politiska oppositionen som minst aktiv. 

LÄS MER: Statsvetaren ser stora problem med likheterna i regionerna

Uppdrag granskning har gått igenom samtliga oppositionens motioner och interpellationer under mandatperioden i Sveriges 21 regioner – och räknat antalet initiativärenden i nämnder, samt hur länge politikerna diskuterar och debatterar i regionfullmäktige.

Den politiska oppositionen är som mest aktiv i Stockholm, följt av Norrbotten, Västerbotten och Västmanland. I botten kommer Dalarna, Gotland och på en tydlig sista plats – Region Halland.

Vid 248 möten där man avverkat 2 568 ärenden har oppositionen bara 10 gånger markerat en avvikande uppfattning mot det borgerliga styret, enligt protokollen.

– Jag tänker att man antagligen haft väldigt stor framgång i att få igenom vår politik i de andra styrande dokumenten, säger oppositionsrådet Lise-Lotte Bensköld Olsson (S).

Varit överens om precis allting

En genomgång av samtliga protokoll under tre år från Region Hallands lokala nämnder i Kungsbacka, Varberg, Falkenberg, Halmstad, Laholm och Hyltebruk visar att regionens politiker är överens om i stort sett allting.

I Hyltebruk har de sju politikerna, från höger till vänster, varit överens om precis allting – hittills under mandatperioden.

– Här försöker vi att hitta en möjlighet att jobba tillsammans och göra skillnad för invånarna i Hylte kommun. Det är vårt fokus mer än att vi har olika syn på de beslut vi tar, säger Camilla Gustafsson (S), vice ordförande lokalnämnd Hylte, Region Halland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vården – Val 2022

Mer i ämnet