Här får bankmannen ta del av uppgifterna om honom – går och kommer inte tillbaka

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Swedbank bedömde honom som en korruptionsrisk. En bankman som hade ansvar för de rikaste, och viktigaste, ryska kunderna banken haft i sin estniska gren. Uppdrag granskning kan nu berätta att han ansvarat för att slussa sex miljarder kronor åt en rysk minister. Här kan du se vad som händer när den före detta bankmannen konfronteras med uppgifterna.

Uppdrag granskning får tillgång till flera konfidentiella rapporter inifrån Swedbank i Tallinn där den tidigare bankmannen kartlagts i detalj.

Banken misstänker att han är en korruptionsrisk och i en intern chatt beskriver han själv transaktioner rörande sina ryska kunder som “inte de vitaste”.

Swedbank och penningtvätten

Vill se dokumenten ifred

Rapporterna avslöjar dessutom att en av hans kunder – Mikhail Abyzov, tidigare minister i ryska regeringen – slussat över 6 miljarder kronor till skatteparadis, via Swedbanks konton. Trots att regelverket för att förebygga penningtvätt när det gäller så kallade PEP:s, politiskt exponerade personer, är stenhårt.

I dag sitter den ryska ministern häktad, anklagad för korruption.

Uppdrag granskning försöker få till ett möte med den före detta bankmannen för att visa honom de interna utredningarna – och låta honom svara på anklagelserna. Till slut går han med på att ta del av dokumenten, men bara om han slipper träffa journalister.

Istället vill han dyka upp på ett kontor och få se dokumenten ifred.

Mejlar redaktionen

I ett mejl till Uppdrag granskning skriver bankmannen senare att han, med hänvisning till banksekretess, är förhindrad att kommentera kunder han hade i banken.

Han skriver också att citaten, som tyder på att han visste att affärer var smutsiga, inte stämmer.

Här kan du läsa ett mejl där den tidigare bankmannen bemöter anklagelserna.

Reportaget “Swedbank och vapenhandlarna” finns att se på SVT Play. Det sänds onsdag 20 november 20.00 i SVT1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swedbank och penningtvätten

Mer i ämnet