Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En promille, kan man ens kalla det en miljöanpassning?” – se miljöminister Annika Strandhälls svar. Foto: SVT

Här får fiskarna bara en promille av vattnet – unika rödingstammen hotad

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Regeringen vill ge undantag till hundratals vattenkraftverk i Sverige från att göra så stora miljöanpassningar som EU önskar. Högt upp i Ångermanälven är den unika rödingstammen hotad – men vattenkraften behöver bara använda en promille av elproduktionen i älven för att anpassa sig.

Uppdrag granskning kunde under hösten 2021 avslöja vattenkraftbolagens roll i den svenska åldöden. Kraftverksdammar hindrar klättrande ålyngel att vandra upp i svenska älvar, åar och sjöar och turbiner hackar sönder lekmogna ålar som vandrar ut.

LÄS MER: ”Man döljer var den stora ålslakten är”

EU:s vattendirektiv kräver att vattenkraften miljöanpassas för att ål och andra fiskarter ska kunna vandra mellan havet och inlandet. I Sverige har myndigheterna angett att miljöåtgärderna får kosta 2,3 procent av elproduktionen, i vissa älvar mer i andra mindre.

Men nu kan Uppdrag granskning visa att många älvsträckor i Sverige kan undantas från miljöåtgärder – på uppdrag av regeringen.

En promille räcker

På flera håll undantas älvar så att riktvärdet för vad miljöåtgärderna ska få kosta landar på bara en halv procent. Det finns också älvar där miljön ska få kosta betydligt mindre än så. 

Ångermanälven som sträcker sig långt in i norra Jämtland har 41 stora kraftverk i sitt vattensystem. Där är riktvärdet att endast en promille av elproduktionen behöver offras.

Långt upp i vattensystemet, i biflödet Blåsjöälven, har den unika rödingstammen decimerats kraftigt från 100 000 till cirka 80 stycken lekande fiskar. Många andra fiskbestånd är redan utrotade.

– Vi tycker inte att det är en miljöanpassning av Ångermanälvens vattensystem, säger Ingemar Näslund, vattenstrateg på Länsstyrelsen Jämtland.

Så vad känner du inför den här skissen? 

– Ja, lite uppgivenhet. Det måste jag erkänna. 

”Varje undantag måste motiveras”

Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) säger att vattenkraften i dag spelar en central roll när det handlar om Sveriges förnybara elförsörjning. 

– Samtidigt som vi naturligtvis också från svensk sida ska följa EU-rätten. Varje undantag måste motiveras och inte bara i något som kan göras slentrianmässigt helt enkelt.

En promille i ett stort älvsystem. Kan man ens kalla det en miljöanpassning? 

– Det låter väldigt lågt.

Efter Uppdrag gransknings avslöjande hösten 2021 tillsatte regeringen en utredning av den svenska ålförvaltningen. Nu har regeringen även beslutat om noggrannare uppföljning av vattenkraftens miljöprövning.

– Men jag har full respekt för att det kan finnas olika intressen i detta och olika röster i detta om att man kan landa på olika sätt. Vår uppgift är just att se till att vi följer upp detta så att vi klarar balansen mellan de här olika intressena, säger Annika Strandhäll.

En rad studier visar att effektivisering i kraftverken och ökad nederbörd med klimatförändringen beräknas kunna öka elproduktionen markant. Detta samtidigt som miljön i vissa fall bara ska få kosta en promille.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.