Uppdrag gransknings reporter Joachim Dyfvermark visar upp listan med transaktioner för Swedbanks kommunikationschef Gabriel Francke Rodau. Foto: SVT

Här får Swedbank se hela Uppdrag gransknings lista med misstänkta kunder

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Swedbanks vd Birgitte Bonnesen har i flera intervjuer sagt att banken inte fått ta del av det material som Uppdrag granskning och SVT Nyheter hänvisar till i transaktionerna mellan Danske Bank och Swedbank. Men det stämmer inte – både vd:n och Swedbanks kommunikationschef har fått möjlighet att ta del av alla misstänkta kunder som identifierats i granskningen.

I intervjuer med bland annat Dagens Nyheter och Dagens Industri har Swedbanks vd Birgitte Bonnesen upprepat påståendet att banken inte fått ta del av underlaget till granskningen, om de misstänkta kunder som tillsammans slussat minst 40 miljarder kronor genom banken.

Under en telefonkonferens i eftermiddags sade Birgitte Bonnesen följande om uppgifterna om den misstänkta penningtvätten:

Swedbank och penningtvätten

– Det är svårt för oss att kommentera det eftersom vi inte har sett materialet. Vi har inte sett listan på kunder de talar om, vi har inte sett transaktionerna. Så det är väldigt, väldigt svårt för oss att kommentera det.

Ville inte bli intervjuad av Uppdrag granskning

Men att banken inte skulle ha fått ta del av materialet stämmer inte.

• Uppdrag granskning tog kontakt med Swedbank måndagen den 11 februari och informerade om det kommande reportaget om misstänkt penningtvätt och efterfrågade då en intervju med Birgitte Bonnesen.

• Den 13 februari fick banken ta del av alla slutsatser i reportaget, det vill säga de varningsflaggor som Uppdrag granskning och SVT Nyheter identifierat – med bland annat kunder i högriskländer, målvakter och inblandningen i den så kallade Magnitskijaffären.

• Den 15 februari besökte Uppdrag granskning Swedbanks huvudkontor på en avtalad tid för att visa banken samtliga kunder som hade identifierats, deras transaktioner – och för att ställa frågor om slutsatserna i granskningen. Frågan var ställd till Birgitte Bonnesen, som inte ville bli intervjuad.

Fick möjlighet att se materialet

Istället var det kommunikationschef Gabriel Francke Rodau som gav en intervju. Även han fick möjlighet att titta på samtliga kunder och transaktioner, vilket också syns i bild.

Efter intervjun har Swedbank inte efterfrågat några kompletterande uppgifter, och inte heller ifrågasatt slutsatserna i granskningen.

Uppdrag gransknings reportage Swedbank och penningtvätten sänds onsdag 20 februari 20.00 i SVT1 – du kan se det redan nu på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swedbank och penningtvätten

Mer i ämnet