Här filmas läkaren med dold kamera – erbjuder sig att hjälpa till med dopning

Uppdaterad
Publicerad
UPPDRAG GRANSKNING ·

På en mottagning i Schweiz tar en läkare emot Uppdrag gransknings medhjälpare som utger sig för att vara skidåkare. Vi har utrustat ”idrottaren” med dold kamera, hans mål är att se om det går att få hjälp med att dopa sig. Det ska visa sig vara lättare än vi trott.

Om några dagar ska Pyeongchang stå värd för vinter-OS. I Sydkorea kommer fler dopningstester att genomföras än vid något tidigare olympiskt spel, att skydda odopade idrottare från de som fuskar har högsta prioritet, säger Internationella olympiska kommittén, IOK.

Men i en annan del av världen kan Uppdrag granskning visa hur det går till när en läkare erbjuder en idrottsman hjälp att dopa sig.

”De tar sånt allihop”

Vi har fått tips om en läkare i Bern, Schweiz, och bokar en tid hos honom. Vår medhjälpare berättar vid första besöket att han är en ambitiös längdskidåkare som vill förbättra prestationen och han behöver hjälp med det. Läkaren är frispråkig från första stund och berättar om sitt samarbete med ett framgångsrikt tyskt cykelteam. 

Han var teamets läkare och pratar om alla preparat som idrottarna äter.

– Ja, de tar sånt allihop. Det är omöjligt att cykla så snabbt annars.

Tipsar om testosteron

Vår idrottsman gör flera besök. Vid det tredje ställer han direkta frågor om hur han kan höja sitt blodvärde, läkaren tipsar honom då om att ta hormonet EPO eller testosteron.

 - Många vet inte att testosteron – man tar det dagligen varannan vecka – höjer blodvärdet. Det är garanterat prestationshöjande.

Läkaren lugnar idrottsmannen med att proceduren inte är olaglig i Schweiz och ger honom en broschyr så att han i lugn och ro kan läsa på om testosteronpreparatet. När idrottsmannen kontaktar honom för sista gången erbjuds han hjälp att ta preparatet.

Inleder förundersökning

Uppdrag gransknings samarbetspartners visar upp materialet för Matthias Kamber på den schweiziska antidopningsbyrån.

– Han gör ju bort sig totalt. Han säger till idrottarna hur man använder preparaten, att det behövs förbjudna substanser och att han själv har gett förbjudna substanser till elitidrottare.

Läkaren hävdar att det inte är olagligt i Schweiz.

– Det har han fel i. Enligt lagen skulle han visst kunna åka dit. Det här ett solklart fall för åklagare. Den som skriver ut, överlåter, säljer eller ger råd om dopningsmedel riskerar upp till tre års fängelse i Schweiz.

Den schweiziska antidopningsbyrån har nu lämnat över ärendet till åklagarmyndigheten som beslutat att inleda förundersökning mot läkaren. Uppdrag granskning har skickat ett antal skriftliga frågor till läkaren, men inte fått svar.

Se mötet med läkaren i klippet här övanför. På grund av att det är olagligt att publicera ljudupptagningar med dold kamera enligt schweizisk lag tillhör rösterna andra personer.

Den andra delen av OS – ett orent spel sänds i SVT1 och SVT Play klockan 20 onsdag den 7 februari. Här kan du se delar av avsnittet redan nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dopningen i Olympiska spelen

Mer i ämnet