Foto: Uppdrag granskning svarar på kritiken.

Uppdrag granskning bemöter skidförbundets kritik

Publicerad
UPPDRAG GRANSKNING ·

Svenska skidförbundet, Internationella skidförbundet, FIS, och Sveriges olympiska kommitté, SOK, bemöter och dementerar uppgifter i kvällens Uppdrag granskning, om misstänkt dopade skidåkare, varav en svensk. I ett öppet brev kritiseras granskningen. Här svarar Uppdrag granskning på kritiken.

Under perioden 2001–2010 har ingen svensk åkare varit föremål för misstanke om brott mot FIS eller Wadas anti-dopningsregler.

Svar: Fyra experter misstänker, efter att ha tagit del av den svenske åkarens värden, att det handlar om misstänkt dopning.

Samtliga blodprov på elitaktiva längdskidåkare har under perioden 2001–2010 registrerats och analyserats av FIS och/eller WADA.

Svar: Uppdrag granskning har analyserat dessa blodvärden efter den etablerade så kallade off-score modellen, som gör att svensken hamnar på det mycket höga värdet, 132.

Avvikelser i blodprofilen hos en åkare granskas omgående av antidopningsexperter och följs vid behov upp av ytterligare dopningstester.

Svar: Det journalistiska team, som Uppdrag granskning ingår i, har varit i kontakt med Internationella skidförbundet, FIS, som låter meddela att det fordras bedömningar från tre oberoende experter för att avvikelser i en åkares blodprofil ska leda till utredning. FIS har inte velat kommentera om åkare med misstänkta blodvärden har utretts utan framhåller istället att Wada är mer än nöjda med deras antidopningsarbete.

FIS bekräftar att granskning och uppföljning av avvikelser har gjorts sedan 2001.

Svar: När det journalistiska team som Uppdrag granskning ingår i har frågat har FIS inte velat kommentera om åkare med misstänkta blodvärden har utretts.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dopningen i Olympiska spelen

Mer i ämnet