Här attackeras Jennifer på gatan. Det här klippet innehåller grova rasistiska tillmälen. Foto: Privat/SVT

Här ger sig mannen på Jennifer – ropar rasistiska skällsord

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

N-E-G-E-R. Neger. Så lät det när några män fick syn på Jennifer och hennes son en vårkväll i Stockholm. Jennifers granne filmade händelsen från fjärde våningen och en av männen dömdes året därpå för ringa misshandel och förolämpning.

– Man blir galen när någon attackerar ens barn såklart, säger Jennifer om påhoppet.

Det var en ljus vårkväll i maj 2012 som några män promenerade förbi Jennifer och hennes son i ett bostadsområde i Stockholm. En av männen blev aggressiv och skällsorden haglade över mamman och sonen.

– De såg min son i fönstret och började skrika negerunge och kasta apelsiner eller mandariner eller nånting på honom i fönstret, berättar Jennifer för Uppdrag granskning.

UG – Afrofobi

Dömdes för förolämpning

En granne i bostadsområdet filmade attacken på Jennifer och hennes son – och året därpå dömdes en av männen för ringa misshandel och förolämpning. I filmen kan man höra en man skrika: ”Jag spottar på din jävla negerfitta. Din jävla slampa. Fitta.”

– Det var ganska mycket folk på gatan som tittade på och sådär, men ingen som hjälpte mig och gick in, säger Jennifer.

Enligt den senaste rapporten från Brottsförebyggande rådet är afrofobiska hatbrottsanmälningar, det vill säga hatbrott mot människor med mörk hudfärg, den mest förekommande gruppen. Homofobiska och islamofobiska motiv är den andra respektive tredje största gruppen.

Uppdrag gransknings reportage Afrofobi sändes klockan 20 i SVT1 och SVT Play onsdagen den 29 november 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Afrofobi

Mer i ämnet