Ulf Ekman avfärdar reporterns frågor och kallar henne ”lilla sötnos”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Livets ords grundare Ulf Ekman vägrar svara på frågor om styrelsens pensionsavsättningar. När reportageteamet till slut söker upp honom avfärdar han Uppdrag gransknings reporter och kallar henne ”lilla sötnos”. 

Under sex veckor gör Uppdrag granskning upprepade försök att få svar på frågor om Ulf Ekmans pensionsavsättningar och kontanterna han har fått från olika församlingar runtom i världen.

Han har fått ta del av alla Uppdrag gransknings frågor och uppgifter skriftligen, men svarar varken på mejl eller telefon. Därför bestämmer sig reportageteamet att göra ett sista försök.

UG – Tack gode Gud för pengarna

Ulf Ekman och hans hustru Birgitta, som också i alla år suttit i styrelsen, ska signera och sälja sin gemensamma bok på en julmarknad i katolska kyrkans regi i Jönköping. Det är en offentlig tillställning och reportageteamet åker dit.

Reportern Anna Lindman vill ha svar på hur det är med de kontanta gåvorna människor berättat om och hur Ulf Ekman ser på sina predikningar där han har sagt att den som ger ska bli rik.

Reporter: Du har ju predikat att den som ger ska bli rik. Men det är ju ingen som blivit det. Ulf. Det är ju bara du? Vad svarar du på det?

– Jag svarar inte alls på det, för det har jag skrivit till dig förut, säger Ulf Ekman.

Reporter: Du har inte skrivit något svar alls till mig. Du vet att människor har skänkt enorma pengar för att du predikat det. Jag undrar hur du kunde ta av de pengarna till din egen pension?

– Nej det är inte så. Och nu finns det ingen anledning för mig att ha dig inhoppandes så här.

Reporter: Men vi behöver få svar på de här frågorna, på riktigt. Det är väldigt många människor som undrar.

– Det är du och många undrar. Lilla sötnos. Ska vi gå ut?

Reporter: Människor har gett jättemycket pengar till dig Ulf, för att du har predikat att man ska.

– Nej, det har jag inte, säger Ulf Ekman.

Ulf Ekman upprepar gång på gång att det inte stämmer att medlemmar skänkt mycket pengar på grund av att det predikats, trots att flera före detta medlemmar berättar om just detta. Därefter blir reportern och fotografen utkörda ur lokalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Tack gode Gud för pengarna

Mer i ämnet