Se videoklippet för att höra Sima berätta om hur hon utsattes för övergrepp – och giftes bort som 16 år gammal. Foto: SVT

Sima tvingades till giftermål – när hon var 16 år gammal

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Sima var 16 år när hon fördes till Pakistan och tvingades gifta sig med en kusin hon inte kände. Två månader tidigare hade socialtjänsten gjort bedömningen att risken för att hon skulle giftas bort, inte fanns.

Sima kom till Sverige som 4-åring. Hon växte upp med sin familj i en större svensk stad i ett hem med mycket regler.

– I väldigt tidig ålder så var det väldigt tydligt att en kvinna, en tjej skulle alltid värna om sitt rykte genom att vara en bra flicka, en bra fru, en bra familjemedlem, en bra syster.

Bortgift

Blev slagen

När Sima blev 12-13 år gammal fick hon mycket hushållsansvar hemma. Hon förväntades tvätta, städa och ta hand om syskonen. Om hon inte gjorde som hon blev tillsagd, blev hon bestraffad.

– Hade jag inte tvättat kläderna på rätt sätt fick jag stryk av mina föräldrar. Jag kunde få stryk om jag gick hem sent från skolan, eller om jag hade varit hos en kompis, säger hon.

Simas familj hade under uppväxten kontakt med socialtjänsten, eftersom hennes vårdnadshavare inte är hennes biologiska föräldrar, utan andra släktingar. Det innebar att socialtjänsten gjorde regelbundna besök hos familjen. I socialtjänstakten går att läsa att det rådde en ”harmonisk stämning” i familjen, att Sima hade många vänner och att syskonen tog väl hand om varandra.

– De tyckte att vi hade fin kultur, fina kläder, maten var fin. Jag märkte ingen skillnad av deras besök, säger Sima.

SVT Play: Bortgift – en granskning på 20 minuter

Orkade inte mer

När Sima blev 14 år gammal orkade hon inte mer. Hon tog en stor mängd tabletter, men berättade det sedan för skolsköterskan. Återigen blev socialtjänsten inkopplad. En sjuksköterska gjorde hembesök, och kom fram till att Sima hade det bra hemma, var i goda händer hos sina vårdnadshavare – och att hon tagit tabletterna av misstag. 

När hon blev 16 år gammal blev hon kär. Det skulle förändra hennes liv för alltid.

– När jag blev kär var ju den killen det enda positiva jag hade i mitt liv, jag hade inget annat positivt, säger hon.

Genom släktingar som sett henne umgås med pojkvännen, fick familjen reda på att hon hade en relation.

– De sa att de skulle ta livet av mig om jag fortsatte att träffa honom. Just då tänkte jag att det inte låg mycket sanning i det, utan det var mer för att förhindra mig från att träffa honom. Men idag tänker jag att det hade ju kunnat ske.

Kurator larmade

Sima pratade med skolans kurator om sin situation, om att hon var rädd för att bli bestraffad och för att de skulle ta henne till Pakistan och gifta bort henne. Kuratorn anmälde till socialtjänsten som gjorde en utredning och kom fram till att det inte fanns något sådant hot mot Sima.

Ett par månader senare landade Sima i Pakistan och presenterades för sin blivande man.

– Jag kände mig väldigt besviken. Jag kände mig jättebesviken på min omgivning, säger hon.

Det blev bröllop och fest. Sedan lämnades hon ensam i Pakistan och fick flytta in hos sin make.

– Jag var tvungen att leva med min make och jag blev utsatt för övergrepp av honom. Jag kände mig väldigt hjälplös, och alla andra tyckte det var normalt.

Besviken på myndigheterna

Efter en tid lyckades Sima övertala sin familj i Sverige att hon behövde komma hem för att hennes make sedan skulle kunna komma efter och leva med henne i Sverige. När hon kom hem landade hon hos familjen, men sökte återigen hjälp hos kuratorn för att få komma bort.

Efter en månad placerades hon i familjehem och fick skyddad identitet. Idag är hon besviken på att myndigheterna inte agerade tidigare.

– Jag förstår ju att de har gjort sitt bästa, men det har ju sina konsekvenser. Om det hade varit en annan tjej med andra föräldrar som hade agerat på ett annat sätt, då hade det kanske också kostat henne livet.

”Kan finnas anledning att ifrågasätta bedömningen”

Socialtjänsten i den berörda kommunen säger att de inte kan gå in i detalj på hur Simas ärende har hanterats eftersom det är länge sedan, men skriver:

”Det kan finnas anledning i efterhand att ifrågasätta bedömningen om att låta Sima åka till Pakistan men i det läget fanns det inte grunder för ett LVU och det intygades till socialtjänsten att det inte var någon fara med resan.”

”Socialtjänsten har gjort flera utbildningssatsningar inom det nämnda området. Idag finns det tydliga riktlinjer att följa i arbetet med hedersrelaterad problematik.”

Det har gått många år men Sima lever fortfarande med konsekvenserna av det som hände.

– Man överlever väldigt sällan en sån här kamp. Man får betala med någonting, det kan vara livet, det kan vara att man mentalt blir rubbad, känslomässigt, det är alltid någonting man blir av med, säger hon.

Uppdrag gransknings 20-minuters reportage Bortgift finns att se på SVT Play. Sima heter något annat i verkligheten.

Är du utsatt? På hedersfortryck.se kan du få hjälp och stöd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bortgift

Mer i ämnet