Hör agenterna berätta om Scania: ”Inte en buss såldes utan mutor”

Publicerad
Uppdrag granskning ·

De vittnar om utbetalningar och gåvor till beslutsfattare – för att vinna kontrakt åt Scania. Uppdrag granskning har träffat flera agenter och privata återförsäljare som representerat bolaget i Indien.

I ett internationellt samarbete mellan Uppdrag granskning, tyska ZDF och indiska Confluence media avslöjas hur Scania har förfalskat lastbilar och mutat till sig busskontrakt i Indien.

Uppdrag granskning har tagit del av mejl där en agent redovisar i detalj för gåvor och kontanter han gett till olika beslutsfattare.

Scania och mutorna i Indien

En annan agent har sammanlagt betalat ut 5,3 miljoner indiska rupier, vilket då motsvarade drygt 730 000 svenska kronor.

Agenten: Finns tre principer

I mejlen framgår det hur kontanter givits till en styrelseordförande i hans hem, hur pengar lämnats över i en hotell-foajé och hur en direktör fått motsvarande nästan 10 000 kronor att shoppa för.

De avslöjar också hur chauffören till en av Scanias högsta chefer levererat misstänka mutor.

En tredje agent säger att ”inte en buss såldes utan mutor”. Ytterligare en annan agent säger att Scania har tre olika principer – en för sig själv, en för sin dealer och en för sin kund.

 – Jag har sagt till många av cheferna: ”ni är oetiska och oprofessionella, ni kommer till Indien för att roffa åt er, ni gör oss till åtlöje”, säger en av agenterna.

Saknar betalningar

Uppdrag granskning besöker också en av Scanias agenter i Delhi, som bekräftar att han haft till uppgift att ha kontakt med beslutsfattare och få dem att välja just Scanias bussar.

Mannen hävdar att flera av uppdragen skedde efter muntliga överenskommelser, på direkta uppdrag av Scania, vilket han säger blev problematiskt när han plötsligt inte längre fick betalt av Scania för sina utgifter.

Men han vill inte ta ordet muta i sin mun – och när Uppdrag granskning ställer fler frågor om vad utgifterna handlade om säger han att han inte minns.

– Det som har hänt har hänt. Vi har lämnat det bakom oss, Scanias agerande och pengarna vi förlorade.

Scania bekräftar mutor

Scanias vd Henrik Henriksson bekräftar att representanter för Scania har använt mutor för att skaffa sig fördelar. Han säger att privata affärspartners som varit inblandade har fått sina kontrakt uppsagda och att medarbetare på Scania som varit delaktiga har fått lämna företaget

En agent säger att inte en bussaffär gjordes utan mutor, vad har du för kommentar?

– Jag vet inte vem den här agenten är så jag kan inte ta ställning till det. Men det jag kan säga är att alla case vi har hittat, och vi har gått igenom alla affärer som vi har kunnat få tag i information på, då har vi agerat på det, säger Henrik Henriksson.

Se en längre intervju med vd:n Henrik Henriksson här:

Se hela reportaget

Uppdrag granskning ”The Scania way” finns redan nu på SVT Play. Det sänds också onsdag 10 mars klockan 20.00 i SVT1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Scania och mutorna i Indien

Mer i ämnet