Scanias vd bekräftar mutor: ”Vi var kanske lite naiva”

Publicerad
Uppdrag granskning ·

Scanias vd Henrik Henriksson bekräftar för Uppdrag granskning att Scania har använt mutor för att skaffa sig fördelar i Indien. Han säger att privata affärspartners som varit inblandade har fått sina kontrakt uppsagda och att medarbetare på Scania som varit delaktiga har fått lämna företaget.

Mellan 2013 och 2016 har agenter och privata återförsäljare som representerat Scania gett gåvor och kontanter till beslutsfattare för att vinna busskontrakt i Indien. Det avslöjas i ett internationellt samarbete mellan Uppdrag granskning, tyska ZDF och indiska Confluence media.

Scania har själva utrett misstankarna och konstaterat att bolaget betalat för busskontrakt i sju olika delstater – samt att anställda uppger att misstänkta mutor var kända inom Scania.

Scania och mutorna i Indien

– Vi var kanske lite naiva. Vi satsade stort, gick in med buller och bång och ville verkligen lyckas i Indien men vi underskattade riskerna, säger Henrik Henriksson.

Ingen polisanmälan

Han säger också att Scania har stängt ned sin bussfabrik och slutat sälja bussar i Indien. Men trots allvarliga brottsmisstankar, och det faktum att Scanias egen utredare rekommenderat företagsledningen att anmäla de misstänkta brotten – så har det inte gjorts.

– Vi har tillräckligt mycket bevis för att anse att någon har gjort fel, som är anställd på Scania internt i vårt eget bolag. Men det är inte samma sak som att vi haft tillräckligt med bevis för att kunna gå till domstol eller polisanmäla det.

Det är väl polisens uppgift att bedöma om det här är brottsligt eller inte?

– Den samlade bilden av det här från våra rådgivare är att vi har inte tillräckligt med bevis och trygghet i att kunna gå vidare, som det såg ut då.

Se en längre intervju med Scanias vd Henrik Henriksson i klippet.

Se hela reportaget

Uppdrag granskning ”The Scania way” finns redan nu på SVT Play. Det sänds också onsdag 10 mars klockan 20.00 i SVT1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Scania och mutorna i Indien

Mer i ämnet