Hyresvärden: Stockholm vill inte ha vissa personer

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Privata fastighetsägare i Fredriksberg och Blötberget hyr ut lägenheter till personer som har svårt att få lägenhet någon annanstans.

– Kommunerna vill inte ha dem i sina egna fastighetsbolag. De ger dem numret till oss, säger en av fastighetsägarna.

Gamla flyktingboenden i Fredriksberg har fyllts på med nya hyresgäster. De vittnar om smuts och att personer samlas som har olika typer av ekonomiska eller sociala problem. Hit blev hemlösa Stefan från Göteborg hänvisad av socialtjänsten.

En fastighetsförvaltare i Fredriksberg säger till Uppdrag granskning att de har kontakt med kommuner som vill söka lägenheter åt personer som inte lyckats få bostad hos dem.

Uppdrag granskning: Bostadsbristen

– Vi har kontakt med kommuner i båda storstadsregionerna. De vill ju söka lägenhet så de får flytta ut från deras kommun till en annan kommun.

Det är företaget Anera AB som äger fastigheter i Fredriksberg. De skriver till Uppdrag granskning att de anser att personer med betalningsanmärkning stängs ute från bostadsmarknaden, och att de vill hjälpa även dem. 

Hyresvärden: De flesta kommer från Stockholm

I Blötberget finns ett antal fastigheter där hyresgästerna berättar om brist på bland annat värme och varmvatten. Hilldex AB äger husen, liksom andra fastigheter som fungerat som asylboende i Ljusnarsbergs kommun.  

– Stockholm vill inte ha vissa personer. Om jag tar till exempel Kopparberg, så är de flesta som kommer till oss från Stockholm, Solna, Södertälje, säger Tino Bessou, Hilldex AB. 

Han säger att det är vissa hyresgäster som själva orsakar problem i fastigheterna, men att han alltid löser de problem som uppstår. Han säger att de istället borde få stöd av kommunerna, eftersom de erbjuder boende till en utsatt grupp. 

– Kommunerna vill inte ha dem i sina egna fastighetsbolag. De ger dem numret till oss. Jag tycker det är fel etik, säger Tino Bessou. 

Missa inte veckans Uppdrag granskning

Reportaget ”Utflyttarna” sänds onsdag 19 februari. Du kan se det 12.00 på SVT Play – eller 20.00 i SVT1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppdrag granskning: Bostadsbristen

Mer i ämnet