Hasse Svens och Magnus Svenungsson. Foto: svt

Ur chatten: ”FIS måste redovisa alla data”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Efter reportaget om längdskidåkningen och 1990-talets höga blodvärden – chattade Uppdrag gransknings reportrar, Hasse Svens och Magnus Svenungsson. Hela chatten kan du läsa här.

Matrixloud: Det finns inget värde i detta grävande 20 år bakåt i tiden ! Som vanligt drar ni upp gammal skåpmat som skadar så förbannat mycket. samma sak med KAMRAD! För fan kan ni inte hitta färsk frukt någongång????

UG – Magnus Svenungsson: Sanningen får vara hur gammal som helst för mig. Är den okänd ska den fram.

UG – blodracet

Nils Eric Gällsjö: Hej. Jag är 63 år. jag har alltid haft lätt för konditionsidrotter, visserligen inte på elitnivå. Jag har rökt sen jag var 15 år. Jag har sprungit 1 mil på 33 min i 27 årsåldern. Jag har varit blodgivare och fått resultaten av mitt blodvärde. Refererar här 10 värden i rad. 162, 157, 164, 170, 162, 159, 155, 175, 161, 155. Ganska höga värden om jämför med vad som skall vara normalt. Är det kanske så att vi som har höga blodvärden normalt hamnar i elitskiktet om vi tränar och tar vara på förutsättningarna väl. Kan det vara så att det är de med det högsta blodvärdet normalt, som blir bäst i konditionsidrotter. Tur att jag inte tävlade i eliten, då hade jag väl blivit anklagad för bloddoping.

UG – Magnus Svenungsson: Det som är intressant är ju att idrottarna har låga blodvärden fram tills viktiga tävlingar. Då stiger blodvärdet. Det gör mig misstänksam.

Alida: Som läkare hittar jag ofta gränsvärdeshögt eller förhöjt Hb hos mina manliga patienter. När man kontrollerar om det är det oftast normalt. Ett ”normalt” Hb täcker in 95% av av alla friska men 2,5% ligger över normalvärdet, 2,5% under – utan för den sakens skull vara sjuka eller ha bloddopat sig. Ett högt blodvärde kan ha flera felkällor – felvärde, intorkning m.m. Eftersom Hb är en sådan viktig faktor för syreupptagningsförmågan kan man också tänka sig att individer med högt Hb naturligt selekteras fram i idrotten. Jag tycker att det är pinsamt att ni på så lösa grunder och utan medicinska kunskaper anklagar dessa idrottsmän. Hur kommenterar ni det?

UG – Hasse Svens:  Enligt forskare betyder inte ett högt HB att mman autoamtiskt är en duktig skidåkare. Vi har kollat med dom som vi nämner i programmet så att dom inte har ett genetiskt förhöjt blodvärde. Mvh/Hasse

Doktor b: Dere i svt er inkompetente idioter og sensasjonskåte dåsemikkler

UG – Magnus Svenungsson: Tänk om ni i Norge skulle våga ta en diskussion om situationen med höga blodvärden hos era skidåkare istället för att med automatik slå bakut. Det är märkligt beteende.

-odopad :(: Jag var med då detta hände....ni kommer väl inte att lämna detta så här?

UG – Magnus Svenungsson: Vad menar du? Det låter intressant. Hör av dig.

gaga: Lysande reportage! Fram med sanningen!

UG – Magnus Svenungsson: tack!

Dopad: Detta är känt sedan länge att man dopar sig för att nå framgång. problemet är att bevisa det. Man undrar ju,, hur kan 4 norrmän/kvinnor ta 4 första platserna i en och samma tävling? Dopingen går framåt och nya metoder uppfinns. Hur ska vi kunna hänga med?

UG – Hasse Svens: Det är en fråga som dopingjägarna ställer sig. Man hittar hela tiden nya metoder att hitta fuskarna. Mvh/Hasse

Pj: Det måste väl finnas tester från andra tävlingar 1997. Vart finns dom resultaten?

UG – Magnus Svenungsson: Intressant fråga. FIS har blodvärden från tävlingar genom åren. Där skulle man kunna göra en analys av hur det var och vilka det gällde. Det hade varit mycket intressant.

Jonas C: Jag undrar om UG inte fick liknande uppgifter från någon mer tävling än Lahtis 1997, som i så fall kunde styrka nyheten som reportaget förmedlar? Jobbades det på att hitta fler liknande listor, men utan framgång?

UG – Hasse Svens: Aldrig tidigare har man hittat ett enda blodvärde. Vi lyckades hitta blodvärden för ett 30-tal åkare från tävlingar mellan åren 1995 och 2001. Mvh/Hasse

Magnus: Som jag ser det verkar de som gjort programmet av någon anledning inte vara pålästa. Många sjukkhus/landsting/läkare eller vad man ska kalla det, alltså vården i stort, klassar ett blodvärde mellan 130-170 som normalt för befolkningen på stort i sverige (vissa läkare tillome upp till 180), det finns en stor naturlig variation. Ta t.ex. jämtlandsjukan som är en genförändring som gör att man lagrar in järn i kroppen och naturligt helt utan träning kan ha långt över 170 i blodvärde...Ta min bror som exempel som har nästan 180 i blodvärde, han har aldrig konditionsidrottat och finns inte en chans att han är bloddopad som en mer av en soffpotatis... Jag har själv papper från jämtlands landsting på tester utförda på östersunds sjukhus, inte på idrottare utan vanliga personer (mig själv och några kompisar i ett projekt i gymnasiet som inte hade med dopning alls att göra), som anger ett referensintervall på 134-170g/l, alltså det som anses vara normalt för större delen av befolkningen (sen finns det alltid personer som har lägre och högre naturligt). Jag hade själv 163 och en kompis som typ knappt nånsin sprungit en km då hade 164. Vars får ni era fakta ifrån? Ni verkar ju inte granska det ni kommer fram till kritiskt utan verkar tolka det efter era egna viljor istället för vad vetenskapen säger??? Vill enormt gärna ha ett svar på detta! Tack! :) / Magnus

UG – Magnus Svenungsson: Det är FIS egna anti-dopningsexperter som talar om det onaturliga med att ha blodväården över 170. Det är ändå väldigt märkligt att blodvärdena stiger så eneomt på 90-talet och sedan sjunker dramatiskt när man kan spåra EPO 2000. Det är inte naturligt.

Oskar: Tyvärr besviken på kvällens program.... Känns som väldigt tunna ”bevis” och att föra in resultaten manuellt med handskrift känns väldigt opålitligt.

UG – Hasse Svens:  Enligt forskarna avr det just det som var så fantastiskt. Att få se handskrivna protokoll. Och högsta basen Bengtsson bekräftar ju protokollen äkthet och själv skrivit under dom. Mvh/Hasse

finnen: jag förstår att man nekar in i det sista... vi har aldrig skämts så mycket som då våra åkareåkte fast 2001... men tycker ni inte det är löjligt att man påstår att testerna från lahtis var opålitliga?? bra att detta tas upp...

UG – Magnus Svenungsson: Det är inget konstigt med mätaren. Här finns kvinnor med normala värden från 138 och män med normala värden på 146. Dom vann inte! Däremot dom med högst värden. En tillfällighet? Jag tycker att det är märkligt att angripa mätutrustningen. Det skulle i så fall innebära att skidåkare fått startförbud på grund av felaktig mätning.

cw: Intressant att värdena sjunker på deltagarna så fort alla får reda på att man kan spåra EPO,väldigt AVSLÖJANDE..

UG – Magnus Svenungsson: Ja det är som Rasmus Damsgaard säger; Man behöver inte vara geni för att inse orsaken.

Marcus: Tack för ett bra program. Vad är det som gör provet i Lathis(?) undermåligt och inte trovärdigt enligt norska och svenska skidförbundet. Att det inte dokumenterats rätt, för lite mängd blod eller är det personen som ligger bakom testet dom ifrågasätter?

UG – Hasse Svens: Dom ifrågasätter utrustningen tillförlitlighet. Men samma utrustning som användes i Lahtis använde det internationella skidförbundet och forskarna vid alla sina blodtester på 90-talet. Deras kritik håller därför inte. Det skulle innebära att tex all forskning som gjordes inte heller är trovärdig. Mvh/Hasse

Kalle: Vad är din förhoppning om vad som kommer hända nu?

UG – Magnus Svenungsson:  Kanske att skidsporten kunde göra som cykelsporten och reda ut vad som hänt. Ännu har ju knappt någon skidåkare erkänt, till skilland från alal cyklister.Men vem vill erkänna?

Skogstokig: Den enda åtgärd som kan stoppa doping inom alla idrotter är att drastiskt minska massmedias bevakning av tävlingarna. Det kommer då att minska sponsorpengarna och pengar + andra förmåner till de tävlande. Då och endast då kan det bli ärlig idrott.

UG – Magnus Svenungsson: Det vore tråkigt för jag älskar sport på TV. Tänk en femmil. Finns det något mer spännande?

AG: Jeg syntes det er viktig å få tatt alle dopere i alle sporter. Om det finnes nordmenn som doper seg i langrenn så må disse også tas. Jeg syntes imidlertid at deres (SVT) sak ødelegges når dere velger å bruke Kari Pekka Kyrö som kilde til dokumentaren? Hans troverdighet er mildt sagt dårlig i langrennsmiljøet og dette syntes jeg blir overførbart til SVTs journalister i denne saken. Har dere sjeket sannhetsgehalten i materialet dere har fått av han? Hvis ja, hvem har dere undersøkt dette hos?

UG – Hasse Svens:  Det var inte bara från Kari-Pekka Kyrö vi fått blodvärden utan också från flera andra källor. Dessutom bekräftas äktheten i hans listor av bl.a den högste ansvarige vid internationella skidförbundet – Bengt-Erik Bengtsson. Mvh/Hasse

Madde: Spännande att se hur fortsättningen blir på det här.. Glad att det finns journalister som ni!

UG – Hasse Svens: Tack, det värmer att höra. Mvh/Hasse

Håkan Svensson: Hur har ni granskat tillförlitligheten i den utrustning som användes i Lahtis? Hur förändrades provtagningsmetoderna under 90 och 00-talet? För att ge mer trovärdighet i ert reportage måste ni även vända på de ”friande” stenarna.

UG – Magnus Svenungsson: Vi har kollat utrustning, talat med både läkare och sjuksköterska som utförde testerna. Men framför allt har vi litat på att FIS använder sig av korrekt utrustning när man avgör om sina skidåkare skall få starta eller inte. 

Peter: Du skriver at dom har låga värden fram till konkuranse. Sänn stiger det. Betyder det att ni har många värden över tid? Annars är set svårt att dra den konklution ni drar

UG – Magnus Svenungsson: Erling Jevne har 14,7 – två månader för OS i Salt Lake City. På OS har han sedan 17,0.

Stig Mattsson: Jag tycker det är bra att det tas upp, Varför skall vissa fuskare komma undan bara för att det hände för 20 år sen?

UG – Magnus Svenungsson: Precis. Det spelar väl ingen roll om det hände för 20 år sedan.

Anna: Är det bara jag som reagerade över Damsgaards ”vändning” efter han blivit kontaktad av Norska skidförbundet?

UG – Magnus Svenungsson: Jag funderar över det.

Hubert: Bra att ni tar upp detta, men hur säker kan man vara att mätningen 1997 gjordes med tillförlitliga mätinstrument. Tycker det är på tok för många som har höga värden

UG – Magnus Svenungsson: Det finns skidåkare med normala värden. Det finsn även skidåkare som genetiskt har högt värde med på listan. Men det är nog så att detta ger en bild av hur illa det var i det som vi kallar för blodracet. 

Maddas69: Hei der. Ut i fra jeg klarer se har dere kun ett såkalt bevis, fra en screening før et verdenscuprenn i Lahti i 1997, som dere har fått av en av tidenes verste dopingtrenere, Kyrö i Finland. Hva underbygger dere påstanden om at blodverdiene stiger før mesterskap? Jeg reagerer også på at dere opplyser om at etter år 2000 sank alle blodverdier og dere gir inntrykk av at de sank fordi man fant en metode å oppdage EPO på. Kan det ikke være at man faktisk fikk skikkelige målemetoder etter år 2000 og at alle målinger på 1990-tallet har vist for høye verdier?

UG – Hasse Svens:  Blodvärderna vi presenterade kom från flera olika källor. Äktheten i dom blodprov som togs i Lahtis har bekräftats av flera experter och FIS högsta ansvarige, Bengt-Erik Bengtsson som också skrev under testen. Undersökningar som gjorts visar att om man har samma blod visar dom bärbara HB-mätarna nästan exakt samma siffror som i en laboratorium. Det viktigaste är hur blodproven tas och det var proffs som skötte det i Lahtis. Det har vi kollat. Mvh/Hasse

Peter H: Vilka källor/fakta mer än det pappret som Kari-Pekka gav er har ni?

UG – Magnus Svenungsson: Det vi gjorde när vi fått listorna, var att åka till han som undertecknat dom, Bengt-Erik Bengtsson. När han hade bekräftat dessa kände jag mig betydligt tryggare. Sedan skickade vi listorna til Rasmus Damsgaard som fick analysera dom innan vi senare åkte till Köpenhamn och gjorde en intervju med honom och Bengt Saltin.

Karin Viveke Haug.: En ukjent svenske og mange kjente nordmenn? Dette lukter det litt av. Hørte ikke noe om Gunde Swan. Var ikke han mistenkelig god i mange år? Eller er det bare for å mistenkelig gjøre nordmenn under VM? Dere er ikke mitt bygdefolk lengre.

UG – Hasse Svens:  Svenskarna var ju inte alls framgångsrika på 90-talet och blev därför tex inte testade i -95 i Thunder Bay. Gunde Svan slutade -91 så vi kom inte åt hans blodvärden. Mvh/Hasse 

93: Vad är Inggard Lereims roll i detta?

UG – Hasse Svens: Den frågan har vi också ställt oss. En intessant fråga. Mvh/Hasse

Chrille: Jag tror man ska släppa debatten om enskilda värden hit och dit. Det är för lätt att hitta orsaker/ undanflykter. Man måste trycka på det som redan nämns i chatten. Varför!? Sänks medelvärdet när de biologiska passen införs!!

UG – Magnus Svenungsson:  Precis. Det är det som är intressant.

Fredrik: Bra att någon tar tag i det. Om svenska och norska skidförbunden inget har att dölja, varför ger dom inte ut alla testvärden som tagits?

UG – Hasse Svens: Den frågan har vi ställt vid flera tillfällen till den norska skidledningen men inte fått ett enda blodvärde presenterat. Om Dählies blodvärden är felaktiga vad är då det rätta värdet har vi frågat men vi får inget svar. Mvh/Hasse

Lisa/Tammiranta: Många skidåkare åkte ju bevisligen fast för doping i Lahtis-VM. Hur såg deras blodvärden ut i jämförelse med de ni nu granskade? T.ex. Mika Myllylä som erkänt doping stod ju på samma prispall som Dählie och Smirnov i Thunder Bay. Olika tidpunkter ja, men samma skidåkare.

UG – Hasse Svens:  Hans blodvärde i tex Thunder Bay -95 var också högt men inte lika högt som tex Smirnov. Mvh/Hasse

Tacksam tittare: Hur kan landslagscheferna avfärda data bara för att det ”är enskilda data som är otillförlitliga” från en tävling? Deras agerande är skrämmande. Att företräda en sport och bete sig som de gjorde är pinsamt! Jag tycker att Ni borde kräva att alla papper från FIS komemr ut och att ”de öppna norrmännen” redovisar sina egna tester som de gjort på sina skidåkare. Jämför sedan det materialet med FIS data som nu är hemligt men som MÅSTE FRAM.

UG – Magnus Svenungsson: Vi har frågat norska skidåkare om att få se deras blodvärden. en av dom var mycket arg o sa; aldrig i livet. På ett sätt kan jag förstå honom. Han har ingen skyldighet. Samtidigt skulle det vara enkelt att kunna avfärda allt med att visa upp dom. Vi har en anna skidåkare med högt blodvärde som vi kontaktade. Han hade väntat på denna dagen och sparat sina höga blodvärden, eftersom han genetiskt hade högt värde.

Lillemorsan: Skulle vara skönt om någon steg fram och berättade hur det gick till. Någon som vågar stå för sina handlingar.

UG – Magnus Svenungsson: Det tycker jag också. Det skulle vara intressant att höra.

Peter: Hur långt tillbaka i tiden har man koll på värdena kan det vara så att även på 80-talet förekom det fusk.

UG – Hasse Svens: Den allra första blodtesten genomfördes 1989 men då låg blodvärderna ännu inte så högt. Det var just 1989/90 som EPO sakta började tränga sig in i konditionsgrenarna. Mvh/Hasse

Jonti: Vem var killen som tog proverna? En funktionär som lika gärna kunnat bli ansvarig för kaffekokningen? Lägg ner

UG – Magnus Svenungsson: En läkare och en sjuksköterska skötte detta. Inte korvgrillaren.

Jonas: Vad är eran bedömning om framtiden. Gör ni bedömningen att sanningen kommer att uppenbaras eller kommer den följa med de aktiva i graven?

UG – Hasse Svens: För att få fram sanningen måste någon aktiv träda fram annars får vi aldrig veta. Mvh/Hasse

Do: Är det samma mörkning av blodvärden idag?

UG – Magnus Svenungsson: Dom är sekretssbelagda, ja.

froskenfrode: Elendig program,tror dere bare er missunelige på Norges suksess!!!

UG – Magnus Svenungsson: Om det ändå vore så enkelt!

Lotten: Forstår at dere ønsker å starte en debatt om doping-bruk. Klart alle lurer når noen er best hele tiden. Men samtidig også merkelig at de som har vunnet mest aldri blir tatt i noe. Programmet synes jeg var basert på et noe for tynt grunnlag, og hadde vært fint med flere tester fra flere renn. Og det med at verdiene gitt ned kraftig føre bedre tester av epo kom, kan det også delvis skyldes utviklingen av trening?

UG – Hasse Svens:  Nej det kan inte förklaras med träningsmetoder eftersom skillnaden i HB var så stor. Mvh/Hasse

Normann: Det dummeste jeg har sett. Som Bengtson sa så senket altså Fauner sin verdi med 1 liter vann. Det er veldig tynt det dere beskylder norske og svenske skiløpere for. Disse verdien øker jo bare man spiser leverpostei. Idioter... Disse idrettsfolkene har hatt dopingkontroll etter seg natt og dag. De land som har hatt svin på skogen har blitt tatt. Det er jo greit å lage en stor sak av dette nå som det er VM. Tusen Takk SVT.

UG – Magnus Svenungsson: Du får käka rätt mycket leverpastej för att komma upp i dom värdena. Eller som Bengt Saltin sa i en radio-intervju. Du får bo en längre tid på Mount everest.

Gabriel: Vad var syftet med testerna i Lahtis och Thunder Bay om det inte var ”riktiga” tester? Var det internationella skidförbundet som tog dem? Vad var gränsvärdena på den tiden? Varför har värdena varit sekretessbelagda?

UG – Magnus Svenungsson: Det ver interantionella skidförbudnet som tog testerna. Man såg att blodvärdena steg, men fattade inte varför. Därför sattes dessa kontroller igång. Den första gränsen sattes till 185 för män och 165 för kvinnor. Väldigt högt.

Karl Erik: Hei. Jeg jobber som lege i Norge. Blod er ikke mitt fagområde, men jeg kan det selvfølgelig likevel. Det som skremmer mest, er fallet på hemoglobinnivået etter de nye test-metodene utover 2000 tallet. Dette får meg til å tro at det er mye skjult. Jeg må likevel arestere dere på et upresist punkt. 14 er et normalt HB nivå for en mann i tyveårene. Å ha mellom 15 og 16 er ikke unormalt. Jeg er blodgiver og målte 15,2 på min forrige HB test. Opp over 17,5 er absolutt mistenkelig, men på ett sted ble det nevnt at 14 er normalt. Det er ikke feil, men veldig upresist.

UG – Hasse Svens: Därför presenterade vi också namn bara på åkare som hade onaturligt höga värden och som vi kunde kontrollera så de inte hade ett genetsikt högt blodvärde. Mvh/Hasse

Eichmann: Hur länge hade Lars Håland ”slutat” innan han gjorde comeback och gjorde bättre resultat än någonsin med höga blodvärden?

UG – Magnus Svenungsson:  Mer än ett år.

Eirik: Bra program. Viktigt ämne. Men vad blir effekten? Tror ni fortfarande att uppgifterna kommer att skaka om skidvärlden?

UG – Magnus Svenungsson: Nja, skaka o skaka. Det har varit rejält tryck i medierna idag. En del norrmän skakar av ilska. Jag hoppas att det här leder till en diskussion. Det är så lätt att bara peka ut ryssar och finnar utan att fundera på att det faktiskt kan förekomma i Sverige och Norge. 

Daniel: Anders Blomkvist SVT.s expertkommentator, har vid flera tillfällen talat om vid eventuella diskningar i skidlopp av norrmänn, att detta aldrig kommer att ske då Norge är en alldeles för stor apparat i dessa sammanhang en norrman blir aldrig diskad. Norgen är ett av världens rikaste länder, tror ni chanserna är stora att detta med att införa en sanningskommité, med opartiskt folk kommer att kunna ge en rättvis bild?

UG – Magnus Svenungsson: Jag vet inte. Men det är korrekt att  Norge är en mäktig nation i Internationella skidförbundet.

Morten: Ni skriver ”Aldrig tidigare har man hittat ett enda blodvärde. Vi lyckades hitta blodvärden för ett 30-tal åkare från tävlingar mellan åren 1995 och 2001. Mvh/Hasse” Siffror som till exempel Alsgaard 17.1. Skjeldal 17.6, Estil 17.5 och många andra norska löpares blodvärden publicerades redan 2001 med lägste och högsta uppmätta värden. Varför all denna dramatik med hemliga papper när man hittar samma information med samma ”höga” värden i gamla tidningar?

UG – Hasse Svens: Morten, du får gärna skicka dessa uppgifter du här nämner här till mig på min mailadress: hasse.svens@svt.se

Arne: varför kan inte alla listorna publiceras för allmän beskådning

UG – Magnus Svenungsson: Integritetskränkande.

Britta: Frågade ni nån gång Rasmus Damsgaard varför han gjorde en ”kovändning”? Och vad sa han i så fall då?

UG – Hasse Svens: Vi har haft samtal med honom om detta men inte fått något bra svar. Mvh/Hasse

Bengt tyckmycket: I programmet hängs ut kända idrottare. Det är för os tittare ganska tydligt att det finns oförklarliga tidsperioder med hb-värden. Däremot inte att var och en av de utpekade bevisligen är fuskare. Hur har ni resonerat om etik och om att man är oskyldig tills annat är bevisat ? Konsekvenserna för den enskilde kan ju bli mycket tragiska.

UG – Magnus Svenungsson: Vi har diskuterat detta mycket. En del åkare är inte heller med i programmet eftersom vi har fått bra förklaringar. Vi är noga med att poängtera att ingen av dom vi intervjuar är dopad. Jag föstår att dom indirekt blir misstänkta, men dom är inte dopade. Abslolut inte med bara ett högt blodvärde på sig. Däremot skulel dom fått startförbud och blivit utredda. När vi åkte till skidåkarna ville vi bara ha en förklaring till varför dom har höga blodvärden.

Henrik Olsen: Har norska skidförbundet kommenterat hur det är möjligt med en sådan nedgång av blodvärden efter att EPO vart möjligt att spåra? Finns det något skidförbund har haft en teori om detta?

UG – Magnus Svenungsson: Nej. Ingen förklaring.

Jens: Dere intervjuet Vegard Ulvang, men dette ble ikke sendt i programmet. Hvorfor ikke? Vegards navn trekkes inn i dette ved å vise til et dokument i programmet.

UG – Hasse Svens:  Innan vi sände programmet har vi också naturligtvis lyssnat på sunpunkter och kritik vi fått och gjorde den bedömningen att vi lyfter ut Vegards intervju. Vi skulle aldrig ha berättat att vi ens har intervjuat honom. Olyckligtvis så spreds våra listor troligtvis via norska skidförbundet som filmade av vår sändning till VG som valde att publicera alla namn. Fult och helt felaktigt. På listorna finns personer med ett genetiskt högt blodvärde. Mvh/Hasse

Petter: Jeg opplever dere ikke som balanserte journalister, men synes dere opptrer konspiratorisk og tendensiøst. Dere avslører dere selv i måten dere kommenterer her. Hver eneste spørsmål til inntekt for deres reportasje besvares med typ ”interessant spørsmål” (Ingard Lereim). Her ligger det nærmest en insinuasjon om et dopet norsk skimiljø under 1990-tallet ble beskyttet av en av idrettens fremste dopingjegere. Da mister dere troverdighet rett og slett.

UG – Magnus Svenungsson: Synd att du ser det så.

Aleksander: Varför fick vi aldrig höra ditt Hb Hasse?

UG – Hasse Svens:  Det var så länge sedan det togs att jag faktiskt inte vet. Skall försöka komma ihåg att berätta nästa gång jag gör ett liknande program. Mvh/Hasse

David: Då det verkar som om förbunden har tillgång till de listor som är sekretess belagda, så vore det ju enklast för dom om dom publicerade dessa för att rentvå sig själva, eller?

UG – Hasse Svens: David, vi håller fullständigt med dig. Mvh/Hasse

JB: Varför lade ni inte fram alla namn på listan? Skulle detta ha fått juridiska följder?

UG – Magnus Svenungsson: Inga juridiska följder men etiskt vore det fel att presentera en massa skidåkare deras och blodvärden utan att låta dom kommentera och förklara det.

Goeran: Hörde ni Torgny Mogrens kommentar på radio? Att be till aktiva åkare på den tiden underteckna ett dokument som gör att man kan publicera deras HB värden

UG – Magnus Svenungsson: Det vore väldigt spännande.

Erik Adolfsson: Även om man inte kan bevisa en enskild åkares skuld pga ett hb på 175 så är det fullständigt omöjligt att hela startfältet ens skulle komma i närheten av det. Som om alla skulle ha en genetisk förändring. Det borde förresten gå att kontrollera med jämförelsetester idag. om någon vågar ställa upp på det. Som svar till de som ifrågasätter...

UG – Hasse Svens: Vi vet att blodvärderna är mycket lägre idag och det framgick också av diagrammet i programmet hur det plötsligen bara rasar i början på 2000-talet när man börjar kunna testa EPO.  Mvh/Hasse

Patrik: Kan ni ge exempel på bra anledningar som de som inte kommit med i programmet angett?

UG – Hasse Svens: Ett genetsikt naturligt högt HB. Mavh/Hasse

Calle: Hei. Interessant program, men lurer på et par ting: Hvilke blodverdier hadde nordmennene i Lahti i 1997? Bortsett fra Mikkelsplass. Og hva er grunnlaget til Saltin for uttalelsen om verdiene i Thunder Bay? Har dere sett lister med blodverdier til enkeltløpere herfra?

UG – Magnus Svenungsson:  Detm är 20 män och 20 kvinnor som testades. Det är inte dom bästa eller sämsta utan lottade personer. Vi har valt ut dom som är intressanta. Övriga låter vi vara.  

Peter: Varför skärskådas inte läkarnas roll betydligt hårdare? Det knappast de aktiva som kan få fram dopingsmaterial!

UG – Hasse Svens: Det stämmer. Vi försökte intervjua den norska läkaren när vi träffade honom i Oslo men han ville inte ställa upp framför kameran. Mvh/Hasse

Benny Carlsson: Vad ligger hb på de aktiva nu?Är det mycket lägre?

UG – Hasse Svens: Medelvärdet bland svenska och norska åkare i början på 2000-talet sjönk till 14,6-14,8. Mvh/Hasse

Tf: Som reportrar/journalister ni är; är jag inte intresserad av vad ni tycker. Ni skal komma fram med fakta, något som ni inte gjorde i dag!! Tycka kan ni göra för er själv!!

UG – Magnus Svenungsson: Vi utgår från en lista med siffror och namn. Det är Fakta och inget tyckande.

Frågande: Frågor väcks. Kommer detta att tystas ner av svenska och norska skidförbundet? Varför är svenska (t.ex. expressen just nu) idrottsjournalister så skeptiska till Ert reportage? Hur utbredd var kännedomen om bloddoping bland alla nationer? Bra att detta utreds med tanke på ungdomsidrotten och tack för ett bra reportage.

UG – Magnus Svenungsson: Tack. Jag kan dock inte svara för vad andra medier gör och tänker.

Skidåkare: Med dagens forskning borde man ha rätt bra koll på hur mycket man kan höja blodvärdet med höghöjdsträning, har ni några siffror på detta? Detta borde vara relevant då det tjatas väldigt mycket om det i programmet...

UG – Hasse Svens: Det är valdigt individullet men 2-3 veckor på 2000-3000m höjd kan man kanske få upp det med 1 g. Men bara inom 48 timmar när åkarna kommer ner till normal havsnivå sjunker blodvärdet till normal nivå igen. Mvh/Hasse

Aimo Ilmari: Hej! Det var mycket bra reportage. Det är helt omöjligt, att ha så höga blodvärde i normalt sätt. Och det är mycket märkligt att alla gamla ”hjältar” kunde höja värdena så snabbt. Finnarna åkte fast, för att dom var amatörer. Herr Kyrö vet mycket mera om saken, än vad han har berättat. Man hörde ju i reportaget hur hjältarnas rösten darrade. Det är bara fortsätta och gräva fram mera dokumentationer och publicera. Det är skattepengar som elitidrottare utnyttjar. Det är många namn, som jag misstänker, men vill inte nämna någon. Själv har jag varit på Himalay över 5000 m höjd i tre veckor. När jag kom nere till havsnivå hade jag HB 15,6. Normalt har jag 14,5. Tack för reportage och fortsätt att jaga fuskare.

UG – Hasse Svens: Tack för intressant mejl. Mvh/Hasse

Micke: Bra repotage, har ni mer info på gång ?

UG – Magnus Svenungsson: Alltid något på gång....satt faktiskt och koillade våra tips-mail häromdan och där fanns många bra grejer att ta tag i.

Fredrik: Hur många svenskar testades i Lahtis?

UG – Hasse Svens: Fyra herrar testades. Mvh/Hasse

Erik: Hasse Svens undrande i svar till Morten om de blodvärden som publicerades i Dagbladet år 2001. Här är de: http://www.dagbladet.no/sport/2001/03/06/245493.html

UG – Hasse Svens: Tack Erik. Mvh/Hasse

Bertil: Strålande reportage! Det vore intressant med en belysning av ekonomin i längdåkningsbranschen. Hur ser ekononomin ut för de framgångsrika norska skidåkarna och hur ligger det till med tävlingspremier, andel av sponsorpengar etc

UG – Magnus Svenungsson: Pengabiten är intressant om man tänker på det som Bengt-Erik Bengtsson sa i programmet . Att skidleningen agerade utifrån att inte skada idrotten. 

Peter: Är epo någonting som den enskilde åkaren skulle kunna fixa att ”greja med” själv.

UG – Magnus Svenungsson: Ja. Det är en enkel spruta liknande en insulnspruta för diabetessjuka.

Tellus: Varför presenterades inga föklaringar i reportaget om naturligt höga blodvärden?

UG – Hasse Svens: Vi berättade nog också om detta i programmet. Men framförallt så kontrollerade vi sä att inte någon med ett naturligt  högt HB blev nämt i programmet. Mvh/Hasse

Olov: Finns det inga frysta prover sparade man kan testa med bättre metoder?

UG – Hasse Svens:  Det har vi tyvärr inte. Vi vet tex att alla blodprover som togs i OS 94 Lillehammer spolades ner i avloppet. Mvh/Hasse

Jens: De svenska ikonerna, Gunde Svan, Torgny Mogren och Thomas Wassberg, vilka värden har de legat på som högst? Skulle vara intressant att jfr dem med övriga?

UG – Magnus Svenungsson: Ja, det hade varit intressant. Dessutom funderar jag på hur Torgny Mogren egentligen känner det. Han försvann när blodracet tog fart. Var det därför som han inte kunde konkurrera? Jag vet inte. 

Patrik: Ni utgår från en lista med namn och värden som kommit från en Finsk ledare som varit aktiv inom dopning. Hur kritiska har ni varit till källan och att han sitter på originalpapper med denna datan? är inte märkligt att han har detta pappret ?

UG – Magnus Svenungsson: Vi har varit mycket skeptiska till detta. Vi har kontrollerat listan med andra, däribland Bengt-Erik Bengtsson som skrivit under listorna. Det är naturligt att han har listorna, eftersom proven togs i Lhtis och han var med och arrangerade tävlingen.

Rasmus: Fanns det några åkare i er lista som senare åkt fast och dömts för bloddoping?

UG – Hasse Svens:  Nej ingen åkare som nämns i programmet har åkt fats för doping och kommer inte heller att göra det. Det krävs att åkren själv träder fram och erkänner eller någon läkare eller ledare. Mvh/Hasse

Anna J: Skyldig eller ej – UG utsätter deltagarna, i alla era program, för långt lidande. Även deras familjer och vänner. Har ni rätt att göra det? Är det värt det? Tråkigt att ni inte törs svara.

UG – Magnus Svenungsson: Jag svarar gärna på den fårgan och medger att detta är väldigt svårt. Vi söker upp folk för att få svar. Enda sättet att få svar är att fråga dom berörda. VPå redaktionen diskuterar vi mycket, vilka som skall vara med i ett program. Vi är väl medvetna om vårt gensomslag och vad detta medför. Inflr det här programmet har vi tagoit bort flera skidåkare efter diskussion på redaktionen.

Ulan bator: Att bygga ett helt program med otroligt allvarliga anklagelser mot enskilda idrottsutövare på underlag av ett dokument som Kari Pekka Kyrö plockar fram visar på ett riktigt lågvatten från Svt:s sida. Finland som nation och Kyrö som person har ju allt att vinna på att presentera dessa uppgifter. Dessutom, enligt uppgift från Jonas Karlsson i dagens sändningar från VM i Val di Fiemme så finns det aktiva som har påvisat att x-antal test som de själva har gjort med den metod som användes vid testet i Lahtis så har det resulterat i väldigt stora skillnader mellan varje test.

UG – Hasse Svens:  Jag har försökt betona om du läser tidigare svar att listorna är bekräftade av många personer och vi presnterar blodresultat från flera andra källor än Kyrö. Mvh/Hasse

Eirik: Björn Dählie hotar att stämma er för reportaget. Hur ser ni på det?

UG – Magnus Svenungsson: Ja. Vi har hört det. Vi fick även höra det när vi var i Oslo för två veckor sedan. Vi har värderat vår fakta i programemt och kommit fram till att detta kan vi berätta. Då gör vi det, även om andra blir vansinniga.

Henrik: Jag tycker personligen att det är unket av sportjournalister på de två större kvällstidningarna att hävda att bevis saknas (verifierat dokument tycker jag mig borde stå ganska starkt), har det att göra med en extrem skandinavisk naivitet? Norrmännen på VG:s chatt om programmet är närmast hatiska. Det känns som att detta bara är toppen av isberget...tack för ett bra reportage och fortsätt gärna gräva! Fuskare skall ställas till svars.

UG – Hasse Svens: Tack Henrik för ditt stöd. Jag är förvånad över att en sådan här sak inte kan diskuteras i Norge utan så starka känslor. Mvh/Hasse

KentS: Ett löst rykte är att orienterardöden inte alls var tvar utan misslyckad EPO-doping, kanske värt att gräva i?

UG – Hasse Svens: Ingen dum idé. Mvh/Hasse

Kim Olsen: Hej! Jag tyckte programmet var helt ok, men borde ni inte väntat en vecka till och fått med alla viktiga sidofakta, t.ex. att ni bara frågade ut folk som inte hade genetiskt höga hemoglobinvärden. Som det är nu får ni nog skriva en debattartikel och förklara alla oklarheter och gå emot påståenden om att man kan få ”naturligt” höga hb-värden på hög höjd.

UG – Magnus Svenungsson:  Av dom vi frågat, finns skidåkare med genetiskt höga blodvärden. Dom har vi inte med i programmet. Funderade ett tag på att ha med en av dom. Det hade kanske varit bra. Men vi säger att det finns naturliga förklaringar.

Olavi: en fråga Lahtis 2001, det gick rykten om ett tjugotal tester (utöver finnarna) som man helt mörkade på grund av att man var rädd om längdåkningens framtid, detta hör visserligen icke till 90-talet men jag ställer frågan ändå!? MVH Olavi mail: olavi.koskinen@live.fi

UG – Hasse Svens: Om jag minns rätt var det att 30-tal åkare i Lahtis med förhöjda blodvärden. Mvh/Hasse

Robin Larsson: Kommer sekretessen vara för alltid? eller kommer man i framtiden ha möjlighet att få se värdena?

UG – Hasse Svens: Den frågan kan bara FIS, förbunden och åkarna själva svara på. Mvh/Hasse

Eivind: Hei. Finnes det noen lignende statestikk for bare de norske eller svenske skillöperne på 90tallet? Alltså at blodverdiene öker bare for de norske på hele 90tallet og bare de svenseke på hele 90tallet?

UG – Hasse Svens: Vi har vissa värden att komma med som ännu inte har presebterats ordentligt. Kanske vi kan återkomma någon gång. Mvh/Hasse

Thomas: Diagramet som visar stigande värden under 90-talet. Hur har ni fått fram de värdena som ligger bakom de resultaten eftersom allt annat verkar hemligt.

UG – Hasse Svens: Det kommer från forskarrapporter och 700 tester på 90-talet. Mvh/Hasse

Kenneth: Vegard Ulvang sa på norsk radio i dag at han er rystet over metoden dere brukte da dere kom hjem til ham, kjørte bilen inntil huset og begynte å snakke med familien hans. Han og flere føler seg lurt av dere ved at dere skjulte hva dere skulle snakke med dem om. Dette er journalistiske metoder for å ta forbrytere. Skjønner dere kritikken mot arbeidsmetodene dere brukte overfor de norske kildene?

UG – Magnus Svenungsson: Vi har inte talat med hans familj. Vi hade bokat tid med honom på hans kontor, dit vi åkte. Däremot hade han klart och tydligt sagt ifrån att han inte ville snacka dopning. Det bröt vi, eftersom vi ville ha svar av honom. Då gör vi så och det bör han som ordförande i internationella längdkommittén inse. Vi gjorde en lugn och städad intervju med frågor om hans blodvärden.

Agnetha: Tack för ett kanonjobb. Stoppa dom jävla fuskarna.

UG – Magnus Svenungsson: Tack

David: Hur kommer det sig att den fällda finska killen hade det handskriva orginalpapperet från dopingtestet hos sig. verkar inte det helt ologiskt

UG – Hasse Svens:  Testresultaten blev renskrivna och han som testledare tog med sig pappren – dom handskrivna. Mvh/Hasse 

Dandy: Hur mycket är det möjligt att höja sitt Hb-värde genom t.ex. träning på hög höjd. Finns det några studier på det, vore intressant att veta. Mvh Andreas

UG – Hasse Svens: Det finns studier men det är vaäldigt individuellt. Mvh/Hasse

UG – Magnus Svenungsson: Tack för ert intresse. Kolla nästa vecka! då är UG i leksand!

Anders: Vad har ni för källa till blodvärdena på Dhäli och Jävne. De kom ju inte från den finska listan?

UG – Hasse Svens: Det är hemliga källor. Mvh/Hasse

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – blodracet

Mer i ämnet