Före detta norska dopningschefen, Mads Drange, hävdar i ny bok att norska elitidrottare bloddopar sig. Foto: svt/Kagge Forlag

Ny bok dopningsanklagar Norge

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Elitidrottare i Norge har fuskat när de tävlat. Deras blodvärden har varit för höga. Det skriver Norges före detta dopningschef Mads Drange i nyutgivna boken ”Den stora dopningsbluffen”.

”Flera gånger var jag tvungen att dubbel- och trippelkontrollera om det stämde. För efter att ha provat alla möjliga förklaringar kunde jag inte komma fram till något annat svar än att resultaten visade prov på bloddopning”, skriver Mads Drange i boken.

I boken tar Drange även upp Uppdrag gransknings reportage ”Blodracet” om bloddopning från februari 2013:

UG – blodracet

”Jag tycker dokumentären ställer helt legitima frågor om dopning i sporten längdskidåkning på 1990-talet. Den som inte har sett dokumentären, men har följt debatten i efterhand, kan få intryck av att den handlat om att sätta dit norska utövare. Det är inte mitt intryck. Dokumentären tecknar en bild av en längdskidssport som har haft dopningsproblem över hela linjen.”

Vi vet, efter vårt program Blodracet, som sändes i februari 2013, hur känslig dopningsfrågan är i Norge. Därför blir det extra intressant när en av cheferna på Norsk anti dopning, säger upp sig från sitt arbete och skriver en bok, där han hävdar att norska idrottsstjärnor blod dopat sig, säger Nils Hanson, ansvarig utgivare på Uppdrag granskning, och fortsätter:

Vi arbetar just nu med en uppföljning av ”Blodracet” och räknar med att sända programmet i mars månad.

Läs mer på vg.no här eller här.

Läs mer på nrk.no här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – blodracet

Mer i ämnet