Kallades ”Princess” och ”Angel”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Enligt tipsaren så kallades personalen på en restaurang för ”Princess” och ”Angel”, och krav på ersättning för arbete möttes med ett ”dra åt helvete”.

Bransch: Restaurang, gatukök och hotell

Län: Stockholms län

#minavillkor

Frågeställningar: Gratis provjobb, härskartekniker.

Via  #minavillkor-formuläret:

”Min tjugoåriga dotter sökte ett restaurangjobb via arbetsförmedlingen. Seriös lång intervju.

Arbetsgivaren skriver ej avtal och anger sedan lön långt under avtal. Min dotter jobbar flera pass. Efter dessa arbetade pass, ges ett schema som ej är rimligt. När arbetstagaren meddelar  att hon ej kan ta detta (vilket man vetat sedan anställningsintervjun), spelar chefen besviken och avslutar. Man tar alla uppgifter, men betalar aldrig någon lön. På detta sätt får man ”gratis” arbetskraft. Sannolikt upprepas detta sedan. Om och om igen.

På restaurangen jobbade också en annan kvinna i samma ålder som angav att hon fått arbeta ”gratis” en vecka. Hon tilltalades inte med namn, utan kallades ”Angel” som gav intryck av att inte vara en person utan ett objekt. Ett namn som passar på en cabaréartist, stripdansös eller porrstjärna. Min dotter som jag skriver om kallades för ”Princess”. Samma reducerande härskarteknik i detta ”smeknamn”.”

Jag gick till restaurangen å min dotters vägnar för att begära att hon skulle få betalt för de 21 timmar hon arbetat. Det blir uppenbart att han aldrig haft för avsikt att betala. Han ber mig slutligen ”dra åt helvete”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#minavillkor

Mer i ämnet