Läs chatten med reportern bakom reportaget

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Efter kvällens Uppdrag granskning så chattade reportern bakom reportaget ”Tyst vård”, Erik Palm, med er tittare. Chatten har nu stängt men här kan du läsa den i efterhand.

UG – Moderator: Välkomna till chatten. Erik Palm är på plats och kommer alldeles strax att börja svara på era frågor.

Erik: Reportaget illustrerar exakt samma scenario som min pappa råkade ut för vid samma tidpunkt, men vid Kärnsjukhuset i Skövde. Skrämmande vårdreportage som vidimerar arrogansen hos sjukhusledningen, låt oss hoppas att de ansvariga får ta konsekvenserna för sin likgiltighet. 

UG – Tyst vård

UG – Moderator: Hej Erik. Vad tråkigt att du varit med om något liknande. Du får gärna tipsa oss om du tycker att vi bör berätta om det. granskning@svt.se

Björn: Kan ingen ställas till ansvar? Att försumma sitt arbete och plikt att varna när allt inte står rätt till av rädsla om sitt ”rykte” är väl straffbart? Har det prövats och vad kom man fram till isåfall?

Erik Palm: Hej Björn. IVO säger att de inte kan klandra någon för utebliven Lex Maria. Civilrättsligt vet jag inte vad som gäller.

Eva: Undrar hur läkaren på avd 5 påstår att hon inte vet att patienter avlider av CD? Det är ju läkaren på avd som gör dödsorsaksintyg? 

Erik Palm: Hej Eva! Det är många olika läkare på avdelning fem. Alla har inte haft patienter som smittats. De är ollika läkare som skriver dödsintyg.

Anders: Om jag fattat det rätt: Hade inte detta kommit ut i media under våren 2014 så hade allt detta inte kommit fram över huvud taget. Är det korrekt?

Erik Palm: Svårt att säga. Klart är att Ystad lasarett aldrig gjorde någon Lex Maria. Det var Regjon skåne som gjorde det.

Niklas: Tack för att ni finns och granskar och ställer till svars!

Erik Palm: Tack!

Riccard: Fick städpersonal på sjukhuset information om hygienen eller det va bara hygiensjuksköterskan som gick ut med larm?

Erik Palm: Vad jag förstår fick de information, men visste heller inte att patienter avlider. Vårdhygien erbjöd utbilding i hygienstädning som antogs först långt senare, trots det allvarliga läget.

Kritiker: Det som hänt är hemskt och jag har stor respekt för de anhöriga. Men jag undrar om det är så att det fanns sekretess-uppgifter som inte fick komma med i programmet?

Erik Palm: De sekretessuppgifter du tänker på rör patientsekretessen? Där har jag arbetat med fullmakter från anhöriga och på så sätt fått ta del av uppgifter. 

Linda: Kunde inte avdelningsläkarna själva se ett mönster och skrida till handling? 

Erik Palm: De svar jag har fått från läkare är att de ser enstaka patienter och inte helheten. Sen kan man undra varför man inte undersökte Kurts död noggrannare? Tex genom typa vilken sorts bakterie han drabbats av.

Monica: i slutet på reportaget nämner Jonas Rastad att reprimander har delats ut. Detta har man inte hört något om. Vet man vad de bestod av? Det man vet är att de som var ansvariga i Ystad och fortfarande är i tjänst har ju bara fått nya höga befattningar.

Erik Palm: Vad jag förstår fick blev de tagna ur tjänst under utredningen, men fick tillbaka jobben sen.

Martin: Borde de inte utredas av polis för vållande till annans död? Har någon gjort en polisanmälan? Har du?

Erik Palm: Det är inte min sak att avgöra det. Jag söker sannningen om händelserna. Sen är det upp till andra att hantera den fakta jag tar fram. Mvh Erik

R: Väldigt bra reportage! Dock har jag lite problem med intervjun i slutet. Det känns som att Janne Josefsson är oerfaren med denna sorts rapporter. Han hakade upp sig på en mening i sammanfattningen där budskapet är mer komplicerad och som antagligen blivit utredd i själva rapportens huvudtext. Det kändes som att intervjun pga detta blev helt onödigt utdragen. Hur väl förberedd var han inför intervjun – hur många gånger läste han hela rapporten?

Erik Palm: Tack. Janne läste rapporten många gånger och vi diskuterade den flitigt sen den kom i oktober. Det är en komplex historia med många turer, fakta coh detaljer som är svår att hålla koll på. Jag tyckte han gjorde en utmärkt intervju.

Christina Wollter : Låg på Ystads lasarett vid tidpunkten på avd 5 o 4 med skov av inflammerad tarmsjukdom. Har aldrig varit med om liknande dålig hygien tidigare. Sade till läkare och enhetschef ”att aldrig Ystads sjukhus igen”. Hade diskussion med enhetschefen en hel dag ang hur jag upplevde min vistelse där. Men det var som att prata med en vägg. Bad dem skriva en avvikelsersrapport. Då kom de med ett vitt papper, som inte var en giltig rapport. 

Erik Palm: Det var tråkigt att höra. Mejla oss så diskuterar vi vidare sengranskning@svt.se

Marianne: Hej – undrar om IVOs eller /och er utredning resulterat i nya rutiner och riktlinjer på Ystad lasarett rörande utbrott av dylik karaktär, hälsningar Marianne 

Erik Palm: IVOs utredning är inte klar än. Jag vet att Region Skåne gjort en hygienrevision efter händelsen. Vad jag vet har de inte mätt utfallet än.

UG – Moderator: Ni är många som skriver och berättar om egna erfarenheter. Om ni vill tipsa oss så är det mycket bättre att ni mailar oss på granskning@svt.se. Vi kommer tyvärr inte kunna ta med oss alla era berättelser i den här chatten, så maila gärna istället.

Mm: Hej Erik ! Hur länge har du arbetat med fallet ? Upplever du ofta att folk mörkar sanningen ?

Erik Palm: Jag jobbade med reportaget sen i november. Det är svårt att avgöra om någn aktivt mörkar, döljer något, missar eller slarvar. Klart är att sanningen är svår att få fram ibland och då undrar man vad det beror på.

Agneta: Hur kommer det sig att det var just Göran Stiernstedt som gjorde händelseanalysen? 

Erik Palm: Det var en upphandling och Region Skåne valde mellan två kandidater.

Gösta: Hur upplevde du kontakten med företrädare för sjukhuset som bar ansvar? Var det svårt att få till intervjuerna?

Erik Palm: Jag kan tycka att ursäkten att invänta IVOs utredning är märklig. IVOs utredning ändrar väl inte vad som hänt enligt deras egna utredningar. Jag hoppas vi får fler svar på frågorna framöver

Gösta: Vet du om Göran Stiernstedt på något sätt är jävig? Han har ju haft en hög position på SKL tidigare.

Erik Palm: Jag har ingen uppgift på att han skulle vara jävig.

Lisa: Hur bär man sig åt om man misstänker att en anhörig är bland de drabbade?

Erik Palm: Begär ut journaler inklusive provsvar. Det har varit olika uppgifter hur man gör det. Men senast var det att gå via arkivservice i Lund. Hör av dig om det visar sig finns något i dem. erik.palm@svt.se

Kaj: En nära familjemedlem har precis varit inlagd där på sjukhuset. Skall man vara orolig att bakterien finns kvar där än ? Kommer de iså fall mörka det också !

Erik Palm: Omöjligt för mig att avgöra och gå i god för något, men de säger att de förbättrat rutinera sen utbrottet. Fråga dem själva.

Emma : Låg alla ”smittade ”patienter på samma avdelning? 

Erik Palm: De låg på olika avdelnigar, men främst avdelning fem.

Ricky : Mycket bra reportage! Varför gick ni inte mer på djupet på varför denna situation har uppstått? Region Skåne har konstanta överbeläggningar, nedskärningar, besparingar etc. Just i dagarna är ex Helsinborgs lasarett i ett mycket ansträngt vårdplatsläge. Var detta något ni reflekterade över i granskningen?

Erik Palm: Tack Ricky. Allt får tyvärr inte plats på en timme. Jag tog upp vårdplatssituationen för det hade en koppling till smittspridningen.

Marco: Måste säga att ni missar huvudpoängen i historien. Efter alla turer med nedskärning efter nedskärning, som lett till personalbrist och vårdplatsbrist, befinner vi oss i situationen att vården går på knäna. Hela händelsen är ett symptom på detta. Syndabockarna går inte på golvet på Ystads lasarett, de sitter i regionstyrelsen och riksdagen. Hade inte det varit en värdigare slutpoäng? 

Erik Palm: Hej, Jag tog ju upp vårdplatsbristen och hur det kan ha påverkat smittspridningen. Tyvärr fick vi ingen tv-intervju med chefen för Region Skåne.

AG : Jag förstår inte hur personal inte kunde känna till detta, då det är undersköterskorna som tar faeces proven (prov för clostridium) 

Erik Palm: Får usk:orna provsvaren också? Tror att det är läkare som kan ha kännedom om enskilda fall, men chefer högre upp har haft helhetsbilden.

PIA: Hur har Ystads Lasarett kommit fram till att 27 patienter var smittade? Kan det vara fler smittade och dödsfall?

Erik Palm: Bra fråga. Det beror på om alla med symptom provtagits och typats.  Men den officiella siffran är 27 smittade.

UG – Moderator: Ni är många som skriver. Erik svarar så snabbt han kan, men tyvärr är det omöjligt att hinna svara alla. Skicka gärna din fråga igen, om du ännu inte fått något svar.

malgad: Skärp dig. Inser du inte vilket lidande ditt reportage lett till. De flesta läkare försöker vara ärliga mot sina patienter. Men att du försöker hetsa upp och oroa allmänheten i att skapa skepsis mot vården ser jag inget syfte i.... Detta kommer att kosta vården mycket mer resurser som tas från de som behöver vård... 

Erik Palm: Jag berättar vad som är sant om alvarliga händelser. Sen kan jag inte ta hänsyn till personliga slutsatser människor rörande saker utanför reportaget. Sk konskevensneutralitet. I reportaget finns ju vårdpersonal  som betonar vikten av ärligthet mot patienter.

Förvånad: Vilken var anledningen till att sköterskan som var ansvarig för patientomplaceringar inte kände till smittorisken?

Erik Palm: Det undrar jag också. Hon och flera andra jag pratat med av vårdpersonalen visste aldrig om att smittade patienter avled.

Gösta: Bra reportage av dig, tycker jag också. Hur får du en person som vill mörka något att säga sanningen?

Erik Palm: Tack. Jag ställer frågor och ser om det ger något motsägelsefullt som kan peka mot osanning. Men mörkningar är väldigt svåra att bevisa.

MH: Varför ingrep inte smittskyddsenheten i Region Skåne? De hade kunnat stoppa vården och smittspridningen med hjälp av smittskyddslagen!

Erik Palm: Clostridium Difficile lyder inte under smittskyddslagen.

Mikael : Har de informerat alla anhöriga till de avlidna nu? Det är lite skrämmande för allt som sades i programmet stämde in på min far. Han dog plötsligt efter han blivit utskriven 1 1/2 dag efter han blivit utskriven från sjukhuset. Kvällen innan gjorde han på sej hade influensan liknade symtom. Uppsvälld osv klaga på att han hade svårt med att behålla maten. 

Erik Palm: De säger att alla informerats. Har du tittat i hans journal?

Viking: Vilka åtgärder skulle anhöriga till de smittade ha behövt vidta vid besök om de bara hade fått korrekt information om smittan?

Erik Palm: Saker som skyddskläder, handskar vad jag förstår.

C: visste man om att clostridium diff typ 017 var en aggressiv sort när de fick provsvaren? Eller var det en ny sort i Sverige?

Erik Palm: Det står i provsvaren att den associeras med utbrott. På Folkhälsomyndigheten hemsida står typ 017 som en av de farliga varianterna sen minst 2009.

UG – Moderator: Vi kör på i några minuter till innan vi avslutar chatten. Fråga på!

Brittm: jo jag ubdrar hur de anhöriga skall få upprättelse om ingen ställs tii svars?

Erik Palm: Det finns nog flera vägar att gå för anhöriga enligt vad Region skåne sa på presskonferensen. Tex anmäla till patientförsäkrningen eller agera civilrättsligt.

Hälsningar Amanda : Vad var det för utredning från Östergötland som du refererade till?

Erik Palm: Den är gjord av Linköpings universitet av Annica Öhrn.

UG – Moderator: Nu måste vi tyvärr avsluta chatten. Många frågor förblev obesvarade tyvärr, men Erik har svarat så snabbt han kunnat. 

Tack alla ni som följt med under den här timmen. Missa inte nästa veckas program, om drogen Spice. 

Erik Palm: Tack för era frågor. Ledsen att jag inte hann svara på alla. Hej då Erik Palm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Tyst vård

Mer i ämnet