Kurt Ingelström avled hösten 2012 på Ystad lasaret, efter ett dödligt utbrott av bakterien Clostridium Difficile på sjukhuset. Foto: Privat

Kurts anhöriga fick rätt

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Kurt Ingelström sökte vård för en luftvägsinfektion men dog av en aggressiv tarmbakterie – på sjukhuset. Nu får hans anhöriga ersättning.

I reportaget ”Tyst vård” granskade Uppdrag granskning hur tio patienter avled i ett bakterieutbrott på Ystad lasarett utan att de anhöriga fick reda på det. Efter att patienförsäkringen ändrat sig har nu en av de avlidnas anhöriga nu fått rätt och landstingets försäkring ersätter begravningskostnaderna.

– Det ersätter inte min man, men jag är ändå nöjd att få en ersättning. Jag är inte ute efter att få en massa pengar. Vi fick rätt, det är det som var det viktiga, säger Marianne Ingelström.

De anhöriga överklagade

Först nekades de anhöriga ersättning. Det var först efter att Uppdrag granskning sänt reportaget, och de anhöriga överklagat beslutet som patientförsäkringen ändrade sig. I Uppdrag granskning berättade Marianne Ingelström om oron efter att hon först långt senare fått reda på Kurts Ingelströms verkliga dödsorsak. Men nu har hon fått ro.

– Jag sover mycket bättre nu. Det har lättat och känns skönt i själen.

Samtidigt som familjen Ingelström säger att de fått viss upprättelse har den ansvarige för vården i Skåne regiondirektören Jonas Rastad fått lämna sin post i början av veckan.

– Det var en gemensam överenskommelse oss emellan. Där vi efter en diskussion gemensamt kom fram till att det var dags att byta regiondirektör i Skåne, säger Henrik Fritzon (S), regionstyrelsens ordförande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.