Region Skånes plan: ”Fördröjningstaktik”

Publicerad
Uppdrag granskning ·

Presschefen avrådde regiondirektören från att göra en polisanmälan. Istället föreslog hon det hon kallade en ”fördröjningstaktik” inför att allmänheten skulle informeras.

Några dagar innan presskonferensen där Region Skåne skulle förklara att tio människor avlidit efter att ha smittats av den dödliga bakterien, skickade presschefen Lina Miller ut ett mejl. I meddelandet, som skickades sent på kvällen, avråder hon från att göra en polisanmälan.

”Vad gäller hanteringen av själva grundproblematiken så vill jag i detta akuta läge snarare föreslå en haverikommission än en polisanmälan. Jag tänker nämligen på vad en polisanmälan kan medföra, dvs hur polisen kommer att hantera frågan.”

UG – Tyst vård

Hon är alltså orolig över att inte veta vad en polisanmälan kan komma att leda till. Men det finns också ett annat skäl till varför presschefen hellre föreslår en haverikommission. I mejlet framgår hennes föreslagna strategi tydligt.

”Med en haverikommission skulle vi däremot kunna använda en fördröjningstaktik som skulle kunna hjälpa oss strategiskt. Då förhastar vi oss inte med polisanmälan, avskedanden och utpekanden, utan låter en extern granskare vända på alla stenar och därefter återkomma inom x antal veckor/månader”, skriver hon i mejlet.

Korrespondensen sker mellan presschefen Lina Miller och regiondirektören Jonas Rastad, men även ett antal andra personer nås av Lina Millers mejl, däribland dåvarande chefsläkare Staffan Banke.

För Uppdrag granskning förklarar Lina Miller varför hon föreslog en fördröjningstaktik.

– I det här ärendet förespråkade jag någon som var utifrån som tittade på hela ärendet för att man skulle kunna vara mer objektiv än om man själv sitter och gör en granskning, säger hon.

Reporter: Men varför fördröjningstaktik?

– Jag kan inte svara på varför jag har använt just det ordet. Kanske för att vi inte ska förhasta oss. Vi ska inte peka ut någon eller några.

Pressavdelningen insåg också att händelserna på lasarettet skulle väcka medias – och allmänhetens – intresse. Presschefen skrev i mejlet att det kunde bli “sommarens scoop” och ville att sjukhuset tydligt skulle kommunicera att det var en ”händelse i dåtid”.

Bakgrund: Utbrottet på Ystad lasarett

*Utbrottet på Ystad lasarett varade mellan juli 2012 och december 2013. Totalt smittades 27 människor, varav tio avled.

*Ingen anmälan enligt Lex Maria gjordes av lasarettet.

*I juni 2014 – först ett och ett halvt år efter utbrottet – höll Region Skåne en presskonferens där de berättade om vad som hade inträffat. De efterlevande hade dittills inte fått veta att deras anhöriga smittats av clostridium difficile innan de avled.

*I samband med presskonferensen lämnades också en Lex Mariaanmälan in till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

*När Region Skånes utredningar presenterades kritiserades dåvarande sjukhusledning för utebliven Lex Mariaanmälan, och för att sjukhuset inte informerade anhöriga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Tyst vård

Mer i ämnet